Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

Grafa divi pārsteigumi

Grafa divi pārsteigumi
Raitis Grafs lieki nepārdzīvo, taču mazliet pārsteigts gan
Foto: Romāns Kokšarovs, Sporta Avīze

"Nedaudz jocīgi, ka par izlases cilvēkiem pie manis interesējas žurnālisti nevis izlases treneri," atzīst Pēteris Višņēvics. Pie izteiksmīgā trenera šovasar individuāli svīst grupa spēlētāju, kuru vidū arī Raitis Grafs un Kaspars Cipruss - divi pieredzējuši centri, kuru vārdi garo spēlētāju deficīta apstākļos izskan Latvijas izlases neizmantoto rezervju kontekstā. Grafs gatavojās izlasei un saņemto kurvīti nebija gaidījis...

Spānijas trešā līga un Slovākijas čempionāts, kur pagājušo sezonu pabeidza Cipruss un Grafs, nav tas plaukts, kurā normālos apstākļos būtu jāmeklē pēc izlases spēlētājiem, taču šovasar situācija garajā galā, kā zināms, ir diezgan specifiska. Treneru rīcībā palikuši tikai trīs LBL klubu rezervisti - puiši 20, 21 un 22 gadu vecumā, no kuriem vienīgais ar izlases spēļu pieredzi turklāt šobrīd nevar trenēties savainojuma dēļ. Trenerim Bagatskim nepatīk, ja viņu iztaujā par šo jautājumu, un principā viņam ir taisnība - treneris izvēlas spēlētājus, atbild par rezultātu, un šobrīd par savām izvēlēm viņam nav jātaisnojas. Taču tas netraucē paskatīties uz iespējām, kuras nav pārbaudītas. Lai skaidrāka kopaina.

Bez viņa paša "Turības" brigādes pie trenera Višņēvica šovasar atsevišķi trenējas vesela grupa - aģentūras "Prime Athlete Management" basketbolisti. Jau kopš jūnija sākuma katru dienu pusotru divas stundas ilgā treniņā darbojas - sākumā pie vispārējās fiziskās sagatavotības, vēlāk - jau pie individuālās meistarības. Par Ciprusu Višņēvics stāsta: sāka ļoti apņēmīgi jūnija sākumā, taču tad devās atpūsties ar ģimeni, un ierindā atgriezās vien jūlija beigās. "Līdz ar to šobrīd viņam ir problēmas ar svaru. Taču viņš nāk ļoti cītīgi, un, ja atkal kaut kur neaizbrauks - domāju, 2-3 nedēļu visu var nodzīt un atkal savest labā kārtībā. To, kas viņam ir - augums, masa, spēks zem groza - viņam atņemt nevar," Pēteris dod īso vērtējumu. "Uzskatu, ka viņš būtu derīgs izlasei, taču tas pie nosacījuma, ja būtu bijis kandidātos un tam arī gatavojies. Kad atnāk uz treniņu, viņš strādā labi."

Tiktāl teorija - ja būtu, tad būtu. Ar Grafu situācija cita - viņš bija iekļauts kandidātu sarakstā, un arī atvaļinājumos nav braucis. Arī Raitis pie Višņēvica ieradās jūnija sākumā. "Ļoti švaks..." atzīst treneris. "Tobrīd nodomāju, ka pie manis viņš neizturēs. Bet izturēja! Iepriekš viņu pazinu mazāk, taču tagad varu pateikt - esmu sācis cienīt! Izķepuroties no bedres, kādā viņš atradās - to var tikai stipras gribas cilvēks. Viņš vienmēr bija uzstājīgs - vienmēr ieradās uz treniņiem, pat brauca pie manis uz Sēju." Pusotru mēnesi Grafs cītīgi svīda ar domu pacīnīties par iespēju aizbraukt uz savu piekto Eiropas finālturnīru, tomēr treneri beigās nolēma 30 gadus veco centru neizsaukt. "Tas viņam bija liels un nepatīkams pārsteigums. Viņš bija noskaņojies, ka tur būs. Gatavojāmies ar vienu uzstādījumu - lai viņš būtu gatavs treniņiem izlasē. Par to vienojāmies un tā strādājām. Novēlēju veiksmi izlasē, bet vakarā lasu internetā, ka Grafa vairs nav starp kandidātiem. Man bija izbrīns, taču gods kam gods - nākamajā rītā viņš atkal bija uz strīpas." Kad Grafa sakarā jautāju par ieteikumu Bagatskim, Pēteris neielaižas nekādās provokācijās. "Ieteikt es varu tikai savai sievai - nemainīt vīru!" Bet, ja būtu šajā situācijā - pamēģinātu? "Es neesmu tajā situācijā. Tā arī uzraksti," gardi nosmejas treneris, taču uz jautājumu par Grafa šābrīža gatavību tomēr atbild gana skaidri: "Viņš ir pilnībā gatavs konkrētiem uzdevumiem."

