Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:148, Did:0, useCase: 3

Lēbs: "Šajā Dakaras rallijā navigācija ir brutāla"

Juris Grīns
Juris Grīns

Lēbs: "Šajā Dakaras rallijā navigācija ir brutāla"
Sebastjēns Lēbs. Foto: Bahrain Raid Xtreme Team

Sebastjēns Lēbs pievienojies to sportistu viedoklim, kuri uzskata, ka šī gada Dakaras rallijā ir pārāk grūta orientēšanās apvidū. Leģendārais francūzis atzīst, ka šīs drīzāk ir sacīkstes stūrmaņiem, nevis pilotiem.

Dakaras pirmā nedēļa izrādījies grūts pārbaudījums arī daudziem vadošajiem braucējiem, kuri pieļāva rupjas kļūdas navigācijā. Divas reizes apmaldījās arī “X-raid Mini” komandas pilota Karlosa Sainsa ekipāža, pēc kā pieredzējušais spānis bija kritiski noskaņots.

“Esmu nedaudz zaudējis motivāciju un jūtos sadusmots, jo šis drīzāk izskatās pēc gymkhana, nevis rallija,” sacīja Sainss. “Dakaras rallijā esmu piedalījies 14 reizes, bet ne reizi neesmu apmaldījies divas dienas un katrā no tām zaudējis pusstundu laika. Šī nav Dakara. Tas, ko esam redzējuši līdz šim, nav rallijs. Man tas vienkārši nepatīk. Tā vairāk ir kā loterija, it kā kaut kas būtu jāmeklē. Šī ir gymkhana ar navigācijas elementiem. Nekad nekas tāds iepriekš nav redzēts. Visi apmaldās, visi cenšas atrast vajadzīgo kontrolpunktu. Tas nav tas, kas man patiktu.”

Ja ne apmaldīšanās trešajā un piektajā posmā, Sainss būtu daudz tuvāk komandas biedram Stefanam Petranselam un “Toyota” pilotam Nāsiram El-Atijam, taču šobrīd, pēc aizvadītām septiņām sacīkšu dienām, zaudē līderim jau 41 minūti.

Tikmēr “Bahrain Extreme Racing” komandas braucējs Sebastjēns Lēbs bija pacēlies uz ceturto pozīciju, kad dažādas neveiksmes viņu atsvieda uz leju. Sportists gan saņēma sodu par ātruma pārsniegšanu pārbraucienā, gan vairākas reizes atgadījās ķibeles ar viņa “Hunter” automašīnu, ieskaitot plīsušas riepas un problēmas ar piekari. Lēbs arī vairākkārt apmaldījās tuksnesī un ir līdzīgās domās ar Sainsu.

“Ir grūti, jo citu atstātās pēdas nav labi redzamas,” saka Lēbs, kura stūrmanis ir ilggadējais līdzbraucējs Daniels Elena. “Kad sekojam sliedēm, vienā brīdī tās beidzas un katra aiziet uz savu pusi. Tādos brīžos nezinām, ko darīt. Braucam no vienas vietas uz otru, un tas nav nekas jautrs. Dažreiz esam apmaldījušies, kad braucām iebrauktās sliedēs, tāpēc grūti kaut ko saprast. Negribu kritizēt stenogrammu, par to lai spriež stūrmanis. Bet salīdzinot ar Dienvidāfriku, šeit navigācija ir daudz brutālāka. Patiesība ir tāda, ka es, kā pilots, neko daudz nevaru paveikt. Es daru tikai to, ko man saka. Šīs ir stūrmaņu, nevis pilotu sacīkstes.”

Šogad Saūda Arābijā notiekošajā rallijā sportisti stenogrammu saņem tikai 15 minūtes pirms katra posma starta, līdz ar to nav laika, lai to papildinātu ar savām piezīmēm. Sacensību rīkotāji gan uzsver, ka tas ir ņemts vērā, tādēļ stenogrammas šogad izstrādātas daudz detalizētākas.

Otrajā vietā esošā El-Atijas stūrmanis Metjū Baumels ir mazāk pesimistiski noskaņots un atzīst: “Tie, kas pie šīs jaunās sistēmas spēj adaptēties ātrāk, ir ieguvēji. Patiesībā stenogrammas ir labi sagatavotas, vairāk jautājums ir par to interpretēšanu un spēju informāciju nodot tālāk pilotam. Tāpat papīra pierakstu vietā tagad jāpierod darboties ar “iPad”. Pirmajā nedēļā navigācija bija “agresīva” un pat maza kļūda varēja izmaksāt daudz laika. Kad kaut kas pierakstos nav saprotams, ir jāpiebremzē. Tādos gadījumos paceļu savu labo roku – tad Nāsirs piebremzē, bet es dodu zīmi, kad viņš atkal var braukt. Labāk ir zaudēt piecas sekundes, nekā apmaldīties pavisam.”

Izmantotie resursi:
4rati - 4rati

     [+] [-]

, 2021-01-12 06:27, pirms 3 gadiem
Acīmredzot pārcentušies rīkotāji. Tādi veči kā Sainss un Lēbs jau nu tukšu nerunās. Jā rallijs pārvēršas par orientēšanos tuksnesī, tad nekas jauks tur patiešām nevar būt.