Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:148, Did:0, useCase: 3

Alvis Fjodorovs: ''Vienā no līkumiem sanāca nobiedēt vienu filmētāju'' (+video)

Gatis Liepiņš
Gatis Liepiņš

Alvis Fjodorovs: ''Vienā no līkumiem sanāca nobiedēt vienu filmētāju'' (+video)
Alvis un Uldis Fjodorovis. Foto: Winter Rally Aukštaitija 2024

Sestdien Lietuvā aizvadīts ziemas rallijsprints ''Aukštaitija'', kura uz starta izgāja 61 ekipāža. Šo ekipāžu vidū bija arī brāļi Alvis un Uldis Fjodorovi (''Subaru Impreza''), kuri Lietuvas rallijsprinta Open klasē izcīnīja 2.vietu un 3.vietu absolūti. Šī Alvim bija pirmā reize, kad kādās rallija vai rallijsprinta sacensībās viņš, kā pilots, kāptu uz goda pjedestāla.

Par to, kā ekipāžai gāja aizvadītajā rallijā un kādi ir tās tālākie plāni, par to šajā sarunā.

Apsveicu Tevi ar tavu pirmo pjedestālu rallija sacensībās.
Paldies.

Klau, pirms rallija, redzot dažus video, izskatījās, ka jūs tur sagaidīs grants rallijs. Kāds bija segums pašās sacīkstēs?
Segums īstenībā bija daudz labāks nekā cerēts, kaut gan pirms rallija bija bažas, ka sanāks braukt pa grunti. Par lielu pārsteigumu, špūres nebija nevienā vietā. Jā, pieredze ziemas rallijos man nav liela (šis Alvim bija trešais ziemas rallijs), bet Sarmas rallijā tās špūres bija daudz lielākas. Jā, vietām bija bedres, bet tas netraucēja. Kopumā ceļi bija ļoti labi. Šķērēt varēja labi (smejas). Arī riepas izturēja godam, jo nobraucām ar vienu komplektu, lai arī sākotnēji, kad ieraudzījām segumu, likās, ka viss būs slikti. Beigās arī radzes, cik skatījāmies, visas ir savās vietās. Vai nu segums bija pārāk labs, vai arī pārāk lēni braucām (smejas).

Kādi bija paši ātrumposmi?
Bija gan ātras, gan arī tehniskas sekcijas, tāpēc bija jāspēj ātri pielāgoties. Kopumā ātrumposmiem nebija ne vainas.


Foto: Winter Rally Aukštaitija 2024

Kā veicās ar stenogrammas sastādīšanu?
Pie stenogrammas ir daudz jāpiestrādā, ja gribi braukt vēl ātrāk. Mums tā diemžēl nebija tā precīzākā. Cepuri nost brālim, kurš lasa stenogrammu ļoti labi, taču nākamreiz man jāmēģina pierakstīt precīzāk (smejas). Vietām, kur tramplīnos biju atzīmējis droši, tur beigās nācās piesēdināt, jo nebija pārliecības. Pāris vietās, kur tramplīnos bija atzīmēts vieninieks, tur beigās izrādās, ka nebija nekāds vieninieks (smejas). Salons pilnas rokas un tik mēģini izlabot visu (smejas). Taču, kā mākam, tā maujam. Vienā no līkumiem gan sanāca nobiedēt arī vienu filmētāju.
Šeit arī nebija kupenas pret kurām tā īsti atspiesties, tāpēc, ja būtu kāda lielāka kļūda, būtu nost no ceļa. Bet, jā, lai brauktu ātri, ir daudz jāstrādā pie stenogrammas. Nav man tā pieredze rallijā tik liela, bet skaidrs ir viens – bez precīzas stenogrammas ātri nepabrauksi. Kļūdu man bija ļoti daudz.

