Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:3, Did:0, useCase: 3

"Dinamo" treneris: latvieši nemāk iesist

Rīgas „Dinamo" šis ir sliktākais sezonas sākums kopš dalības KHL - ar 14 punktiem 14 nospēlētās spēlēs „Dinamo" atrodas priekšpēdējā vietā Rietumu konferencē. Arī tikko noslēgtajā mājas spēļu sērijā rezultāts nav iepriecinošs - divas zaudētas un divas uzvarētas spēles. Saruna ar Rīgas „Dinamo" galveno treneri, somu hokeja leģendu Peku Rautakallio portālā ''Ir.lv''.

Mēdz teikt, ka latviešu hokejisti ir stūrgalvīgi. Kā jums šķiet?

Jā, es tam pilnībā piekrītu. Viņi ir stūrgalvīgi. Arī jaunie. Bet jāņem vērā arī tas, ka neviens nekad viņiem nav pateicis, kā ir jāspēlē. Pat tos pašus pamata principus, kā ir jārīkojas laukumā komandai, uzsveru - komandai, ne individuāliem spēlētājiem. Ja tas nav pateikts, tad viņi domā, ka vienīgais veids, kā viņi ir spēlējuši, ir dabiski pareizs un ka tas ir vienīgais ceļš.

Saka, ka jaunajiem, piemēram, viens no stūrgalvības iemesliem ir zvaigžņu slimība, tas, ka viņi ir pieraduši būt labākie?

Jā, jaunajiem ir zvaigžņu slimība, bet es ar to necīnos. Vienkārši jāsaprot, ka viņi ir daļa no šīs komandas un, ja viņi grib spēlēt komandā, saku, kur viņi spēlē un kā. Tas, vai viņi arī turpmāk spēlēs komandā, būs atkarīgs no tā, kā viņi izpilda to, kas ir pateikts. Nenoliedzu, ka viņi bija Latvijas zvaigznes junioru vecumā, taču tam nav nekā kopīga ar to, kas notiek šajā komandā. Šajā komandā vienīgais, kam ir nozīme, ir tas, ko tu dari uz ledus. Tas ir viss.

Kā izskatās - vai viņi ir gatavi pieņemt šādu trenera uzstādījumu?

Jā, klausa jau gan, bet... ir arī diezgan stūrgalvīgi. Šie puiši nav stulbi. Viņi ir izdarījuši kaut ko īpašu, lai būtu te. Un viņi te ir. Un ja viņi nedara lietas, lai tas ļautu kļūt labākiem no dienas uz dienu, tā ir tikai stūrgalvība un ietiepība.

Kā jums liekas, kā saspēlējas dažādu paaudžu spēlētāji, jo vecuma starpība komandā ir visai liela? Vai tas ietekmē rezultātu?

Vecajiem ir pieredze, viņi ir spēlējuši ārzemēs - Amerikā, Skandināvijā, Eiropā. Viņi spēlē nacionālajā izlasē pasaules čempionātā, viņiem ir liela pieredze. Jaunajiem šīs pieredzes nav, turklāt viņiem nekad neviens nav pateicis, kā ir jāspēlē. Jaunie komandā pamatā ir tāpēc, ka viens prot labi slidot, cits labi kontrolē ripu, citam ir iedzimts talants redzēt laukumu - dažādas lietas, lai saprastu spēli, kuru viņi spēlē. Saprastu, to profesionāli... Tas jau ir pavisam cits stāsts. Lai gan es nedomāju, ka manā komandā var runāt par paaudžu konfliktu. Spēles disciplīna reizēm visiem klibo.

Runājot par psiholoģisko klimatu komandā, gribēju jautāt, kā jūtas vārtsargs, ja viņa komanda zaudē, līderi nevar iemest vārtus.

Vārtsargi ir citādāki nekā pārējie spēlētāji. No vienas puses, vārtsargs arī ir komandas spēlētājs, bet, no otras puses, viņš ir viens. Piemēram, uzbrucējs var iziet viens pret vienu un aizmest garām vārtiem, tad visi teiks - jā, bet viņš centās. Aizsargs var palaist garām vienu uzbrucēju un tad visi teiks - nu, jā, viņš centās, bet tas pretspēlētājs bija labāks. Savukārt, ja vārtsargs ielaiž ripu, viņš vienmēr ir vainīgs, viņš ir slikts vārtsargs neatkarīgi no apstākļiem. Un tāpēc vārtsargi psiholoģiski ir daudz stiprāki. Ja viņi spēlē šajā līmenī, viņi ir stipri.

Un mūsējie vārtsargi ir stipri?

Jā, ir stipri. Viņi ir labi.

