Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

LHF izsludina lokautu

LHF izsludina lokautu
Teds Nolans var tikai no malas brīnīties par Latvijas hokeja saimniecības nacionālajām īpatnībām...

Foto: Romāns Kokšarovs, Sporta Avīze, f64

Pašlaik valdošā hokeja epopeja par izlases galvenā trenera Teda Nolana – attiecīgi viņa palīgu atbilstību ieņemtajam amatam, iegājusi dīkstāvē, jo Latvijas Hokeja federācijas valde lēma par sarunu turpināšanu augustā. Iespējami tikai divi varianti – darbu ar izlasi turpinās pašreizējais galvenais treneris T. Nolans vai kāds vārdā vēl nenosaukts hokeja funkcionārs, kurš pašlaik gluži kā amorfs veidols, gaida savu (iespējamo) iznācienu.

Sporta vēstures annālēs atrodami vairāki gadījumi, kad tiek izsludināts lokauts, kurš kalpo kā līdzeklis, kad darba devēji vēlas (grib) panākt savu prasību izpildīšanu no darbinieku (spēlētāju, treneru utt.) puses. Pasaulē vadošā zīmola analīzes kompānija - "Brand - Finance" aprēķinājusi, ka NHL šīs sezonas lokauta laikā zaudējusi 328.2 miljonus dolārus. Latvijas gadījumā būtu interesanti uzzināt, kādu vērtību „zaudēs” LHF un tās prezidents Kirovs Lipmans pēc izsludinātā lokauta. Aktuālais jautājums, kas tiek skatīts līdzīgi kā NHL, ir algu apmērs. K. Lipmans uzskata, ka T. Nolans par nerealizētajiem uzdevumiem no federācijas puses, atalgojumā saņem pārāk lielu naudu. No uzņēmējdarbības viedokļa ir pareizi, ka katrā pozīcijā darbojas kvalificēts speciālists. Neies jau uzņēmuma vadītājs piegādāt produktus vai stāvēt aiz kases, vadītājs dara to, kas viņam vislabāk padodas – pārvaldīt. Tāpēc katru jomu pārvalda savs speciālists. Tā arī Latvijas hokeja valstsvienība ieguva galveno treneri, jo neba, kāds no federācijas valdes ies ķert pēc svilpes, kaut gan...

Iespējams, ka LHF prezidenta prātu nodarbina pašlaik metalurģiski aktuālāki jautājumi, kas liek neracionālāk spriest par hokeja saimniecību, bet nedrīkst aizmirst, ka līdzīgi kā uzņēmējdarbībā, arī sportā (hokejs nav izņēmums) būtiski ir ilgtermiņa lēmumi, kas no šodienas paveiktā ietekmēs nākotni. Iepazīstinot Latvijas sabiedrību ar Ziemeļamerikas hokeja treneri – T. Nolanu, K. Lipmans otro reizi uzticējas neitrālam speciālistam Kurts Lindstrēms ar Latvijas izlasi strādāja laikā no 2002. – 2004. gadam. Tas ir būtiski, jo Latvijas hokejā nepieciešams, lai treneris būtu neitrāls, bez jebkādiem zemūdens akmeņiem. Tāds, kurš atnāktu un godīgi pildītu savu darbu. Darbā ar izlasi T. Nolans priekšplānā izvirzīja vērtības, kuras izlases kontekstā agrāk bija piemirstas vai neaktuālas – lepnums pret valsti, nesavtība, godīgums un cilvēcība. Kādam var rasties priekšstats, ka T. Nolans ir gluži kā tāds jaunsardzes virsnieks, kurš jaunos censoņus „sagatavo lielajai dzīvei”, bet kur tad paliek hokejs? Hokejs nepazūd no dienas kārtības jautājuma, vienkārši tas tiek uztverts kā privilēģija, kas piešķirta spēlētājiem.

Sazvanoties ar T. Nolanu, lai uzzinātu viedokli par notiekošo, nepārsteidz viņa neizpratne par situāciju, kurā viņš atrodas: „Ļoti ceru, ka izdosies turpināt darbu, jo patiesi bija prieks sastrādāties ar puišiem. Jā, pašlaik esmu visnotaļ apmulsis un nezinu, kas sagaida. Cerams, ka federācija savu lēmumu pieņems ātrāk, jo pretējā gadījumā tiks zaudēts vērtīgais sagatavošanās laiks – olimpiāde nav aiz kalniem. Patiesi nezinu, kādu vēstījumu Lipmans cenšas raidīt, jo viss tas, ko es darīju tika veikts pēc labākās sirdsapziņas. Esmu sarūgtināts, ka tā viss pavērsies. Jo oficiāli līgums vēl ir spēkā. Tas kādu lēmumu pieņems Lipmans, neietekmēs manu attieksmi pret spēlētājiem. Ja federācija ļaus turpināt darbu, būšu tikai priecīgs un darīšu visu, lai sagatavotos pēc iespējas labāk. Laika nav daudz līdz olimpiādei un, lai arī kurš treneris vadīs Latvijas izlasi, sākt no augusta būs ļoti apgrūtinoši. Cerams, ka viss noskaidrosies gana savlaicīgi un viss būs kārtībā.”