Kaut kādus treniņus pirms rallija aizvadījāt?
Mums treniņš sākas ar pirmo ātrumposmu (smejas). Pēc Sāremā rallija auto tika veikta apkope un tas tika nolikts garāžā, un tikai tagad iekāpu auto. Nav jau tā laika, lai trenētos. Mehāniķi un brālis bija vairāk izbraukuši ar auto nekā es. Bet, neskatoties uz to, finišu sasniedzām veiksmīgi, bet iesvīst dabūjām kārtīgi.

Toties izcīnīji savu pirmo kausiņu kā rallija pilots.
Jā, tā sanāca. Līdz šim kā stūrmanis biju izcīnījis kausiņus, bet tagad sanāca arī kā pilotam pirmo reizi kāpt uz goda pjedestāla. Mēs braucam sava prieka pēc, taču piekrītu, ka, lai brauktu ātri un precīzi, ir daudz jātrenējas un jāstrādā pie stenogrammas.

Rallija laikā bija kāds savs mērķis, ko noķert vai apsteigt?
Nē, mēs paši sevi ķērām (smejas). Baigi nepētīju tos rezultātus, jo braucām sava prieka pēc un mums nebija uzdevums kādu obligāti apsteigt. Tā jau tie rezultāti mūsu klasē nebija slikti, jo tur bariņš turējāmies kopā, bet tā, ka teiktu, ka mums bija plāns kādu apsteigt, tā nebija.


Foto: Winter Rally Aukštaitija 2024

Šim Subaru Impreza apakšā ir arī kāds stāsts?
Šis ir Mareka Švarca-Švampāna bijušais Subaru, taču mēs diezgan daudz ko pārbūvējām – uzlikām kulaceni, ielikām 3,6 dzinēju, pārvilkām elketrību u.t.t. Gribētos, lai no Mareka paliktu tā labā aura, lai mēs varētu braukt pa priekšu, jo šobrīd izskatās, ka tā aura ir kaut kur pazudusi (smejas).

Pagājušajā gadā pirmo reizi startēji Sāremā rallijā un veiksmīgi sasniedzi finišu. Ko atceries no tā rallija?
Pagājušajā gadā nolēmu pirmo reizi nobraukt Sāremā ralliju. Līdz galam tikām, bet dēļ laikapstākļiem gandarījumu neguvām. Tur bija vairāk stresa nekā braukšana. Bet, cik sapratu no citiem sportistiem, tad neviens neatceras, kad tādi laikapstākļi ir bijuši. Tur tiešām bija pamatīga izdzīvošana - lietus, dubļi, līdz ar to manas sajūtas un atmiņas par Sāremā ralliju nav tās labākās. No prieka tur bija maz. Šobrīd nav tā, ka gribētos atgriezties Sāremā rallijā.

Kādi plāni turpinājumā?
Gribētos jau daudz kur uzbraukt, taču jāskatās, kā būs ar laiku un iespējām. Mašīna mums ir, tāpēc atliek tikai sakārtot pārējos jautājumus, jo braukt gribas.

Kāpēc izvēlējies startēt tieši ar Subaru?
Man patīk šīs ikoniskās mašīnas – Subaru, Mitsubishi, Audi, tāpēc sagadījās tā, ka rallijā šobrīd braucu ar Subaru. Šīs bija tās mašīnas, kuras gribēju, lai ir arī manā garāžā.


Foto: No personīgā arhīva

Zinu, ka tev ir vēl divas skaistas mašīnas. Vai redzēsim tevi kādās sacensībās ar ''Audi 80 Competition'' vai ''Mitsubishi Lancer Evo VI''?
Jā, neizslēdzu iespēju, ka vasarā varētu iziet uz starta ar kādu no šiem auto. Taču tas notiktu tikai rallijā ''Latvija'' Biķerniekos, jo negribas apskādēt šos auto. Pārāk mīļi. Bet jāizbrauc būs, lai nesarūsē no stāvēšanas.



Izmantotie resursi:
Sākums - Go4speed