Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

Treka riteņbraukšana ceļas no zārka

Bija laiks, kad ar mūsu treka riteņbraucējiem mēs saistījām teju vai vislielākās cerības olimpiskajās spēlēs, jo leģendārie Latvijas trekisti Ainārs Ķiksis un Viesturs Bērziņš bija mūs pieradinājuši pie panākumiem. Diemžēl sanāca tā, kā jau mazām valstīm sportā mēdz sanākt – beidzot karjeras šiem abiem, arī treka riteņbraukšanai Latvijā tika pielikts punkts. Pēc 8 gadu dīkstāves, šis sporta veids Latvijā atdzimst. Vismaz cenšas...

Bija un izbija

Treka riteņbraukšana ir ļoti sens un tradīcijām bagāts sporta veids, radies vēl pirms basketbola un citiem sporta veidiem, kurus mēs šodien pazīstam. Arī Latvijā tam savulaik bija itin liela piekrišana – vēl pirmās brīvvalsts laikos Latvijā bija veseli 7 velotreki. Atjaunotajā Latvijā mūs ar saviem panākumiem priecēja Ainārs Ķiksis un Viesturs Bērziņš, kuriem gan olimpisko medaļu spožumu neizdevās izbaudīt, taču panākumi Eiropas un pasaules čempionātos, kā arī Pasaules kausa izcīņā, ir vērā ņemami.

Beigu sākumu treka riteņbraukšanai Latvijā ieskandināja šo divu kungu nekvalificēšanās 2004. gada Atēnu spēlēm, kas būtībā pielika punktu viņu karjerām augstākajā līmenī. No skatuves noejot šiem sportistiem, no Latvijas sporta skatuves nogāja arī treka riteņbraukšana, taču – tas jau bija gaidāms. Treka Latvijā nebija jau kopš 1999. gada, kad Ventspilī tā vietā tika uzcelta ledus halle. Kā lai sagatavo nākamos ķikšus un bērziņus, ja viņiem nav kur trenēties?!

Lai arī daudz ir bijis dažādu sarunu par velotreka nepieciešamību Latvijā, lai uzturēto šo sporta veidu pie dzīvības, allaž kaut kas ir nogājis greizi vai vienkārši nav izdarīts. Leģenda vēsta, ka pēc neveiksmīgā mēģinājuma kvalificēties Atēnu spēlēm, tā laika Latvijas galvenais sporta funkcionārs Aināram Ķiksim tā arī tiešā tekstā ir pateicis: „Kamēr vien es šeit būšu, treka Latvijā nebūs!”. Vai tā bija, vai nebija, zina tikai šie abi vīri.

Tomēr velotreka kā nav, tā nav. Pēdējā aktivitāte šajā lauciņā ir datējama ar 2006. gadu, kad tika izstrādātas Latvijas riteņbraukšanas attīstības vadlīnijas, kas paredzēja velotreka izveidi ne vēlāk kā 2009. gadā. Daudzas lietas, kas bija aprakstītas vadlīnijās, kā, piemēram, veloceliņu izbūve vai BMX trase Rīgā, tika ar lielākām vai mazākām sekmēm, tāpat kā ar lielāku vai mazāku pretestību izpildītas, taču velotreka – nav.

Mēģinājumi toreiz, pirms 8 gadiem, kad vēl bija rosība, bija dažādi, turklāt nevarētu teikt, ka bezzobaini, taču atdūrās vai nu pret papīru kaudzi, vai pret naudas maku, vai – slinkumu un intereses trūkumu. Piemērām, savulaik par lielu naudu no Ķelnes tika transportētas velotreka pamata konstrukcijas, kuras vāciešiem bija žēl mest ārā. Ceļa izdevumos tika iztērēta paprāva summa, mērāma 5 cipariem, taču treks tā arī nekad netika uzstādīts, vēl aizvien savas dienas vadot noliktavā pretī Murjāņu Sporta ģimnāzijai. Zinātāji teic, ka vēl joprojām ir labā stāvoklī, gatavs darbam.

