Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:166, Did:0, useCase: 3

Leslija apdzen Boltu

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Devītā Olimpiskā Sieviešu basketbola turnīra fināls kļuva par svētkiem acīm un prātam.

Dienu pirms spēles ASV valstsvienības treniņu Pekinas Universitātē pārtrauca vīru komandas ierašanās. „High five”, joki un laba vēlējumi – varēja redzēt, ka abu vienību vidū valda uzticēšanās un savstarpējs atbalsts, kā to sestdienas pēcpusdienā atzina Kobe Braients.

Austrālietēm gatavošanās lielajam finālām bija vēl emocionālāka. Vairāku simtu „Opālu” līdzjutēju vidū bija desmitiem spēlētāju draugu un radinieku, kuri gaidīja savu mīluļu panākumu.

Finālistu atbalstītāju lielākā daļa ierodas īsi pirms Ķīnas-Krievijas bronzas cīņas beigām. Dienas pauze nākusi par labu Bekijai Hammonai, kuras tālmetieni un spēles rezultatīvākās spēlētājas gods ļauj Krievijai itin pārliecinoši noturēt 10-15 punktu vadību. Prieks ir, jo izdevies apsteigt Eiropas un Āzijas komandas, piekāpjoties tikai Pasaules ranga pirmo divu vietu īpašniecēm.

Līdz superfināla sākumam 45 minūtes, tomēr komandas ātrāk doties laukumā nesteidzas. Tiek nogaidīts līdz tradicionālās vienību izsaukšanas sākumam. „Faster, stronger” - pirmās izskrien amerikānietes. „Aussie, Aussie, Aussie, oh, oh, oh” (oi, oi, oi), tūlīt atdzīvojas austrāliešu fani. Gumijas ķenguri ar un bez boksa cimdiem rokās, krekli ar spēlētāju uzvārdiem un numuriem, krāšņas galvassegas, fanu vāles un zaļš krokodils – tāds ir „Opālu” atbalstītāju arsenāls. Amerikāņiem paliek vien karogi un basketbola vīru ducis.

Laukuma labējā malā nosacīta viduslīnija sadala divās straumēs Austrālijas fanu sektoru un dalībnieku zonu, kurā jau ierastas viešņas ir Jaunzēlandes un Mali basketbolistes. Viņas pilnā sastāvā papildina Krievijas un Baltkrievijas izlases, klāt Austrālijas vīri un vientuļš Spānijas galvenais treneris Peress. Baltkrievietes, par prieku fotogrāfiem, šūpojas „Kaļinkas” ritmā, pēdējā ar vēl mitriem, izskalotiem matiem nāk krieviete Ilona Korstina.

Klāt iepazīstināšana ar sastāviem. Pirms tās noskan „Down under” (Austrālija) un U2 „Elevation” (ASV). Laukuma malā sākas rosība, ķīnieši tver pēc fotoaparātiem – uzreiz pēc valstu himnām no dienesta ejas parādās Džeimss, Braients un kompānija. Amerikāņi apsēžas tikai pāris metru attālumā no austrāliešu fanu mūra, cīņa var sākties.

Francijas čempione Snella („Bourges Basket”) sāk ar diviem tālmetieniem, izvirzot austrālietes vadībā. Fani pacilāti prasa vēl, taču „Opāli” nepanāk lielāku atrāvienu par pieciem punktiem. Divreiz Austrālijas guvumiem atbild Līza Leslija un vienības šķir viena precīza tālmetiena tiesa 10:13. Septītajā minūtē notiek saķeršanās – „Opālu” uzbrukumā rokām novicinās Dženifera Skrīna un amerikāniete Augustus. Nekas īpašs, taču šajā brīdī Austrālija vairs nespēj trāpīt, bet amerikānietēm ieskrienas Kara Lousone. Ātrs caurgājiens, punkts ar sodu, izcīnīta bumba aizsardzībā – Lousone paspēj visur, kamēr Austrālijas līderes, izņemot Snellu, joprojām sausā. Ceturtdaļas beigās ASV jau priekšā.

Nākamās desmitminūtes sākumā izrāviens turpinās un sasniedz 21:4 atzīmi. Summā 31:17 un tas ir trauksmes zvans pasaules čempionēm. Zem groziem spēku līdzsvars, soda metienos tāpat, taču divpunktu metienos Austrālijas precizitāte noslīdējusi zem 25% robežas, kamēr ASV tas turas 65-70% līmenī. Jau 15. minūte, Džeksone joprojām „sausā”, potīti savainojusī Teilore vairāk sēž malā, savukārt Lousonei un Leslijai piebalso Kečingsa, Faulsa, Pārkere. Pēdējās sacensībā iesaistās no soliņa un ir precīzākas par oponentēm. Nemanāmas paliek iepriekšējo sacensību „Opālu” spīdekles Batkoviča un Sammertone, ASV puslaiku noslēdzot jau ar 17 punktu vadību 47:30. Kur palikusi labākā aizsardzība turnīrā?

Austrālijas līdzjutēji, pirmajā ceturtdaļā skaļi izaicinājuši ASV vīrus, pieklust. Kameras biežāk piefiksē „zvaigžņsvītrotos”. Videokubā parādoties Kobes tuvplānam, atskan Lupes Fiasko „Superstar” un pats dzimšanas dienas gaviļnieks kautri, bet priecīgi uzsmaida. Piektdien Maradona, sestdien „Lakers” līderis, svētdien...

Džeksone beidzot iespēlējusies, taču samazināt amerikāņu pārsvaru neizdodas. Laiku pa laikam austrālietēm izdodas apliecināt savu prasmi no trīspunktu līnijas, taču perimetra iekšienē melnā josla nebeidzas. Amerikānietes divpunktu metienos nemainīgi paliek divarpus-trīs reizes precīzākas, turklāt Tompsone, Leslija, Taurasi arvien vairāk laika pavada uz soliņa.

33. minūtes beigās un 34. sākumā Leslija gūst četrus punktus pēc kārtas, panākot vairāk nekā divdesmit punktu pārsvaru ASV 77:56. Brīdi vēlāk tobrīd trīskārtējā Olimpiskā čempione saņem piekto piezīmi, taču nav noskumusi un laukuma malā apskauj vienu no treneriem. Darbs jau paveikts! Austrālietes gan vēl gūst piecus punktus pēc kārtas, bet tas ir pēdējais rāviens. Lousone, Pārkere, Taurasi tālmetiens un izgaist pēdējās šaubas par Olimpisko zelta medaļu likteni. 84:61, kad jāspēlē četras minūtes. Tajās pasauli glābj Madonna ar Džastinu, bet ne „Opāli”, kuru līdere Džeksone atstāj laukumu ar piecām piezīmēm.

ASV turpina palielināt pārsvaru, skatītāji ceļas kājās un Pārkere pēdējā uzbrukumā gatavojas izpildīt bumbas triecienu grozā no augšas. Spēles laika beigas un austrāliete zem sava groza izjauc ieceri, ne uzvaras svinības. Tas ir noticis, ASV valstsvienība triumfē Olimpiskajās spēlēs ceturto reizi pēc kārtas, kļūstot par pirmo basketbola vēsturē, kas šādu panākumu spējusi sasniegt pēc 1972. gada (ASV vīri savulaik uzvarēja septiņās Olimpiādēs pēc kārtas, 1936., 1948. – 1968. gadā, jaunāko laiku labākais sasniegumi bijuši trīs uzvaras pēc kārtas kungiem 1992-2000 un dāmām 1996-2004).

Līza Leslija kļuvusi par pirmo basketbolisti, Olimpisko čempioni, kas uzvarējusi četras reizes pēc kārtas. Titulu godam nopelnījis pārējais vienpadsmitnieks, karjeru valstsvienībā ar panākumu beidz galvenā trenere Donovana. Apbalvošanas ceremonija sākas pēc dažām minūtēm, spēlētāju acīs prieks un asaras, katra saņem medaļu un ziedus. Skan uzvarētāju himna, Leslija dziedot ir aizkustināta un gandarīta, Taurasi nopietna un pacilāta. Jauna vēstures lappuse ierakstīta, basketbols turpinās.

Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +9 [+] [-]

, 2008-08-24 00:33, pirms 16 gadiem
kārtējais Novika vājprāts, pussešos no rīta laikam neko sakarīgāku tomēr neviens nespēj uzrakstīt

  +9 [+] [-]

, 2008-08-24 00:35, pirms 16 gadiem
Mazliet jau apnikussi ssie provokatiivie un bezjeedziigie virsraksti... kaads gan sakars boltam ar lesliju? Domaaju ka Leslija apdzinusi veel vismaz kaadus 50 sportistus
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +4 [+] [-]

, 2008-08-24 01:35, pirms 16 gadiem
Bezsakars, tikpat labi "Lesija nobāl Felpsa priekšā".. vai arī vienkārši nodziediet usa himnu..

  +7 [+] [-]

, 2008-08-24 01:42, pirms 16 gadiem
"ASV izlase sagādā dāvanu Kobem dzimšanas dienā" ==> buutu vismaz kaut kas saistiibaa ar rakstu, citaadi pavisam sviestaini! Var jau ccakareet tautu, bet nu kaut kaadai zzurnaalista eetikai ar jaabuut!

  +2 [+] [-]

, 2008-08-24 01:44, pirms 16 gadiem
no otras puses-priecāsimies,ka ir kāds kas mums paziņo lietas un raksta rakstus!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2008-08-24 04:13, pirms 16 gadiem
Kurā vietā Leslija "apsteidza" U.Boltu? Atlantā uz soliņa pasēžot?
M.Novik! Nado menše pitj!
U.Bolts ir monstrs, bet šīs būs visnetīrākās OS vēsturē, te farmakoloģija lien laukā pa visām rievām...

     [+] [-]

, 2008-08-24 07:51, pirms 16 gadiem
Kā var tādu murgu rakstīt žurnālists?kāpēc vārds "apdzen"ir likts virsrakrstā iekavās?priekš kam minēts Bolts? Tu domā itkā vel esporta lasītāji nezin speles gaitu,ja jau tiek tik sīki aprakstīta spēles gaita.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2008-08-24 08:41, pirms 16 gadiem
Fors raksts!interesanti lasit!

  -1 [+] [-]

, 2008-08-24 10:46, pirms 16 gadiem
Sajūta tāda, ka jālasa pamatskolas sacerējums, kad tika rakstīti vārdi, lai tikai daudzumus izskatītos apjomīgāks. Protams, vienmēr pastāv iespēja, nepatīk - nelasi, bet nevar visu laiku darīt to kas patīk. Virsrakstī arī parasti pārsteidz ar savu stulbumu.

  +1 [+] [-]

, 2008-08-24 10:47, pirms 16 gadiem
ko juus cepjaties par noviku ... vismaz ir interisanti lasiit rakstus, kuros kko ir pielicis autors nevis lasiit rakstus kuru veidoshanaa ir izmantots copy paste vai arii vnk paartuulkots

  -2 [+] [-]

, 2008-08-24 10:56, pirms 16 gadiem
sviestaināku virsrakstu un rakstu grūti iedomāties...

  +1 [+] [-]

, 2008-08-24 13:47, pirms 16 gadiem
84:61, kad jāspēlē četras minūtes. Tajās pasauli glābj Madonna ar Džastinu, bet ne „Opāli”, kuru līdere Džeksone atstāj laukumu ar piecām piezīmēm.


Šitas labais.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja