Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:376, Did:0, useCase: 3

Ar jaunām intrigām startē MotoGP sezona

Juris Grīns
Juris Grīns

Ar jaunām intrigām startē MotoGP sezona
Foto: EPA/Scanpix

Ar kvalifikācijas braucieniem šovakar un Grand Prix sacensībām svētdienas vakarā Katarā sākas MotoGP pasaules čempionāta jaunā sezona. Pēc intrigām bagātā pagājušā gada, vēlamies, lai arī šosezon cīņas par uzvarām būtu tikpat spraigas katrā posmā. Ir pamats domāt, ka tā arī būs.

Vēl viena intriģējoša sezona?

Pagājusī sezona MotoGP čempionātā izvērsās viena no neprognozējamākajām un dramatiskākajām, kas redzēta, uzvaras izcīnot deviņiem dažādiem sportistiem ar četru dažādu marku motocikliem. Lai gan dažos no šiem gadījumiem talkā nāca lietus, arī sausajos posmos cīņas bieži bija ārkārtīgi saspringtas, uzvarētājam noskaidrojoties vien sacensību pašas beigās. Galu galā titulu trešo reizi karjerā ieguva "Honda" rūpnīcas braucējs Marks Markess. Grūti spriest, kā būs šogad, bet dažu sportistu izteikumi liecina, ka intriga būs tikpat liela vai pat lielāka.

Lielas pārmaiņas komandu sastāvos

Tieši "Honda" ir vienīgā no rūpnīcu komandām, kuras sastāvs šogad palicis nemainīgs - ierindā joprojām būs čempions Markess, kā arī viņa pārinieks Danijs Pedrosa, kurš gadu no gada cer, ka tieši šī sezona viņam būs tā īstā. Citās komandās notikušas būtiskas pārmaiņas. "Yamaha" nometni ir atstājis Horhe Lorenso, kurš pievienojies "Ducati", kamēr viņa vietā no "Suzuki" ieradies Maveriks Vinjaless. "Ducati" sastāvā palicis Andreā Doviciozo, bet "Yamaha" rindās turpinās startēt Valentino Rosi, kamēr līdzšinējais "Ducati" braucējs Andreā Janone devies uz "Suzuki", kur komandas otrs sportists būs pērn Moto2 klasē trešo vietu guvušais spānis Alekss Rinss. Ar Semu Lavsu un Aleikšu Espargaro uz progresu cer "Aprilia", bet "KTM" vienību tās pirmajā pilnajā sezonā pārstāvēs Bredlijs Smits un Pols Espargaro.

Nākotnes zvaigznes aizvadīs debijas sezonu

Šosezon debiju MotoGP piedzīvos vairāki jaunie sportisti. Johans Zarko zemākajās klasēs guvis jau 16 uzvaras, tostarp ieguvis titulu 2015. un 2016. gadā Moto2 čempionātā. Francūzis šosezon pārstāvēs "Tech 3 Yamaha". Arī viņa komandas biedram Jonasam Folgeram šī būs debijas sezona MotoGP. Vācietis gan nav guvis tik augstus sasniegumus - pērn viņš ieņēma septīto vietu Moto2. Debiju piedzīvos arī 2010. gada Lielbritānijas un 2013. gada pasaules čempions "Supersport" motošosejā Sems Lavss. Iepriekšējos trīs gadus brits startēja Moto2, pērn ierindojoties piektajā vietā. Šogad viņš startēs "Aprilia" rūpnīcas komandā. Jau pieminētais "Suzuki" rūpnīcas braucējs Alekss Rinss tikmēr iepriekš guvis labus panākumus, četrus gadus pēc kārtas izcīnot vietas pirmajā trijniekā gan Moto3, gan Moto2 klasēs, tomēr pie titula tā arī nav ticis.

2017. gada komandas un braucēji

KomandaMotociklsBraucēji
Ducati TeamDucatiAndreā Doviciozo | Horhe Lorenso
Monster Yamaha Tech 3YamahaJohans Zarko | Jonass Folgers
Reale Avintia RacingDucatiHektors Barbera | Loriss Bazs
Octo Pramac RacingDucatiDanilo Petruči | Skots Redings
Pull&Bear Aspar TeamDucatiKarels Abrahams | Alvaro Bautista
Aprilia Racing Team GresiniApriliaSems Lavss | Aleikšs Espargaro
Movistar Yamaha MotoGPYamahaMaveriks Vinjaless | Valentino Rosi
Repsol Honda TeamHondaDanijs Pedrosa | Marks Markess
Team Suzuki EcstarSuzukiAndreā Janone | Alekss Rinss
LCR HondaHondaKels Kračlovs
Red Bull KTM Factory RacingKTMBredlijs Smits | Pols Espargaro
EG 0.0 Marc VDSHondaDžeks Millers | Esteve Rabats

Vēl viena jauna rūpnīcas komanda

"KTM" ierašanās MotoGP ir liels notikums, jo tas nozīmē, ka tagad čempionātā startēs jau sešu dažādu ražotāju komandas. Kopumā šogad uz starta izies 23 sportisti. Lai gan paredzams, ka sākums būs grūts un diez vai arī sezonas pārējā daļā izdosies pārsteigt, skaidri zināms tas, ka "KTM" nevienā čempionātā nesāk piedalīties tāpat vien. Labā ziņa ir tā, ka MotoGP ieviestas jaunas riepas un elektronika, līdz ar to konkurenti nevar lepoties ar gadiem ilgāku pieredzi šajā jomā. Tomēr darāmā aizvien būs ļoti daudz, kamēr izdosies pietuvoties vadošajiem ražotājiem. Pie viena jāpiemin, ka no šosezon drošības apsvērumu dēļ aizliegti miniatūrie antispārni un tamlīdzīgi papildus aerodinamikas elementi, kas tika izmantoti kopš 1999. gada.

2017. gada favorīts - Vinjaless?

Visai droši var teikt, ka "Aprilia" un "KTM" šogad vēl nebūs starp vadošajām komandām, kas spēs izrādīt pretenzijas uz uzvarām, toties tas tiek gaidīts no "Honda", "Yamaha" un "Ducati", varbūt arī "Suzuki" spēs parādīt kaut ko negaidītu. Testu braucienos pierādījās, ka viens no favorītiem uz titulu varētu būt Vinjaless, kurš spēja vairākkārt būt ātrākais, turklāt atstāja ēnā savu daudz pieredzējušāko "Yamaha" komandas biedru Rosi, kuram savukārt sezonas sākums solās būt grūts - itālis nespēj īsti labi saprasties ar šī gada motociklu. Arī Lorenso pāriešana uz "Ducati" izvērsusies grūta, lai gan pēdējos testos jau izdevās sniegumu uzlabot. Nav pamata šaubīties par "Honda" komandas izredzēm, kas noteikti arī šogad būs ātra.

Cīņa par titulu 18 posmu garumā

MotoGP pasaules čempionātā šosezon iekļauti 18 posmi, ar startu 26. martā Katarā un noslēgumu 12. novembrī Valensijā. Lielas pārmaiņas notikušas nav, vien Lielbritānijas Grand Prix rīkotājiem nācās atcelt plānu par sacensību pārcelšanu uz "Circuit of Wales" trasi, jo tās celtniecība aizkavējusies, līdz ar to arī šogad posms notiks Silverstounā. Lai gan sacensības risināsies daudzās valstīs, atkal īpašā lomā ir Spānija, kur notiks četri no sezonas posmiem, kamēr divi posmi plānoti Itālijā.

2017. gada MotoGP kalendārs

PosmsDatumsPosms/valstsNorises vieta
1.26/03KataraLosaila
2.09/04ArgentīnaTermasa de Rio Hondo
3.23/04Amerika/ASVOstina
4.07/05SpānijaHeresa
5.21/05FrancijaLemāna
6.04/06ItālijaMudžello
7.11/06Katalonija/SpānijaBarselona
8.25/06NīderlandeAsene
9.02/07VācijaZaksenringa
10.06/08ČehijaBrno
11.13/08AustrijaŠpīlberga
12.27/08LielbritānijaSilverstouna
13.10/09Sanmarīno/ItālijaMisano
14.24/09Spānija/AragonaAragona
15.15/10JapānaMotegi
16.22/10AustrālijaFilipailenda
17.29/10MalaizijaSepanga
18.12/11Valensija/SpānijaValensija

Sākums spoži apgaismotajā Kataras trasē

Pirmais posms norisināsies jau šo svētdien Katarā. Šodien plkst. 20:00 pēc Latvija laika "Losail International Circuit" trasē sāksies izšķirošā kvalifikācija, bet Grand Prix izcīņa gaidāma rīt, 26. martā plkst. 21:00. Skaitot visas klases kopā, visvairāk uzvaras te guvis Horhe Lorenso - sešas. MotoGP kategorijā viņam Katarā pirmajam izdevies finišēt trīs reizes, tostarp pērn. Arī šogad sacīkstes notiks mākslīgi apgaismotā trasē. Interesanti, ka, lai sacīkšu vajadzībām šo trasi padarītu pietiekami gaišu, tiek izmantotas 3500 spuldzes. Sinoptiķi tikmēr prognozē iespēju, ka sacensību laikā var uznākt lietus, kas būtu samērā neparasts notikums šai tuksneša zemei.