Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:9, Did:0, useCase: 3

Pārsteigumu pilnā "OpenKart" sacīkstē Jelgavā joprojām nepārspēts Štolcermanis

Juris Grīns
Juris Grīns

Pārsteigumu pilnā "OpenKart" sacīkstē Jelgavā joprojām nepārspēts Štolcermanis
Foto: Kaspars Cikmačs

Aukstā un lietainā laikā 33 dalībnieku konkurencē Jelgavā aizvadītajā Openkart čempionāta 13.posmā atkal nepārspēts palika lielmeistars Mareks Štolcermanis, kurš slapjā asfaltā jūtas kā zivs ūdenī. Sacīkste gan sagādāja daudz interesantu pārsteigumu - dažiem tā bija labākā sacīkste Openkart karjerā, citiem tā sagādāja vilšanos rezultāta, bet ne braukt prieka, dēļ.

Laikapstākļi svētdienas rītā bija izcili nepatīkami - daži grādi virs nulles un lietus. Šādā laikā suņus neviens laukā nedzen, bet trīsdesmit trīs dalībnieki mēroja ceļu uz Jelgavu, lai piedalītos Openkart čempionāta 13.posmā. Šajā sacīkstē tika izmantota vēl nebijusi "Rullīšu" trases konfigurācija virzienā pa pulksteni, trases garums 620 metri.

Savu piekto uzvaru tikpat sacīkstēs izcīnīja autosporta lielmeistars jelgavnieks Mareks Štolcermanis, tiesa gan šoreiz uzvara tik viegli kā pavasarī nenāca un nācās pacīnīties. Pirmo reizi uz goda pjedestāla kāpa uzreiz divi braucēji - Izaicinājuma kausa pārliecinošs līderis Rūdis Memens, kurš pēc ķibeles ar kartingu pusfinālā pirms finālbraucieniem ierindojās 31.vietā, un šī gada labākais debitants Artūrs Freimanis - viņš finišēja trešais. Labākos karjeras sasniegumus sasniedza vēl vairāki finālā iekļuvuši dalībnieki, savukārt virknei līderu šī bija sacīkste, kuru labāk ātrāk aizmirst, vismaz rezultāta ziņā.

Memenam uzvara Izaicinājuma kausā, kur otrais Freimanis, bet savu pirmo Openkart pjedestālu izcīnīja Andris Gailītis, kurš šajā ieskaitē trešais. Freimanis, protams, labākais šodien no tiem, kas piedalās debitantu ieskaitē. Komandām ceturtā uzvara sezonā "Brum Drum" šoreiz tikai ar Normundu Skreiju un Jurģi Braueru ierindā.

Kvalifikācija - Laipnieks "lido" arī slapjā trasē

Pirmajā kvalifikācijas grupā atskaites punkts bija Mareka Štolcermaņa rezultāts, kurš, kā gaidīts, uzrādīja labāko apļa laiku uz to brīdi - 48,847, tomēr arī citi braucēji bija diezgan tuvu. Otrās grupas brauciena laikā pastiprinājās lietus un laiki nebija ļoti konkurētspējīgi, savukārt trešās - līderu grupas brauciena laikā, lietus mitējās un tas ļāva fantastisku laiku uzrādīt Andrejam Laipniekam - 47,924. Ja vēl nesen slapjās trases Andrejam sagādāja problēmas, tad nu jau ir vērojams milzīgs progress un arī šādos apstākļos Andrejs ir ļoti, ļoti ātrs. Šī Laipniekam bija piektā uzvara kvalifikācijā savā 15 sacīkšu ilgajā Openkart karjerā.

Par dažām simtdaļām sesijas laikā Štolcermani pārspēja arī Kristaps Grīnieks, bet pēdējā aplī Kristaps pamanījās "nomest" vēl pussekundi un uzrādīt 48,348. Laipnieks, Grīnieks un Štolcermanis ieguva tiesības savos pusfināla braucienos startēt no pirmās starta vietas.