Pilna intervija: ir - "Dinamo" treneris: latvieši nemāk iesist

Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs: Abrags
Slēpts komentārs: purva_velns

  +8 [+] [-]

, 2011-10-20 14:05, pirms 13 gadiem
Par Miķeli jau nu viņš pašlaik vismazāk pārdzīvo. Leģionāri drīzāk nemāk iemest.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +2 [+] [-]

, 2011-10-20 14:20, pirms 13 gadiem
Nespēja iemest vārtus šķietami 100 % situācijās jau nav tikai šīs sezonas problēma vien. Tas drīzāk ir tāds kā Latvijas hokeja fenomens - laba spēle, līdzīga cīņa, bet vārtu situācijās mūsējie met garām?
-Jā, jums taisnība, tā tas ir. Tas ir 100% mantojums no bērnības treniņiem. Tāpēc gribu jautāt - vai šiem puišiem kāds treneris ir teicis, kā iemest vārtus, kā atdot piespēli. Kā spēlēt konkrētās situācijās - piemēram, kad ir jāmet uz vārtiem un kā ir jāmērķē metot? Vai jums ir treneri, kas jauniešiem māca, kā spēlēt hokeju. Es pasvītroju - spēlēt hokeju, nevis slidināties un mest uz vārtiem? Vai jauniešiem kāds skaidro, kas ir jādara tiem spēlētājiem, kuriem nav ripas, ko viņiem darīt uzbrukumā, ko - aizsardzībā. Aktīva un mērķtiecīga spēle bez ripas arī ir viena no problēmām. Nereti ir tā, ka vienam no puišiem ir ripa, viņš ieiet zonā, cīnās, bet pārējie, ja tā var teikt, skatās un nezina, ko darīt, nepalīdz viņam. Un tas ir tāpēc, ka viņi nezina, kā spēlēt šo spēli.
-Bet viens, ko es tiešām nezinu, vai kāds kādreiz puišiem ir pieprasījis, lai viņi spēlē tieši tā un tā. Reizēm šķiet, ka puiši vienkārši vienmēr ir zinājuši, kā spēlēt, un tad viņi tā arī spēlē. Un nav bijis trenera, kas pasaka, kā tieši rīkoties tajā situācijā vai citā.

  -1 [+] [-]

, 2011-10-20 15:33, pirms 13 gadiem
Nu bet pareizi Pekka saka - spēlēt hokeju, nevis slidināties, -ļoti precīzi, godīgi!! diezgan daudz to var attiecināt uz slidināšanās pamatlicēju RD, nu , protams, uz pastnieku Jāni!! Muti tik attaisa vaļā un slidinās, ibio, un pie tam vēl pamanās sekmīgi aizp...st garām vārtiem, protams, attaisnojums ir - mums meistARĪBAS NETRŪKST

  +4 [+] [-]

, 2011-10-20 15:40, pirms 13 gadiem
Velns mazie RD kepkas licēji, tūlīt noēdīs Peku. Bet viņš jau pateica taisnību.

  -4 [+] [-]

, 2011-10-20 15:56, pirms 13 gadiem
PEKA , ja tu tā domā par Dinamo ???
Tad pats nēsi nekāds labākais treneris , pat šuplers par tevi labāks

  +5 [+] [-]

, 2011-10-20 16:12, pirms 13 gadiem
Jūlis jau tā pat domāja, šad tad, pēc neveiksmju sērijām, izteicās, ka ar šāda līmeņa spēlētājiem nav pamata uz kaut ko labu cerēt. Vienīgā starpība, kā rādās, Peka nav tik diplomātisks un vārdos izvēlīgs

  +3 [+] [-]

, 2011-10-20 18:50, pirms 13 gadiem
karstgalvis rakstīja: PEKA VECIS!
Jā, viņš noteikti guļ uz spilvena, kurš piebāzts ar metāla skaidām, un, kad čurā, ar strūklu saplēš podu.

     [+] [-]

, 2011-10-20 19:00, pirms 13 gadiem
Interesanti, vai viņš nopietni domā, ka visi 40 tūkstoši somu hokejistu ir reāli labāki par visiem tiem 4(?) tūkstošiem latviešu hokejistu? Tad kā var atgadīties pasaules čempionātā neizšķirts FIN-LAT? Ja neviens tiem mūsu dumiķīšiem nekad nav pateicis, uz kuru pusi jāslido un ka jāmet ar ripu pa vārtiem?

Ar katru nākamo interviju viņš pasaka kaut ko, kas stulbībā pārspēj iepriekšējo.

  +1 [+] [-]

, 2011-10-20 20:51, pirms 13 gadiem
Muld tas peka, iepriekšējās sezonās mūsējie savus momentus realizēja tīri labi, tikai šogad ir pilnīgs vāks jo pekas stilā paredzēs mest taisnvirzienā tieši virsū vārtsargam pa nabu, cerot ka ripa izurbsies cauri un tad iekritīs vārtos. Pirmajās divās sezonā krievu komentētāji pat slavēja RD ka vislabāk prot realizēt savus momentus, kuru nebija daudz, bet iemest prata.

