Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

Pieredze, kas nāks līdzi...

Renārs Grāvītis
Renārs Grāvītis

Pieredze, kas nāks līdzi...
Oskars Bārtulis savu iekrāto pieredzi šoreiz liks lietā pret Rīgas "Dinamo"
Foto: hcdonbass.com

Pirmo reizi KHL izslēgšanas mačos Rīgas „Dinamo” spēlēs pret nedaudz vājāku pretinieku nekā ierasts, jo turnīra gaitā izcīnītā 5. vieta devusi iespēju spēkoties ar vienību, kas turnīra tabulā atrodas rokas stiepiena attālumā. Kopumā - Doņeckas „Donbass” komanda KHL mērogā otrajā sezonā izskatās pārliecinoši. Uz papīra komandas ir līdzvērtīgas - ar ko tās ir bruņojušās?

Šī komanda pirmajā astotniekā ir vismānīgākā – 4. vieta ir labs panākums, ar ko ir jārēķinās. Rīdzinieki turnīra tabulā ir ieņēmuši 5. vietu, ar kuru pretinieku būs grūti pārsteigt. Līdz šim knapā iekļūšana izslēgšanas spēlēs ļāva būt melnā zirdziņa lomā. Ja SKA un Maskavas „Dynamo” iepriekšējās sezonās pirmajā kārtā pret rīdziniekiem varēja morāli palaisties, par ko dabūja pērienu no pastarītes, tad šogad šāds scenārijs nedraud.

Jāatgādina, ka rīdziniekiem sešu sezonu laikā šīs būs piektās izslēgšanas spēles. Tas liecina par sava veida pieredzi ne tikai spēlētājiem, bet arī organizācijai. Lūkojoties no šāda skatupunkta, Latvijas komandai ir priekšrocības, kuras būs jāliek lietā. Patiesībā – pret nesen līgā ienākušām komandām (KHL pastāv tikai sešus gadus) vajadzētu būt vieglāk spēlēt. Taču pretinieku spēlētāji ar to nebūs mierā – gaidāma liela kapāšanās, spēlētāji liks talkā savu pieredzi. Abām komandām tā ir milzīga un, kas labi – ne jau zvaigznes veido Ukrainas un Latvijas komandas. Tie ir izbijuši NHL špīleri, KHL vecmeistari un modernā hokeja piekritēji. Šādu īpašību salikums ir īpaši bīstams.

Doņeckas „Donbass” spēlētāju pieredze NHL un KHL regulārajos turnīros un izslēgšanas spēlēs

KategorijasSpēlētāju skaitsReg.sez. aizvadītās spēles (kopā)Reg.sez. aizvadītās spēles (vidēji)Izslēg. sp. (kopā)Izslēg. sp. (vidēji)
NHL10183718314514.5
KHL2230121371637.5

Rīgas „Dinamo” spēlētāju pieredze NHL un KHL regulārajos turnīros un izslēgšanas spēlēs

KategorijasSpēlētāju skaitsReg.sez. aizvadītās spēles (kopā)Reg.sez. aizvadītās spēles (vidēji)Izslēg. sp. (kopā)Izslēg. sp. (vidēji)
NHL5135627115130.2
KHL25352614129311.7

