Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2840, Did:0, useCase: 3

Gatavi uz visu, lai izslēgšanas spēļu sākumā netiktos ar ASV?

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Gatavi uz visu, lai izslēgšanas spēļu sākumā netiktos ar ASV?
Lietuvieši B grupā: pirmie vai trešie; spāņi: otrie, trešie, ceturtie vai piektie
Foto: fiba.com

Daudzām spēcīgām basketbola komandām Rio ir mērķis izcīnīt medaļas. Stratēģijai ir apakšmērķi: pirmkārt, censties izcīnīt pirmo vietu apakšgrupā, otrkārt, ja tas neizdodas, mēģināt ceturtdaļfinālā un pusfinālā nesaskrieties ar ASV, treškārt, rīkoties atkarībā no turnīra situācijas.

Nerakstīts likums vēsta, ka sacensībās jāparāda labākais sniegums. Jāpietuvojas vai jāpārspēj pašu agrāk sasniegtais. Realitātē situācija katrā turnīrā atšķiras, jo komandu spēki ir nevienlīdzīgi – dažāds talantu un prasmju līmenis, atšķirīgs dziļums, savādāka psiholoģiskā noturība.

Ja vājāka komanda ar mazāku pasaules līmeņa spēlētāju skaitu grupas turnīrā spēlē ar 100% atdevi, tai var nepietikt spēka visām cīņām. Piemēram, komanda spēj konkurēt ar favorītēm, taču izšķirošajā cīņā par iekļūšanu izslēgšanas spēlēs var paklupt pret sava līmeņa konkurenti.

Tāds pats bumerangs – vēsturē pazīstams ar nosaukumu "Pirra uzvara" – var nostrādāt pret favorītu. Komanda var uzvarēt grupas turnīrā, taču patērē tik daudz spēka, ka izslēgšanas spēļu pirmajās kārtās zaudē pret nosacīti vājāku vienību. Minēto iemeslu dēļ treneri izvēlas dažādas turnīra stratēģijas, kuru nolūks ir viens – tikt pēc iespējas tālāk, saglabājot iespējami daudz spēka izslēgšanas spēlēm.

Komandas apakšmērķus klaji neafišē, biežāk to dara līdzjutēji un žurnālisti, taču nereti domas pārklājas. Piemēram, lietuviešu žurnālisti pēc zaudējuma Spānijai sprieda, ka Lietuvai līdz finālam, visticamāk, nebūs jāspēlē pret ASV. Protams, gan amerikāņiem, gan lietuviešiem finālā vēl jātiek, taču uzvarētāja psiholoģija paredz koncentrēties uz sev vēlamo iznākumu.

Pieņemot, ka amerikāņu vīri izcīnīs pirmo vietu A grupā, komandām, kuras vēlas līdz finālam netikties ar ASV, jāfinišē sekojošās vietās: B1 (Lietuva vai Argentīna), B3 (Lietuva, Argentīna vai Spānija), A4 (Serbija, Venecuēla vai Ķīna) un A2 (Austrālija vai Francija).

Skaidrs, ka A grupas komandas, kuras vēl nav nodrošinājušas iekļūšanu ceturtdaļfinālā – Serbija, Venecuēla un Ķīna – šovakar domās par tikšanu astoņniekā, nevis par teorētisko tikšanos ar ASV, savukārt citos gadījumos tādi taktiski apsvērumi ir iespējami.

Sieviešu turnīrā tas vērojams vēl spilgtāk, jo amerikānietes Rio ir daudz lielākas favorītes nekā vīri. Lai izslēgšanas spēļu pirmajās divās kārtās nespēlētu pret ASV, der sekojošas vietas: A1 (Austrālija), B4 (Ķīna, Serbija vai Senegāla), B2 (Spānija vai Kanāda) un A3 (Turcija).

