Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

Izlasei un Ciprusa golam - 20 gadi!

Jānis Matulis
Jānis Matulis

Izlasei un Ciprusa golam - 20 gadi!
Aigars Cipruss joprojām spēlē Latvijas čempionātā, bet 9. novembrī viņam būs debija Latvijas izlasē trenera palīga statusā.

Šovakar aprit 20 gadi kopš atjaunotās Latvijas hokeja izlases pirmās spēles. 1992. gada 7. novembrī pasaules čempionāta kvalifikācijā, lai tiktu uz C grupu, Latvijas izlase Sporta pilī ar 13:2 uzvarēja Lietuvu. Simboliski, ka pirmos vārtus izlasē pēc 52 gadiem 7 mēnešiem un 27 dienām guva izlases tagadējais treneris Aigars Cipruss. Pirmajā uzbrukumā - 26. sekundē!

8. novembri ar 6:3 uzvarot Igauniju, Latvija kvalificējās C grupai. Daudz spraigāk gāja Minskā, kur uz divām vietām bija trīs pretendenti. Ukraiņi ar 4:1 uzvarēja baltkrievus, taču ar 4:5 zaudēja kazahiem, kuri savukārt ar 1:3 bija piekāpušies baltkrieviem. Vajadzēja skaitīt gūto un zaudēto vārtu starpību: Ukrainai 8-6, Kazahstānai 6-7, Baltkrievijai 4-5, un baltkrievi uz Bledu un Ļubļanu netika tāpēc, ka viņiem triju komandu konkurencē... bija vismazāk iemesto ripu.

Būtu pārspīlēts, ja teiktu, ka Latvija šīm spēlēm ar leišiem un igauņiem gatavojās ļoti nopietni, taču nebija arī tā, ka uzvaras svinējām jau pirms spēles.
Jau vasarā izlases galvenais treneris Helmuts Balderis sadarbībā ar LHF ģenerālsekretāru Hariju Vītoliņu bija apzinājuši un publiskojuši 1992./1993. gada sezonas izlases kandidātu sarakstu. (Uū, Nolan! Uū, Baldoniek!). Tajā bija 46 uzvārdi. Pieci vārtsargi - Irbe, Zinkovs, Naumovs, Poļakovs, Skudra; 13 aizsargi - Grigorjevs, Ignatjevs, Sējējs, Katlaps, Maticins, S. Ozoliņš, Meinarts, Ceplis, Čudinovs, Freimanis, Bondarevs, Laviņš, Šiškovičs; 28 uzbrucēji - Beļavskis, I. Tomans, Hehts, Fanduļs, Opuļļskis, Balderis, Froļikovs, Pavlovs, Semerjaks, Znaroks, Šostaks, Kerčs, Tambijevs, Žoltoks, Cipruss, Panteļejevs, Razgals, Semjonovs, Ignatovičs, Čunčukovs, Freibergs, A. Vītoliņš, H. Vītoliņš, J. Tomans, Briedis, Ābols, Boldaveško, Seņins.

Taču, kā tas mēdz būt, dzīve izdarīja savas korekcijas, un 7. novembra vakarā laukumā devās tas pats SHL spēlējošais "Rīga/Stars" papildināts ar Balderi.

Latvijas pirmais sastāvs: Skudra, Laviņš - Grigorjevs, Cipruss - Seņins - Kerčs, Bondarevs - Skrastiņš, Čunčukovs - Semjonovs - Ignatovičs, Ceplis, J. Tomans - Froļikovs - Balderis, R. Ozoliņš - Kupaks, Opuļskis - Tambijevs - Boldaveško, Ābols.
Kā redzams, jau pirmajā spēlē tika izmatoti 7 aizsargi un 13 uzbrucēji, kā tagad spēlē daudzas izlases. Sastāvā vairāki "nekandidāti", bet, kā izrādījās vēlāk, tas bija pareizs gājiens, jo uz C grupas spēlēm 1993. gada marta vidū darba dēļ klubos netika daudzi mūsu leģionāri.

Atšķirībā no šodienas, kad "Dinamo" vietvalžiem valsts izlases ir kaut kādā Ž vietā, toreizējā meistarkomandas vadība, Vladimiru Ļeskovu ieskaitot, darīja visu iespējamo, lai tikai labāk būtu VALSTS izlasei. Praktiski vienīgais inventārs, kuru deva LHF, bija spēļu krekli ar trim zvaigznēm uz krūtīm. Cimdi, nūjas, slidas un viss pārējais nāca no "Rīga/Stars" jeb "Pārdaugavas" koncerna. Nebija jau arī federācijai tolaik tādas naudas, lai mētātu ikrus.

Pati spēle ar Lietuvu diez ko atmiņā nav palikusi. Un nebija jau arī kam palikt. Mums laukumā gāja vienība, kas regulāri spēlēja Starpvalstu hokeja līgā, Lietuvai vispār bija tikai 14 laukuma spēlētāji, tagad IIHF minimālā norma ir 15 plus divi vārtsargi. Kā tas pienākas, spēle sākās ar Latvijas himnu, taču jau pēc mirkļa, kad mačā radās pauze, Sporta pilī nogranda: "Hei, melnā pantera, tu baigi lunkanā, šī nakts ar tevi nav pirmā, pēdējā..." Pirmo un pēdējo reizi preses vietas bija tūdaļ aiz mūsu komandas, un, gribot negribot, dzirdējām visu, pārsvarā mātes valodā. Oficiāli Balderis bija gan spēlētājs un izlases kapteinis, gan arī galvenais treneris. Spēli gan vadīja Mihails Beskašnovs, kurš tad vēl nebija atkritis no Baldera, Jemeļjaņenko, Vasiļonoka brigādes.

