Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

Vēl labāks Federers

Rolands Norietis
Rolands Norietis

Vēl labāks Federers
Rodžers Federers pēc divu gadu pārtraukuma atkal ir Melburnas karalis.
Foto: AP/Scanpix

Tieši pirms gada, kad Rafaels Nadals "Australian Open” finālspēlē piecos setos pieveica Rodžeru Federeru, likās, ka viņš no šveicieša pārņēmis stafetes kociņu un ranga līdera godu Rodžeram vairs neatgūt. Tagad Federers atkal ir pārliecinoši pirmais, pierādot, ka 2008. gads bija vien īslaicīga krīze viņa izcilajā karjerā.

Lai cik spraigs un brīžiem neprognozējams bija šāgada Austrālijas fināls starp Federeru un britu Endiju Mareju, ne uz brīdi tā arī nepazuda sajūta, ka notikumus laukumā diktē Federers. Šķiet, viņam bija vienalga, vai pretī nāk Marejs, francūzis Conga vai krievs Davidenko – ja vien pretinieks nerādītu brīnumtenisu, titulam bija jāaizceļo uz Šveici. Tikai pret Nadalu Federers allaž spēlē ar pietāti, un ne velti pieci no sešiem "Grand Slam” fināliem, kuros Rodžers cietis neveiksmi, bijuši pret Rafu. Varbūt šveicietim paveicās, ka Nadals savainojumu dēļ pērn atvadījās no ranga līdera goda un tā arī nav spējis atgūt kādreizējo līmeni, tomēr tas nemazina viņa paša nopelnus.

Kad pērn Federers pirmoreiz uzvarēja Francijas atklātajā čempionātā un rudenī viņam un dzīvesbiedrenei Mirkai piedzima dvīnes, daži prognozēja, ka teniss Federeram paliks otrajā plānā un viņa izsalkums pēc uzvarām ies mazumā. Iespējams, ka šoziem Rodžers netrenējās ar tik lielu atdevi kā agrāk, tāpēc sezonai iesākoties nebija optimālā formā. Par to liecina zaudējums paraugturnīrā zviedram Robinam Soderlingam (oficiālos mačos Federera bilance pret Soderlingu ir 12:0); arī Dohā pret Ernestu Gulbi Federers nespēlēja tā, kā bijām redzējuši iepriekš. Diezgan smagnēji Rodžers iesāka arī Austrālijas atklāto čempionātu. Pirmajā kārtā krievam Igoram Andrejevam bija vairākas setbumbas, lai izvirzītos vadībā ar 2:1. Tā, protams, vēl nebūtu uzvara, taču ranga līderim nāktos krietni nopūlēties, lai maču pabeigtu ar sev tīkamu iznākumu. Kā tas ne reizi vien gadījies, pretinieks sabijās no iespējamā panākuma, bet Federers no situācijas izkļuva ar vieglu izbīli. Tālāk šveicietis ar katru maču aizvien uzlaboja sniegumu un līdz čempiona kausa izcīnīšanai zaudēja tikai vienu setu – ceturtdaļfinālā pret Davidenko.

Visādā ziņā veiksmīgais 2009. gads vēl vairāk nostiprināja Federera pārliecību un psiholoģisko noturību. Ja pērn pēc mača ar Nadalu apbalvošanas ceremonijā Rodžers izskatījās pilnībā sagrauts, tad šoreiz runāja tik mierīgi un pārliecinoši kā profesionāls pasākumu vadītājs. Kā atzīst šveicietis: viņam neviens vairs neprasīs, kādēļ vēl nav izdevies uzvarēt Francijas atklātajā čempionātā. Tagad viņš laukumā dodas bez īpaša psiholoģiskā spiediena. "Eurosport” kanāla eksperts Mats Vilanders pieļāva, ka Federers šogad var kļūt par pirmo tenisistu pēdējo 40 gadu laikā, kas ieguvis "Grand Slam” (sezonas laikā uzvarējis visos četros lielajos turnīros). Kas zina, varbūt tiešām...

P.S. 16 "Grand Slam” tituli ir izcils sasniegums, bet ne mazāk apbrīnojami ir tas, ka jau 23 lielajos turnīros pēc kārtas Rodžers kā minimums ir sasniedzis pusfinālu. Seši gadi bez nevienas izgāšanās!

  +2 [+] [-]

, 2010-02-01 19:04, pirms 14 gadiem
Viens no visu laiku izcilākajiem planētas sportistiem. Cerams būs vismaz 20 tituli!

  +2 [+] [-]

, 2010-02-01 21:50, pirms 14 gadiem
Labs raksts
Ceru ka Mata Vilandera teiktais piepildīsies, varbūt tas liekas dīvaini ka visu laiku gribas lai tik uzvar Federers,bet viņa tenisu var skatīties ar tādu baudu

  +2 [+] [-]

, 2010-02-02 00:28, pirms 14 gadiem
Federers ir tiešām izcils sportists, katrā sporta veidā tāds ir > hokejā - Greckis ; basketbolā - Džordans ; futbolā - Pele !

  +1 [+] [-]

, 2010-02-02 10:02, pirms 14 gadiem
Federera teniss ir paticis un patiks, tas nevar nepatikt. Novēlu viņam neapstāties pie sasniegtā, ceru vēl uz daudzie viņa tituliem. Nebūtu arī nekas pretīm ja uzvarētu visus 4 GS vienā sezonā. Tad tas jau būtu pilnīgākais "kloķis" visiem agrīnākajiem tenisistiem.

     [+] [-]

, 2010-02-02 14:52, pirms 14 gadiem
Izcils tenisa meistars, muusu Gulbim vajadzeetu nedaudz pamaaciities no vinja speeju tikt galaa ar nerviem kritiskaas situaacijaas