Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

Varbūt sākam ar spermas banku...

Varbūt sākam ar spermas banku...
Leonīds Tambijevs savu vienīgo spēli turnīrā neprata uzvarēt, bet - vai varēja?

foto: silverlions.ru

Latvijas junioru hokeja izlase izlidojusi no A grupas, kas nozīmē – esam ārpus pasaules labākā desmitnieka. Protams, kā nācijai, kas joprojām tic Ziemassvētku vecītim, Lieldienu zaķim un papardes ziedam, šis notikums ir traģēdija. Vai spējam šo rezultātu novērtēt kā atbilstošu savām spējām? Grūti, ļoti grūti...

Kas ir A grupa junioru vecumā? Tās ir desmit pasaules labākās izlases. Ja šāds dalījums un formāts būtu pieaugušo līmenī, Latvijas izlase deviņos gadījumos no sešpadsmit, būtu atvadījusies no tā sauktās hokeja elites. Pēdējo septiņu pasaules čempionātu ietvaros tas notiktu sešas reizes... Kāpēc tagad rādīt uz junioriem ar pirkstu? Viņi nospēlēja atbilstoši Latvijas hokeja līmenim. Laiks pieņemt, ka mēs pasaules hokejā vienmēr esam bijuši tuvāk vienpadsmitajai, nekā devītajai vieta. Starp citu, visos līmeņos! Jā, šogad zaudēts izšķirošajā spēlē tika Vācijai, kas esot bijusi nekāda... No kurienes tāda pārliecība par vāciešu spēku un savējo varēšanu? Kaut kā nav sanācis dzirdēt, par Latvijas junioru un jauniešu speciālajām programmām, kas mērķtiecīgi ir veidotas, lai sporta veidā notiktu dabiska procesu pārmantojamība, pakāpenība, kas nes rezultātus. Nu, pēkšņi – no debesīm ir jākrīt vietai, ko it kā esam pelnījuši? Un tikai tāpēc, ka esam Latvija, ka pērn mēs šo vietu kaut kā pamanījāmies nosargāt...

Cepiens var būt tikai par resursu pareizu izmantošanu – neko vairāk. Un arī tad nav pārliecība, ka savācot teorētiski labāko sastāvu, juniori savu vietu A grupā šogad būtu saglabājuši. Jā, tas ir slikti, ka to nevarēsim vairs pārbaudīt, tomēr – tas nekādā mērā nav pretrunā ar hokeja tradīcijām, ko piekopjam. Vai kāds atceras, ka pērn pēc vietas saglabāšanas A grupā, Latvijas junioru izlasei tika nomainīts treneris? Ēriks Miļūns tika slaidi pasūtīts, bez diskusijām... Viņa vietā Leonīds Tambijevs. Tā sauktais Rīgas „Dinamo” sistēmas kadrs, kura rīcībā sezonas laikā ir lielākā daļa no izlases kandidātiem. Pragmatisks aprēķins, ja spriežam no malas. Viņš zina, saprot, spēj... Visu laiku pieaugušo izlases rezultatīvākajam uzbrucējam nav jāmeklē kabatā pēc hokeja argumentiem, viņš arī dēlu ir izvilcis līdz profesijai – hokejists. Cita lieta, vai Leonīds kā treneris tādam līmenim ir gatavs? Vai varbūt – pārgatavojies, pāraudzis to līmeni... Kurš Latvijā to var noteikt? Federācijas valde? Treneru padome, kas neeksistē vai bērnu vecāki?

