Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:124, Did:0, useCase: 3

Šovakar Francijas futbola klasika

Agris Suveizda

Šovakar Francijas futbola klasika
"Marseille" fanu sektors pēc tiesneša beigu svilpes pret "PSG"

Šovakar plkst. 22:00 pēc Latvijas laika Marseļas stadionā "Velodrome" notiks viens no atpazīstamākajiem derbijiem (starp vienas valsts klubiem) visā pasaulē - savstarpējā mačā tiksies vietājā "Olympique" un "Paris St. Germain". Uzvaras gadījumā "OM" turnīra tabulā apsteigs "Lyon", izvirzoties turnīra vadībā.

Derbijam aprit 90 gadi

Ja Francijā populārākais reģionālais derbijs ir "Lyon" un "St.-Etienne" duelēšanās, ja no turnīra tabulas viedokļa viennozīmīgi gaidītākās ir "Lyon" un "Marseille" tikšanās, tad marseļiešu un Parīzes "PSG" savstarpējā spēle jau ir kļuvusi par Francijas futbola klasiku, par atpazīstamības zīmi gan Eiropā, gan visā plašajā pasaulē. Šosezon šo klubu derbijam aprit jau 90. gadadiena. Pēdējās piecas savstarpējās spēles "Ligue 1" ietvaros "PSG" nav spējusi uzvarēt - 3 neizšķirti un divi zaudējumi -, tāpēc šovakar viņi vēlēsies šo neveiksmju sēriju pārtraukt.

Kana: "Spēle ir vērtīgāka par trim punktiem"

Lai arī cik ļoti veiktos vai neveiktos, komandu pārstāvji un futbolisti šo vienību duelim vienmēr gatavojas un noskaņojas īpaši. "Mēs zinām spēles nozīmību kā klubam, tā faniem. Tas arī ir ļoti nozīmīgs un prestižs mačs visam Francijas futbolam. Mēs labi zinām "Clasico" gaidāmo auru un esam noskaņojušies tikai uzvarēt. Laukumā spēle ir vērtīgāka par trim punktiem, pārliecības ziņā - pat vēl vairāk. Uzvara šovakar mums dotu lielu devu nepieciešamās pārliecības," kluba mājaslapā izteicās "Marseille" kapteinis Loriks Kana, kurš savu profesionālo karjeru uzsāka pretinieku nometnē - "PSG".

"Mēs lieliski zinām Marseļas potenciālu uzbrukumā. Viņiem ir tādi spēlētāji kā Ben Arfa, Kone, Niangs, Valbuena, Ziani. Taču mums ir savi pretargumenti. Spēlētāji cīnīsies un centīsies panākt maksimāli iespējamo rezultātu. Iespējams, tas būs neizšķirts, taču mēs esam atbraukuši pēc uzvaras," kluba mājaslapā sacīja "PSG" galvenais treneris Pols Le Gens.

Par motivācijas trūkumu nav jāsūdzās

Šosezon abām komandām trūkst stabilitātes katrā spēlē. Kaut arī ne "Marseille", ne "PSG" līdzjutēji nevarētu īpaši sūdzēties par pašreizējo vietu turnīra tabulā, tad par nestabilo sniegumu gan. Marseļas komanda šosezon izvirzījusi mērķi nostumt no troņa septiņkārtējos čempionus "Lyon", iegādājoties arī uzbrūkošā tipa spēlētājus Hatemu Ben Arfu un Bakarī Koni. Taču aizgājis ir uzbrucējs Džibrils Sisē. Sezonas pašās pirmajās spēlēs "OM" futbolisti demonstrēja iespaidīgu sniegumu uzbrukumā, savukārt aizsardzības līnija bija, maigi izsakoties, caurumaina. Pie tā galvenais treneris Eriks Gerets, acīmredzot, ir pastrādājis, taču no tā, šķiet, ir cietusi priekšējā līnija, jo vairs netiek redzēta tā eksplozivitāte un rezultativitāte, kas pirmajos mačos. Līdz šim pilnīga katastrofa ir Eirokausos, kur UEFA Čempionu līgā komanda zaudējusi visas trīs spēles. Tāpat klubs izstājās no Līgas kausa izcīņas, kur nācās atzīt "Sochaux" pārākumu. Ja neskaita neveiksmīgās kausa izcīņas, uz papīra sezonas sākums ir lielisks - "Ligue 1" Marseļas vienība ir vienīgā, kas vēl nav cietusi zaudējumu. Par motivācijas trūkumu spēlētāji diezin vai var sūdzēties, jo viņi vēlas reabilitēties par kaunu Eindhovenā, kur zaudēja vietējai "PSV" ar 2:0. Tam piebalso arī Gerets: "Ja spēlētājiem ir nepieciešama papildus motivācija, tad tā jau ir problēma."

