Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:9, Did:0, useCase: 3

Pasaules spīdveja čempionāts atgriezīsies Biķernieku trasē

Gatis Liepiņš
Gatis Liepiņš

Pasaules spīdveja čempionāts atgriezīsies Biķernieku trasē
Foto: FIM Speedway Grand Prix

Šodien prezentēts FIM pasaules spīdveja čempionāta (FIM Speedway Grand Prix) 2024. gada sezonas kalendārs, kurā otro gadu pēc kārtas iekļautas arī sacensības Latvijas galvaspilsētā Rīgā. FIM Speedway Grand Prix pasaules spīdveja čempionāta posma norise Biķernieku trasē paredzēta sestdien, 7. septembrī. Būtiski pieminēt, ka arī 2024. gadā pasaules spīdveja sacensības Rīgā būs iespēja baudīt divus vakarus pēc kārtas, jo dienu agrāk, piektdien, 6. septembrī Biķernieku trasē notiks FIM SGP2 posms.

Pēc vairāku gadu pārtraukuma Latvijā šogad tika sarīkotas FIM Speedway Grand Prix (FIM SGP) sacensības, kas pirmo reizi norisinājās Rīgā, Biķernieku spīdveja stadionā. Sacensības izvērtās sportiski vēsturiskas, organizatoriski sekmīgas un plaši apmeklētas – galveno sacensību OlyBet FIM Speedway Grand Prix of Latvia – Riga norises dienā ieejas biļetes iegādāties vairs nebija iespējams. Spīdveja svētku pirmajā dienā vēsturisku panākumu guva Latvijas spīdvejistu valstsvienība – Francis Gusts, Ričards Ansviesulis un Ernests Matjušonoks, kuri DeWalt FIM Speedway of Nations 2 pasaules kausā šogad izcīnīja vēsturisku panākumu – bronzas medaļu. Tikmēr FIM SGP Rīgas posmā uz spīdveja celiņa izbrauca kopumā trīs latvieši – mūsu vadošais spīdveja braucējs Andžejs Ļebedevs, kā arī jau dienu iepriekš startējušie Francis Gusts un Ernests Matjušonoks. Uzvaru sacensībās izcīnīja vēlāk par pasaules čempionu kronētais Bartošs Žmaržļiks, bet no latviešu braucējiem augstvērtīgākais rezultāts Ļebedevam – vienpadsmitā vieta. Atgādināsim, ka Ļebedevs iekļauts 2024. gada FIM pasaules spīdveja čempionāta braucēju pamatsastāvā un startēs visos sezonas posmos.

Latvijas Motosporta Federācijas prezidents Mārtiņš Lazdovskis: “Latvijas Grand Prix organizators šogad apliecināja savas prasmes starptautiski nozīmīgu pasākumu sarīkošanā, parūpējoties par nevainojamu un krāšņu pasaules spīdveja debiju Rīgā. Atskatoties uz vasarā pieredzēto, Rīgas posma atkārtota iekļaušana ir tikai loģisks nākamais solis, lai mēs Latvijā varētu vēlreiz apmeklēt tik izcilu pasākumu. Uz tikšanos 6. un 7. septembrī, Latvijas Speedway Grand Prix!”

Nule prezentētais 2024. gada FIM SGP kalendārs turpinās spīdveja tradīciju izaugsmi Latvijā un skatītājiem klātienē ļaus vērot augstākās raudzes spīdveja sacensības Rīgas Biķernieku trases spīdveja stadionā, kur 6. septembrī notiks FIM SGP2 posms, bet 7. septembrī – FIM SGP posms.

CSDD valdes priekšsēdētājs Aivars Aksenoks: “Biķernieku kompleksā sporta bāze ir unikāla ar savu vairāk kā pusgadsimta seno vēsturi, ar atrašanās vietu – gandrīz pašā Rīgas centrā – un ar sporta veida daudzveidību”, stāsta CSDD valdes priekšsēdētājs Aivars Aksenoks. “CSDD ieguldītais darbs sporta kompleksa uzturēšanā un attīstībā daudzu gadu garumā ir vainagojies ar trases augsto pieprasījumu, kas piesaista gan pasaules ranga sportistus, gan organizatorus. Tagad Biķernieki ir ierakstījuši savu vārdu arī spīdveja vēsturē. Pēc izcili noorganizētām sacensībām šā gada vasarā, pasaules labākie spīdveja braucēji Biķerniekos atgriezīsies arī nākamajā gadā un Biķernieki tam noteikti būs gatavi.”

