Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:129, Did:0, useCase: 3

2018. gadā Formulā 1 ieviesīs strīdīgi vērtēto halo aizsargierīci

Juris Grīns
Juris Grīns

2018. gadā Formulā 1 ieviesīs strīdīgi vērtēto halo aizsargierīci
Halo ierīce tiek izmēģināta uz "Ferrari"
Foto: REUTERS/Scanpix

Trešdien notikušajā F1 Stratēģiskās grupas sēdē pieņemts lēmums jau no 2018. gada F1 pasaules čempionātā kā obligātu prasību ieviest halo ierīci, kas paredzēta pilota galvas aizsardzībai. Līdz šim izmēģināti vairāki līdzīgi risinājumi, kas ieguvuši neviennozīmīgu vērtējumu gan no pilotiem un komandām, gan līdzjutējiem.

Lai gan letāli negadījumu formulu sacīkstēs nenotiek bieži, tajos gadījumos, kad piloti gājuši bojā, visbiežāk iemesls ir smagi galvas savainojumi. Starptautiskā Automobiļu federācija (FIA) jau ilgāku laiku strādāja pie idejām, kā papildus aizsargāt sportista galvu no atlūzām un citiem triecieniem, daži risinājumi arī tika izmēģināti testa režīmā.

Viens no tiem bija aizsargstikls (shield - ang.), kas "Ferrari" pilota Sebastiana Fetela sacīkšu mašīnai uz īsu laiku tika uzmontēts Lielbritānijas F1 posma treniņbraucienos. Sportists veica tikai vienu apli, atzīstot, ka bijusi slikta redzamība, kā arī šis aizsargstikls ātri izraisījis galvas reibšanu, tādēļ risinājumu atzina par nepietiekoši labu.

Halo ierīce, kas ir pilota kokpitam uzmontēts režģis, tika izmēģināts trasē jau pagājušajā gadā, tomēr vairums komandu nobalsoja pret tā ieviešanu. Neskatoties uz to, drošības apsvērumu dēļ pieņemts to ieviest kā obligātu prasību jau 2018. gada F1 sezonā. Tiesa, līdz tam vēl varētu mainīties halo izskats.

Izmantotie resursi:
Autosport

     [+] [-]

, 2017-07-20 10:03, pirms 7 gadiem
Nu tad beidzot skaidrība. Man, personīgi, vairogs nepatika vairāk par halo, bet gan jau iekrāsojot formuls krāsās arī izskatīsies tīri pievilcīgi.

  +3 [+] [-]

, 2017-07-20 10:33, pirms 7 gadiem
Tad jau tā vairs nebūs formula, bet bagijs.

     [+] [-]

, 2017-07-20 12:07, pirms 7 gadiem
Karalis Lauva rakstīja: Tad jau tā vairs nebūs formula, bet bagijs.
Labāk ātrs bagijs nekā ik pa pāris gadiem jauns jātnieks bez galvas.

     [+] [-]

, 2017-07-20 14:58, pirms 7 gadiem
Labāk lai to lemj piloti, jo tikai viņi var visprecīzāk novērtēt, vai no šāda jauninājuma vairāk labuma vai ļaunuma. 100% aizsardzību pret nelaimes gadījumiem formulu sacīkstēs (un jebkurās sacensībās, kur tiek sasniegts liels ātrums!) nodrošināt nav iespējams, var tikai censties uzlabot aizsardzību. Bet visam ir savas robežas, vismaz pie esošajām tehnoloģijām.

     [+] [-]

, 2017-07-20 15:04, pirms 7 gadiem
Ar apenēm virs galvas šis vairs nebūs Open Wheel gonka