Kvaifikācijā patīkami pārsteidza Gatis Vītols, kuram pirms mēneša debija Sporta kompleksā "333" nebija visai veiksmīga, bet jau otrajā sacīkstē tik sarežģītos apstākļos 6.vieta un labas izredzes uz vietu finālā. No trim debitantiem labākais laiks Pēterim Kalniņam - viņam 25.vieta.

Pusfināli - līderu nedienu pārpilnība

Pirmajā pusfinālā līdzās Štolcermanim uz starta stājās čempionāta līderis Krišs Jaunzemis, kuram šis brauciens izvērtās pagalam neveiksmīgs - iesprūdušas gāzes trosītes dēļ finišs tikai astotajā vietā un par mata tiesu Jaunzemis spēja iekļūt "B" finālā. Vēl neveiksmīgāks pusfināls Rūdim Memenam, kurš izstājā jau pirmajos apļos un Kārlim Strazdiņam, kurš arī līdz finišam netika - abiem attiecīgi 11. un 10.vieta un "C" fināls. Braucienā uzvarēja Štolcermanis, otrais Freimanis. Līderu nedienas lieliski izmantoja Dzintars Trubiņš, kurš finišēja trešais un pirmo reizi kopš 2007.gada iekļuva finālbraucienā, kā arī Andris Gailītis, kuram ceturtā vieta un pirmais finālbrauciens.

Pēc tik dramatiska brauciena otrais pusfināls bija daudz mierīgāks kaut gan arī šajā braucienā zināmas problēmas bija Gunāram Kepem un Jānim Braželim, kuriem vietas "C" finālā. Pārliecinošu uzvaru svinēja Grīnieks, finālā iekļuva arī Ruslans Ivanovs un Artūrs Bonders, bet Ivars Gailis palika soli aiz fināla. Debitants Mikus Tauters augstajā sestajā vietā.

Trešajā pusfinālā lielisku braucienu aizvadīja Normunds Skreija, kurš pārspēja Gati Vītolu un Jurģi Braueru, kā pēdējais finālā iekļuva Didzis Apinis. Bez drāmas neiztika arī šajā pusfinālā - gāzes trosīte ieklemmēja arī Andreja Laipnieka kartingam un viņam nācās samierināties ar 10.vietu un "C" finālu, vēl neveiksmīgāka sacīkste vienam no Izaicinājuma kausa līderiem Aleksejam Sjominam - nolūzis ritenis un izstāšanās pirmspēdējā aplī.

Finālbraucieni - Memens izmanto veiksmes dāvāto iespēju

Pēc pusfināliem aina, kas pavērās rezultātu tabulā bija vairāk nekā interesanta, sevišķi jau "C" fināla sastāvs - Laipnieks, Memens, Strazdiņš, Sjomins, Braželis un Gunārs Kepe. Viņi visi varēja būt arī finālbraucienā, bet skarbā patiesība ir tāda, ka tikai vienam no viņiem būs iespēja iekļūt "B" finālā. Šajā gadījumā mazāk pieredzējušajiem šī brauciena dalībniekiem atliek tikai izmantot iespēju cīnīties ar vadošajiem braucējiem un pilnveidot savu meistarību. Interesanti, ka līderi, pusfinālu neveiksminieki, startēja ne no pirmajām starta vietām. Veiksmīga izloze gadījās Memenam, kuram trāpījās viens no labākajiem kartingiem - nr.18. Uzreiz pēc starta Kasparam Cikmačam gan izdevās izturēt spiedienu un noturēt vadību, taču drīz vien vadībā izvirzījās Laipnieks, Memens un Strazdiņš. Kādu brīdi Laipnieks izturēja Rūda spiedienu, bet kādā no apļiem notika līdera maiņa. Lai arī abi braucēji uzrādīja ļoti līdzīgus apļa laikus, tomēr Rūdim izdevās noturēt pārsvaru un izcīnīt ļoti svarīgu uzvaru šajā braucienā un tiesības braukt "B" finālā. Tikmēr pagalam neveiksmīgs arī šis brauciens padevās Strazdiņam, kurš, atrodoties stabilā trešajā pozīcijā, centās uzrādīt pēc iespējas labāku apļa laiku un pieļāva divas nopietnas kļūdas, kas sacīkstes nobeigumā deva vien 30.vietu un vienu vienīgu punktu. Jāuzteic Santas Ieviņas - sacīkstes vienīgās dāmas varoņdarbs - viņa ne tikai izturēja nelabvēlīgos laikapstākļus, bet arī pastāvīgi progresēja un beigu beigās izcīnīja 31.vietu.

