Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

Medaļas cena latos...

Medaļas cena latos...
Kad mēģinājums netiek ieskaitīts...

Foto: AFP/Scanpix

Izlasot sludinājumu, ka tiek pārdota Latvijas olimpieša sudraba medaļa, pirmajā mirklī rodas pārdomas – sak, nabadziņš, valsts iedzinusi puiku stūrī, kur skatās resnie funkcionāri, izvirtušie sporta liekēži utml. Tomēr – ne jau par fonu ir šis stāsts, bet gan par cilvēku, kas priekšplānā.

Šis nav pirmais gadījums, kad kāds atlēts tirgo savas trofejas – tas nekļūs arī par pēdējo. Olimpiskā medaļa uz letes, protams, liek aizdomāties par izmisumu, kādā nonācis sportists, tomēr – tā arī pastāsta ļoti daudz arī par pašu piedāvātāju. Vadims Vasiļevskis neapšaubāmi ir viens no labākajiem Latvijas šķēpa metējiem, ja runājam par šī sporta veida vai nodarbošanās tehnisko pusi. Tajā pašā laikā viņu par izcilu neviens nesauks, lai gan varētu... Sezonas labākie rezultāti, rekordi, favorīta statuss pirms lielākajām sacensībām. Jā, arī savainojumi, kas papildina šo sarežģīto vieglatlētika disciplīnu. Tas viss kopā iznes personības publisko pieteikumu - spēju sevi apliecināt, izcelt, pārvarēt... Tam vajadzētu iznest arī sadzīvisko kaisli, jo stiprie māk sevi piepildīt arī ārpus konkrētā sektora, taču jāatzīst – Vadims to neprata, nebija gatavs. Izrādījās, ka dzīvē nenotiek kā tajā slavenajā olimpiskajā metienā, ka ar vienu rāvienu esi uznests pa vilnim un sajūties uz mirkli varens, spēcīgs, neievainojams. Pārkāpums vai neieskaitīts metiens sacensībās, pavisam savādāk izskatās ārpus stadiona. Astoņus gadus pēc sava sensacionālā iznāciena Atēnās, viņam nākas atzīt, ka nebija gatavs šim pārbaudījumam. Izkrita eksāmenā. Tā ir skola, kas tagad ir iesieta bezkaislīgā sludinājuma dažās rindiņās.

Ar savu olimpisko sudrabu Vasiļevskis ir tiesīgs darīt un rīkoties, kā uzskata par vajadzību. Viņam vajag naudu – skaidrs vēstījums. Tiek meklētas iespējas tikt ārā no purva, kurā neviens viņu nav grūdis, aicinājis vai iemānījis. Pats tur gāja... Tagad viņš domā, ka pārdodot medaļu, viņš iegūs laicīgu risinājumu. Maldi! Vīrs joprojām nav līdz galam sapratis, ka iespēja, ko viņš aizsniedza, netika sakārtota ar sludinājuma palīdzību. Par to vajadzēja iesvīst, turklāt – nopietni un sirsnīgi... Neviens viņam toreiz medaļu nedāvināja, bet neviens arī nesolīja, ka tā kļūs par sportista laimes māti. Ja tā padomā, vienkāršoti visu var nogrūst uz medaļu – nebūtu tās, nebūtu kaislību, rozā briļļu, prēmiju, slavas... Viņu neaicinātu uz komercsacīkstēm, pieņemšanām, nebūtu nekādu ilūziju par medaļas lomu visā apkārt notiekošajā. Tagad tās ir, jo viņš palaida garām to unikālo brīdi, kad priekšplānā tika nolikta medaļa, bet pats aizmirsa, ka to izcīnīja cilvēks... Jā, arī tā ir medaļas cena. Starp citu, ironiski, ka šīs konkrētā sudraba cena tagad ir nosaukta latos... Eh, Vadim, Vadim – ja viss būtu tik vienkārši! Gribi apmānīt sevi un citus, ka pārdodot savu otru pusi, kļūsi labāks? Ka tā būs vieglāk? Gribēji parādīt, ka pats ar visu tiksi galā, jo tikai pats sev vari uzticēties? Sev un tai medaļai, kuru tagad vēlies izsviest (atvaino, pārdot)? Iztēlojies, ka kāds tos astoņdesmit stabus ar santīmiem noliek uz galda un saka – pa rokai! Kas tālāk? Nokrīt važas, hipotēkas un citas n-tās saistības... Uz mirkli atkal paliek vieglāk – tik viegli, kā tajā tālajā metienā pirms astoņiem gadiem. Bet – ko darīsi tālāk? Medaļa bija tikai viena, bet – ikdiena, maita, izrādās turpinās... Un tad nāksies saprast, ka medaļa patiesībā Tev krita rokās tāpēc, lai nevis tiktu pārdota, bet liktu Tev domāt... Padomā.