FIM SGP 2024. gada sezona sāksies 27. aprīlī Horvātijā, bet noslēgsies 28. septembrī Torunā, Polijā. kalendārā iekļautas kopumā 11 sacensības – no tām četras notiks Polijā, bet pa vienam posmam arī jau iepriekš pieminētajā Horvātijā, kā arī Vācijā, Čehijā, Zviedrijā, Apvienotajā Karalistē un Dānijā. Tikmēr 2024. gada 7. septembrī Rīgā paredzēts FIM SGP sezonas devītais posms.

Sacensību rīkotājs Daniels Kārkliņš: “Šogad sarīkotās sacensības varu salīdzināt ar kontroldarbu augstskolā. Bijām apmeklējuši lekcijas, pildījuši uzdotos mājasdarbus un lasījuši norādītās grāmatas. Un tomēr, šis bija pirmais kontroldarbs, kuru kārtojām nezinot, cik labi izdosies sastrādāties ar pasaules čempionāta rīkotāju un izpildīt visas izvirzītās prasības, vai mūsu spīdveja celiņš tehniski izturēs sacensības divu dienu garumā, un vai vispār rīdziniekus aizraus spīdvejs – trīs stundu sacensības, ar īsiem, bet sportiski neaprakstāmi spraigiem braucieniem!”

“Atskatoties uz paveikto, varu teikt, ka kontroldarbā saņēmām ļoti labu atzīmi – lai gan sacensību norises dienās neiztika arī bez izaicinājumiem un sāpīgām sadursmēm trasē, mūsu debija spīdveja pasaulē uzskatāma par sekmīgu, par ko sacensību noslēgumā arī saņēmām uzslavas no čempionāta rīkotāja Warner Bros. Discovery Sport pārstāvjiem. Arī trases darbinieki paveica vienreizēju darbu – strādājot teju līdz rīta gaismai, tika sagatavota pasaules čempionātam atbilstošs celiņš, kas ļāva pieredzēt augstvērtīgus braucienus. Pozitīvā nozīmē visvairāk pārsteidza skatītāji, kuri sestdien bija aizņēmuši visas Biķernieku spīdveja stadiona sēdvietas un, vakara gaitā kaislīgi atbalstot savus favorītus, izbaudīja šos spīdveja svētkus!”

“Visu šo faktoru kopums ļāva mums ar pārliecību sēsties pie sarunu galda, lai turpinātu iesākto darbu un spīdveja tradīciju nostiprināšanu un izkopšanu Latvijā. Neskatoties uz sagaidāmajiem darbiem, esam ļoti gandarīti, ka Rīgā, Biķernieku trasē, jau vēlreiz notiks pasaules augstākā līmeņa spīdveja sacensības!” noslēdz sacensību rīkotājs Daniels Kārkliņš.

FIM SGP 2024. gada sezonas kalendārs:

Nr.PosmsValstsDatums
1.FIM Speedway GP of CroatiaHorvātija27. aprīlis
2.FIM Speedway GP of Poland – WarsawPolija11. maijs
3.FIM Speedway GP of Germany – LandshutVācija18. maijs
4.FIM Speedway GP of Czech Republic – PragueČehija1. jūnijs
5.FIM Speedway GP of Sweden – MalillaZviedrija15. jūnijs
6.FIM Speedway GP of Poland – GorzowPolija29. jūnijs
7.FIM Speedway GP of Great Britain – CardiffApvienotā Karaliste17. augusts
8.FIM Speedway GP of Poland – WroclawPolija31. augusts
9.FIM Speedway GP of Latvia – RigaLatvija 7. septembris
10.FIM Speedway GP of Denmark – VojensDānija14. septembris
11.FIM Speedway GP of Poland – TorunPolija28. septembris

FIM SGP2 2024. gada sezonas kalendārs:

Nr.PosmsValstsDatums
1.FIM SGP2 of Sweden – MalillaZviedrija14. jūnijs
2.FIM SGP2 of Latvia – Riga Latvija 6. septembris
3.FIM SGP2 of Poland – TorunPolija27. septembris

Informāciju sagatavoja:
Jānis Unbedahts, RA EVENTS

     [+] [-]

, 2023-11-10 19:19, pirms pusgada
Pie celiņa sagatavošanas vēl daaudz jāpiestrādā...lai sacensības tiešām būtu skatāmas.