Augstāk redzamajās tabulās apkopoti dati no spēlētājiem, kas šajā sezonā aizvadījuši vismaz 20 spēles. Vērā ņemti ir arī traumētie spēlētāji, kas izslēgšanas spēlēs nepiedalīsies. Tas objektīvu iemeslu dēļ, jo viņu pieredze talkā nāks jebkurā gadījumā. Doņeckas klubu pārstāv divreiz vairāk bijušie NHL spēlētāji. Par to priecāties vai bēdāties? Patiesībai tuvāk būtu pirmais variants, jo vidēji aizvadīto spēļu skaits NHL regulārajā sezonā un izslēgšanas spēlēs ir par labu rīdziniekiem. Jāizceļ abu komandu lielākie smagsvari – Ruslans Fedotenko kopā ar Krosbiju un Malkinu ir ieguvis Stenlija kausu. Šeit puisis ieradies nopelnīt sev iztiku un ir redzams, ka spēle ukrainim neiet no rokas. Bet – šajā turnīra stadijā lielie vīri noderēs... Maikls Leitons kopā ar Oskaru Bārtuli 2010. gadā uzspēlēja Winter Classic un Stenlija kausa finālā. Leitons ar Braienu Bušēru veidoja no kontrakta viedokļa vienu no lētākajiem un produktīvākajiem duetiem līgā. Šīs vīrs pierādīja ko spēj – tagad šī nasta tiks pielietota izslēgšanas spēlēs pret Rīgas „Dinamo”. Leitons ir stabils „Donbass” pirmais numurs... Rīdzinieku lielais trumpis ir Sandis Ozoliņš, kas NHL ir aizvadījis gandrīz tikpat izslēgšanas spēles, cik Ukrainas komandas spēlētāji iespējuši kopā. Arī Hosa un Telkvists kaut ko atminas no lielajām kaujām NHL...

KHL spēlētāju pieredze lielāka ir rīdziniekiem. Izslēgšanas mačos „Dinamo” hokejisti ieliek kloķi ukraiņiem vidēji par četrām spēlēm – izklausās maz, bet, paskatoties no turnīra piedāvātā formāta skatupunkta – četras spēles ir pielīdzināmas uzvarai sērijā. Vidēji viena pārvarēta kārta vairāk nekā citiem ir liels bonuss, jo īpaši komandas sporta veidos - tā ir neatsverama pieredze. Regulārajā turnīrā aizvadīto spēļu skaits ir gandrīz vienāds. Ir vērts atgādināt, ka „Dinamo” kodols ir turējies kopā jau vairākus gadus, taču Doņeckas hokejisti nākuši pat no bijušās Voskresenskas „Khimik” komandas. „Donbass” vienībā ir satikušies jauni un pieredzējuši raksturi, kas uz vidējās KHL līmeņa fona izskatās visai solīdi – t.sk. arī pret „Dinamo” augstāk redzamajos skaitļos. Pāri visam – Doņeckas komanda regulārajā turnīra tabulā atrodas priekšā, jā, arī svarīgākā pēdējā regulārās sezonas spēle tika uzvarēta.

No visa augstāk minētā var manīt kopīgas tendences – abās komandās nav superzvaigznes, kas īpaši izceltos uz kopējā fona. Ir vairāki pieredzējuši bijušie NHL spēlētāji, KHL vecmeistari, kas aizvadījuši šajā līgā vairāk nekā 250 spēles augsta līmeņa komandās un vārtsargi, kuri ir teicamā sportiskā formā. Tas viss ir tikai uz papīra, lai gan lielie uzvārdi prasīja nelielu skaidrojumu. Kopumā – rezultāta iznākumu noteiks treneru dotie norādījumi un pacietības slieksnis. Šajā brīdī abas komandas atrodas uz vienas starta līnijas. Atliek izcelt Doņeckas „Donbass” komandas pieredzi KHL – šajā ziņā rīdzinieki ir soli, ja ne pat divus priekšā. Ņemot vērā uz papīra redzamo, komandu vietu līgā un treneru ambīcijas – esam līdzīgās pozīcijās. Tik organizācijai kā tādai ir lielāka izslēgšanas spēļu pieredze – iespējams, ka šis faktors noteiks uzvarētāju sērijā.

     [+] [-]

, 2014-03-05 11:27, pirms 10 gadiem
es domāju, ka noteikti jāpiemin psiholoģisko slodzi, ko patreiz nes Donbass džeki... Spēlēt par valsti un valstī, kura ir soļa attālumā no kara, satraukties par tuviniekiem (no kuriem liela daļa gan jau ir aiz robežas, bet vienalga), neskaidrība par nākotni - būs klubs KHL nākamsezon vai nē, - nu tas nav viegli.