Pie lielās valstsvienības ir treneris Teds Nolans, kam ļauts maisīties arī starp junioru krēslu rindām. Vai viņam ir dots uzdevums, sagatavot tādu Latvijas hokeja attīstības vīziju, kas pārklāj visus hokeja saimniecības līmeņus? Sākot no bērniem, līdz lielajai izlasei... Nekas nav dzirdēts. Vai viņam tas vispār ir pavaicāts, deleģēts, prasīts? „Dinamo” treneru maiņu kontekstā bieži runāts par dažādām hokeja skolām. Vieni tā kā velk uz tehnisko un viltīgo pusi, kas esot mūsu rokraksts, citi – uz fizisko, ko piedāvājot modernā hokeja pasaule. Nu, labi – tad paliekam beidzot pie viena virziena un nākamos desmit gadus to veicinām. Nejaušu apstākļu sakritību rezultātā, viņruden, gan izlasei, gan „Dinamo” bija viens koncepts, lai gan treneri dažādi. Likās, kaut kādā mērā būsim tagad tikuši arī pie vienas receptes, pie zālēm. Nu, vismaz pie vienota redzējuma... Garām! „Dinamo” no savas ideja par principiālu spēles kārtību, rokrakstu atvadījās, kad iedomājās - esam labākais KHL klubs, tikai treneris nekāds, un – nav pārliecība, ka arī Tedim šeit tic vai vismaz saprot, ko viņš dara... Labi, štrunts par „Dinamo”, tāpat no viena privāta kluba būtu par daudz prasīt, lai viņi te izpildās valsts izlases sakarā. Paņemam sporta skolas, kurās nodarbojas tūkstošiem bērnu un jauniešu. Ko tur māca treneri - kā, kāpēc, kurš? Vai varam atbildēt uz jautājumu, kas ir vienotā izpratne Latvijas hokejā? Visos vecuma līmeņos. Vai tā ir speciāla slidošanas skola, nūjas tehnikas pārvalde, spēka spēle vai taktiskā gatavība? Kāpēc nekopēt zviedru un somu modeļus, kas konkrēti ir pārklājuši ar vienotu metodisko kārtību visus hokeja vecumus? Runāju par pašu principu, nevis konkrētas valsts izpildījumu.

Tā vietā mēs pārsvarā uzticam hokeja lietu cilvēkiem, kas paši vēl mācās. Tā var būt – neviens par skolotāju nepiedzimst. Tiesa, vieglāk, ja viņi tomēr šo savu izaugsmi pilnveidotu sistēmā, kas prasa ievērto konkrētus priekšnoteikumus, nevis - nāk kā autodidakti ar iepriekšējā noliegumu un tamlīdzīgi. Kur ir Latvijas hokeja treneru semināri, kopējās nometnes – kur ir bērnu un jauniešu treneru veiksmes stāsti un secinājumi? Satieku vienu – viņš saka, desmit gadu vecumā puikām vajag ledu un spēles, spēles, spēles... Divās maiņās – ne vairāk. Otrs, kas viņam pretī izveda tādus pašus desmitgadīgos, dzīvo ar citu pārliecību – nekādas spēles, tikai treniņi... Trešais, kas to visu klausās no malas, saka – veči, latvieši nobriest lēnām, ļaujam viņiem līdz sešpadsmit rotaļāties... Gan jau no bara viens beigās izturēs. Un tā mēs dzīvojam – gan jau viens sanāks... Tad varbūt uzreiz taisām spermas banku un palūdzam donoriem Ozoliņam, Irbem un Balderim, lai viņi atstāj savu mantojumu Latvijas hokejam šādā formā – jo tad šis princips - „gan jau sanāks” – iegūs maķenīt lielāku varbūtību... Mums esot dažādos laikos labi vārtsargi. Fakts. Vai kāds var pateikt, ar ko raksturīga ir Latvijas hokeja vārtsargu skola, stils? Basketbolā vismaz selekciju nosaka auguma parametri, ko vērtē Latvijas hokejā, kad tiek komplektētas treniņu grupas? Teiksiet – tik mazā valstī būtu grēks vēl noteikt atlases kritērijus, jāpriecājas par katru, kas nonāk līdz konkrētajam sporta veidam... Piekrītu, bet tādā gadījumā aizmirstam tos brīžus, kad sekojam pasaules čempionātā līdzi savējo varējumam un nesaprotam, kāpēc vienā spēlē viņi var, bet otrā – nekā. Jo mēs taču viņus tā audzinām – gan jau beigās kaut kas sanāks!