Rosība ir

Pirms ne sevišķi ilga laika divi riteņbraukšanas aktīvisti Jānis Popils un Jānis Grīnvalds nodibināja „Velotreka atbalsta biedrību”, kuras darbības mērķis ir cēls – atgriezt Latvijā treka riteņbraukšanu. „Sākumā bija ziņkāre un interese,” stāsta Jānis Grīnvalds. „Ir dzirdēts par treku – par viņa lomu riteņbraukšanā, gan vēsturisko lomu sportā. Tāpat arī BMX braucējiem tā ir lieliska iespēja, kā paildzināt savas sporta gaitas. Radās interese un ziņkāre par to, cik maksimāli ekonomiski būtu izveidot treku visvienkāršākajā veidā. Protams, lai viņš ir pilnvērtīgs, lai var braukt un trenēties, bet viņš nebūs no augstākās raudzes materiāliem, ar vismodernāko vēdināšanas sistēmu un modernāko apgaismojumu. Sākām rēķināt, atradām piemērotu ēku, un mums radās priekšstats, ka, ieguldot 200 tūkstošus latu, mēs varētu uzbūvēt treku un gadu viņu apsaimniekot par šo naudu. Reāli tas ir desmitiem reižu mazāk nekā uzbūvēt treku no jauna – jaunā ēkā.”

Kad būtu sperts pirmais solis, varētu nopietni sākt domāt par lielo treku, kurā varētu rīkot augstākās raudzes sacensības. Grīnvalds uzskata, ka treks iederētos multifunkcionālajā arēnā, kādas Rīgā nav, jo Arēna Rīga īsti tam neatbilstot, saņemot sūdzības gan no basketbolistiem, gan hokejistiem. Piemēram, BMX riteņbraukšanu Arēnā Rīga rīkot nav iespējams, jo pietrūkstot 5 metru platumā. Tad, kad tiktu uzcelts šāds multifunkcionāls centrs, tad treka izvietošana, tas būtu tikai tehnikas jautājums, izlemjot, kurš risinājums - stacionārs vai izjaucams – būtu piemērotāks. Precedentu pasaulē ir pietiekami daudz abos gadījumos, kad koncerti tiek rīkoti arī hallēs, kur treks ir stacionārs.

Grīnvaldam jau ir pieredze lielu projektu virzīšanā, jo viņš bija viens no BMX trases Mežaparkā krusttēviem. Riteņbraukšanas sabiedrībā gan mēļo, ka ar velotreka projektu Grīnvalds cenšas reabilitēties par to, ka pretēji daudziem, viņam neizdevās pasmelties no nepiesegtās siles, kāda neglābjami rodas, kad tiek būvēti šāda mēroga projekti. Tiesa, riteņbraukšanas vidē šādas runas – tā ir normāla prakse. Jautājums – cik patiesas tās ir.

Tomēr jebkāda veida iniciatīva, neskatoties uz diegiem, ar kādiem tā ir šūta, ir apsveicama. Pagaidām – virzība ir lēna un ar neapbruņotu aci grūti saskatāma. Ir bijis viens iesniegums Rīgas domei par velotreka izveides ieceri, kur tā politkorekti iedeva kurvīti, norādot, ka nevēlas sasaistīties ar lietām, kurās iesaistīts ir privātīpašums. Tomēr kopumā dome iniciatīvu atbalsta. Starp citu, interesanti, bet fakts – atbalstu ir pauduši visi, kuru atbalsts ir vitāli nepieciešams. Piemēram, Izglītības ministrs Roberts Ķīlis laipni čivinot twitter vidē, tāpat vārdos par treka riteņbraukšanu stāvot un krītot IZM Sporta departamenta vadītāja Agra Brūne, tāpat arī riteņbraukšanas federācija. Tomēr velotreka neesamības problēmas jau vēsturiski ir piespēlētas kā futbola bumba – no viena pie otra, taču bez taustāma labuma.

Paradoksāli, bet viena no pasaulē pieprasītākajām velotreku arhitektēm ir...latviete. Valstij, kurai jau 13 gadus nav neviena treka, ir pasaules klases arhitekte, kas projektē visus lielākos velotrekus pasaulē. Starp citu, arī viņa ir lietas kursā par atdzimšanas mēģinājumu šeit pat Latvijā, tāpat kā Ainārs Ķiksis un Viesturs Bērziņš, kuri arī ir gatavi iesaistīties.