"Pusotru mēnesi diendienā kārtīgi strādāts. Forma ir laba," apliecina arī pats basketbolists. Drāmu par notikušo Raitis šobrīd nebur, taču līdz galam izprotams šāds lēmums nav bijis. "Nenoliegšu - mazliet biju neizpratnē par to, ka nemaz nepārbaudīja, kādā formā esmu un ko šobrīd varu. Taču nospriedu - ja treneris pieņēmis lēmumu, nav daudz ko iedziļināties." Aģenta piedāvājumu vasarā trenēties pie Višņēvica spēlētājs pieņēmis labprāt, un pirmā doma bijusi tieši par izlases treniņnometni. "Gadi iet uz priekšu, pa vasaru sačkot nevar atļauties. Biju iekļauts pirmajā kandidātu sarakstā, tāpēc bija doma - ja nu gadījumā uzaicina, lai vismaz būtu formā." Ar Bagatski spēlētājs šovasar nav runājis - vienīgais zvans bijis no izlases direktora, kad tika informēts par lēmumu tomēr neuzaicināt. "Tāpēc arī tā sanāca - no sākuma biju pārsteigts, ka esmu iekļauts kandidātos, bet beigās - pārsteigts, ka esmu no tiem svītrots," pasmaida basketbolists.

Grafs, kuram piemīt savi trūkumi, taču neapšaubāmi - arī vērtīgas īpašības kā pieredze, spēles izpratne, metiens no distances, spēle aizsardzībā u.c., Latvijas izlasi pārstāvējis četros Eiropas finālturnīros no 2001. līdz 2007. gadam. Pirms diviem gadiem Raitis no kandidēšanas atteicās pats - tas notika vasarā pēc tam, kad pa skuju taku bija aizgājis ASK projekts. "ASK situācija ģimenes budžetā iecirta diezgan pamatīgu robu. Nevarēju atļauties visu vasaru nepelnīt," atzīst spēlētājs. Pērn Grafs atkal bija ierindā, tiesa - kvalifikācijas cikla pēdējās spēlēs nevarēja palīdzēt savainojuma dēļ. "Varbūt tieši tas atstāja kādu iespaidu šādam lēmumam šogad. Grūti pateikt. Katrā ziņā, man pašam nebija iebildumu šovasar spēlēt un tam arī kārtīgi gatavojos." Un šobrīd? "Bagatskis vairākkārt publiski izteicies, ka nekādu papildinājumu nebūs. Tāpēc savam aģentam esmu pateicis - ja ir sarunas ar kādu klubu, tagad esmu gatavs braukt jebkurā brīdī. Iespēju, ka varētu būt izlasē, vairs neapsveru."

 +13 [+] [-]

, 2011-08-03 20:41, pirms 13 gadiem
Grafs, kuram piemīt savi trūkumi, taču neapšaubāmi - arī vērtīgas īpašības kā pieredze, spēles izpratne, metiens no distances, spēle aizsardzībā u.c

Pēc šitās uzskaites šķiet kādi trūkumi viņam?!

