Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

2012. gada noslēgums Masaļska un jaunatnes izlašu gaumē

2012. gada noslēgums Masaļska un jaunatnes izlašu gaumē
Edgars Masaļskis konfrontācijā ar tiesnesi. Foto: atlant-mo.ru

Gada nogale Latvijas hokeja griezumā ir bijusi diezgan intensīva. Lielā daļā hokeja līgu kalendārs ir bijis pašķidrs – bija neliels spēļu skaits vai pat nebija vispār. Taču situāciju kompensē U-20 pasaules čempionāts elitē, kurā arī Latvijas junioru izlase cīnās ar eksistenciālām problēmām. Norisinājās arī Latvijas U-18 izlases pārbaudes spēles. 24. – 30. decembra nedēļas labāko Latvijas hokejistu Top 4.

1. Edgars Masaļskis

Šosezon jau ir ierasti dažādu Topu augstās pozīcijās saskatīt Hantimansijskas Jugra vienības vārtsarga Edgara Masaļska vārdu. Pērnsezon viņš uzkavējās Jugra komandas „pirmā numura” un Krievijas izlases vārtsarga Mihaila Birjukova ēnā. Šosezon Masaļskis faktiski ir kļuvis par Hantimansijskas kluba pirmo vārtsargu, un viņa ēnā ir jau Birjukovs. Abiem Jugra „mūriem” šīs sezonas atvairīto metienu un vidēji spēlē piedzīvoto vārtu zaudējumu (GAA) statistika nav tik būtiski atšķirīga, un Birjukovam tā pat ir labāka: Masaļskim 90,4% un GAA 3.18; Birjukovam 90,9% un GAA 2.91. Tomēr uzvarēto un zaudēto spēļu bilance ir par labu Latvijas pārstāvim. Edgaram Masaļskim 11 uzvarētas un 10 zaudētas spēles, bet Mihailam Birjukovam – 4 uzvarētas un 9 zaudētas.

Aizvadītajā nedēļā Edgars Masaļskis sargāja Jugra vārtus divās spēlēs, abās komanda uzvarēja, bet Masaļskis „saņēma” 57 metienus, atvairīja 92,98% metienu un nodrošināja GAA koeficientu 2,00 izmērā. Jāpiebilst, ka Jugra vadība joprojām izmisīgi mēģina „iespēlēt” arī Birjukovu. Piemēram, aizvadītajā nedēļā arī Mihails Birjukovs aizvadīja divas pilnas spēles KHL laukumos, piedaloties zaudējumos un piedzīvojot ne pārāk glaimojošu statistiku...

Kā hokeja vērotāji pamatoti uzsver, tad Birjukova iespēlēšana Jugra sastāvā ir ne tikai gaišu atmiņu un cerību izraisīta, bet arī pragmatiski nepieciešama. Proti, saskaņā ar aktuālo KHL sporta reglamentu (41. pants; 19. lpp.), Krievijas klubā vārtsargs-leģionārs nedrīkst aizvadīt vairāk par 2/3 (jeb 66%) regulārās sezonas spēles laika. (Uz play off šis ierobežojums neattiecas.) Dēļ Krievijas vārtsargu spēles laika obligātajām „kvotām” regulārajā sezonā Jugra treneriem gribot-negribot ir jālaipo starp abiem vārtsargiem. Pagaidām izdodas. Pēc sezonas 39 spēlēm Hantimansijskas kluba vārtos leģionārs Edgars Masaļskis ir aizvadījis ap 59% no vārtsargu spēles laika. Regulārajā sezonā atlikusi vēl ceturtdaļa spēļu (13 gab.), kuru laikā Jugra treneriem jāatrisina galvenais uzdevums – tikt izslēgšanas spēlēs. Šajā maratonā Hantimansijskas kluba vadoņi, ja gribēs, varēs Masaļski izmantot pat nedaudz vairāk kā divās trešdaļās gadījumu.