Japānas basketbolistes sestdien centās izdarīt visu, lai uzvarētu Franciju ar sev vajadzīgo 13 punktu pārsvaru. Neatkarīgi no spēles iznākuma, viņas bija garantējušas vietu izslēgšanas spēlēs, taču cīņā pret Franciju atdeva visus spēkus. Beigās negaidīta uzvara ar plus astoņi, taču tā neļāva izvairīties no ceturtdaļfināla pret ASV.

Svētdienas vakarā gaidāma vēl viena ārkārtīgi interesanta cīņa starp Spāniju un Kanādu. Uzvarētājas ar ASV netiksies līdz finālam, savukārt zaudētājām – ja viņas tiks tik tālu – jau pusfinālā nāksies spēlēt pret galvenajām favorītēm.

     [+] [-]

, 2016-08-14 17:04, pirms 8 gadiem
Kaut kāds vājprāts sarakstīts .. derētu pirmklasniekiem kā basketbola "ābecīte"

  +2 [+] [-]

, 2016-08-14 17:16, pirms 8 gadiem
Ideja jau it kā pareiza taču sarakstīts...
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2016-08-15 04:16, pirms 8 gadiem
Uzvarētāju filozofija - pret spēcīgāko pretinieku tikties tikai finālā (zaudējuma gadījumā vismaz garantēta 2.vieta, nevis 8., piemēram). Kā to panākt jau vairs nav nekādas nozīmes.

     [+] [-]

, 2016-08-15 13:39, pirms 8 gadiem
Tāpēc arī Lietuva pakāsa spāņiem ar mīnus 50, ka gribēja spēkus vairāk saglabāt nākamām spēlēm, Noviks pariezi raksta.

  -1 [+] [-]

, 2016-08-15 16:17, pirms 8 gadiem
Ideja rakstam apsveicama, jo tieši to arī daudzi nesaprot, ka "lielie" vai "varenie" domā savādāk nekā mēs - ka tik piedalīties. Lai uzvarētu lielas cīņas ir jādomā "plašāk" un šeit par to ir smalki pateikts.
Cita lieta, ka pēc maniem aprēķiniem (pirms pēdējās kārtas) nebūt tik droši neizskatās B grupā ne Lietuva, ne Argentīna. Ok, PlayOff ir garantēti, bet var arī nokrist diezgan zemāk mūsu braļukas, ja Spānija uzvar Argentīnu un Horvātija Lietuvu, 4 komandām ir 3-2 bilance un te sākas +/-, kuri LIET ir lieli! Pēc tā man sanāktu, ka 1.SPA; 2.ARG; 3.HOR; 4.LIET!!! Vai kāds piekrīt?

  +1 [+] [-]

, 2016-08-15 18:02, pirms 8 gadiem
Avatars rakstīja: Ideja rakstam apsveicama, jo tieši to arī daudzi nesaprot, ka "lielie" vai "varenie" domā savādāk nekā mēs - ka tik piedalīties. Lai uzvarētu lielas cīņas ir jādomā "plašāk" un šeit par to ir smalki pateikts.
Cita lieta, ka pēc maniem aprēķiniem (pirms pēdējās kārtas) nebūt tik droši neizskatās B grupā ne Lietuva, ne Argentīna. Ok, PlayOff ir garantēti, bet var arī nokrist diezgan zemāk mūsu braļukas, ja Spānija uzvar Argentīnu un Horvātija Lietuvu, 4 komandām ir 3-2 bilance un te sākas +/-, kuri LIET ir lieli! Pēc tā man sanāktu, ka 1.SPA; 2.ARG; 3.HOR; 4.LIET!!! Vai kāds piekrīt?
Jā, četrām komandām tiešām var būt 3-2, taču tālāk tiks rēķināti savstarpējie rēķini un tie izskatīsies tā

Horvātija, Spānija 2-1
Lietuva, Argentīna 1-2

Horvāti uzvarēja spēli pret Spāniju, lietuvieši uzvarēja spēli pret Argentīnu.

     [+] [-]

, 2016-08-17 18:21, pirms 8 gadiem
Tā tiem leišiem arī vajag ar visu savu rēķināšanu. Šitāds pazors pret Ķenguriem......