"B" fināla galvenā intriga - cik tālu tiks no beigām startējošie Jaunzemis un Memens, turklāt Memenam atkal veiksme izlozē un atkal kartings nr.18. Šoreiz tikt līdz augšai bija grūtāk nekā iepriekšējā braucienā, turklāt brauciena vadībā ilgstoši sabija lielisku sniegumu demonstrējošais Vilnis Kepe, kurš Rūdim un Krišam bija visai ciets rieksts. Beigu beigās gan arī tas tika pārkosts un Memens līdzīgi kā Strazdiņš pirmajā posmā Viļņā, no "C" fināla tika finālbraucienā. Toreiz Strazdiņš izcīnīja uzvaru. No debitantiem labākais sniegums Pēterim Kalniņam - 21.vieta, uzreiz aiz viņa Mikus Tauters.

Finālā pirmajos apļos Štolcermanim bija jāiztur nopietns konkurentu - Grīnieka un Skreijas spiediens, drīz sacīkste nomierinājās - Grīnieks centās turēt līdzi Marekam, savukārt Skreija kapitulēja Freimanim, bet uz papēžiem mina komandas biedrs Brauers. Tikmēr no pēdējās vietas atkal ar kartingu nr.18 līderiem strauji tuvojās neviens cits kā Rūdis Memens. Cīņā ar savu komandas biedru kļūdu pieļāva Jurģis, izlidoja no trases peļķē un tur arī palika - iespējama pjedestāla vietā izstāšanās. Drīz vien, izejot uz starta finiša taisni, ārpus trases izbrauca Grīnieks. Atgriežoties trasē viņš sagriezās un zaudēja 3-4 pozīcijas, beigu beigās ierindojoties piektajā vietā. Pa to laiku Memens jau izvirzījās otrajā vietā un uzrādīdams dienas labāko apļa laiku (46,860 sekundes) sāka pakaļdzīšanos Štolcermanim. Grūti pateikt kā noslēgtos līderu duelis, ja sacīkstē būtu vēl daži apļi, bet to mēs arī nekad neuzzināsim, jo Mareks finiša līniju šķērsoja sekundi priekšā Rūdim un izcīnīja savu piekto Openkart čempionāta uzvaru - četras no tām Jelgavā, bet pati pirmā izcīnīta vēl savulaik Kandavā. Rūdim pirmais pjedestāls, pirmais sacīkstes ātrākais aplis un meistarīgi izmantota veiksmes dotā iespēja - ar labu kartingu vēl nepietiek, tas ir jāmāk izmantot, nekļūdīties sarežģītos laikapstākļos, neiekļūt sadursmēs, cīnoties ar konkurentiem - beigu beigās Rūdis finālbraucienos pakāpās no 31.vietas uz otro.

Pirmais pjedestāls arī Freimanim, līdz šim viņam labākais rezultāts bija 7.vieta. Tikmēr Normunds Skreija turpina būt stabilitātes etalons - finišs ceturtajā vietā nozīmēja, ka jau 20.sacīksti pēc kārtas Normunds finišē pirmajā desmitniekā, precīzāk amplitūdā no 2. līdz 8.vietai. Interesanti, ka Artūrs Bonders, finišējot sestajā vietā, arī uzrādīja labāko rezultātu čempionātā. Līdz šim Artūrs vairāk izcēlies bija savulaik "B līgā", kur kļuva par pirmo čempionu 2009.gadā. Labākais sasniegums arī Andrim Gailītim - 7.vieta (līdz šim labākais sniegums 20.vieta) un Dzintaram Trubiņam, kurš otro reizi savā ilgajā Openkart karjerā iekļuva finālā un finišēja pirmajā desmitniekā - devītā vieta ir viņa labākais sasniegums. Jāuzteic arī Gatis Vītols ar 11.vietu.