Tambijeva izvēlētajā izlasē nebija visu labāko – to zinām. Bet – treneris tā redz savu komandu. Ja viņš izvēlas sastāvu, viņš arī atbild. Ja viņam ir skaidrs, ka malā var atstāt spēlētājus, kas jau šobrīd spēlē pieaugušo hokeju, tad viņš ir pārliecināts, ka ar esošajiem kadriem izpildīs uzdevumu. Kāpēc nerespektēt šādu trenera viedokli? Vai nebija zināma viņa pieeja lietām? Ja nebija – kāpēc par to runājam pēc turnīra? Ja mēs zinām, ka Leonīda vadībā komanda (kluba atskaite) ar mazāku vai lielāku intervālu paspēlē trešdaļu sākumus vai beigas, vai izgāž spēles galotnes – kāpēc brīnīties, ka vēl viens tāds precedents notiek ar Tambijevu pie izlases stūres? Un kā par uzskatāmu nelaimi – arī principiālajā (vienīgajā!) spēlē pret Vāciju... Tambijevs šo turnīru zaudēja, bet – tas nav nekas traģisks, tā ir tikai spēle un – tas ir trenera darbs. Šaubos, vai Leonīds neprot izdarīt secinājumus, jo tas nav viņam raksturīgi. Tajā pašā laikā ir jāizdomājas, kāpēc viņš tomēr neprata noskaņot komandu šai vienai spēlei? Jo tas gan viņam ir zināms kā spēlētājam, ko nozīmē pasaules čempionātā vinnēt svarīgāko cīņu... Vienu spēli.

Par to, vai un kā var nopirkt vietu izlasē – citā rakstā...

Slēpts komentārs: J.L.

 +10 [+] [-]

, 2013-01-07 08:39, pirms 11 gadiem
atsleegas vaardi : " viņš izvēlas sastāvu, viņš arī atbild. "

  +1 [+] [-]

, 2013-01-07 08:50, pirms 11 gadiem
Nekas, nākamgad būs uzvaras.. varbūt

  +6 [+] [-]

, 2013-01-07 09:31, pirms 11 gadiem
Laiks pieņemt, ka mēs pasaules hokejā vienmēr esam bijuši tuvāk vienpadsmitajai, nekā devītajai vieta. Starp citu, visos līmeņos!
----
Tieši tā, diemžēl daudziem pieklibo reāla situācijas novērtēšana...

  +4 [+] [-]

, 2013-01-07 09:43, pirms 11 gadiem
Sūds uz kociņa būs, tā visi cer ka vot nākošgad nu tik būs. Nekas tur nebūs, kamēr nebūs kārtīgu treneru būs tāpat kā līdz šim. Grūti ir uztrenēt meistarību, bet ja galīgi nav fiziskā un zaudē ātruma tad augstākajā līmenī nav ko meklēt. Protams ir labi ka jaunieši nodarbojas ar sportu nevis slūpe ielas, bet sisties par katru centimetru viņi nav gatavi. Ir labi tā kā ir, drīz ar šiem būs pilnas lv amatieru komandas. Dod dievs vismaz dažiem izsisties aukstā līmenī.

  +3 [+] [-]

, 2013-01-07 10:31, pirms 11 gadiem
Šo šķūni - Latvijas hokejs, ir jāgāž nost līdz pamatiem un jābūvē no jauna! Ja Kiram nevajadzētu tik ļoti ķeksītim un pašreklāmai tās dažas uzvaras, ko čaļi izcīna čempī, tad varbūt viņš iedziļinātos arī bērnu un jaunatnes hokejā! Bet kamēr to dara vecāki, tad kā teikt, kurš maksā, tas arī pasūta mūziku, no kā izriet, ka bieži perspektīvākie nekur netiek, jo ir nejēga r biezu papuci!