Makeleles atgriešanās Marseļā

Pēc 10 gadu pārtraukuma Marseļā atgriezīsies pašreizējais "PSG" balsta pussargs Klods Makelele, kurš aizvadījis vienu sezonu "Olympique Marseille" sastāvā. Tieši no Marseļas komandas pirms desmit gadiem Klods pārcēlās uz Spāniju ("Vigo Celta"), uzsākot savu karjeru ārzemju līgās.

Pēc milzu izgāšanās pagājušajā sezonā šovasar "PSG" ar kluba prezidenta "svētību" pamatīgi rekonstruēja sastāvu, paņemot lielajā komandā izīrēto uzbrucēju Žiljemu Oaro, kurš kļuva par "Ligue 2" rezultatīvāko spēlētāju, kā arī "atgrieza" dzimtenē tādas franču futbola vērtības kā Klodu Makeleli un Ludoviku Žulī (tikai neveiksme liedza komandai pievienoties arī aizsargam Lilianam Turamam). Parīzes vienībai pievienojās arī Serbijas izlases uzbrucējs Mateja Kežmans un "Le Mans" līderis Seseņjons. Ļoti tuvu pārejai uz "PSG" ir arī slavenais brazīliešu uzbrucējs Ronaldo.
"PSG" šosezon "spiež" uz pieredzi, taču pagaidām līdera lomas spēlē jaunie censoņi kā Seseņjons un uzbrucējs Oaro. Kaut arī uz papīra sastāvs ir visai spēcīgs un labi nokomplektēts, sniegums līdzšinējās spēlēs ir ļoti nestabils. Šonedēļ "PSG" izbraukumā UEFA kausa izcīņā cieta sakāvi Vācijas "Schalke" ar 3:1. Vai "PSG" izdosies šovakar demonstrēt labu futbolu (un galvenais - uzvarēt) par prieku 800 atbraukušajiem faniem no Parīzes, redzēsim pavisam drīz. Spēli translēs arī Latvijā pieejamais "Viasat Sport 2" kanāls.

Pēdējie pieci mači

SpēleRezultāts
Marseille - PSG 2:1
PSG - Marseille 1:1
Marseille - PSG 1:1
PSG - Marseille 1:3
Marseille - PSG 0:0

Izmantotie resursi:
om.net
psg.fr
frenchleague.com

     [+] [-]

, 2008-10-26 16:46, pirms 16 gadiem
Jābūt labam mačam!!!! OM 2:1 PSG!!!

  +1 [+] [-]

, 2008-10-26 16:53, pirms 16 gadiem
Ko es varu pateikt - Starp Marseļu un PSG vienmēr bijuši cīniņi. Viens otram atņēmuši svarīgas uzvaras utt. Obligāti jāskatās.
Slēpts komentārs: erred

  +1 [+] [-]

, 2008-10-26 17:07, pirms 16 gadiem
Šis mačs obligāti jāskatās un jācer uz OM uzvaru (skatoties faktos, PSG tiešām sen nav uzvarējuši)!

  +1 [+] [-]

, 2008-10-26 17:42, pirms 16 gadiem
Rāda pa Viasat Sport 2. Lieliski! Būs jāskatās. Novēlu PSG uzvaru, lai gan favorīti noteikti būs Marseille futbolisti.

  +1 [+] [-]

, 2008-10-26 17:42, pirms 16 gadiem
Gaidu ar nepacietiibu...

     [+] [-]

, 2008-10-26 23:44, pirms 16 gadiem
4:2 Parīze uzvar viesos pagaidām.