Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:129, Did:0, useCase: 3

Klāt F1 sezona: jaunais laikmets startē bez Rosberga un Eklstouna

Juris Grīns
Juris Grīns

Klāt F1 sezona: jaunais laikmets startē bez Rosberga un Eklstouna
Foto: AFP/Scanpix

Jau šajā nedēļas nogalē ar pirmo posmu Austrālijā sāksies Formula 1 pasaules čempionāta jaunā sezona. Visi dzirdējuši par jaunajiem tehniskajiem noteikumiem, kas raisījuši intrigu cīņā par titulu, tomēr ir arī daudzi citi jaunumi, ko der zināt katram šo sacīkšu līdzjutējam.

Jaunie noteikumi

Lai gan pēdējo nedēļu laikā par to runāts gaužām daudz, vēlreiz der atgādināt, kādēļ šo var uzskatīt par jaunas ēras sākšanos F1 čempionātā. Šobrīd ir stājušies spēkā jauni tehniskie noteikumi, kas atstājuši arī acīm redzamas pēdas sacīkšu mašīnu dizainā, bet to galvenais mērķis ir padarīt spēkratus ātrākus, pilotiem interesantākus un līdzjutēja acij pievilcīgākus. Šogad veidoti platāki, ar stilistiski iespaidīgākiem antispārniem, kā arī ļoti pamanāmas ir ievērojami platākās riepas, ko izstrādājusi kompānija "Pirelli". Der arī pieminēt, ka vairs tās nebūs tik strauji dilstošas kā iepriekšējos gados. Rezultātā F1 bolīdi kļuvuši fiziski grūtāk vadāmi, tāpat tiem ir lielāks piespiedējspēks, kas palīdz braukt ātrāk līkumos un apļu laikiem liks kristies par aptuveni četrām līdz piecām sekundēm. Grūti pateikt, vai ar šīm mašīnām pilotu savstarpējās cīņas kļūs atraktīvākas, taču skaidrs, ka uz šādām formulām skatīties ir patīkamāk.

Favorītu lomās trīs komandas

Astoņu dienu garumā Barselonas trasē norisinājās pirmssezonas testi, kuros varēja izdarīt pirmos secinājumus un prognozes. Lielāko kilometrāžu veica "Mercedes" komanda , kas gan nebija ātrākā, ja vērtējam kopējos rezultātus, kur priekšā aizsteidzās abi "Ferrari" piloti, līdz ar to nostādot sevi favorītu lomā pirms 2017. gada sezonas starta. Tāpat ātra bija "Red Bull" komanda, tomēr aizvien bija problēmas ar "Renault" motoriem, ko gan uz šo brīdi, iespējams, ir izdevies atrisināt. Lai vai kā, skaidrs, ka šīs trīs vienības ir galvenās favorītes uz uzvaru, lai gan labu ātrumu parādīja arī "Williams" un "Toro Rosso". Par spīti cerībām, aizvien grūti klājas "McLaren", jo testos atklājās, ka jaunais "Honda" dzinējs ir pagalam mazjaudīgs un neizturīgs. Visai droši var teikt, ka "McLaren" aizvadīs vēl vienu ļoti grūtu sezonu.

Komandu jaunās krāsas

Vairāk nekā citus gadus ir mainījies formulu dizains arī krāsojumu ziņā, jo vairākas komandas izvēlējušās krasi mainīt savu sacīkšu spēkratu izskatu. Īpaši gribas uzteikt "Toro Rosso", kas izvēlējusies ļoti gaumīgu zilganu krāsojumu, tāpat savādāku krāsojumu šogad lieto "Sauber". Tikmēr radikālākās pārmaiņas notikušas divās komandās. "Force India" mašīnas, pateicoties jaunajam sponsoram "Best Water Technology", šogad ieguvušas piemīlīgi rozā toni, kamēr "McLaren" vienība, kurā vadību Rona Denisa vietā pārņēmis Zaks Brauks, beidzot spēra daudzu sen gaidīto soli un atgriezās pie vēsturiskā oranžā krāsojuma, daļēji gan pielietojot arī melno krāsu.

Foto galerija: jaunie F1 modeļi testos Barselonā Barselonā noslēdzas F1 testi, jaunie modeļi...