Dānijas lepnums, viņa ekselence Maersks Makkinnijs Mollers (Maersk Mc – Kinney Moeler), kurš vadīja pasaulē vienu no vadošajām kuģniecības kompānijām – Maersk, neilgi pirms savas nāves dalījās ar panākumu atslēgu - principiem, kas sekmē panākumus – savstarpēja uzticība un dotā vārda turēšana. Vērtīgas atziņas, kas būtu ikvienam jātur godā. Arī hokejā svarīgi, lai iesaistītās puses spētu uzticēties viena otrai. Nav zināms, vai šāda veida aktivitātes, kad vien puse iet pretrunā ar sākotnēji teikto, sekmē jelkāda veida uzticību. Kam bija iespēja tuvāk iepazīt T. Nolana personību, pēc pāris reizēm saprata, ka viņš vienmēr uzņemas atbildību par teikto – man of his word. Saprotams, ka federācijas postulētie uzdevumi netika izpildīti, bet jāapzinās, ka komandu sportā jaunam trenerim, turklāt ne vietējam, nav viegli ienākt svešā vidē. Šogad izlases vadībai, aizpildot nepieciešamos dokumentus, varētu iegūt paralimpiskās izlases statusu, tomēr neskatoties uz nepateicīgo situāciju, izlase iespēja vairāk nekā tika gaidīts (cerēts). Tas jāņem vērā, kad runā par T. Nolana attieksmi pret Latvijas izlasi. Nedrīkst aizmirst, ka Latvijas hokejs ieguva jaunu dvesmu, pateicoties pārmaiņām, ko ieviesa T. Nolans. Izlases apkārtnē bija (tikai) cilvēki, kuru godaprāts ir pietiekoši augsts, lai neatļautos, kaut kādā veidā negatīvi ietekmēt Latvijas hokeja attīstību. Pēc ilgāka laika primārais bija spēlētāju ieinteresētība pārstāvēt izlasi, personiskās intereses nebija dominējošas. Izlasei tikai iztaisnota mugura un iegūta stalta stāja, kura vairo lepnumu. Ilgtermiņā Latvijas hokejs iegūs, ja tuvumā būs tādi cilvēki kā T. Nolans un viņa palīgi. Līdzīgi kā nesen pašlaik vienīgais latviešu basketbolists NBA, izvēlējās garantēto augļu grozu, kas ļauj īpaši neiespringt un turpināt ierastajā ritmā. LHF ir līdzīga situācija – atgriezties pie vecajiem „labajiem” tikumiem vai pagriezt galvu uz rietumiem un rīkoties ilgtermiņa interesēs.

  +1 [+] [-]

, 2013-06-10 09:36, pirms 11 gadiem
Viss pareizi.

  +8 [+] [-]

, 2013-06-10 09:50, pirms 11 gadiem
Būtu patīkamāk lasīt, ja būtu sadalīts kaut pāris rindkopās...

  +2 [+] [-]

, 2013-06-10 10:23, pirms 11 gadiem
Lipmans kā veca Bāba

     [+] [-]

, 2013-06-10 10:39, pirms 11 gadiem
Tieši pāris rindkopās arī ir sadalīts

     [+] [-]

, 2013-06-10 12:00, pirms 11 gadiem
.............. rakstīja: Tieši pāris rindkopās arī ir sadalīts
Sākumā nebija.

  -2 [+] [-]

, 2013-06-10 21:15, pirms 11 gadiem
Novilcināt nav labi.
Bet vai goda vīrs Nolans ir izpildījis uzstādīto mērķi?

Katrā kažokā pa utij.

     [+] [-]

, 2013-06-11 10:38, pirms 11 gadiem
Lipmans ir cirvis .....!!!!!!

Nolanam ir jāpaliek ,federācija jau teica ,lipmans kārtejo reizi rok sev bedri klauns ..!!!!