2. Edgars Siksna

Latvijas U-20 izlasei Junioru pasaules čempionāta pirmais posms – apakšgrupas spēles (Preliminary Round) – pabeidzies ar palikšanu A apakšgrupas pēdējā (5.) vietā. Tas nozīmē turpmāku cīņu „nāvinieku grupā” – par palikšanu pasaules elitē; tam atvēlētas 2 spēles... Neskatoties uz punktu trūkumu un tikai sešiem vārtu guvumiem pirmajās 4 spēlēs, var atrast labus vārdus arī par Latvijas U-20 izlases sniegumu.

No Latvijas junioru valstsvienības sastāva nedēļas Topā vietu ir izcīnījis tās kapteinis Edgars Siksna (dz. 1993.), kurš izlasē „iesaukts” no Liepājas Metalurgs ierindas. Siksna, būdams aizsargs, šobrīd ir arī rezultatīvākais spēlētājs Latvijas U-20 izlases ierindā šīs sezonas junioru pasaules čempionātā. Edgaram Siksnam 4 spēlēs sakrāti trīs rezultativitātes punkti (0+3), bet diemžēl negatīvs lietderības koeficients (-1). Tiesa, neviens Latvijas junioru izlases spēlētājs vismaz pašreiz pasaules čempionātā nav plusos, tikai divi (Kuzmenkovs, Kurmis) ir neitrāli, bet visi pārējie – dažāda apjoma mīnusos...

3. Rūdolfs Maslovskis

Latvijas U-18 izlases ierindā divās pārbaudes spēlēs pret Baltkrievijas vienaudžiem rezultatīvākais bija Juniors komandas uzbrucējs Rūdolfs Maslovskis (dz. 1995.), kurš 2 spēlēs guva 4 punktus (2+2). Aizvadītajā nedēļā Maslovskis uzspēlēja arī vienu spēli Latvijas Virslīgas čempionātā, pārstāvot Juniors komandu cīņā pret savu kādreizējo „dzimto” klubu – Liepājas Metalurgs jaunatnes komandu. Virslīgas spēlē Maslovskis sarūpēja 4 punktus: divus vārtu guvumus, vienu rezultatīvu piespēli un vēl izšķirošo pēcspēles metienu. Ļoti neslikti.

4. Ivars Punnenovs

Lai arī Latvijas U-20 izlases vārtsarga Ivara Punnenova (dz. 1994.) statistika junioru pasaules čempionātā aizvadītajā nedēļā neuzrāda spīdošākos rezultātus, tomēr viņa sniegums ir palīdzējis Latvijas izlasei nepiedzīvot „episkus” zaudējumus ar jau ierasti katastrofāliem cipariem. Lielā mērā pateicoties Punnenovam, pret Zviedrijas U-20 izlasi bija „tikai” 1:5. Šajā spēlē viņš arī pelnīti atzīts par labāko spēlētāju Latvijas U-20 izlasē. Pagaidām, pēc pasaules čempionāta 1. posma spēlēm un aizvadītās nedēļas summā Ivara Punnenova cipari ir – 3 spēles, 140 minūtes, 88,42% atvairītu metienu un GAA 4.71.

Aiz strīpas

Aizvadītajā nedēļā rezultatīvākais Latvijas uzbrucējs KHL cīņu laukos bija Rīgas Dinamo centrs Andris Džeriņš, kurš 3 spēlēs sakrāja 2 punktus (1+1) un lietderības koeficientu -1. Rezultatīvākais aizsargs, nu jau bez pārsteigumiem – Atlant pārstāvis Sandis Ozoliņš ar divām rezultatīvām piespēlēm 3 spēlēs; lietderības koeficients neitrāls. Liepājas Metalurgs komandas ierindā Baltkrievijas ekstralīgā atzīmējies aizsargs Ričards Birziņš, kuram 2 spēlēs 2 vārtu guvumi un neitrāls lietderības koeficients. Divi vārtu guvumi un neitrāla lietderība Baltkrievijas ekstralīgas divās spēlēs arī Liepājas komandas uzbrucējam Artūram Mickēvičam.

