Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:110, Did:0, useCase: 3

Ebdons uzvar Pekinas trillerī

Lauris Bērziņš
Lauris Bērziņš

Ebdons uzvar Pekinas trillerī
Pīters Ebdons

Pie uzvaras ilgstošā un dramatiskā snūkera turnīra "China Open" finālā ticis pasaules eksčempions Pīters Ebdons. Viņš ar rezultātu 10:9 pārspēja Stīvenu Magvairu un izcīnīja savu pirmo titulu pēc triju gadu pārtraukuma.

Gan Magvaira, gan Ebdona rēķinā jau bija pa vienam šī turnīra titulam. Magvairs Pekinā bija triumfējis 2008. gadā, bet Ebdons – gadu vēlāk. Šī gada turnīrā Magvairs līdz finālam bija ticis, uzveicot Bariju Hokinsu, Rikiju Voldenu, Roniju O'Salivanu un Stīvenu Lī. Bet turnīra kvalifikāciju pārvarējušais Ebdons bija apspēlējis Lu Haotianu, Metjū Stīvensu, Džonu Higinsu, Nīlu Robertsonu un Dingu Junhui.

Pirmajā sesijā bija paredzēts izspēlēt deviņus freimus, taču ārkārtīgi lēnā spēles tempa dēļ tika aizvadīti vien seši. Ja vēl pirmās trīs partijas tika izspēlētas mērenā tempā, tad pēdējais freims pirms pārtraukuma tika spēlēts aptuveni 41 minūti. Freims varēja būt jau sen kā beidzies, ja Ebdons pēc vienā piegājienā gūtu 64 punktu atzīmes sasniegšanas būtu iesitis vēl vienu divas bumbas. Bet tā kā tas nenotika, Magvairam bija nepieciešams tikai viens snūkers, un skots, protams, devās atpakaļ pie galda.

Vienas neveiksmīgas epizodes un arī nepārdomāta lēmuma dēļ, Ebdons varēja arī freimu zaudēt. Taču Magvairs savas iespējas neizmantoja, un viņa turpmākie snūkerošanas mēģinājumi bija neauglīgi. Ebdons aizsardzības spēlē bija pārliecinošs, un Magvairam pārtraukumā nācās doties ar divu freimu deficītu.

Atgriešanās pie spēles galda spēlētājiem sanāca vēl čābīgāka. Tā pa īstam ne viens, ne otrs nespēja atrast spēles ritmu, abi vismaz reizi netrāpīja vieglas bumbas. Freima atrisinājums tika atrasts nogurdinošā, taktiskā cīņā. Šādā spēles manierē labākas sekmes bija Ebdonam, kurš pakāpeniski ar labiem snūkeriem sagādāja nepatikšanas pretiniekam un beigās arī salauza viņa pretestību. Un pēc vairāk nekā stundu ilgas spēkošanās freims bija galā – 4:1 Ebdona labā.

Mača 6. freims kļuva par pēdējo šajā sesijā. Tajā Ebdons iespēja 124 punktu klīrensu, kas kļuva par viņa otro century šajā spēlē [3. freimā Ebdona rēķinā 107 punktu klīrenss].

Neraksturīgi, bet fināla otrajā sesijā kopējais spēles līmenis bija jau nedaudz augstāks. Beidzot savu spēli uztaustīja arī Magvairs. Sniegums joprojām nebija pārāk stabils, bet viņš vismaz spēja apturēt Ebdona izrāvienu. Magvairs uzvarēja trijās no pirmajām četrām otrās sesijas partijām, divās no tām atzīmējoties attiecīgi ar 84 un 98 punktus lieliem breikiem.

Ļoti sekmīga atgriešanās pie spēles galda pēc pārtraukuma izdevās Ebdonam – viņam 103 punktu breiks, kas atkal ļāva atjaunot trīs freimu pārsvaru. Pēc tam Magvairs ar 65 punktu sēriju atkal pietuvojās, taču Ebdons atbildēja ar identisku sēriju nākamajā freimā – 8:5.

Turpinājumā būtiski saasināt intrigu izdevās Magairam, kurš ar sērijām 70, 36, 40 un 97 punktu apjomā uzvarēja trijos freimos pēc kārtas un panāca 8:8. Tomēr Ebdons šķita nesatricināms, 17. freimā to apliecinot ar vēl vienu 103 punktu century.

18. freimā pirmā labā sērijas iespēja bija Magvairam, un viņš spēja iekrāt 42 punktus. Ebdons atbildēja ar 44 punktiem, bet vēlāk pēc iesistas sarkanās bumbas sagādāja sāncensim snūkeru un uz viņa kļūdas rēķina ieguva vēl četrus punktus. Cīņā par pēdējo sarkano bumbu pa reizei uzbrukumā kļūdījās abi spēlētāji, bet izšķiroša izrādījās Ebdona neprecizitāte aizsardzībā, pēc kuras Magvairs ar nelielu breiku atkal rezultātu līdzsvaroja – 9:9.

