Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

Septembra labākie Latvijas hokejisti

Septembra labākie Latvijas hokejisti
Artūrs Kulda kā sibīrietis. Foto no hokejista personīgā arhīva

Šoruden piepildījies Kontinentālās Hokeja Līgas funkcionāru sapnis – KHL ir kļuvusi par aktuāli stiprāko hokeja līgu pasaulē. Skaidrs, ka tas varēja notikt tikai ar NHL lokauta palīdzību; un arī ar lokauta beigšanos pagaidu kronis KHL-am tiks atņemts. Tiesa, vēl nav skaidrs, kad tieši tas notiks – šogad vai nākamgad? Bet tagad – arī Latvijas labākie hokejisti strādā galvenokārt KHL-ā. Tiesa, viņu īpatsvars šajā līgā ir un būtu diezgan liels, neskatoties uz lokautu. Latvijas „bāleliņu” septembra Top 7.

1. Artūrs Kulda

No visas Latvijas hokejistu plejādes – 8 spēlētājiem, kas šosezon startē KHL ārpus Rīgas Dinamo „dzimtajām sienām”, tieši aizsarga Artūra Kuldas „pierakstīšanās” jaunajās darbavietās izskatās vispārliecinošāk. Jau septembra gaitā izcīnījis augstas vietas ne tikai līgas trāpīgāko un rezultatīvāko aizsargu Topos, bet arī visas KHL labāko vārtu guvēju tabulās. Acīmredzot Kuldam ar adaptāciju pēc Ziemeļamerikas hokeja ir sekmējies labi. Septembra 11 spēlēs Novosibirskas Sibir ierindā Artūrs Kulda ir varējis sarūpēt 6 vārtu guvumus (!!!). Kopā ar lietderības koeficientu (+1) tas ir, maigi izsakoties, konkurētspējīgs sniegums. Turklāt Latvijas izlases aizsarga pārstāvētā Sibir vienība KHL sezonas ievaddaļā ir starp Austrumu konferences Top komandām.

2. Mārtiņš Karsums

Viena no Rīgas Dinamo svarīgākajām, lai neteiktu – galvenā figūra uz KHL šaha galdiņa. Kas ļāvusi sezonas ievaddaļā rīdziniekiem paņemt to, kas tiem ir. Bez Karsuma līdzdalības pat tie 12 punkti septembra 10 spēlēs ir grūti iedomājami. Šāva un pielādēja arī tad, kad cīņubiedri brieda, adaptējās un mēģināja mēģināt. Rezultātā Mārtiņam Karsumam šajās septembra 10 spēlēs 8 punkti (4+4), bet lietderība zem normas (-1). Karsuma „saražotais” darba apjoms gan uz papīra, gan uz aci ir labākais (rezultatīvākais) Latvijas spēlētāju sniegums KHL ledus laukumos. Ja vēl KHL statistiķi rēķinātu spēka paņēmienus, kas atbruņo pretinieku uzbrukumus un aizsardzības bastionus...

3. Roberts Jekimovs

Statistiski pamanāmi sezonu klubā SaiPa, kas cīnās Somijas stiprākajā līgā (SM-liiga), aizsācis uzbrucējs Roberts Jekimovs. 7 spēlēs iekrāti 5 rezultativitātes punkti, kuros dominē trāpījumi vārtos (4+1), bet diemžēl negatīvs lietderības koeficients (-2). Jekimovs ir labākais vārtu guvējs SaiPa komandā, kas, starp citu, šīs sezonas sākumā, pateicoties latviešu uzbrucēja līdzdalībai, cīnās turnīra tabulas augšgalā. Tāpat jāņem vērā, ka Jekimovs ir viens no retajiem Latvijas hokejistiem, kas spēlē hokeja lielvalstu stiprākajās līgās ārpus KHL. Lai neteiktu, ka vienīgais...

4. Artūrs Kuzmenkovs

Latvijas U-20 izlases uzbrucējs Artūrs Kuzmenkovs jaunajā sezonā Liepājas Metalurgs lielās komandas sastāvā jūtās un izskatās pārliecinošāk nekā iepriekšējā sezonā HK Rīga ierindā MHL plašumos un Liepājas Metalurgs-2 sastāvā Latvijas Virslīgas izslēgšanas spēlēs, kur, starp citu, bija viens no rezultativitātes līderiem. Pirms oficiālās sezonas sākuma, augusta nogalē Žoltoka piemiņas turnīrā bija rezultatīvākais spēlētājs ne tikai Latvijas U-20 izlasē, bet arī visā turnīrā. Septembra summā 18 gadus vecais Kuzmenkovs (dz. 1993. g. 1. dec.) ir rezultatīvākais spēlētājs (!!!) Liepājas komandas sastāvā Baltkrievijas ekstralīgā. Savās 10 spēlēs LM ierindā Artūrs Kuzmenkovs ir sarūpējis 9 rezultativitātes punktus (4+5) un adekvātu lietderības koeficientu „+6”.

