Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

Latvijas hokejs: bezdibeņa malā, bezdibenī vai kaut kur citur (III)

Jānis Matulis
Jānis Matulis

Latvijas hokejs: bezdibeņa malā, bezdibenī vai kaut kur citur (III)
Dažs hokeja fans jau prāto: ja "Dinamo" neiet KHL un ja netiek Gagarina kausā, tas varētu dot spēlētājiem lielāku motivāciju pasaules čempionātā Helsinkos.
Foto: Romāns Kokšarovs,...

Rīgas "Dinamo" komandas neveiksmīgais rudens radījis runas, ka Latvijas hokejs vispār ir vienā tādā vietā, ko literārā valodā apzīmē ar dažām strīpiņām vārda vidū. Raugoties no "Dinamo" vietas turnīra tabulā - 14. vieta Rietumos, 25. vieta visā līgā, mūsu hokejs tiešām ir tuvu ānusam. Reālajā dzīvē viss ir mazliet savādāk.

Kad 2008. gada vasarā tika veidots jaunlaiku "Dinamo", bija arī runas, ka nu gan Latvijas izlase ziedēs un plauks. Viss mūsu hokeja zieds visu sezonu būs kopā, izveidosies laba saspēle, gandrīz kā kādreiz CSKA, spēlējot augstākas raudzes turnīrā, puikas progresēs, un pasaules čempionātos būs varens spēks. Arī "Dinamo" vadības tad vēl Latvijas izlasi uzskatīja par vērtību un nevis klubam traucējošu lietu.

Kā par laimi/nelaimi, bet 2009. gada čempionāts Bernē bija veiksmīgs, it kā apstiprinot domu, ka Rīgas "Dinamo" spēlēšana KHL dos reālus augļus katrā nākamajā čempionātā. Ka drusku drusku vēl vajag tikai veiksmi, un pusfināls arī būs klāt. Četri KHL čempionāti un četri PČ gan ir pārāk mazs nogrieznis, lai atrastu korelāciju starp "Dinamo" spēlēšanu KHL un Latvijas izlases spēlēšanu pasaules čempionātos.

Tātad 2009. gads. "Dinamo" (11. vieta sezonas kopvērtējumā KHL) ar bezgribas hokeju Gagarina kausa 1/8 finālā piekāpjas Maskavas "Dinamo": 0-3 (0:4, 1:7, 3:4). Ir pietiekami daudz laika, lai gatavotos Bernei, jo izlases treneru tandēms Znaroks/Vītoliņš ar MVD ir palikuši ārpus play-off un brīvi ir pat ātrāk par izlases kodolu. Bernē tradicionāli zaudējam ASV - 2:4, pirmo reizi uzvaram zviedrus - 3:2 (bullīšos) un grupas pēdējā spēle ar Austriju. Tagad 2:0 uzvara liekas loģiska, bet laukumā bija epizodes, kas varēja beigties mums par sliktu - Skrastiņš gandrīz ar zobiem atvaira tukšos vārtos lidojošu ripu... Kvalifikācijas grupā ar 2:1 (bullīšos) uzvaram Šveici, liedzot viņiem tikt 1/4 finālā, 7:1 pret Franciju ir viegla pastaiga, tāpat kā Krievijai pret mums - 6:1. 1/4 finālā - 2:4 pret Kanādu, un 7. vieta čempionātā.