Viena komanda zudusi

Diemžēl šogad esam palikuši ar desmit komandām, jo "Manor" savu pastāvēšanu starpsezonā beidza. Finansiālas problēmas nomocīja vājāko no F1 komandām, kā rezultātā janvārī tika uzsākta tās bankrota procedūra. Tas nozīmē, ka izdzīvojusi nav neviena no trim "jaunajām" komandām, kas Formulā 1 konkursa kārtībā ienāca 2010. gadā. Savukārt dzinēju jomā izmaiņas skārušas "Toro Rosso", kas šogad, tāpat kā "mātes" komanda "Red Bull", izmantos jaunākos "Renault" ražojuma dzinējus. Tikmēr "Sauber" rīcībā būs gadu vecs "Ferrari" modelis, līdzīgi kā tas pērn bija "Toro Rosso".

Čempions Rosbergs aiziet

Vien nedēļu pēc 2016. gada F1 sezonas pēdējā posma par karjeras beigšanu paziņoja čempions Niko Rosbergs, pamatīgi pārsteidzot pilnīgi visus. Līdz ar to turpmāk sacīkstēs viņu neredzēsim, bet čempionvienības "Mercedes" rindas papildinājis talantīgais Valteri Botass, kuram ir līgums uz vienu gadu un visas iespējas sevi pierādīt. Līdz ar šo pavērsienu par karjeras beigām paziņojušais Felipe Masa piekrita stāties Botasa vietā atpakaļ pie "Williams" formulas stūres un startēt līdzās debitantam Lensam Strolam. Sastāvu maiņas arī citās komandās - uz "Renault" devies Niko Hilkenbergs, viņa vietā "Force India" ieradies Estebans Okons, no "Renault" uz "Haas" pārgājis Kevins Magnusens, "Sauber" rindas, sponsoru problēmu nomocītā Felipes Nasra vietā, papildinājis Paskāls Verleins, bet "McLaren" komandā karjeru beigušā Džensona Batona vietā brauks Stofels Vandūrns.

2017. gada F1 komandu sastāvi:

KomandaPiloti
FerrariSebastians Fetels | Kimi Raikonens
Force India-MercedesSerhio Peress | Estebans Okons
Haas-FerrariRomēns Grožāns | Kevins Magnusens
McLaren-HondaStofels Vandūrns | Fernando Alonso
MercedesLūiss Hamiltons | Valteri Botass
Red Bull-TAGDaniels Rikjardo | Makss Verstapens
RenaultNiko Hilkenbergs | Džolions Palmers
Sauber-FerrariMarkuss Ēriksons | Paskāls Verleins
Toro Rosso-RenaultDaņils Kvjats | Karloss Sainss
Williams-MercedesLenss Strols | Felipe Masa

Debitanti

Lenss Strols ir vienīgais no šī gada pilotiem, kurš savā karjerā nav aizvadījis nevienas sacīkstes šajā čempionātā. Kanādiešu miljardiera 18 gadus vecais dēls nav pieredzējis daudz - viņam aiz muguras tikai trīs sezonas formulu sacensībās, tomēr panākumi jau gūti. 2014. gadā Strols uzvarēja Itālijas F4, 2015. gadā kļuva par "Toyota Racing Series" čempionu, bet pērn triumfēja prestižajā Eiropas F3. Starpsezonā Strols veica daudzus testus ar vecāka gadagājuma F1 bolīdiem, bet oficiālajos testos piedzīvoja vairākas avārijas, kas pat ietekmēja komandas sagatavošanās darbus. Par debitantu uzskatāms arī Stofels Vandūrns, kurš gan pērn jau vienā F1 posmā startēja, kad aizvietoja Fernando Alonso un pat guva pirmo punktu. Beļģis ir 2015. gada GP2 čempions. Tikmēr pirmo pilno F1 sezonu šogad plāno aizvadīt 2015. gada GP3 čempions Estebans Okons no Francijas.