5. Atvars Tribuncovs

Viens no Baltkrievijas ekstralīgā līderējošās vienības Gomeļ panākumu kaldinātājiem ir Latvijas izlases veterāns Atvars Tribuncovs (savulaik – 10 pasaules čempionāti un divas olimpiādes, neskaitot otrās pakāpes turnīrus un U pasaules čempionātus). Septembrī aizsarga Tribuncova rezultativitāti varēja apskaust arī uzbrucēji – 9 spēlēs 10 punkti (3+7) un skaista lietderība (+10). Lai arī tas viss panākts „tikai” Baltkrievijas ekstralīgā, kuras līmeni pēdējos gados pierasts kritizēt vai vismaz par to šaubīties, tomēr – arī tur ir jāstrādā. Un 35 gadus vecais Atvars Tribuncovs (36 paliks 14. oktobrī) kopumā nav „sačkojis” (pa kluso atpūties).

6. Oskars Bārtulis

Līdz savai labākajai formai, nemaz nerunājot par izcilību, Bārtulis septembra mēnesī varētu nebūt ticis, taču pamazām iestrādājas KHL debitantu Donbass sastāvā. Septembrī bija savas komandas lietderīgākais (+3) un rezultatīvākais (2+1) aizsargs. To visu Oskars Bārtulis sadarīja 10 spēlēs. It kā nekā īpaša vienam mēnesim, taču šāda, lai arī ne-fantastiska, lietderība nav nevienam citam Latviju pārstāvošam aizsargam KHL septembra summā. Rīgas Dinamo pusē neviens aizsargs arī nav rezultatīvāks; no Latvijas aizsargiem KHL-ā rezultativitātes punktiem bagātāks ir tikai „sibīrietis” Kulda. Šādā salīdzinājumā Bārtuļa vieta mēneša Topā ir likumsakarīga. Vien atliek viņa pārstāvētajai Doņeckas komandai novēlēt veiksmes, cenšoties „norāpties” no KHL Rietumu konferences lejasgala.

7. Māris Jučers

Vienīgais augstā līmenī statistiski un minūšu skaita ziņā pieklājīgi spēlējošs vārtsargs nevarēja neiekļūt septembra Top 7 sastāvā. Ne tikai tāpēc, ka Latvijas vārtsargu Top-līgās ir maz vai nemaz, vai tādēļ, ka citam Latvijas izlases vārtsargam (Masaļskim) kopā ar Jugra komandu šīs sezonas sākums ir „kā pa miglu” (KHL Austrumu konferences lejasdaļā). Bet galvenokārt tāpēc, ka Jučers mierīgi un rāmi ir iesācis KHL sezonu faktiski kā Dinamo pirmais vārtsargs un septembra gaitā iekopis arī salīdzinoši pieklājīgu statistiku – GAA 1.97 un 91,8% atvairītu metienu (6 spēlēs). Šiem cipariem un Jučera sniegumam ļauj izskatīties „labākiem” fons: kolēģa – zviedra Mikaela Tellkvista – periodiski nepārliecinošās sniegums kā starpsezonā, tā arī septembra gaitā. Protams, varētu vēl gribēt labāku uzvarēto un zaudēto spēļu bilanci (septembrī 0-4)... Kaut kādu pārdabisku izcilību Māra Jučera sniegumā saskatīt nebūs viegli, taču par viņa sniegumu Dinamo sezonas ievadā jautājumu ir ievērojami mazāk nekā par to, kas notiek/nenotiek ar laukuma spēlētājiem. Atgādinājumam: šajā un visa Top 7 gadījumā runa ir par septembri.

P.S. Par mēneša Top 7

Iecerēts kā ikmēneša izvērtējums 2012./2013. g. sezonas garumā. Līdzīgi nedēļas Topam ir subjektīvs mēneša labāko Latvijas hokejistu kopsavilkums, balstoties uz hokeja laukumos, interneta un TV ekrānos redzēto, kā arī statistikas ailītēs izkalkulēto. Topa „mazais” uzdevums – paskatīties nedaudz plašāk par Dinamo kategorijām un pie iespējas ieskatīties ārpus KHL laukumiem notiekošajās aktualitātēs. Tiesa, jau pirmajā Topā četri no septiņiem ir KHL klubu pārstāvji. Topam nosacījumu un kategorisku kritēriju nav. Tādā kā rekomendācijas statusā – ne vairāk kā četri KHL spēlētāji un vismaz viens U-20 vecuma hokejists.

Kurš hokejists no Topā neiekļautajiem bija pelnījis vietu Topā visvairāk?