2010. gads. "Dinamo" (8. v.) Rietumu grupas 1/4 finālā sensacionāli pieveic SKA: 3-1 (2:0, 3:1, 2:4, 4:2), pusfinālā dabūjot pretī Znaroka MVD. Spēles rit uz dzīvību un nāvi, tomēr Znaroks ir labāks: 4-1 (4:1, 2:0, 1:3, 4:5 (OT), 2:3 (OT), aizspēlējoties līdz Gagarina kausa finālam, kur ar 3-4 piekāpjas "AK Bars". Izlases pamatspēki brīvi diezgan savlaicīgi, taču aizņemti ir treneri... Manheimā apakšgrupā tik labi kā pirms gada neiet - 1:3 ar Šveici, 1:6 ar Kanādu, taču 5:2 pret Itāliju nodrošina vietu kvalifikācijas grupā. Nav nozīmes uzskaitīt visus rezultātus tur, taču 17. maijā Latvija ir tuvu tam, lai pirmo reizi pasaules čempionātos uzvarētu Čehiju. Čehiem daudzas zvaigznes ir nogurušas un čempionātā nepiedalās. Zaudējot Latvijai, čehi paliktu ārpus 1/4 fināla... Spēle rit ar mūsu pārsvaru, taču tam mačos ar bijušās Čehoslovākijas hokejistiem nav lielas nozīmes, jo viņi taču ir pretuzbrukuma karaļi. Divi zaudēti vārti vairākumā (!!!), un čehi uzvar ar 3:1, vēlāk kļūstot arī par pasaules čempioniem, Latvijai 11. vieta. Kas vainīgs? Skaidrs, ka treneri, kas nevarēja būt kopā ar izlasi no pirmās dienas... Uzvarētu čehus, šādas runas nebūtu.

2011. gads. "Dinamo" (8. v.) Rietumu 1/4 finālā atriebjas Znarokam, kurš nu jau ir Maskavas "Dinamo": 4-2 (2:1 (OT), 4:8, 5:1, 2:1 (OT), 1:3, 2:1 (OT); nākamajā kārtā mums pāri pārbrauc "Lokomotiv": 4-1 (4:2, 3:5, 4:8, 2:6, 4:5 (OT), bet kluba zaudējumā "vainīgs" ir Ozoliņš, kurš piekritis būt par izlases GM un spēlēs ar "Loko" jau domājis par izlasi. Tādu murgu laikam var dabūt gatavu tikai Skanstes ielā. Tā kā Maskavas "Dinamo" izkritis pirmajā kārtā, treneri ar izlasi ir kopā savlaicīgi. Kas iznāk Bratislavā? Laba spēle ar čehiem - 2:4, zaudējums nākamajiem pasaules čempioniem somiem bullīšos ar 2:3 un ne mazāko šaubu, ka uzvarēsim Dāniju. Jo izlase spēlē tiešām labi. Taču pret dāņiem ir 2:3 bullīšos, un iecerētā kvalifikācijas spēļu vietā jāsacenšas ar Slovēniju - 2:5, Baltkrieviju - 6:3 un Austriju - 4:1 autsaideru turnīrā. 13. vieta. Varbūt nevajadzēja raut zarnas pret čehiem un somiem, koncentrējoties spēlei ar Dāniju. Bet mēs taču jutāmies stipri un stiprais dara, kā grib...

2012. gads. "Dinamo" (15. v.). Rietumu 1/4 finālā izmisīga sērija ar "Torpedo": 3-4 (3:7, 2:1 (OT), 4:3 (OT), 1:4, 3:1, 0:2). Kurš vainīgs? Holts. Kurš pēdējā spēlē neiemeta nevienu ripu. Toties Latvijas izlase ir savlaicīgi brīva, un brīvs ir arī jaunais treneris Nolans, kuram palīgos treneru trijnieks no "Dinamo" - Ābols, Ignatjevs, Naunovs. Čempionāts Stokholmā sākas mažorā - 2:5 pret Krieviju, bet pēc pirmās trešdaļas taču bija 1:0! Kad nākamajā kārtā pieveikta vācu mašīna (3:2), liekas, ka varam tālu iet. 5:0 pret Itāliju, un tad atkal rodas vēlēšanās parādīt zobus čehiem (1:3). Nu čehiem nav tik vārgs sastāvs kā 2010. gadā, bet spēlē viņi līdzīgā manierē kā Manheimā, proti, gaidot sāncenšu kļūdas. Un tās ir... 0:3 pret Norvēģiju ir loģisks iznākums, tāpat arī 0:2 pret Dāniju, jo šīs abas valstis hokejā mums jau sen ir blakus. Varbūt tikai nebijām to pamanījuši. Čempionāta jaunā izspēles formula ļauj dabūt 10. vietu. Līderi, kas visu sezonu ir vilkuši "Dinamo", pēdējās spēlēs vairs nevelk.