     [+] [-]

, 2013-01-07 10:42, pirms 11 gadiem
gosis rakstīja: Sūds uz kociņa būs, tā visi cer ka vot nākošgad nu tik būs. Nekas tur nebūs, kamēr nebūs kārtīgu treneru būs tāpat kā līdz šim. Grūti ir uztrenēt meistarību, bet ja galīgi nav fiziskā un zaudē ātruma tad augstākajā līmenī nav ko meklēt. Protams ir labi ka jaunieši nodarbojas ar sportu nevis slūpe ielas, bet sisties par katru centimetru viņi nav gatavi. Ir labi tā kā ir, drīz ar šiem būs pilnas lv amatieru komandas. Dod dievs vismaz dažiem izsisties aukstā līmenī.
Nu gan muļķības sarunāji. Šajā izlasē tik tiešām ir daudz perspektīvu spēlētāju. Par citiem gadiem var teikt, ka jā, tur lielākā daļa ir topošie rimi krāvēji, bet šajā izlasē lielais vairums tomēr ir labs materiāls.
Un nekad neesmu uzskatījis, ka viens čempionāts parāda spēlētāju meistarību. Tas parāda to kā viņi spēlē kā komanda, bet ne to cik labi viņi ir katrs individuāli. Lielākā daļa no šiem labajiem kadriem klubos kopā nespēlē un iespējams, ka arī nekad nespēlēs.

  +1 [+] [-]

, 2013-01-07 10:57, pirms 11 gadiem
Sākumā gandrīz noticēju, ka raksts tapis Tambijeva aizstāvībai.

  +6 [+] [-]

, 2013-01-07 11:39, pirms 11 gadiem
Kur ir Latvijas hokeja treneru semināri, kopējās nometnes..., šie vārdi skaidri norāda uz LHF vājo darbu! Ja LHF reāli gribētu lai Junioru un jauniešu izlases spētu konkurēt ar pasaules 10 labākajām komandām, tad ir jāpiedalās TOP izlašu draudzības turnīros un jāmeklē iespējas biežāk spēlēt arī klubu līmenī ar hokeja lielvalstu komandām. Īpaši ar sakārtotu hokeja sistēmu valstīm- swe; sui; fin;.... Latvijas treneru kvalifikācija arī klibo, Latvijas hokejam būtu jāizmanto katrs spēlētājs kurš spēlē ārzemju komandās un jāuztur kontakti ar viņa komandu, jāveido draudzīgas saites. Treneriem jāuztver ar sapratni katra spēlētāja vēlme un vecāku radītās iespējas spēlēt ārzemēs, jo tādā veidā citu valstu treneri apmāca Latvijas jaunos talantus un gan LHF, gan izlasei tas dod papildus augļus. Tambijeva uzskats par to ka ārzemnieki ir fiziski vāji un nespēj izpildīt plānu ir daudz dzirdēts, bet vai viņam vispār ir plāns? Viņš kā izlases treneris nav bijis objektīvs izlases komplektēšanā, jo grib ar saviem HK Riga spēlētājiem veidot kodolu, liekot saprast vecākiem, kur jāspēlē lai tiktu izlasē, vai kam jāpielien (jāmaksā) lai tur spēlētu. LHF būtu jābūt stingrākai nostājai par sastāva komplektāciju, izvērtējot spēlētāju varējumu turnīros un savos klubos, ir juniori kas cītīgi spēlē jau pieaugušo līmenī, bet izlases treneris nemaz nepiezvana komandai. Par izlases treneri drīkst strādāt ja ir atbilstoša pieredze trenera amatā, sasniegumu, inteliģences līmenis, vecā padomju skola vairs NESTRĀDĀ.

  +1 [+] [-]

, 2013-01-07 11:54, pirms 11 gadiem
Haoss, ir Latvijas hokeja sisteema. Tieshi mums skjiet buutu, jaariiko seminaari, kaa no 2miljoniem iedziivotaaju, eiropas viena no nabadziigaakajaam valstiim ir speejiigi izaudzinaat, hokejistus, kuri speelee pasaules ELITE, tas arii uz u-18 un u-20 attiecaas. Kur ir Baltkrievi, ar visu "bakjas" naudu ? Slovaaki, arii vairs Hosas, un Satanus un Charas katru gadu nerazho. Taapeec, manupraat, ir jaanovertee tas kas ir, pie taam iespeejam, kuras mums ir.