  • 19

  • 78

  • 9

  • 2

  • 4

  • 6

  • 2

  • 6

  • 4


  +4 [+] [-]

, 2012-10-04 00:11, pirms 12 gadiem
Not bad for Kuzmenkovs

  +1 [+] [-]

, 2012-10-04 09:48, pirms 12 gadiem
Tāpat jāņem vērā, ka Jekimovs ir viens no retajiem Latvijas hokejistiem, kas spēlē hokeja lielvalstu stiprākajās līgās ārpus KHL. Lai neteiktu, ka vienīgais...
Lai arī Ķēniņam sezona galīgi nav sākusies tik labi kā gribētos un topā viņam vietas nav, tomēr teikt, ka Jekimovs ir vienīgais stiprākajās līgās nedrīkstētu vis. It īpaši tagad, pēc visa NHL desanta uz NLA.

  +1 [+] [-]

, 2012-10-04 10:28, pirms 12 gadiem
painkiller rakstīja: Lai arī Ķēniņam sezona galīgi nav sākusies tik labi kā gribētos un topā viņam vietas nav, tomēr teikt, ka Jekimovs ir vienīgais stiprākajās līgās nedrīkstētu vis. It īpaši tagad, pēc visa NHL desanta uz NLA.
Šajā gadījumā ir jautājums - kuras tad ir hokeja lielvalstis? "Tikai" Kanāda, ASV, Krievija, Zviedrija, Somija, Čehija vai plus Šveice, Slovākija un vēl kāda?

  +2 [+] [-]

, 2012-10-04 10:36, pirms 12 gadiem
petrovich_27 rakstīja: Šajā gadījumā ir jautājums - kuras tad ir hokeja lielvalstis? "Tikai" Kanāda, ASV, Krievija, Zviedrija, Somija, Čehija vai plus Šveice, Slovākija un vēl kāda?
Kā tagad moderni teikt - arī Norvēgija!!! Bet ja nopietni, tad domāju izteiktas hokeja lielvalstis ir tikai Great 6! Ok, slovāki arī ir medaļas un pat PČ ņēmuši, bet tas arī ir viss.... piem. OS viņi ne pie kādām medalām nekad nav tikuši kamēr lielais sešinieks arī OS tās medaļas savā starpā sadala! Viņi (slovāki) drīzāk ir liekami vienā līmenī ar Šveici - kas arī spēlē gana stabili, bet medaļas vismaz PČ līmenī vēl kā savas ausis nav redzējuši.....

  +2 [+] [-]

, 2012-10-04 10:54, pirms 12 gadiem
als rakstīja: Kā tagad moderni teikt - arī Norvēgija!!! Bet ja nopietni, tad domāju izteiktas hokeja lielvalstis ir tikai Great 6! Ok, slovāki arī ir medaļas un pat PČ ņēmuši, bet tas arī ir viss.... piem. OS viņi ne pie kādām medalām nekad nav tikuši kamēr lielais sešinieks arī OS tās medaļas savā starpā sadala! Viņi (slovāki) drīzāk ir liekami vienā līmenī ar Šveici - kas arī spēlē gana stabili, bet medaļas vismaz PČ līmenī vēl kā savas ausis nav redzējuši.....
Par lielvalstu "izmēru" (Top 6) Tev piekrītu. Tomēr arī Olimpiāde ne vienmēr ir kritērijs. Piemēram, pirms gadiem 10 Soltleiksitijā (2002.) Baltkrievija aizspēlējās līdz 4. vietai. Tās gan nav medaļas. Bet vai Baltkrievija kļuva par hokeja lielvalsti?

  +1 [+] [-]

, 2012-10-04 12:45, pirms 12 gadiem
petrovich_27 rakstīja: Šajā gadījumā ir jautājums - kuras tad ir hokeja lielvalstis? "Tikai" Kanāda, ASV, Krievija, Zviedrija, Somija, Čehija vai plus Šveice, Slovākija un vēl kāda?
ja runā par Eiropas TOP līgām - tad bez KHL tās ir Elitserien, NLA, čehu Ekstralīga, SM-Liiga, DEL un daļēji arī EBEL.

     [+] [-]

, 2012-10-04 13:09, pirms 12 gadiem
Abrags rakstīja: ja runā par Eiropas TOP līgām - tad bez KHL tās ir Elitserien, NLA, čehu Ekstralīga, SM-Liiga, DEL un daļēji arī EBEL.
Runa ir par lielvalstīm.
Domā, pie Eiropas TOP līgām "nepiestāv" HockeyAllsvenskan ?

