Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:1322, Did:0, useCase: 3

Baltijas spēkavīru komandu čempionātā Gulbenē triumfē Lietuva

Jānis Celmiņš

Gulbenes novada svētkos Gulbenes stadionā sestdienas pēcpusdienā norisinājās Baltijas spēkavīru komandu čempionāts. Ārkārtīgi atbalstošie un labvēlīgie skatītāju tūkstoši izbaudīja intrigu līdz pat noslēdzošā vingrinājuma pēdējām sekundēm, kad izšķīrās pirmās vietas liktenis.

Vislielāko skatītāju atbalstu izpelnījās Latvija otrā komanda, kurā startēja gulbenietis Andris Leišavnieks. Taču arī pārējās komandas, tai skaitā igauņi un lietuvieši tika uzmundrināti par katru paveikto vingrinājuma elementu. Kopumā startēja piecas komandas, no kurām pa vienai bija no Igaunijas un Lietuvas, bet trīs Latvijas komandas.

Lai noskaidrotu šī gada labāko Baltijas komandu, atlēti Gulbenē veica piecus komandu vingrinājumus:
DnB Nord banka automašīnas turēšana trijatā,
Triobet/Latvijas Dzelzceļš stafete (380kg nēšu+175kg vairoga+380kg nēšu nešana)
Nākotne kombinācija (135kg baļķa+130kg Apolona ass+80kg hanteles celšana)
Vivacolor stafete (800kg ķerras stumšana+340kg groda nešana+2x145kg fermera pastaiga)
Siltums Jums/Līvu alus kombinācija (140kg akmens pāri šķērslim+24kg mucas mešana augstumā+160kg akmens pāri šķērslim)

Pirmais vingrinājums pārsteidza daudzus atlētus, jo organizatori “DnB Nord automašīnas” novietoja pārāk augstu uz slīpajām rampām. Līdz ar to gravitācijas spēki darīja savu un komandas trijatā ilgi tās nevarēja noturēt. Labāko rezultātu - 6,90 sek. uzrādīja Lietuvas atlēti ar Vidu Blekaiti priekšgalā. Otrajā vingrinājumā - stafetē, kur vispirms viens atlēts aiznesa 380kg smagos nēšus 20 m, pēc tam cits atlēts atkal 20 m 175 kg smago vairogu Latvijas kontūrās. Stafeti noslēdza trešais atlēts, kam arī 380 kg nēši jāaiznes 20m. Šoreiz visātrākie izrādījās Latvijas otrā komanda ar Agri Kazeļņiku, Arti Plivdu un Ingu Kaktenieku. Jāsaka, ka ātrāki atkal būtu bijuši lietuvieši, taču Mariusa Lalas nestais vairogs nogāzās no postamenta, un viņiem šo distances posmu neieskaitīja.

Trešajā vingrinājumā – “Nākotne celšanas kombinācijā” katram atlētam savs rīks jāpaceļ pēc kārtas un kopā pēc iespējas vairāk reižu. Fenomenālu sasniegumu uzrādīja lietuvieši. Katrs no dalībniekiem pacēla rīku desmit reižu. Latvijas rekords 80 kg hanteles celšanā ir tikai 5 reizes....... Šoreiz to spēja atkārtot gan Ildars Sviķis, gan Andris Leišavnieks, gan Agris Kazeļņiks. Arī 135 kg baļķi 10 reižu pacelt nav joka lieta, nemaz nerunājot par 130 kg Apolona asi, kur uz resna stieņa ir brīvi griezošies svari – šoreiz auto diski.

Ceturtajā vingrinājumā – “Vivacolor nešanas/stumšanas stafetē” atkala dominēja lietuvieši. Kopvērtējumā viņi pēc četriem vingrinājumiem panāca Latvija 2 komandu punktu izteiksmē. Šis noteikti bija visskatāmākais vingrinājums, jo atlēti pēc savas stafetes daļas veikšanas traucās atpakaļ pie kolēģiem. Spēkavīrs skrienot 20 m nav bieži vērojams skats. Dinamisks un aizraujošs vingrinājums, kur tikai mazāk par 2 sek. šķīra godalgotās vietas.

Pēdējai “Siltums Jums/Līvu Alus kombinācijai” bija jāizšķir uzvarētājs. Vai Latvija 2, vai Lietuva. Atkal katram atlētam savs rīks. Taktika un savu spēku novērtējums. Viens ceļ 140 kg akmeni pār 135 cm šķērslim. Pēc tam nākamais met 24 kg smagu mucu pār 4,20 m augstumam, bet pēdējais atlēts ķeras pie 160 kg “vieglā” akmens un pārceļ to pāri 135 cm šķērslim. Uzvar tie, kuri 2 minūšu laikā paceļ un pārceļ maksimāli daudz reižu. Igauņi cīnījās kā lauvas, taču vairāk par 14 veiksmīgiem mēģinājumiem, jeb gandrīz pieci apļiem neizdevās veikt. Latvija 3 pieveica 16 mēģinājumus, Latvija - 1 – 20 reizes, bet Latvija - 2 – 24 (tieši astoņi apļi) reizes. Atlika gaidīt, ko iespēs mūsu dienvidu kaimiņi. Jāatzīst, ka viņi lieliski kontrolēja vingrinājuma gaitu. 2 minūšu laikā viņi pieveica astoņus apļus un vēl divas reizes jeb 26 mēģinājumus. Uzvara kopvērtējumā, par vienu punktu apsteidzot Latvija 2, un šīgada Baltijas komandu čempionu kausi aizceļo uz Lietuvu.

Baltijas spēkavīru komandu 2011.g. čempionāta kopvērtējums:

VietaKomandaValstsPunkti
1.Vidas Blekaitis/Marius Lalas/Vilmantas BluijusLIT21
2.Artis Plivda/Agris Kazeļņiks/Ingus KaktenieksLAT 220
3.Andris Leišavnieks/Oskars Brugemanis/Mareks LeitisLAT 115.5
4.Māris Rozentāls/Didzis Zariņš/Ildars SviķisLAT 310.5
5.Meelis Pungits/Gert Gorshanov/Marko MannikEST8

„Sen nebijām rīkojuši komandu sacīkstes. Jāsaka godīgi, ka trīs vīru komanda ir ļoti dinamisks un skatāms šovs. Uzvarēja spēcīgākie. Lietuvieši tradicionāli ir ļoti stipri, taču mūsējie lieliski turēja līdz. Plānosim arī nākamgad līdzīgus komandu mačus. Turklāt kā vienmēr fantastiska bija Gulbenes publika. Vienmēr patīkami startēt šādā atmosfērā,” emocionāls pēc aizraujošajiem spēkavīru komandu mačiem bija Latvijas spēka atlētu federācijas vadītājs Māris Liepiņš.

Jau nākamajā nedēļas nogalē notiks Latvijas galvenais spēkavīru pasākums – “Siltums Jums Latvijas spēkavīru čempionāta” fināls divas dienas – sestdien Ventspilī un svētdien Limbažos.

„Baltijas spēkavīru komandu čempionātu 2011” atbalsta Siltums Jums, Latvijas Dzelzceļš, Rīgas Brīvosta, Līvu Alus, DnB Nord banka, Mammadaba, Vivacolor, Triobet un GPU Nākotne, ar sporta formām nodrošina 66 North Iceland. Informatīvi atbalsta: LNT, Radio SWH un sportacentrs.com.

Informāciju sagatavoja:
Biedrība „Par stipru Latviju”
sadarbībā ar Latvijas spēka atlētu federāciju

     [+] [-]

, 2011-08-01 21:47, pirms 13 gadiem
mums pietrūka papens