Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2840, Did:0, useCase: 3

Japānai dzīvs samuraju gars: "Mēs joprojām ticam, ka varam uzvarēt ASV"

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Japānai dzīvs samuraju gars: "Mēs joprojām ticam, ka varam uzvarēt ASV"
Japānas basketbolistes un treneri pēc spēles paklanās līdzjutējiem
Foto: AFP/Scanpix

Japānas valstsvienība ieradās Rio ar mērķi izcīnīt pirmo Olimpisko medaļu sieviešu basketbolā. Komanda pirms spēles pret ASV joprojām sapņo par iespēju paveikt vienu no lielākajām sensācijām turnīra vēsturē.

“Ārpus mūsu komandas, neviens netic, ka varam to izdarīt, taču mēs joprojām ticam, ka varam,” teica Japānas galvenā trenera palīgs Toms Hovase (Tom Hovasse). “Ja spēlējam savu basketbolu, mūs ir grūti apturēt. Ja metīsim, kā to darām...mūs ir grūti pārspēt.”

2014. gada novembrī Starptautiskā basketbola federācija (FIBA) diskvalificēja Japānu par divu basketbola līgu vienlaicīgu darbību, kas ir pretrunā ar FIBA statūtiem. Japāna atguvās un kvalificējās pirmajām Olimpiskajām spēlēm kopš 2004. gada, ceļā uz Rio uzvarot 2015. gada Āzijas čempionātā.

Ja agrāk labākā komanda Āzijā bija Ķīna, tagad par to kļuvusi Japāna. Viņu rezultāti Rio ir apbrīnas vērti. Japānietes uzvarēja Baltkrieviju (77:73), Brazīliju (82:66) un Londonas spēļu vicečempioni Franciju (79:71), bet Austrālijai piekāpās tikai ceturtajā ceturtdaļā – 86:92. Cīņā pret Franciju viņām pietrūka tikai piecu punktu, lai izvairītos no ceturtdaļfināla spēles pret ASV.

“Visi žurnālisti un skatītāji, iespējams, ir pārsteigti par Japānas paveikto,” teica uzbrucēja Mika Kurihara, kuras teikto pārtulkoja Hovase. “Mēs neesam. Mēs vēlamies izdarīt vairāk un tās ir sajūtas, kuras, manuprāt, jūt katra spēlētāja.”

Japāna ir viena no trīs komandām, kura Olimpiskajās spēlēs pratusi pieveikt ASV – pirmajā turnīrā 1976. gadā Monreālā japānietes bija pārākas ar 84:71. Amerikānietes zaudējušas vēl tikai divas reizes, turpat Monreālā pret Uļjanu Semjonovu un Padomju Savienību (77:112), kā arī 1992. gadā pusfinālā pret NVS – 73:79. No tā brīža ASV rēķinā ir 46 uzvaras pēc kārtas.

“Ienīstu spēlēt pret Japānu,” teica Austrālijas centra spēlētāja Elizabete Kembedža (Elizabeth Cambage), kura pret japānietēm sameta 37 punktus. “Cienu meitenes. To, kas viņām pietrūkst auguma garumā, viņas aizvietu ar ātrumu un veiklību.”

Japānas labākā spēlētāja Ramu Tokašiki spēlē WNBA klubā “Seattle Storm” ar ASV izlases spēlētājām Sjū Bērdu un Brienu Stjuarti. ASV galvenais treneris Džīno Oriemma respektē pretinieces. “Nedomāju, ka pasaulē ir cita komanda, kura spēlē kā viņas. Spēlē tik ātri kā viņas, spēlē kopā un dara tik daudz lietu. Manuprāt, viņas ir unikālas šajā ziņā.”

Ķīnas galvenais treneris, austrālietis Tomass Mahers, nav pārsteigts par Japānas sniegumu Rio, norādot, ka komanda ievēro aizsardzības plānu un uzbrukumā labi kustina bumbu. "Būsim atklāti, neviens nevar stāties pretī ASV, taču domāju, ka Japāna pēdējos pāris gados bijusi lieliska. Viņiem ir lieliska komanda, kura spēlē lielisku basketbolu."

Japānas un ASV spēles sākums paredzēts plkst. 00:45 pēc Latvijas laika.

Izmantotie resursi:
Japan undeterred, medal hopes high with game...

  -1 [+] [-]

, 2016-08-16 18:27, pirms 8 gadiem
Kāda tur uzvara, harakiri drīzāk.

  +1 [+] [-]

, 2016-08-16 19:41, pirms 8 gadiem
Uz priekšu mazās