     [+] [-]

, 2012-10-04 13:24, pirms 12 gadiem
petrovich_27 rakstīja: Runa ir par lielvalstīm.
Domā, pie Eiropas TOP līgām "nepiestāv" HockeyAllsvenskan ?
jautājums ir: kā tiek noteikta lielvalsts. Pa manam, ja valstī ir viena no spēcīgākajām hokeja līgām, tad tā ir lielvalsts. Teorētiski, spēcīgu izlasi var savākt arī naturalizējot spēcīgus 20 citu valstu spēlētājus.

     [+] [-]

, 2012-10-04 15:28, pirms 12 gadiem
armyman rakstīja: H.Vasiļjevs vairs nav Latvijas hohejists...
Kā vēl šogad informēja LHF, neskatoties uz Vācijas pilsonības pieņemšanu, Herbertam Vasiļjevam it kā esot Latvijas "hokeja pavalstniecība", kas atļauj spēlēt Latvijas nacionālajā izlasē. Šī iemesla dēļ Vasiļjevs bija izlases kandidātu sarakstā pirms čempionāta šopavasar:
Nosaukti Latvijas izlases kandidāti vai
LHF nosauc izlases kandidātus, sarakstā Ivanāns...

Mazliet par šo tēmu arī:
Par hokejistu tiesībām pārstāvēt valsti IIHF...
'Delfi' pēta: vai Herberts Vasiļjevs spēlēs...

  -1 [+] [-]

, 2012-10-04 23:21, pirms 12 gadiem
Šveice nav un nekad bijusi hokeja lielvalsts, tāpat kā Baltkrievija. Atšķirībā no šīm abām tiešām pieklājīgajām valstīm Slovākija ir bijusi pasaules čempione. Varu saderēt, ka ne baņķierīši, ne buļbaši nākamo 20 gadu laikā pie šāda titula netiks. Vienīgais, kas slovākus un reizēm jeņķus no pasaules elites šķir ir - nav sastāvā pat tuvu tie labākie, un arīdzan zināms klikšķis pašiem pakausī. Tipa - tādus latvijiešus, siera caurumus vai buļbašus (vai vāciešus u.tml.) salauzīsim arī ar paģiru pakausī un pīpojot pauzēs

     [+] [-]

, 2012-10-05 00:39, pirms 12 gadiem
žurnaļuga rakstīja: Šveice nav un nekad bijusi hokeja lielvalsts, tāpat kā Baltkrievija. Atšķirībā no šīm abām tiešām pieklājīgajām valstīm Slovākija ir bijusi pasaules čempione. Varu saderēt, ka ne baņķierīši, ne buļbaši nākamo 20 gadu laikā pie šāda titula netiks. Vienīgais, kas slovākus un reizēm jeņķus no pasaules elites šķir ir - nav sastāvā pat tuvu tie labākie, un arīdzan zināms klikšķis pašiem pakausī. Tipa - tādus latvijiešus, siera caurumus vai buļbašus (vai vāciešus u.tml.) salauzīsim arī ar paģiru pakausī un pīpojot pauzēs
Hokeja lielvalstīm raksturīgs ne tikai periodiski labs sniegums pasaules čempionātos, arī salīdzinoši spēcīgs nacionālais čempionāts. Šī iemesla dēļ arī Slovākijai ir problemātiski "kvalificēties" hokeja lielvalsts statusam.

  +2 [+] [-]

, 2012-10-05 11:18, pirms 12 gadiem
žurnaļuga rakstīja: Šveice nav un nekad bijusi hokeja lielvalsts, tāpat kā Baltkrievija. Atšķirībā no šīm abām tiešām pieklājīgajām valstīm Slovākija ir bijusi pasaules čempione. Varu saderēt, ka ne baņķierīši, ne buļbaši nākamo 20 gadu laikā pie šāda titula netiks. Vienīgais, kas slovākus un reizēm jeņķus no pasaules elites šķir ir - nav sastāvā pat tuvu tie labākie, un arīdzan zināms klikšķis pašiem pakausī. Tipa - tādus latvijiešus, siera caurumus vai buļbašus (vai vāciešus u.tml.) salauzīsim arī ar paģiru pakausī un pīpojot pauzēs
Kā Tu nesauksi Šveici par hokeja lielvalsti, ja:
- Šveicē ir viena stiprākajām Eiropas līgām
- vienas no labākajām algām (iespējams, nākamā aiz KHL)
- stingrs leģionāru limits - respektīvi, līgā spēlē daudz vietējie spēlētāji kā arī tikai augsta līmeņa leģionāri
- Šveices līgas spēlēm ir visaugstākais vidējais apmkelējums no visām Eiropas līgām
- tieši Šveices klubs no Bernes savāc vislielāko skatītāju skaitu Eiropā
u.t.t.

P.S. Kādreiz arī Dānija bija Eiropas čempione futbolā, bet Dāniju nekad par futbola lielvalsti neviens nav saucis.