Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:119, Did:0, useCase: 3

Aiztur divus FIFA viceprezidentus, zem lupas Pasaules kausu balsojumi

Agris Suveizda

Aiztur divus FIFA viceprezidentus, zem lupas Pasaules kausu balsojumi
FIFA viceprezidents un CONCACAF prezidents Džefrijs Vebs
Foto: PA Wire/Scanpix

Šveices Federālais tieslietu birojs savā mājaslapā publicējis oficiālu paziņojumu saistībā ar šorīt Cīrihē arestētajām FIFA amatpersonām. Paziņojumā apstiprināts, ka šobrīd aizturētas sešas personas un ka esot aizdomas par kukuļņemšanu vairāk nekā 100 miljonu ASV dolāru jeb vairāk nekā 91 miljona eiro apmērā. Lai arī veikto arestu galvenais iemesls ir iespējama krāpniecība mazāka mēroga turnīros Latīņamerikā, šodien iegūta arī informācija saistībā ar izmeklēšanu par 2018. un 2022. gada Pasaules kausu rīkošanas tiesību piešķiršanu.

Kukuļos ņemti vairāk nekā 100 miljoni dolāru

"Pēc Federālā tieslietu biroja (FOJ) rīkojuma šodien (trešdien) Cīrihē sešas futbola amatpersonas tika arestētas un ir aizturētas pirms gaidāmās izdošanas. ASV varas iestādes viņus tur aizdomās par kukuļu ņemšanu, kas mērojami miljonos ASV dolāru," teikts Šveices Federālā tieslietu biroja paziņojumā. "FOJ aresta orderi tika izdoti pēc ASV varas iestāžu pieprasījuma."

"Ņujorkas Austrumu rajona prokuratūra izmeklē šīs individuālās personas aizdomās par kukuļņemšanu laika posmā no pagājušā gadsimta 90. gadiem līdz šodienai," paziņojumā turpināts. "Tiek apgalvots, ka kukuļošanā aizdomās turamie – sporta mediju un sporta veicināšanas uzņēmumu pārstāvji – ir iesaistīti shēmās, lai veiktu maksājumus futbola funkcionāriem – FIFA delegātiem un citiem funkcionāriem no FIFA apakšorganizācijām – kopumā par vairāk nekā 100 miljoniem ASV dolāru."

"Tiek uzskatīts, ka pretī viņi saņēma mediju, mārketinga un sponsorēšanas tiesības saistībā ar futbola turnīriem Latīņamerikā. Saskaņā ar ASV pieprasījumā sniegto informāciju, šie noziegumi tika izstrādāti un sagatavoti ASV teritorijā un maksājumi tika veikti ar ASV banku starpniecību," teikts FOJ mājaslapā.

"Cīrihes kantona policija šodien FOJ vārdā nopratinās aizturētos saistībā ar ASV pieprasījumu par viņu arestu. Vienkāršota procedūra tiks ievērota personām, kuras piekritīs nekavējošai izdošanai. Savukārt, ja meklējamā persona pretosies savai izdošanai, FOJ aicinās ASV 40 dienu laikā iesniegt formālu izdošanas pieprasījumu," paziņojumā noslēgts.

Apsūdzības izvirzītas pret 14 personām

BBC vēsta, ka starp sešām aizturētajām FIFA amatpersonām ir FIFA Izpildkomitejas viceprezidenti Džefrijs Vebs un Euhenio Figeredo, kostarikānis Eduardi Lī Sančess, kurš piektdien, visticamāk, tiktu apstiprināts Izpildkomitejas biedru sarakstā, kā arī Izpildkomitejas bijušais biedrs Žuzē Marija Marins.