Lai gan pirmos vārtus guva Cipruss un līdz otrajiem - Baldera - bija jāgaida septiņas minūtes, labākā spēlētāja balva tika Helmutam, kurš tāpat kā Aigars guva divus vārtus. Pēc uzvarētā mača skatītāji skandēja: "Balderi, Balderi!", bet pirms trešās trešdaļas ar Igauniju notika kapteiņu maiņa - Balderis šo godu nodeva Kostjam Grigorjevam. Kā apsolīja LHF ģenerālsekretārs Harijs Vītoliņš, turpmāk izlases svīteri ar 19. numuru izlasē vairs neviens neuzvilks. Drīz vien pie Sporta pils griestiem arī tika uzvilkts šis krekls, taču laika ritējumā tas kaut kur pazuda, savukārt federācijai pirms dažiem gadiem bija otrreiz jālemj, ka ar Baldera 19. numuru izlasē nespēlēs.

Pirmajā spēlē punktus guva: Balderis un Kerčs 2+1, Cipruss, Opuļskis 2+0, Ignatovičs, Boldaveško 1+1, Grigorjevs, Seņins, Tambijevs 0+2, Čunčukovs, Ābols, J. Tomans 1+0, Kupaks 0+1.

  +1 [+] [-]

, 2012-11-07 11:42, pirms 12 gadiem
Vēl jau svarīgs moments ir tas, ka daudziem tagad zināmiem uzvārdiem tad bija 18-22 gadu. Tas būtu tāpat, ja tagad izlasē spēlētu HK Rīga ar nelielu papildinājumu.

  +2 [+] [-]

, 2012-11-07 12:10, pirms 12 gadiem
zzk rakstīja: Vēl jau svarīgs moments ir tas, ka daudziem tagad zināmiem uzvārdiem tad bija 18-22 gadu. Tas būtu tāpat, ja tagad izlasē spēlētu HK Rīga ar nelielu papildinājumu.
Laviņam, Bondarevam, Skrastiņam - 18, Skudram, Kupakam, R. Ozoliņam, J. Tomanam, Ābolam - 19, Ciprusam, Seņinam, Semjonovam -20, Čunčukovam, Ignatovičam, Ceplim - 21.

A tagad mēs priecājamies: re, ku malači! DR sastāvā ņem jaunos! 21 g.v. Bičevski, Biezo, Lipsbergu. Un cik labi mūsu jaunajiem iet MHL! Un kādi mēs malači MHL-2!

  +2 [+] [-]

, 2012-11-07 12:18, pirms 12 gadiem
Jānis Matulis rakstīja: Laviņam, Bondarevam, Skrastiņam - 18, Skudram, Kupakam, R. Ozoliņam, J. Tomanam, Ābolam - 19, Ciprusam, Seņinam, Semjonovam -20, Čunčukovam, Ignatovičam, Ceplim - 21.

A tagad mēs priecājamies: re, ku malači! DR sastāvā ņem jaunos! 21 g.v. Bičevski, Biezo, Lipsbergu. Un cik labi mūsu jaunajiem iet MHL! Un kādi mēs malači MHL-2!
Mums jau pāris gadus atpakaļ arī Meija bija jaunais 4. maiņā
Tur jau tā sāls, ka vīri gados smejas par mūsu jaunajiem, piesaucot pasaulē zināmus hokejistus, ka viņi savos 18, savās nacionaļajās izlasēs un meistarkomandās spēlēja...

  +1 [+] [-]

, 2012-11-07 12:19, pirms 12 gadiem
Jāni, neaizmirsti ar ko mēs spēlējām. Toreiz arī Latvijas Bērzs pieveiktu gan Lietuvu, gan Igauniju. Nu, varbūt ar estiņiem būtu grūtāk.

  +1 [+] [-]

, 2012-11-07 12:21, pirms 12 gadiem
J.L. rakstīja: Jāni, neaizmirsti ar ko mēs spēlējām. Toreiz arī Latvijas Bērzs pieveiktu gan Lietuvu, gan Igauniju. Nu, varbūt ar estiņiem būtu grūtāk.
Tad jau Latvijas bērza vairs nebija! Paskaties sastāvu, kas 1993. gada martā uzvarēja Ukrainu un tika uz B grupu!

  +1 [+] [-]

, 2012-11-07 12:39, pirms 12 gadiem
Sastāvs 93.gadā bija ļoti labs, bet tie jau nopietni mači, nevis Lietuva vai Igaunija par kurām domāju es. Bērzs toreiz jau bija laikam Pārdaugava-2, ja? Vai vispār izjuka un vēlāk par Prizmu pārtapa?

  +3 [+] [-]

, 2012-11-07 12:55, pirms 12 gadiem
Derētu kādu no tām spēlēm noskatīties.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2012-11-12 23:21, pirms 12 gadiem
UZSLAVAS LAVIŅAM!!!!! viņš vēl vienīgais no pirmā sastāva ir LATVIJAS izlases ierindā! vismaz ir gatavs spelet!