 +17 [+] [-]

, 2011-08-03 20:48, pirms 13 gadiem
arī šis ir muļķīgs gājiens no Bagatska...jau vakar Ltu studenti parādīja,ka problēmas zem groziem būs!Un ar garajiem+piezīmēm arī!

 +12 [+] [-]

, 2011-08-03 20:51, pirms 13 gadiem
Šitais ir jābeidz...neviens Bagatskim neaizliedza savākt labāku sastāvu par šo, kas vakar zaudēja studentiem! Ja EČ būs kāda uzvara, tad visu cieņu, bet ja būs sagrāves viena pēc otras, tad Bagijs atkāpsies un tauta prasīs arī jaunu valdi!

  -1 [+] [-]

, 2011-08-03 21:00, pirms 13 gadiem
Cipruss. Skirmants, Grafs paaris gadus atpakal viniem visiem bija Uleb kausa liimenis. Slikti, ka shaadaa izlases situaacijaa, vini reaali taapat nebutu bijushi paligi, jo kas LBL un Slovaakijaa par liimeni, salidzinot Blaus,Meiers speleja labaakaa liimenii.

  +1 [+] [-]

, 2011-08-03 21:12, pirms 13 gadiem
Protams ka Bagatskis ir izlases treneris un lēmumus pieņem pats tikai brīžiem šķiet ka Ainārs aizirst ka būs arī pašam jāatbild ja izlase izgāzīsies un paliks par apsmieklu.

     [+] [-]

, 2011-08-03 22:31, pirms 13 gadiem
knaible rakstīja: Protams ka Bagatskis ir izlases treneris un lēmumus pieņem pats tikai brīžiem šķiet ka Ainārs aizirst ka būs arī pašam jāatbild ja izlase izgāzīsies un paliks par apsmieklu.
viņš vēl tic, ka neizgāzīsies, un es ar cenšo viņam noticēt..
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2011-08-04 14:48, pirms 13 gadiem
Kā tad tas Bagatskis atbildēs? "Piedodiet, nesanāca!" Kā Nasha Russia "poņatj i prostitj". Nemaksātu viņam algu par sliktiem rezultātiem, tad es saprastu, ka viņš ar kaut ko atbildētu.
Es gribētu piekrist, ka neveiksmes gadījumā būtu jāatlaiž arī valde, jo principā no jēdzīga menedžmenta viedokļa būtu tā, ka aicinot treneri darbā, jājautā viņa vīzija par komandu un spēlētājiem. Ja tā izskatās tik pat sviestaina, kā tagad, tad tādu treneri vispār nav jāņem. Kam tādus, kas nemāk ar labiem basketbolistiem strādāt?

     [+] [-]

, 2011-08-04 15:49, pirms 13 gadiem
lai bagijs dara kā uzskata par pareizu, galvenais lai visi, kas aizbrauc uz čempi arī riktīgi kapā.

  +5 [+] [-]

, 2011-08-04 17:09, pirms 13 gadiem
Es nevaru nomierināties. Kā var dot uz krīta dalību čempī jaunajiem un perspektīvajiem, uzsvēršu - CENTRIEM!!!!????? Zjbl, centri ar atsevišķiem izņēmumiem augstākās raudzes basim nobriest vēlāk kā mazie. Gan Blauam, gan Bērziņam vēl būs kaudzēm iespēju pierādīt savu lietderību nākamajos n-tajos ciklos. Lai pierāda konkurences apstākļos - ka ir labāki par Raiču. Domāju, ne pirmais, ne otrais to pagaidām nespētu. Un Raitis pie tam ir kadrs, kam nav problēmas ne ar attieksmi pret darbu, ne ar disciplīnu. Absolūti neizprotams Bagatska lēmums. Pie kam par kādu pieredzi jaunajiem, zaļajiem centriem mēs te vispār varam runāt - ja čempionātā spēlēsim visticamāk absolūti uz haļavām balstītu run'n gun basketbolu. Nu labi - vismaz "apostīs" gaisu.