Magvairam, kurš visa mača gaitā ne reizi nepabija vadībā, nu bija iespēja to paveikt pirmo un vienīgo reizi. Pēc dažām Ebdona kļūmēm viņš centās attīstīt breikus, taču allaž nepaveicās pozicionālajā plānā un sērijas ātri pārtrūka. Pie rezultāta 24-9 Magvaira labā lielisku uzbrukumu no tālienes veica Ebdons, taču šajā piegājienā spēja gūt vien 29 punktus. Sērija apstājās pēc lūzā netrāpītas sarkanās bumbas no vieglas pozīcijas.

Šajā brīdī visi trumpji bija Magvaira rokās, bet... kaut kādā apbrīnojamā veidā arī viņš nespēja iedabūt lūzā to pašu sarkano no vēl labākas pozīcijas. Vairāk Ebdons nekļūdījās un uzmeistaroja 24 punktu sēriju, kas ļāva pielikt punktu šim spriedzes pilnajam septiņarpus stundu ilgajam duelim un nodrošināja viņam pirmo titulu kopš uzvaras tepat, Pekinā, pirms trim gadiem.

Līdz ar šo panākumu 41 gadu vecais Ebdons kļuvis par vecāko reitinga turnīra uzvarētāju kopš Džimija Vaita triumfa 2004. gada "Players Championship" turnīrā.

Savu reitinga punktu krājumu Ebdons papildinās ar 7000 punktiem, bet bankas kontu – ar 75000 sterliņu mārciņām. Bet Magvairam pienāksies 5600 punkti un 30000 mārciņu liela naudas balva. Bet 2000 mārciņas par turnīra labāko breiku (139 punkti) saņems Marks Selbijs.

Tagad snūkera kalendārā palikušas tikai vienas, bet pašas nozīmīgākās sezonas sacensības – pasaules čempionāts, kas no 21. aprīļa līdz 7. maijam notiks Šefīldā.

  +3 [+] [-]

, 2012-04-01 22:08, pirms 12 gadiem
Prieks par Ebdonu. Ļoti gudrs un tehnisks spēlētājs.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2012-04-02 00:52, pirms 12 gadiem
ja sitas butu nosledzies 1. sesijas stilaa, tad butu skrobe par to, ka leeniigais uzvareeja, bet otraa sesija salaboja finaalu.

  -2 [+] [-]

, 2012-04-02 10:28, pirms 12 gadiem
Tak Ebdons ir snooker vēsture, spēlē shausmīgi lēni un galīgi nesskatāmi ( ja nesskaita pāris izņēmumus) dēļ tādiem veciem onkuļiem kā viņš snookers arī kļuva garlaicīgs un snobisks sporta veids. Tagad kad nāk jauni un agresīvie (Selby, Tramps) vietā reitingi uzreiz kāpj snookeram

  +1 [+] [-]

, 2012-04-02 11:05, pirms 12 gadiem
Laikam tad arī es esmu vecs un lēnīgs, bet man Ebdona spēle simpatizē no tā laika, kad sāku regulāri snukeram sekot un tas ir jau vismaz 10 gadus. Viņa stāja un izturēšanās spēles laikā ir šī sporta veida etalons. Taču, ja pilnīgi visi snukeristi būtu tādi kā Ebdons, tas, protams nebūtu interesanti. Tāpēc jau arī snukers ir tik aizraujošs, ka to spēlē tik dažādi cilvēki kā Ebdons, Ronijs, Stīvs Deiviss, Robertsons vai, piemēram, Lī. No jaunās paaudzes spēlētājiem man ļoti simpatizē Tramps. Katram no viņiem ir savas stiprās un vājās puses un dažādas rakstura iezīmes, bet visi kopā viņi veido to unikālo skukera garu, kas atšķir šo sporta veidu no visiem citiem.