Bet tagad būsim praktiski – īpaši nelauzīsim galvu par Vasiļevska morālo stāju un vērtībām, tāpat kā nemeklēsim viņa izglītības attestātu (-us). Pirksim šo medaļu! Lūk, jums viens konkrēts gadījums ar līdzīgu pēcgaršu. Savulaik latviešu izcelsmes izcilais peldētājs Jānis Konrāds, kura mūžs un slavas gadi tika locīti Austrālijā, rīkojās kā šodien Vadims – viņam vajadzēja naudu, tāpēc pārdošanā tika izlikta viņa olimpiskā medaļu kolekcija, olimpisko treniņtērpu ieskaitot. Cilvēks, kas sešdesmitajos baudīja visas valsts atzinību, kam bija gan reklāmas līgumi (piemēram, viņš bija seja kampaņai, lai Melburnā aizsāktos Pirmās formulas sacensības), gan simtiem uzaicinājumu nolasīt lekcijas par mērķtiecību dzīvē, izrādījās vājš, kārtojot sava paša mājas soli. Alkohola atkarība noveda pie pirmās izmisuma pieturas un tad kāds anonīms kolekcionārs no Konrāda nopirka gan medaļas, gan kausus, tās nododot nacionālajam Sporta muzejam. Pēc dažiem gadiem Konrāds cēla no pagultes ārā atlikušās trofejas, jo izrādījās – tā pirmā medaļu nauda bija beigusies. Šoreiz Austrālijas sporta muzejs iztika bez starpniekiem, bet Konrāds pēc dažiem mēnešiem atkal samērīja zobus un vadzi... Teorētiski arī Latvijas sporta muzejs ar LOK vai privāto iniciatīvu varētu Vasiļevska sudrabu nopirkt, vai vismaz daļēji sportistam kompensētu viņa pašreizējās vajadzības. Tikai – kam no tā paliks labāk? Ja gribam patiešām palīdzēt, varbūt iedodam Vasiļevskim nevis naudu, bet darbu un pielietojumu, kur viņš sevi patiešām varētu izpaust. Kur būtu izmantojamas viņa zināšanas un tajā pašā laikā – viņš gūtu arī spējām un prasmēm atbilstošu materiālo gandarījumu. Tāpat šis gadījums liek sporta funkcionāriem ar atbildību izturēties pret līdzīgiem gadījumiem nākotnē – sveicama ir rūpe, kas atalgo sportistus par viņa sasniegumiem, tajā pašā laikā ir acīmredzams, ka daži no viņiem stabili apjūk... Starp citu, Vadims jau nav vienīgais no Latvijas atlētiem, kas pelnos meklē circeņa kostīmu. Tas nozīmē, ka ir vērts sociāli atbildīgi šo gadījumu pavērtēt. Jo kā redzams, stipri un vareni viņi var būt stadionos, bet – kas notiek aiz pjedestāliem un tribīnēm?

  +8 [+] [-]

, 2012-07-09 08:53, pirms 12 gadiem
Skarbi, bet pravietiski!

 +10 [+] [-]

, 2012-07-09 09:03, pirms 12 gadiem
Latvijā ir milzums daudzums cilvēku, kuri atrodas Vasiļevska situācijā, tikai atšķirība tāda, ka nav medaļas ko pārdot.
esmu skeptiski noskaņots pret šo gadījumu, kur pats cilvēks ar savu ES, ambīcijām, dzīvesveidu ir radījis sev sadzīviskas problēmas.
Viņam ir savs darbs,kuru pats izvēlējās un par kuru saņem algu, tik rezultātus attiecīgi vajag. Un jā, jādzīvo pa saviem līdzekļiem...
Daudzi sāk velt vainu atkal uz Valsti, meklēt žēlabainus vārdus, bet es neredzu iemeslus viņu žēlot, attaisnot vai meklēt atrunas...
Pats ir vainīgs un tās ir viņa paša problēmas ar kurām jātiek galā...

 +10 [+] [-]

, 2012-07-09 10:02, pirms 12 gadiem
Kungi!

Kā man teica viens cilvēks, ja Tu mēnesī nevari nopelnīt vai uztaisīt Ls 2000, tad tā ir Tava problēma, bet ja Tu nevari mēnesī nopelnīt Ls 500, tad tā ir valsts problēma!!!!!!!!!!

  +1 [+] [-]

, 2012-07-09 10:29, pirms 12 gadiem
Alkohols, sievietes, tas viss noved pie slikta gala!

  +7 [+] [-]

, 2012-07-09 10:30, pirms 12 gadiem
Piekrītu Ogļracim - ir laiks pārorientēt uzskatus un saprast, ka viss ir atkarīgs no paša cilvēka. Valstij ir jāpalīdz tiem, kas paši nespēj sev palīdzēt, nevis tiem, kas izvēlas vieglāko ceļu - gausties, tā vietā, lai meklētu iespējas ( tas nav par Vadimu Vasiļevski bet daudziem cilvēkiem vispār).