  -1 [+] [-]

, 2011-10-20 23:26, pirms 13 gadiem
hypocrisy rakstīja: Interesanti, vai viņš nopietni domā, ka visi 40 tūkstoši somu hokejistu ir reāli labāki par visiem tiem 4(?) tūkstošiem latviešu hokejistu? Tad kā var atgadīties pasaules čempionātā neizšķirts FIN-LAT? Ja neviens tiem mūsu dumiķīšiem nekad nav pateicis, uz kuru pusi jāslido un ka jāmet ar ripu pa vārtiem?

Ar katru nākamo interviju viņš pasaka kaut ko, kas stulbībā pārspēj iepriekšējo.
Runā jau pareizi, stulbību nav. Piemēram, kad viens uzbrucējs ieiet zonā gar bortu, kāpēc otrs neiet uz vārtu priekšu un negaida asu piespēli, tāpēc ka nav mācīti tā spēlēt. To es saucu spēli bez vārtiem. Galvenais ir smuki uzbrukt, nevis apdraudēt vārtu drošību. Metieni, arī nav nostādīti. Interesanti, cik LV spēlētāji kustībā varētu trāpīt vārtos vienā un tajā pašā vietā (punktā) n-tās (vismaz 10) reizes pēc kārtas?!?

     [+] [-]

, 2011-10-21 09:41, pirms 13 gadiem
PuLVeris rakstīja: Interesanti, cik LV spēlētāji kustībā varētu trāpīt vārtos vienā un tajā pašā vietā (punktā) n-tās (vismaz 10) reizes pēc kārtas?!?
Neviens. Vienā punktā trāpīt ir praktiski neiespējami, tāda ir punkta īpašība.

Interesanti, kāpēc NHL zvaigžņu spēlē paši labākie žvidzina pa vārtos iekārtiem zupas šķīvjiem un parasti netrāpa?

     [+] [-]

, 2011-10-22 02:38, pirms 13 gadiem
hypocrisy rakstīja: Interesanti, vai viņš nopietni domā, ka visi 40 tūkstoši somu hokejistu ir reāli labāki par visiem tiem 4(?) tūkstošiem latviešu hokejistu? Tad kā var atgadīties pasaules čempionātā neizšķirts FIN-LAT? Ja neviens tiem mūsu dumiķīšiem nekad nav pateicis, uz kuru pusi jāslido un ka jāmet ar ripu pa vārtiem?

Ar katru nākamo interviju viņš pasaka kaut ko, kas stulbībā pārspēj iepriekšējo.
1) Nu, ne viņš tik skarbi teica, ne domā. Ja tā būtu, tad viņš te (vairs) netrenētu, kā arī Luceniuss spēlētu pirmajā maiņā, nevis tur, kur šobrīd. Ja jau tā piekasās, tad, ko teiksi, par Jūļa izmesto, ka ikviens latvietis, kurš var pārslidot pār sarkano līniju sevi uzskata par labu hokejistu, kā arī atklāto slovāku lobēšanu? Teiksi - jā, bet tad bija rezultāts, tomēr, ja seko hokejam līdzi nopietni, tev vajadzēa pamanīt, ka visas KHL komandas, izņemot RD un, iespējams, Vityaz, šajā starpsezonā ir veikušs ļoti nopietnu un daudz apdomīgāku / mērķtiecīgāku selekcijas darbu, kas arī tagad izpaužas - nevis mēs esam kļuvuši vai padarīti par vājākiem - citi ir kļuvuši stiprāki, un ar to ir jārēķinās, izdarot spriedumus.

2) Pč - FIN-LAT spēle. Vai tiešām esi tik naivs un domā, ka nākamie čempioni, Krievijas un Zviedrijas uzvarērāji spēlēja ar pilnu spēku? Parasti šādās spēlēs spēcīgākās komandas ''trenējas'' nopietnākām spēlēm. Protams, var tā arī datrenēties, kātas reiz sanāca ar zviedriem, taču tas ir izņēmums. Arī somi - patrenēja spēli, pagarinājumu un soda metienus, kuros 100% uzvarēja.

Mums vienkārši patīk sev paglaimot ar atmiņām par tādām spēlēm, lai gan, ja somi būtu spēlējuši pret mums kā pret SWE vai RUS, tad mūs gaidītu sagrāve, lai gan, ko te spriedelēt par bijušo - kā Ozo sacīja (pēdējā gadagrāmatā): ''Nav skaistu zaudējumu, ... , ir tikai uzvara vai zaudējums.''