Tomēr ar gatavību mēdz būt par maz. Jau vēsturiski treka riteņbraukšanu Latvijā pavada banālas neizdarības piegarša, kuru papildina varenais birokrātijas aparāts. Prieks, ka ir rosība, taču gan mums, gan ieceres virzītājiem ir jāpatur prātā tas, ka tas būs ļoti ilgs un pacietīgs process, jo treka riteņbraukšana kā specialitāte, nevis papildus nodarbe šosejniekiem, mums Latvijā vienkārši nav, turklāt – jau ilgu laiku! Starp citu, šajās dienās pa Rīgas domes gaiteņiem savu ceļu uzsāks jauns dokuments, tā ka sekosim līdzi notikumu gaitai.

  +4 [+] [-]

, 2012-04-02 15:25, pirms 12 gadiem
Ar treka tipa riteņiem (fiksīts) pa Rīgas ielām jau tagad visādi hipsteri braukā, no tiem arī var vākt kopā jauno izlasi

  +7 [+] [-]

, 2012-04-02 15:36, pirms 12 gadiem
Treks ir 100x interesantāks par parasto riteņbraukšanu. Tas tāpat kā skatīties maratonu vai 100/200m skrējienus.
Novēlu veiksmīgu atdzimšanu!!!

  +1 [+] [-]

, 2012-04-02 15:40, pirms 12 gadiem
gaidaam medallas

  +3 [+] [-]

, 2012-04-02 15:55, pirms 12 gadiem
Hipsteriem līdz trekistiem, ir tikpāt tālu kā līdz mēnesim Treks lieta vajadzīga, bez lobijiem pilnīgi nereāls projekts!

  +5 [+] [-]

, 2012-04-02 17:11, pirms 12 gadiem
tā pie mums laikam tāda spēcīga tradīcija - nolaist visu labo podā un tad sākt no nulles pie tam, 90 un vairāk procentu gadījumos tas vairāk saistīts ar intrigām federāciju vadībās, un tikai pēc tam ar objektīviem apstākļiem... svarcēlāji sadalījušies, boksā tāpat, biatlons vispār gaida eitanāziju, futbolā vismaz no viena dinozaura tika vaļā, bišku izvēdināja, kaut kāda rosība sākusies BMXā arī visādi nesmukumi lien ārā, pat badmintonisti saplēsušies (un, jā kādreiz bija vismaz Baltijā labākie, tagad igauņu un leišu sīkie piesmej mūsu "stārus" bez variantiem)...

  +1 [+] [-]

, 2012-04-02 17:38, pirms 12 gadiem
Priekš mūsu mazās Latvijas, manuprāt, jau ir nedaudz par daudz Profesionālu sporta veidu, ko attīstīt, vai tad nebūtu nedaudz prātīgāk, iegūldīt naudu, kaut kur, kur reāli pēc nākošiem 2 olimpiskajiem cikliem, mums būtu savi olimpiskie čempioni ? Protams, visu cieņu ši sporta veida entuziastiem, bet vai vispār, un cik reāli Latvijā zem pussagruvušas mājās būtu iespējams izaudzināt nakošos Olimpiskos čempionus ?

  +1 [+] [-]

, 2012-04-02 18:45, pirms 12 gadiem
Tas taču ir tik latviski, nolaist uz grunti to kas mums ir bijis un tad mēģināt taisīt mākslīgo elpināšanu.

  +1 [+] [-]

, 2012-04-02 22:53, pirms 12 gadiem
Pie visa vainīga neizmērojamā alkatība - ja nav man, tad lai nav nevienam... Vai - vispirms man, un tad - kas paliks, ok... Pretīgi to apzināties, bet ko darīt, 700 gadu kalpa statusā daudziem vēl gēnos sēž...