Tiek lēsts, ka apsūdzības izvirzītas pret kopumā 14 personām. Tiesībsargājošo instanču pārstāvis medijiem apliecinājis, ka apsūdzības izvirzītas pret Džefriju Vebu [Kaimanu salas, FIFA Izpildkomitejas viceprezidents, CONCACAF prezidents, Kaimanu salu Futbola asociācijas prezidents], Euhenio Figeredo [Urugvaja, FIFA Izpildkomitejas viceprezidents, bijušais CONMEBOL prezidents], Džeku Vorneru [Trinidada un Tobāgo, bijušais FIFA Izpildkomitejas biedrs un bijušais CONCACAF prezidents], Eduardo Lī Sančesu [Kostarikas Futbola federācijas prezidents], Hulio Roču Lopesu [Nikaragvas Futbola federācijas prezidents], Kostasu Takasu [Kaimanu salas], Rafaelu Eskivelu [Venecuēlas Futbola federācijas prezidents], Žuzē Mariju Marinu [bijušais Brazīlijas Futbola konfederācijas prezidents un bijušais FIFA Izpildkomitejas biedrs] un Nikolasu Leosu [bijušais CONMEBOL prezidents].

Tāpat apsūdzības esot izvirzītas pret sporta mārketinga vadītājiem Alehandro Burkaso, Āronu Deividsonu, Ugo Hinki un Mariano Hinki. Apsūdzība izvirzīta arī pret Hosē Marguljesu, kurš kā starpnieks atvieglojis pretlikumīgu maksājumu veikšanu.

Iegūst dokumentus saistībā ar iespējamu krāpniecību PK2018 un PK2022

Šveices ģenerālprokuratūras (OAG) paziņojums: "OAG pret nezināmām personām ierosinājis kriminālprocesu aizdomās par noziedzīgu izsaimniekošanu un naudas atmazgāšanu saistībā ar 2018. un 2022. gada Pasaules kausa rīkošanas tiesību piešķiršanu.

Ģenerālprokuratūra FIFA birojā Cīrihē ieguva datus un dokumentus, kas tika glabāti IT sistēmās. Šī procedūra tika veikta tā sauktā procesa "pierādījumu vākšana uz sadarbības pamata" ietvaros. Tas nozīmē, ka puse, kuras rīcībā ir dati,- šajā gadījumā FIFA – nogādā pieprasītos datus tiesībsargājošajām iestādēm vai palīdz iegūt datus, tādējādi sekmējot efektīvu un raitu procedūru. Vairākās Šveices finanšu iestādēs jau iepriekš tika pieprasīta saistīto bankas dokumentu nodošana. Šodien iegūtie faili un bankas dokumenti tiks izmantoti kriminālprocesos gan Šveicā, gan ārzemēs.

Šveices kriminālprocesos, ko OAG uzsāka šā gada 10. martā, tiek izteiktas aizdomas, ka notikušas krāpnieciskas darbības saistībā ar 2018. un 2022. gada Pasaules kausa rīkošanas tiesību piešķiršanu. Tiek uzskatīts, ka vismaz daļa no negodīgajām darbībām ir notikusi Šveices teritorijā. Turklāt cietušās puses – FIFA – galvenā ēka atrodas Šveicē. Papildus šodien iegūtajiem dokumentiem, OAG un Šveices Federālā kriminālpolicija nopratinās desmit personas, kuras kā Izpildkomitejas biedri 2010. gadā piedalījās 2018. un 2022. gada Pasaules kausu balsojuma procedūrās. Šīs personas tiks izvaicātas kā personas, kuras var sniegt informāciju.

2014. gada 18. novembrī FIFA izvirzīja kriminālas apsūdzības pret OAG nezināmām personām. Tādēļ Šveicē notiekošais kriminālprocess tiek virzīts pret nezināmām personām, kurā FIFA ir cietusī puse."

FIFA: "Blaters nav iesaistīts"

FIFA pagaidām publiskus komentārus saistībā ar veiktajiem arestiem nesniedz un savā mājaslapā izziņoja, ka drīzumā tiks sasaukta preses konference: "Plkst. 11:00 pēc Centrāleiropas laika [12:00 pēc Latvijas laika - A.S.] šorīt FIFA ēkā norisināsies preses konference, kurā FIFA Komunikāciju un publisko attiecību direktors Valters De Gregorio atbildēs uz mediju jautājumiem. Konferences tiešo translāciju varēs vērot FIFA.com."

Iepriekš De Gregorio sarunā ar ziņu aģentūru AP kategoriski noliedza, ka starp aizturētajiem būtu arī FIFA prezidents Zeps Blaters: "Viņš tajā nepavisam nav iesaistīts."

Izmantotie resursi:
https://www.bj.admin.ch/bj/en/home/...
Log In - The New York Times
Fifa in crisis amid corruption arrests and...
Sportsday: Fifa arrests, FA Cup, Europa League,...
Relive press conference - FIFA.com
https://www.news.admin.ch/message/i...

  +6 [+] [-]

, 2015-05-27 11:27, pirms 9 gadiem
100,000,000$
Blaters atmaksajās vai uzstaisija face palm ķipa ka neko neziniot ?

 +14 [+] [-]

, 2015-05-27 11:36, pirms 9 gadiem
Ja pie šādiem apstākļiem tiks pārvēlēts Blaters, tas būs piz...

     [+] [-]

, 2015-05-27 11:41, pirms 9 gadiem
The arrest of Concacaf’s president Jeffrey Webb comes a month after Blatter’s visit to the confederation’s congress in the Bahamas. The event made headlines for a speech by one of the delegates in support of Blatter’s re-election: the Dominican Republic FA head Osiris Guzman, back in the game after his ban in the 2011 Concacaf bribery scandal, comparing Blatter to Moses, Jesus and Nelson Mandela. The Turks and Caicos FA vice-president Olive Smith called for delegates to vote for Sepp “en bloc, to continue this mutually beneficial journey”, and Webb summed up by telling the hall: “Concacaf is – more than ever – united by one vision.”

 +12 [+] [-]

, 2015-05-27 11:42, pirms 9 gadiem
Sanāk , ka Blaters nezināja?

 +17 [+] [-]

, 2015-05-27 11:49, pirms 9 gadiem
Kāda iespēja, ka Blaters tīrs?

  +9 [+] [-]

, 2015-05-27 11:53, pirms 9 gadiem
Kā pie mums digitālās Tv lietā tieslietu amatpersonas "izspļāva"
"svarígākais ir nekad neparakstít papírus, tad arí nekad nesédési"
Tik veikls darbonis ir 1 arí FIFA

Kāda reakcija uz šo lietu ir FIFA lielākajiem sponsoriem?

 +17 [+] [-]

, 2015-05-27 11:54, pirms 9 gadiem
Uzņēmumā kurā esi vadītājs, tiek aizturēti 14 cilvēki, ne apkopēji, bet boss ir balts, tīrs, pūkains...

  +5 [+] [-]

, 2015-05-27 11:56, pirms 9 gadiem
Vilis15 rakstīja: Kāda iespēja, ka Blaters tīrs?
2%

 +15 [+] [-]

, 2015-05-27 11:57, pirms 9 gadiem
Vairāk kā skaidrs ka bez paša šefa ziņas tas nevarēja notikt. Visi sasmērējušies, tikai Blaters tīrs, kā tad...

  +7 [+] [-]

, 2015-05-27 11:58, pirms 9 gadiem
1. ceru, ka blaters uztaisīs harikiri.
2. un atkāpsies mūsu bāleliņu delegāti.
3. būs revolūcija, kā iznākumā krievijā un katarā čempi nenotiks, varbūt vispār fifa izformēs, un sāksies jaunas firmas veidošana, kas uzņemsies pasaules kausu rīkošanu?

  +2 [+] [-]

, 2015-05-27 12:09, pirms 9 gadiem
LAIKS rakstīja: 2%
Kādu metodi izmantoji?

  +5 [+] [-]

, 2015-05-27 12:18, pirms 9 gadiem
Gaidām, kad IHF (International Handball Federation) dūžus arī ņems pie dziesmas, jo PČ Katarā noteikti bija nopirkts.

  +2 [+] [-]

, 2015-05-27 12:25, pirms 9 gadiem
Vilis15 rakstīja: Kāda iespēja, ka Blaters tīrs?
0%

  +2 [+] [-]

, 2015-05-27 12:28, pirms 9 gadiem
njā...pārstāvji no Kaimanu, Trinidadas un Tobago salām...

  +1 [+] [-]

, 2015-05-27 12:32, pirms 9 gadiem
erred, 12:28, pirms dažām sekundēm, ignorēt, atbildēt
njā...pārstāvji no Kaimanu, Trinidadas un Tobago salām

Aizdomu sarakstā arī mūsu K.K.