Pirmo gadu bez Eklstouna

Jauna ēra Formulā 1 sākusies ne vien jauno tehnisko noteikumu dēļ, bet arī tāpēc, ka mainījušies čempionāta īpašnieki. Jau pērn septembrī komerciālās tiesības uz F1 sacīkstēm daļēji nopirka amerikāņu kompānija "Liberty Media", bet pirms šīs sezonas pilnībā pārņēma šo jomu. Mērķis ir nākotnē izveidot līdzīgu sistēmu kā ASV vadošajās beisbola un amerikāņu futbola līgās, kur arī komandas var kļūt par čempionāta līdzīpašniecēm. Skaļākais notikums šo visu pārmaiņu rezultātā bija Bernija Eklstouna atkāpšanās no F1 čempionāta vadītāja amata - posteņa, kurā viņš bija valdījis četras desmitgades. Tagad Formulu 1 vadīšanas pienākumu izpilde sadalīta trīs cilvēkiem - Čeisam Kerijas, F1 aprindās labi zināmaajam Rosam Braunam, kā arī Šonam Brečesam.

Atkārtoti starti sacīkšu laikā

Viens no zīmīgākajiem jauninājumiem, ko varam ieraudzīt šajā sezonā, būs starti no vietas arī tajās sacīkstēs, kas sāktas aiz drošības mašīnas. Proti, ja laikapstākļi neļaus laikā sākt sacensības un pirmos apļus nāksies riņķot aiz drošības mašīnas, kā tas dažkārt bijis, no šī gada, sacensībām atsākoties, visi nostāsies savās starta vietās un veiks startu no stāvošas pozīcijas. Tiesa, aiz drošības auto noriņķotie apļi tiks ieskaitīti rezultātos. Svarīgi pieminēt arī, ka F1 vadība domā par nepieciešamību ļaut pilotiem cīnīties agresīvāk, līdz ar to turpmāk, aizstāvot pozīciju, būs ļauts mainīt trajektoriju bremzēšanas laikā, taču tā, lai tas neradītu bīstamību otram pilotam. Iepriekš par šādiem manevriem nereti tika piešķirti sodi.

Kalendārs

Šosezon F1 kalendārā ir 20 posmi, sezonai sākoties 26. martā Austrālijā un noslēdzoties 26. novembrī Abū Dabī. Būtiskas izmaiņas nav notikušas, jaunas trases klāt nav nākušas, bet jāpiemin, ka sākotnēji tika plānots 21 posms, jo kalendārā bija iekļauta arī Vācija. Diemžēl ne Hokenheimas, ne Nirburgringas trašu īpašniekiem nav tādu resursu, lai sarīkotu sacīkstes, par spīti tam, ka vēl pērn par F1 čempionu kļuva vācietis ar vācu komandas auto. Baku trasē notiekošās sacensības tikmēr šogad sauksies nevis Eiropas, bet gan Azerbaidžānas Grand Prix. Savukārt vietām kalendārā samainījušies posmi Ķīnā un Bahreinā.

2017. gada F1 kalendārs:

PosmsDatumsNorises vietaValsts
1.26. martsMelburnaAustrālija
2.9. aprīlisŠanhajaĶīna
3.16. aprīlisSahiraBahreina
4.30. aprīlisSočiKrievija
5.14. maijsBarselonaSpānija
6.28. maijsMontekarloMonako
7.11. jūnijsMonreālaKanāda
8.25. jūnijsBakuAzerbaidžāna
9.9. jūlijsŠpīlbergaAustrija
10.16. jūlijsSilverstounaLielbritānija
11.30. jūlijsBudapeštaUngārija
12.27. augustsSpā-FrankošampaBeļģija
13.3. septembrisMoncaItālija
14.17. septembrisSingapūraSingapūra
15.1. oktobrisSepangaMalaizija
16.8. oktobrisSuzukaJapāna
17.22. oktobrisOstinaASV
18.29. oktobrisMehikoMeksika
19.12. novemberisSanpauluBrazīlija
20.26. novemberisAbū DabiApvienotie Arābu Emirāti

Kuras komandas pilots uzvarēs 2017. gada F1 čempionātā?

  • 58

  • 87

  • 10

  • 12


     [+] [-]

, 2017-03-24 17:54, pirms 7 gadiem
Super. Sākas sezona. Svētdien pie TV. Vakarā MotoGP.

  +1 [+] [-]

, 2017-03-24 18:33, pirms 7 gadiem
Juri$$$ rakstīja: Super. Sākas sezona. Svētdien pie TV. Vakarā MotoGP.
tiesi to ar domaju skatities.
Baigaa era bez Rosberga, to tapat neviens nejuut.
Slēpts komentārs: LA-BOS antifans

  -4 [+] [-]

, 2017-03-24 18:36, pirms 7 gadiem
archdevil rakstīja: tiesi to ar domaju skatities.
Baigaa era bez Rosberga, to tapat neviens nejuut.
Nu vismaz varēja izrādi konkurenci HAM. Botass vienu laiku toč to nespēs.

     [+] [-]

, 2017-03-24 18:48, pirms 7 gadiem
Domāju par uzvaru cīnīsies vismaz 2 komandu pārstāvji līdz sezonas beigām un RBR būs priekšā Ferrari.

  +3 [+] [-]

, 2017-03-24 18:51, pirms 7 gadiem
LA-BOS antifans rakstīja: Ha ha.... balsojums jau vien norāda, ka šeit ir vairumā Ferrari pokemonu fani.
Tikpat labi varēji pateikt arī Mercedes pokemonu fani

  +2 [+] [-]

, 2017-03-24 18:52, pirms 7 gadiem
Forza Ferrari
Ceru uz intrigu katrā sacīkstē, kaut gan uz to es ceru jau kādus gadus 5. un kā nav tā nav.
Slēpts komentārs: LA-BOS antifans

  +1 [+] [-]

, 2017-03-24 22:12, pirms 7 gadiem
Man po, es par Masu un Raikonenu vienam vismaz kādu uzvaru, otram reālu cīņu par 2.titulu.. Grūti teikt kā (relatīvi) Botasam klāsies, kaut gan tagad visiem citādas formulas, līdz ar to nekādas priekšrocības "vecajam bukam" nevarētu būt.

     [+] [-]

, 2017-03-25 00:20, pirms 7 gadiem
LA-BOS antifans rakstīja: Par mersedesiem ir pamats balsot. Nepiekritīsi?

Rītdien varēsi atsēsties benķī, kad redzēsi, par cik HAM izbāzīs Ferrari.

Nenoliegšu. Es ar biju Ferrari fans MŠ laikos. Bet vairāk tāpēc, ka tur brauca MŠ. Tad pārmetos uz Meršiem. Un MŠ aizgāja un tad nācās palikt ar ROS. Tas vismaz titulu pacēla beidzot. Tagad jāfano vien par HAM kaut gan gribētos, lai Botass jaudā turēt līdzi tik cik ROS varēja.
Fanot var tikai par tiem kas uzvar? Var redzēt, ka esi kārtīgs bandwagoneris.

     [+] [-]

, 2017-03-25 00:21, pirms 7 gadiem
KaraLis rakstīja: Forza Ferrari
Ceru uz intrigu katrā sacīkstē, kaut gan uz to es ceru jau kādus gadus 5. un kā nav tā nav.
Jap, pazīstams sentiments. Nekas, šogad būs Ferrari gads. Nu, točna.

     [+] [-]

, 2017-03-25 00:22, pirms 7 gadiem
Ceru uz interesantu čempionātu ar pozitīvu rezultātu! Mani favorīti, kā vienmēr, Kimi ar Botasu, es vispirms par abiem somiem! Simpātijas arī pret Masu un Rikjardo, pēc tam varētu par Magnusenu, Sainsu un Alonso, bet tiem jau reālu cerību uz kaut ko, īpaši maklāreniem, jau nav... Redzēs, ko spēs Fetels ar Verstapenu, varbūt arī iepatiksies...

  +1 [+] [-]

, 2017-03-25 08:58, pirms 7 gadiem
LA-BOS antifans rakstīja: Par mersedesiem ir pamats balsot. Nepiekritīsi?

Rītdien varēsi atsēsties benķī, kad redzēsi, par cik HAM izbāzīs Ferrari.

Nenoliegšu. Es ar biju Ferrari fans MŠ laikos. Bet vairāk tāpēc, ka tur brauca MŠ. Tad pārmetos uz Meršiem. Un MŠ aizgāja un tad nācās palikt ar ROS. Tas vismaz titulu pacēla beidzot. Tagad jāfano vien par HAM kaut gan gribētos, lai Botass jaudā turēt līdzi tik cik ROS varēja.
Spriezot pec atseviskiem taviem komentriem, tad Sumja laikos tu vel autinos sedeji..