Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:129, Did:0, useCase: 3

Nākamajā sezonā F1 mašīnas būs vēl ātrākas

Juris Grīns
Juris Grīns

Nākamajā sezonā F1 mašīnas būs vēl ātrākas
Foto: AP/Scanpix

Komandu iesniegtie dati liecina, ka 2018. gada sezonā F1 sacīkšu spēkrati spēs pabraukt vēl par vienu līdz divām sekundēm aplī ātrāk nekā līdz šim, paziņojis čempionāta oficiālais riepu piegādātājs "Pirelli".

Tehnisko noteikumu izmaiņas jau šogad formulas padarīja ievērojami ātrākas un apļu laiki vidēji kritās par piecām sekundēm, kamēr vispārsteidzošākais rādītājs tika fiksēts Malaizijā, Sepangas trasē, kur kvalifikācijas uzvarētāja Lūisa Hamiltona ("Mercedes") pole position rezultāts bija pat par deviņām sekundēm labāks nekā divas sezonas iepriekš, 2015. gadā. Jāņem gan vērā, ka sacensības notika citā laikā un trase bija noasfaltēta par jaunu.

Lai gan noteikumi lielā mērā palikuši nemainīgi, komandas turpina attīstīt savas mašīnas un 2018. gadā tās solās būt vēl ātrākas.

"Gada sākumā viņiem būtu jābūt par vienu sekundi aplī ātrākiem, bet gada laikā normāli ir, ja mašīnas kļūst vēl sekundi vai pusotru ātrākas, līdz ar to gada beigās formulas varētu būt jau divas sekundes aplī ātrākas nekā aizvadītajā sezonā," stāsta "Pirelli" F1 sacīkšu nodaļas vadītājs Mario Isola.

Jāatceras arī, ka "Pirelli" uz nākamo gadu visu sastāvu riepas padarījusi par vienu iedaļu mīkstākas, papildus piedāvājot vēl arī līdz šim neredzēti mīksta sastāva riepas.

"Tā kā riepas būs mīkstākas, mašīnām būtu jābūt vēl ātrākām," saka Isola. "Tajā pašā laikā jāatceras, ka Halo ierīce dos papildus svaru, un tas varētu maksāt trīs līdz četras sekundes desmitdaļas aplī, jo ietekme būs arī uz aerodinamiku."

Galvas aizsardzības ierīces Halo dēļ Starptautiskā Automobiļu federācija (FIA) minimālo F1 mašīnu svaru pacēlusi par 6 kilogramiem. Tajā pašā laikā komandas izpētījušas, ka patiesībā Halo ieviešana padara mašīnas smagākas nekā 6 kg - "Force India" vēsta, ka šīs ierīces dēļ svars palielināšoties par 14 kg. Plaši tiek uzskatīts, ka "Formulā 1" katri 10 kilogrami svara apļa laiku palielina par vidēji 0.3 sekundēm.

Izmantotie resursi:
Motorsport.com: F1 News, MotoGP, Le Mans...