     [+] [-]

, 2012-04-02 12:17, pirms 12 gadiem
Agasi rakstīja: Laikam tad arī es esmu vecs un lēnīgs, bet man Ebdona spēle simpatizē no tā laika, kad sāku regulāri snukeram sekot un tas ir jau vismaz 10 gadus. Viņa stāja un izturēšanās spēles laikā ir šī sporta veida etalons. Taču, ja pilnīgi visi snukeristi būtu tādi kā Ebdons, tas, protams nebūtu interesanti. Tāpēc jau arī snukers ir tik aizraujošs, ka to spēlē tik dažādi cilvēki kā Ebdons, Ronijs, Stīvs Deiviss, Robertsons vai, piemēram, Lī. No jaunās paaudzes spēlētājiem man ļoti simpatizē Tramps. Katram no viņiem ir savas stiprās un vājās puses un dažādas rakstura iezīmes, bet visi kopā viņi veido to unikālo skukera garu, kas atšķir šo sporta veidu no visiem citiem.
No jaunajiem šajā turnīrā vislabāk izskatijās viens 18gadīgs ķīnietis, kas pirmajā kārtā izsita Mērfiju, uztaisija divus sotakus pēc kārtas un būtu bijis arī trešais, ja nebūtu gājis uz maksimālo grafiku, tiešām bija bauda skatīties, kā spēlē amatieris kurš nemaz nav reitingu sarakakstā. Ebdons gan garlaiko, un ja vēl uzspiež pretiniekam savu lēno spēles stilu tad ir jāslēdz cits kanāls.

     [+] [-]

, 2012-04-02 17:05, pirms 12 gadiem
Jā, lēni, apdomīgi, dažreiz kaitināja lēnā domāšana pirms sitiena un ilgā mērķēšana (protams, par Ebdonu ir runa), tomēr spēlēja kvalitatīvi un kopumā ņemot fināls bija dramatisks- Ebdons par 4 freimiem vadībā, Magvairs izlīdzina, kādu brīdi freims vienam, freims otram, tad izšķirošais, kļūdās abi vienā un tai pašā sitienā , un kur tad vēl taktiskās cīņas.5.freims- nu tik garu un dramatisku (snūkeru gan neskatos īpaši sen) neatceros.Protams, es arī par Roniju(īpaši), Trampu - bet šie , redz, ņēma un izkrita 1/4 fin.

  +1 [+] [-]

, 2012-04-02 19:15, pirms 12 gadiem
Tā Ebdona itkā lēnā spēle un ilgā domāšana ir vienkārši "tautā iegājies" steriotips, kas vairs neatbilst patiesībai. Jā, senāk tiešām tā viņš spēlēja un senāk tiešām bija aizdomas, ka tādā veidā viņš izsita pretiniekus no līdzsvara, bet tas bija jau vairākas sezonas atpakaļ. Viņš jau labu laiku, kā ir izmainījis savu spēles stilu, par to varat pārliecināties paši un paklausīties ko Siņicins par to ir teicis.

Noskatās pāris spēles, paklausās ko citi kādreiz teikuši, ka redz Ebdons bremze, Salivans "the best" un tik maļ visu laiku vienu un to pašu

     [+] [-]

, 2012-04-03 09:16, pirms 12 gadiem
davix klausi vēl vairāk Siņicinu. viņš vārās 2x vairāk nekā abi angļu komentētāji kopā un reizēm tā aizmuldās, ka pats nesaprot, ko runā.
Ebdons varbūt mazāk tagad staigā apkārt galdam un nedomā 2 minūtes pirms katra sitiena, bet tik un tā ir kaitinoši, ka viņš jau noguļoties uz galda vēl kādas 30 sekundes tēmē un vēzējas 40x. Un nez vai tā ir sakritība, ka gandrīz visi lēnākie mači ir ar Ebdona dalību. Nu ir viņš garlaicīgs.

     [+] [-]

, 2012-04-03 11:36, pirms 12 gadiem
davix rakstīja: Tā Ebdona itkā lēnā spēle un ilgā domāšana ir vienkārši "tautā iegājies" steriotips, kas vairs neatbilst patiesībai. Jā, senāk tiešām tā viņš spēlēja un senāk tiešām bija aizdomas, ka tādā veidā viņš izsita pretiniekus no līdzsvara, bet tas bija jau vairākas sezonas atpakaļ. Viņš jau labu laiku, kā ir izmainījis savu spēles stilu, par to varat pārliecināties paši un paklausīties ko Siņicins par to ir teicis.

Noskatās pāris spēles, paklausās ko citi kādreiz teikuši, ka redz Ebdons bremze, Salivans "the best" un tik maļ visu laiku vienu un to pašu
Nee, es neklausos , ko citi teikuši un agrākās spēles neesmu redzējusi, jo , kā teicu snūkeru skatos samērā nesen.Bet šai finālā tieši i z j u t u to lēnīgumu un ilgo domāšanu un mērķēšanu uz savas ādas - tiešām brīžam kaitinoši tas bija un garlaicīgi.Taču, protams, tas nenozīmē , ka Ebdona spēle tamdēļ ir mazāk kvalitatīva.Un tas , ka tādā veidā izsit pretinieku no līdzsvara - tam gan nepiekrītu.Izsist var to, kurš ļaujas izsisties Un Ronijs - nu vienkārši viņš ir mans favorīts, lai kā spēlētu