No Latvijas U-20 izlases ierindas izceļams arī līdz šim aktuālā junioru pasaules čempionāta labākais vārtu guvējs valstsvienībā – HK Rīga komandas uzbrucējs Nikolajs Jeļisejevs (dz. 1994.). Aizvadītās nedēļas gaitā 4 spēlēs Jeļisejevam fiksēti divi vārtu guvumi un lietderības koeficients -2. Savukārt Latvijas U-18 izlases ierindā divās pārbaudes spēlēs atzīmējams arī Juniors komandas uzbrucējs Oskars Batņa (dz. 1995.), kuram 2 spēļu summā pret Baltkrievijas U-18 izlasi fiksēti 3 vārtu guvumi. Visi trāpījumi ienācās kā hat-trick vienā spēlē. Batņam vēl arī uzskaitīta viena spēle Latvijas Virslīgas čempionātā, bet bez punktiem. No „jaunā gala” atzīmējams Austrijā spēlējošais uzbrucējs Zintis Nauris Zuševics (dz. 1994.), kurš decembra pēdējā nedēļā aizvadīja vienu spēli Moser Mecical Graz 99ers U20 komandā Austrijas junioru līgā (EBYSL), salasot 2 punktus (0+2) un neitrālu lietderību. Zuševicam fiksētas arī 3 spēles 99ers „lielajā” komandā Austrijas stiprākajā pieaugušo līgā EBEL, kur viņš guvis savu otro rezultativitātes punktu (0+1) un lietderības koeficientu +1.

Par Nedēļas Top 4

„Karsto” Latvijas spēlētāju Top 4 un izvērtējums, kuru iecerēts veidot par katru nedēļu visas 2012./2013. g. sezonas garumā. Ar nodomu izcelt hokejistus, kas uzspēlē ne tikai Rīgas Dinamo ierindā un/vai Latvijas izlasē, bet arī citur – Baltkrievijā, Somijā, Šveicē, Ukrainā, Vācijā, Zviedrijā, CHL līgās un citur ārpus tradicionālā „vislielākā hokeja”. Tops ir tik subjektīvs, ka tam nav izteiktu kritēriju. Protams, palīgos tiek ņemta statistika un salīdzinošie aprēķini par dažādu līgu spēka samēriem. Taču iecerētā vadlīnija – četri spēlētāji, no kuriem vismaz viens ir U-20 vecuma hokejists un vismaz divi nespēlē KHL. (U-20 vecuma hokejistiem norādīts arī dzimšanas gads.) Rekomendācijas un ieteikumi ir gaidīti!

Ieskatam:

- Iepriekšējo nedēļu Top 4:
Nedēļas Top 4 « Petrovich27 blogs
- Aktuālais KHL Sporta reglaments:
khl.ru

     [+] [-]

, 2013-01-03 08:47, pirms 11 gadiem
"Šajā maratonā Hantimansijskas kluba vadoņi, ja gribēs, varēs Masaļski izmantot pat nedaudz vairāk kā divās trešdaļās gadījumu"

Ķā tas jāsaprot? domā var pārkāpt reglamentu?

     [+] [-]

, 2013-01-03 09:22, pirms 11 gadiem
silk182 rakstīja: "Šajā maratonā Hantimansijskas kluba vadoņi, ja gribēs, varēs Masaļski izmantot pat nedaudz vairāk kā divās trešdaļās gadījumu"

Ķā tas jāsaprot? domā var pārkāpt reglamentu?
Ne par reglamenta pārkāpšanu, bet par pietaupīšanu runa. Šobrīd Masaļskis ir izmantots ap 59% gadījumu (nevis 66%). Šo nelielo starpību nepieciešamības gadījumā var izmantot atlikušajā sezonas daļā.