Tikmēr vesela virkne braucēju šajā posmā uzrādīja antirekordus - Jaunzemja 13.vieta ir Kriša sliktākais rezultāts pēdējo 25 sacīkšu laikā, bet Laipnieka 24. un Bražeļa 28.vieta ir šo braucēju sliktākie rezultāti Openkart karjerā.

Komandu ieskaitē Brauera izstāšanās neliedza "Brum Drum" svinēt kārtējo uzvaru un izvirzīties ieskaites līderu godā, "Baltie" un "SNB Racing" ķibeles atspoguļojās arī komandu ieskaitē - "Baltie" ar Grīnieka pūlēm tika pie ceturtās vietas, bet "SNB Racing" tikai sestā vieta. Otrie posmā "Bēne" ar Memenu un Braželi sastāvā, bet trešie "TOP Trans Racing", kuriem lielisks sasniegums pat bez sasirgušā komandas līdera Harija Cīruļa, jo uzdevumu augstumos bija gan Didzis Apinis, gan Ivars Gailis.

13.posma finālbrauciena rezultāti

VietaBraucējsKomandaRezultāts
1.Mareks Štolcermanis-14 apļi
2.Rūdis MemensBĒNE+1.015
3.Artūrs Freimanis-+10.460
4.Normunds SkreijaBRUM DRUM+15.337
5.Kristaps GrīnieksBALTIE+18.888
6.Artūrs Bonders-+29.950
7.Andris Gailītis-+30.299
8.Didzis Apinis TOPTRANS RACING+31.197
9.Dzintars TrubiņšKARTINGI.LV+38.565
10.Ruslans IvanovsRS TEAM+40.755
11.Gatis Vītols-+1 aplis
12.Jurģis BrauersBRUM DRUMDNF

Kopvērtējums - cīņa saasinās

Pēc trīspadsmit posmiem Jaunzemja pārsvars saruka par 15 punktiem. Krišam tagad ir 440 punkti, otrajā vietā Grīniekam ir 384, bet trešajā vietā Skreijam 376 punkti. Lielākais zaudētājs šajā sacīkstē noteikti bija Andrejs Laipnieks, kurš, lai arī saglabāja ceturto vietu ar 322 punktiem, tomēr ļoti daudz zaudēja līderiem, tomēr tik un tā Laipnieks ir viens no titula pretendentiem kad līdz sezonas beigām atlikuši vien četri posmi. Piekto vietu saglabāja Cīrulis (307), bet uz sesto vietu pacēlās Memens (297). Dacei Dambergai pagaidām septītā vieta (284), astotais Strazdiņš (274). Pirmo desmitnieku noslēdz Brauers (194) un Sjomins (192). Cīņai par pirmo desmitnieku pamazām tuvojas labākais debitants Freimanis, kurš saglabāja 14.vietu, taču punktu ziņā strauji pietuvojās priekšā esošajiem konkurentiem.

Izaicinājuma kausā Memens praktiski jau ir nodrošinājis uzvaru - viņam ir par vairāk nekā 100 punktiem vairāk nekā Braueram un Sjominam, kuri turpina sīvi spēkoties par otro pozīciju. Ceturtais Apinis (166), piektais Freimanis (159).

Pirmo reizi šajā sezonā notikusi komandu ieskaites līderu maiņa - uzvara 13.posmā un konkrentu neveiksmīgs sniegums šajā sacīkstē vadības grožus ļāva pārņemt "Brum Drum" (192), abi galvenaie konkurenti gan turpat vien ir - "Baltie" 190, bet "SNB Racing" 184 punkti.

Kopvērtējums pēc 13.posma

VietaBraucējsKomandaPunkti
1.Krišs JaunzemisSNB RACING440
2.Kristaps GrīnieksBALTIE384
3.Normunds SkreijaBRUM DRUM376
4.Andrejs LaipnieksSNB RACING322
5.Harijs CīrulisTOP TRANS RACING307
6.Rūdis MemensBĒNE297
7.Dace DambergaBRUM DRUM284
8.Kārlis StrazdiņšBALTIE272
9.Jurģis BrauersBRUM DRUM194
10.Aleksejs SjominsRS TEAM192

Izmantotie resursi:
OpenKart