     [+] [-]

, 2012-04-02 23:01, pirms 12 gadiem
Es saprotu Jāņa Grīnvalda mīlestību pret treku, tomēr, manuprāt velotreks nav dzīva būtne - Grīnvalda citātā visu laiku treks tiek uzrunāts kā "viņš" nevis "tas". Ok, protams Grīnvalda kungs noteikti nav filologs, bet tomēr žurnālistam šādas lietas būtu jāpalabo, pirms publicē rakstu

     [+] [-]

, 2012-04-03 11:22, pirms 12 gadiem
Par treku nezinu, bet tas, ka Riigaa nav BMX trases - tas gan nav pareizi.

     [+] [-]

, 2012-04-03 13:14, pirms 12 gadiem
pelikans rakstīja: Par treku nezinu, bet tas, ka Riigaa nav BMX trases - tas gan nav pareizi.
Labrīt! Trase ir Mežaparkā. Un vēl, pavisam netālu no Rīgas - Mārupē. Tā ka, viss notiek! Brauciet paši, vediet bērnus, utt.

     [+] [-]

, 2012-04-03 13:25, pirms 12 gadiem
Supreme_d1s rakstīja: Priekš mūsu mazās Latvijas, manuprāt, jau ir nedaudz par daudz Profesionālu sporta veidu, ko attīstīt, vai tad nebūtu nedaudz prātīgāk, iegūldīt naudu, kaut kur, kur reāli pēc nākošiem 2 olimpiskajiem cikliem, mums būtu savi olimpiskie čempioni ? Protams, visu cieņu ši sporta veida entuziastiem, bet vai vispār, un cik reāli Latvijā zem pussagruvušas mājās būtu iespējams izaudzināt nakošos Olimpiskos čempionus ?
Treka disciplīnas ir daudzas. Un dažās no viņām būtu ko darīt jaudīgo kāju īpašniekiem - BMXistiem, kurus mēs veiksmīgi jau ražojam, ar visai zemām izmaksām priekš valsts... vismaz salīdzinot ar "ledus" sporta veidiem. Cik tad daudz ir to profesionālo sporta veidu un pasākumu, kurus valstij patiešām būtu jāatbalsta. Pirmkārt - jaunatne būtu jāatbalsta vienlīdzīgi, neatkarīgi no sporta veida. Olimpisko spora veidu izcilnieki jau tiek algoti/atbalstīti arī neatkarīgi no sporta veida. Tālākais ir jautājums pašvaldībām. Un vēl, obligāti jādiskutē par komerciālo komandu un līgu absurdo finansēšanu no nodokļu maksātāju maka, kas iepriekš nosauktajiem atņem visai daudz. Vēl, interesanta tēma ir kādreizējais "Sporta loto", kurš kā azartspēle kalpoja cēlam mērķim: sporta objektu celtniecība un uzturēšana. Tagad nauda aiziet FINMIN kopējā katlā, bet pilsoņi labprātāk spēlē bingo, naudai aizslīdot garām šīm būtiskām lietām. Kāds par to ir lēmis, kādam tas bija izdevīgāk nedomājot par sabiedrības interesēm kopumā.

     [+] [-]

, 2012-04-04 19:24, pirms 12 gadiem
Treks ir ļoti interesants sporta veids.
Atceros, kad laikam Bērziņš paņēma medaļu PČ, bez trenera, viņam pat nebija kas viņu pirms starta pietur, pieturēja citas valsts pārstāvis.
Skumji, treks tomēr ir ļoti interesants.
Bet arī paši sportisti kautkā nepavilkās, jo Lakuču viņi tā īsti nepieņēma, vai kas tur bija....

     [+] [-]

, 2012-04-07 15:21, pirms 12 gadiem
Vērts aizskart vēl vienu būtisku lietu: treka riteņbraukšana ir disciplīna, kura dod iespēju tiem jaunajiem riteņbraucējiem, kuriem garās šosejas riteņbraukšanas distances nav piemērotas. Jaunieši-riteņbraucēji, kuri saskaras ar šo personisko dabas nolikumu, ir spiesti teikt sportam atā, jo par vēlu specializēties kādā citā sporta veidā, bet alternativas uz divriteņa nav. BMX-ā ir ļoti agra specializācija, un ienāksāna pēc 10 gadiem dod ārkārtīgi niecīgas iespējas uz veiksmīgu karjeru.