  +3 [+] [-]

, 2013-01-07 16:00, pirms 11 gadiem
Nu, kamēr vaimanāsim, ka mūsu vieta nav augstāk par 10., tikmēr tur arī būsim. Pēc augstām vietām ir jātiecas, un tās ir jāprasa, citādi to nekad arī nebūs! A tā - spēlētāji (un gan jau arī treneri) taču kaut vai zemapziņā saprot, ka, ja nolaidīs lažu, pučes un matuļi tik nopūtīsies un pasludinās, ka labāk nemaz nevaram... un viss būs kārtībā.
Par hokeja sistēmu, protams, ir cits (bēdu) stāsts.

     [+] [-]

, 2013-01-07 16:35, pirms 11 gadiem
Par tām dažādajām tehnikas skolām - fiziskie un tehniskie. Tas īstenībā nav pareizi tā nodalīt spēlētājus, visiem jābūt fiziski labi attīstītiem. Tas ka U20 visiem zaudēja fizikā ļoti dūrās acīs. Varbūt kļūdos, bet izņemot atsevišķus spēlētājus, tas pats ar RD un izlasi. No malas izskatās, ka fiziskajā sagatavotībā LV hokejisti atpaliek. Kādēļ tajā pašā basketbolā jaunieši un ne tikai jaunieši, pēc fiziskās gatavības, ir Eiropā un pasaulē līdzvērtīgi, bet hokejā pret Zviedriem kā pret sienu, laikam jau problēmas sistēmā un trenneros.

  +1 [+] [-]

, 2013-01-07 23:24, pirms 11 gadiem
kamer sakot ar u10 un augstak puikas pec spelem latvijas cempi un vel citos tur. atsveicinoties teiks viens otram ej d.... un idiots tur nekas nesanaks

     [+] [-]

, 2013-01-07 23:32, pirms 11 gadiem
vitamins69 rakstīja: Šo šķūni - Latvijas hokejs, ir jāgāž nost līdz pamatiem un jābūvē no jauna! Ja Kiram nevajadzētu tik ļoti ķeksītim un pašreklāmai tās dažas uzvaras, ko čaļi izcīna čempī, tad varbūt viņš iedziļinātos arī bērnu un jaunatnes hokejā! Bet kamēr to dara vecāki, tad kā teikt, kurš maksā, tas arī pasūta mūziku, no kā izriet, ka bieži perspektīvākie nekur netiek, jo ir nejēga r biezu papuci!
Bet kamēr to dara vecāki, tad kā teikt, kurš maksā, tas arī pasūta mūziku, no kā izriet, ka bieži perspektīvākie nekur netiek, jo ir nejēga r biezu papuci!`te ir galvena problema......ja papucisi sak trenerim pamacit,saka,ka gribu lai mans dels spele 1 maina.....bet vinu komanda vispar tur tikai del teva naudas.....tad nu ko mes varam padarit.....un uz ko tevs cer....nu ja nau lemts/dots tavai atvasei...nu nebus vins hokeists....nu patik tev hokejs,nu dod naudu,atbalsti to hokeja komandu...tikai nu necakare tu trenerim pratu....necakare dzekus,kam ir dotibas,bet lai tas pilnveidotu vinam jaspele.....bet del tada papucisa ieteikumiem,jeb nostajam dazam labam spejigam dzekam...nu citreiz nav vietas komanda....un izput kada ceriga izlases limena speletaja dzive.....kamer papucisi regules pasakumus...tikmer nebus mums nekada hokeja.....Kalvisi,hujalvisi...blaviens necakarejat visu hokeju,jebio...

     [+] [-]

, 2013-01-07 23:40, pirms 11 gadiem
....un par to jauniesu trenneru busanu....nu mums tie jauniesu,bernu treneri....nu nau mums vinu daudz...laba limena....kas butu redzejusi nevis padomju skolas hokeju,bet skandinavu,ziemelamerikanu.....nu butu verts ieguldit naudu un vainu atvest uz sejiei kadu treneri,jeb sutit musu trenerus uz turieni....apmacit....citadi seit...nu struntigi.....un dazs labs klust,piedodiet,bet lidzinas celu policistam,kurs gaida,lai vinam kads atnestu kukuli un palugtu ielikt vina delu tada un tada maina....tas vis ir saprotams...ka celinieki ta ari treneri sanem neadekvati mazas algas....tapec korumpetiba ir un bus......zel....
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja