Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:554, Did:0, useCase: 3

Ļašenko: "Šī ir spēcīgākā Latvijas telpu futbola izlase pēdējos 10 gados"

Andrejs Siliņš

Ļašenko: "Šī ir spēcīgākā Latvijas telpu futbola izlase pēdējos 10 gados"
Vadims Ļašenko. Foto: Vladislavs Proškins/F64

Latvijas nacionālā telpu futbola izlase sekmīgi pārvarēja Eiropas čempionāta kvalifikācijas pirmo posmu. Pēc šī panākuma uz sarunu aicinājām Latvijas Telpu futbola asociācijas prezidentu Vadimu Ļašenko, kurš vērtēja izlases sniegumu un dalījās iespaidos par aktuālo telpu futbola sezonu.

Kvalifikācijas grupu pārvarējām ļoti grūtā cīņā pret Dāniju. Gaidījāt, ka līdz šim nezināms pretinieks sastādīs tik nopietnu pretestību?
Svarīgākais, ka sasniedzām uzstādīto mērķi un tikām tālāk. Astoto reizi pēc kārtas izcīnījām 1. vietu kvalifikācijas grupā, ar ko arī apsveicu ikvienu mūsu atbalstītāju. Dānija aizvadīja ļoti spēcīgu otro puslaiku, sagādājot Latvijas izlasei lielas grūtības. Taču spēlētājiem ļoti palīdzēja skatītāji tribīnēs. Līdzjutēju bija patiešām daudz [pēc protokola Latvijas un Dānijas maču apmeklēja 1001 skatītājs - LTFA], kas ir liels Latvijas Futbola federācijas un Latvijas Telpu futbola asociācijas nopelns. Bija prieks redzēt tribīnēs vairākums bērnus, telpu futbola un futbola klubu audzēkņus, pieaugušo klubu spēlētājus, kuri aizrautīgi atbalstīja Latvijas izlasi. Paldies katram, kurš palīdzēja valstsvienībai uzvarēt.

Nākamās oficiālās spēles tikai pēc gada - kopā ar vēl 31 izlasi cīnīsimies par 15 ceļazīmēm uz finālturnīru. Kas ir jāizdara, lai vislabāk sagatavotos EČ atlases turpinājumam?
Pirmkārt, jāaizvada pārbaudes spēles ar tāda līmeņa komandām, kuras būs mūsu grupā savus pretiniekus Latvijas izlase uzzinās izlozē 14. maijā - LTFA. Gada laikā jāaizvada vismaz sešus mačus. Protams, cītīgi jāizanalizē sāncenši. LTFA uzdevums tuvākajā gadā ir izveidot sabalansētu kalendāru, kas palīdzēs izlasei optimāli sagatavoties gaidāmajām spēlēm. Uzskatu, ka šodien Latvijai ir spēcīgākā telpu futbola izlase pēdējos desmit gados. Mums ir ļoti stabils sastāvs. Neraugoties uz to, ka nometnes laikā vairāki spēlētāji iedzīvojās savainojumos, atradās citi, kuri bija gatavi aizvietot. Visiem kopā jānotic tam, ka varam sasniegt sapni par Eiropas čempionāta finālturnīru.

Varam teikt, ka esam sekmīgi piedzīvojuši paaudžu maiņu? Kvalifikācijā vārtus guva jaunie Artūrs Kuļešovs, Miks Babris un Germans Matjušenko.
Tieši tā! Jāizsaka pateicība treneriem Artūram Šketovam un Orlandu Duartem bijušais FK "Nikars" galvenais treneris. Šie speciālisti visvairāk strādājuši ar izlases spēlētājiem ikdienā, katrā treniņā iedvesmojot un motivējot viņus uz panākumiem. Līdzīgi bija Latvijas U19 izlasē, kur lielu darba apjomu jauno spēlētāju sagatavošanā veica Vitālijs Voskāns un Aleksandrs Benskis. Tas nozīmē, ka telpu futbola spēlētāju sagatavošanas sistēma atrodas uz pareizā ceļa. Protams, līdz virsotnēm vēl tāls ceļš, taču jau tagad varam lepoties ar mūsu izlasēm.

Parunāsim par aktuālo telpu futbola sezonu. Ko jau tagad var atzīmēt kā izdevušos vai neizdevušos?
Jāsāk ar jaunatnes un skolu turnīriem, kas ir sacensību sistēmas pamats. Šogad pamainījām vecuma grupas jaunatnes čempionātā, kas darīts ar domu gatavot spēlētājus U19 un, iespējams, arī U21 izlasei. Jāatzīmē, ka jaunatnes čempionāts katrā vecuma grupā ir iekļuvis LFF licencēto sacensību reģistrā, kas palīdzēs reģionu klubiem iegūt pašvaldību papildus finansējumu.

1. līga šosezon norit pēc jauna formāta, pie kura nonācām ilgās diskusijās LTFA valdē. Uzskatu, ka izvēlētais formāts labi sevi attaisnojis. Sešas no vienpadsmit komandām pretendē uz 1. vietu, atrodoties četru punktu intervālā. Čempionātā izaugusi konkurence, kas nevar neiepriecināt. Izcelšu, ka 1. līgas vadošo sešiniekā ir trīs reģionu komandas - TFK "Ogre"/ONSC, Grobiņas SC un FK "Nīca"/OtankiMill.eu.

Virslīgai papildus ažiotāžu iedot tas, ka ilggadējs čempions "Nikars" sezonu aizvada 1. līgā. Vairākas komandas vēlas iegūt 1. vietu un kvalificēties Čempionu līgai. Ziemas pāreju periodā vairāki klubi parakstījuši ārzemju spēlētājus, apliecinot savas ambīcijas uz titulu. Sagaidu aizraujošas izslēgšanas spēles!

Nav mazliet neierasti, ka šosezon Virslīgas mači pārsvarā notiek reģionos, nevis Rīgā?
Tas ir mūsu izvēlētās stratēģijas rezultāts. Pirms pieciem gadiem no astoņām komandām sešas spēlēja galvaspilsētā teju vienā zālē. Tas nebija attīstības ceļš. Rīgā pietrūkst infrastruktūras telpu futbolam, kamēr reģionos tieši pretēji ir vairākas modernu un prasībām atbilstošas zāles. Attīstījām reģionus, rīkojām tur Latvijas kausa izcīņas finālmačus, popularizējot telpu futbolu Latvijas pilsētās.

Visbeidzot, vēlos pateikties Latvijas Futbola federācijai par izrādīto uzticību, parakstot savstarpējās sadarbības līgumu uz nākamajiem trīs gadiem. Tagad esam pārliecināti, ka vismaz trīs gadus atradīsimies labās attiecībās ar federāciju un kopā varēsim produktīvi strādāt.

Informāciju sagatavoja:
LTFA