  +2 [+] [-]

, 2015-05-27 12:42, pirms 9 gadiem
Varbuut tur visus arestees, diskvalificees utt un Latvija beigaas speelees Pasaules kausa finaalturniiraa

  -1 [+] [-]

, 2015-05-27 13:00, pirms 9 gadiem
Šis Korumpētais kāntoris ir tāds pats kāds ir UEFA ja šito pārvēlēs tad tas tiešām būs vāks

     [+] [-]

, 2015-05-27 13:01, pirms 9 gadiem
LAIKS rakstīja: 2%
pat tas ir pa daudz es dodu 0,5%

  +2 [+] [-]

, 2015-05-27 13:01, pirms 9 gadiem
es_mareks rakstīja: Uzņēmumā kurā esi vadītājs, tiek aizturēti 14 cilvēki, ne apkopēji, bet boss ir balts, tīrs, pūkains...
Pat ja piepildās variants, ka Blaters neko nezināja, neko labu par viņa darbu tas neliecina. Jebkurā gadījumā, Blateru pārvēlēt vienkārši nedrīkst.

  +5 [+] [-]

, 2015-05-27 13:05, pirms 9 gadiem
visu var mainīt PK 2018 uz Angliju 2022 dod ASv jo viņi bija otrie un miers

  +3 [+] [-]

, 2015-05-27 13:42, pirms 9 gadiem
normālā pasaulē, ja māsiņa nenomaina slimniekam pamperus, vainu uzņemas un atkāpjas hospitāļa galvenais ārsts un veselības ministrs, bet te BLATERS NAV VAINĪGS !!!

     [+] [-]

, 2015-05-27 14:02, pirms 9 gadiem
Izskatas , ka Blatera "firmiņa" kadu bus sadusmojusi .. Laikam samejam nevajadzeja velreiz balateties .. Citadi jau si ofensiva neuzpeldetu velesanu prieksvakara.. Tadas neitralas pardomas ..
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2015-05-27 14:27, pirms 9 gadiem
Bandinieki ir upureti, karalis drosi var turpinat savu gajienu!

  +2 [+] [-]

, 2015-05-27 14:27, pirms 9 gadiem
blateram jāiet pensijā vai arī cietumā, UEFA ir lokālāks un caurspīdīgāks, tur arī ruslandei nav blata- Eiropas čempis tur nenotiktu šajā starptautiskajā spriedzītes situācijā

     [+] [-]

, 2015-05-27 14:35, pirms 9 gadiem
edvins_straume_107735 rakstīja: Vai tas vispār kaut ko izmaina vai spēj mainīt? Blaters kā bija tā būs pie FIFA stūres. Korupcija, sarunāti finālturnīri un visi pārējie sūdi tik turpināsies. Blateru nomainīs tikai tad, kad viņš būs jau redzams zārkā baltās čībiņās. Tāpat kā Indriksons šeit uz vietas. Un Fifa katru gadu tik degradēsies aizvien tālāk. Bet kā jau zināms - nauda nesmird.
Tas pats ar Eklstonu F1

  +1 [+] [-]

, 2015-05-27 14:44, pirms 9 gadiem
Vilis15 rakstīja: Kāda iespēja, ka Blaters tīrs?
Nekāda!

  +1 [+] [-]

, 2015-05-27 15:03, pirms 9 gadiem
Iespējams, ka čaļiem būs kas interesants izmeklētājiem sakāms, varbūt beigās būs mazāk jāsēž!

     [+] [-]

, 2015-05-27 19:08, pirms 9 gadiem
Pie reizes to apsviedīgo Šveices zobārstiņu, kuŗš kūrē hokeju ar varētu padrebināt ! Jau paskatoties uz to ģīmi redzams - vellam radinieks !
V temņice siroj !

  -1 [+] [-]

, 2015-05-27 20:13, pirms 9 gadiem
Krišjāni ! Ko Tu vēl guli ! Krēsls brīvs ! Zvani augšā un piesaki savu kandidatūru ! Tam vecajam perdelim vienalga - kirdik ! Telefons - nulle trīs !