2013. gads. "Dinamo" netiek play-off, toties Latvijas izlase Helsinkos izcīna vietu 1/4 finālā? Iepriekšējo četru gadu pieredze neļauj izdarīt šādus secinājumus. Jo nav tiešas korelācijas starp kluba labo/slikto sniegumu KHL un veiksmīgu/neveiksmīgu spēlēšanu pasaules čempionātā. 2009. gadā Bernē mums tiešām bija ļoti laba izlase, 2010. gadā Manheimā veiksme novērsās spēlē ar Čehiju, 2011. gadā bija iespējams uzvarēt Dāniju, 2012. gadā nebija iespējams uzveikt Norvēģiju un laikam jau arī Dāniju. Vai bez komandas KHL pasaules čempionātos mums būtu gājis labāk? Pārbaudīt to nav iespējams. Vai Latvijas kluba spēlēšana KHL dod izlasei kādas priekšrocības pasaules čempionātos? Tā vismaz vajadzētu būt.

Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +3 [+] [-]

, 2012-12-03 14:40, pirms 12 gadiem
A-BURTS tas pats rakstīja: Armand! nepiemineji Sprukta"nogurumu" 2010.gada ka ari Dzerinia nerealizeto bulliti pret Daniju 2011.gada,kurs,iespejams, mums dotu garantetu vietu IIHF ranga astotnieka un automatisku kvalifikaciju uz So4iem ja sadi divi "sikumi" nebutu velejusies "notikties",tad ari nekada cepiena par izlasi tagad nebutu, jo 2012.gada mes,dabudami ertakus pretiniekus,tikai nostiprinatos astotnieka,un ... butu SUDS AR VISAM DINAMO TAGADEJAM NEVEIKSMEM!
Raksta autors nav Armands!

  +1 [+] [-]

, 2012-12-03 14:43, pirms 12 gadiem
A-BURTS tas pats rakstīja: Armand! nepiemineji Sprukta"nogurumu" 2010.gada ka ari Dzerinia nerealizeto bulliti pret Daniju 2011.gada,kurs,iespejams, mums dotu garantetu vietu IIHF ranga astotnieka un automatisku kvalifikaciju uz So4iem ja sadi divi "sikumi" nebutu velejusies "notikties",tad ari nekada cepiena par izlasi tagad nebutu, jo 2012.gada mes,dabudami ertakus pretiniekus,tikai nostiprinatos astotnieka,un ... butu SUDS AR VISAM DINAMO TAGADEJAM NEVEIKSMEM!
Kads sakars te ar Armandu ?!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +2 [+] [-]

, 2012-12-03 15:33, pirms 12 gadiem
A-BURTS tas pats rakstīja: vai,tiesam,atvainojos! biju domajis,ka Pu4e rakstija,nepaskatijos kartigi gadas
Ne tikai Džeriņam gadās!

  +1 [+] [-]

, 2012-12-03 15:45, pirms 12 gadiem
AAAA Janka tax ari 2010.gad bija noguris Un neviena chempi mes nenjemam Raiti jo vins spele nhl un nav laika vinam kkadiem pasaule chempjiem.

  +2 [+] [-]

, 2012-12-03 17:51, pirms 12 gadiem
huy rakstīja: Ne tikai Džeriņam gadās!
A-burtam biežāk gadās nekā Džeriņam!

     [+] [-]

, 2012-12-06 13:12, pirms 12 gadiem
ļoti intresanta remisija, paldies. KHL noteikti ir palīdzējis, bet vai mēs esam izmantojuši visu ko tas varēja dod, arī noteikti nē.. pagāšgad, liekas, bija petrovich_27 statistiskis raksts par RD kā vieno no jaunatnei nedraudzīgākajiem KHL klubiem.