Latvijā, kur ir tikai 2 000 000 iedzīvotāju, un ir daudz zemes, jūras robeža, tranzīta iespējas, esam ES u.tml. - tas, ka daudzi vēl dzīvo nabadzīgi, ir pārpratums, kas, es ceru, tuvāko 10 gadu laikā tiks novērsts. Tiesa, nekad nebūs tā, ka ktram iebāzīs pa 20 Ls un paklapēs pa muguriņu. Būs jāstrādā un jākonkurē. Taču, kas to spēs, tas dzīvos ļoti labi.

     [+] [-]

, 2012-07-09 10:44, pirms 12 gadiem
Teorētiski Armands laikam dod mājienu, ka tās lielās prēmijas par Olimpiskajām medaļām nevajadzētu sportistiem izmaksāt "vienā transakcijā", bet sadalīt kādos 60 maksājumos. Principā tam var tikai piekrist, jau agrāk nelikās loģiski, ka uzreiz cilvēkam ieskaita tādu lielu naudu par olimpisko medaļu. Tā kā pie tā būtu jāpiestrādā likumdošanā, lai tomēr sportistam tā nauda nāktu ilgākā laika posmā, nevis šādā veidā, kā pierasts tagad.

  +1 [+] [-]

, 2012-07-09 11:08, pirms 12 gadiem
svešai medaļai ir nulles vērtība! Manās acīs ir nozīme tikai tam, ko pats esi izcīnījis godīgā cīņā!
Vai kāds bagātnieks varēs citiem lielīties, ka viņam mājās olimpiskā medaļa, vai visai pasaulei bāzt acīs, ka izlīdzējis sportistam naudas grūtībās?

  +1 [+] [-]

, 2012-07-09 11:21, pirms 12 gadiem
Parasti pasaulē ja pārdod olimpisko medaļu tad tā ir labdarība vai cilvēkam ir problēmas ar atkarībām, bet reti kad tāpat vienkārši lai tiktu no kredīda vaļā. Tam tomēr ir citas iespējas un tai medaļai būtu jābūt tik vērtīgai ka sportists nespēj pārdot lai cik slikti ietu.
Tagad taču populāra ir maksātnespēja

     [+] [-]

, 2012-07-09 20:05, pirms 12 gadiem
Skudriniekss rakstīja: Teorētiski Armands laikam dod mājienu, ka tās lielās prēmijas par Olimpiskajām medaļām nevajadzētu sportistiem izmaksāt "vienā transakcijā", bet sadalīt kādos 60 maksājumos. Principā tam var tikai piekrist, jau agrāk nelikās loģiski, ka uzreiz cilvēkam ieskaita tādu lielu naudu par olimpisko medaļu. Tā kā pie tā būtu jāpiestrādā likumdošanā, lai tomēr sportistam tā nauda nāktu ilgākā laika posmā, nevis šādā veidā, kā pierasts tagad.
Likumdošanu (Tev, kā juristam vajadzētu zināt) labāk neaiztikt, iztiksim ar likumiem un normām!

     [+] [-]

, 2012-07-09 23:53, pirms 12 gadiem
Nesaprotu ko Te filosofē tik daudz? Ja medaļa ir pārdodama par diezgan lielu naudu lai tak pārdot, dzels gabaliņš vien ir pa lielam ar izdomāto vērtību, vērtība ir ta kad viņš bija otrais olimpiāde, vot tā ir vērtība....tas vai viņam pie sienas karajas tas sudrabiņš vai ne neko pa lielam nenozīmē! morālās vērtības....? Amerika varbūt jā, te škēpmetējam ir vel jāizdzīvo! Tas ka biki par šerpu puisis uzdzīvo braukājot 7serijas BMW nu tas ta smieklīgāk ari ir, sava māciba ir atrodama Armanda raksta, bet to kad kapa nepaņemsi to medaļu ari fakts!

  +1 [+] [-]

, 2012-07-10 08:56, pirms 12 gadiem
Vadims ne pirmais, ne pēdējais... Izglītība un inteliģence, tas ir tas, kas pietrūkst lielai daļai mūsu "labo" sportistu.
Pēdējais BMW, "krutākais" telefons, liels dzīvoklis, resna zelta ķēde utt., Vadims medaļu izcīnīja, ne jau braucot ar BMW vai dzīvojot "krutā" dzīvoklī...
Vadim, ja gribi izcīnīt vēl kādu medaļu piezemējies uz zemes un atceries, kā izcīnīji pirmo (bez BMW, bez sava/bankas dzīvokļa).