Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:125, Did:0, useCase: 3

''Besiktas'' devīto reizi triumfē Turcijas kausā, Guti pamest komandu negrasās

''Besiktas'' devīto reizi triumfē Turcijas kausā, Guti pamest komandu negrasās
Simau un Rikardu Kvarešma ar izcīnīto kausu
Foto: besiktasjk.com

Turcijas futbola klubs ''Besiktas'' vakar devīto reizi kluba vēsturē un ceturto reizi pēdējo sešu gadu laikā triumfēja Turcijas kausa izcīņā (''Türkiye Kupasi''). Uzvarētājs netika noskaidrots nedz mača pamatlaikā, nedz papildlaikā (2:2), bet pendelēs veiksmīgāki izrādījās ''Besiktas'' spēlētāji, pieveicot citu Stambulas klubu ''Istanbul BB''. Tikmēr viens no ''Besiktas'' līderiem – spāņu pussargs Guti (34) – paziņojis, ka paliks komandā arī nākamsezon.

Šogad finālspēle norisinājās valsts devītajā lielākajā pilsētā Kajseri, "Kadir Has Sehir Stadyumu'' stadionā (''Kayserispor'' kluba mājvieta), kura ietilpība ir gandrīz 33 tūkstoši. Šogad pirms fināla bija pilnībā skaidrs, ka Turcijas kausa izcīņas galvenā trofeja ceļos uz Stambulu, jo tieši šo Turcijas lielāko pilsētu pārstāvēja abas finālistes, divi Turcijas Superlīgas (''Spor Toto Süper Lig'') klubi – ''Besiktas'' un ''Istanbul BB''. Turcijas kausa izcīņa šogad norisinājās 49. reizi. 13 kārtējā valsts čempione "Besiktas" līdz šim kausa izcīņā bija triumfējusi astoņas reizes, bet pēdējo reizi kausu ieguva pirms diviem gadiem, togad uzvarot arī čempionātā. Savukārt "Istanbul BB", kas augstākajā līgā spēlē vien kopš 2007. gada, līdz šim kausa izcīņā nebija triumfējusi, bet augstākais panākums tai ir 6. vieta vietējā čempionātā.

''Besiktas'' futbolistiem, kuri, atklāti sakot, šosezon vietējā čempionātā ir izgāzušies (pašreiz 6. vieta, līdz Eirokausu zonai astoņi punkti, atlikušas trīs spēles), uzvara kausa izcīņas finālā bija, visdrīzāk, pēdējā iespēja, lai aizķertos un nākamsezon cīnītos Eirokausos, respektīvi – Eiropas līgā. Klubs ar tādām ambīcijām un skaļiem vārdiem sastāvā (Guti, Rikardu Kvarešma, Simau, Ugo Almeida, Nihats Kahveči u.c.) šādu izdevību vienkārši nevarēja laist garām. Tiesa, ''Besiktas'' pretinieks ''Istanbul BB'', arī bija diezgan bīstams un neparocīgs, lai arī ne ar skaļu un daudziem zināmu vārdu. Interesanti, ka šosezon vietējā čempionāta ietvaros abas komandas savā starpā bija tikušās divas reizes un abos mačos uzvarēja ''Istanbul BB'' futbolisti (viesos 2:0, mājās 2:1).

Lai nu kā, nelieli favorīti tomēr bija ''Besiktas'' spēlētāji, kuri arī aktīvāk iesāka maču. Lai arī pāris reizes mājinieku (''Besiktas'') uzbrukumus apturēja un savu meistarību demonstrēja ''Istanbull BB'' vārtsargs, tomēr pretinieks savu panāca 32. minūtē, vārtus gūstot Kvarešmam. Pēc šāda pavērsiena daudziem, iespējams, likās, ka ''Istanbul BB'' ir tuvu sabrukšanai, taču tā nebija. Pirmā puslaika beigās un otrā puslaika pirmajā daļā ''Besiktas'' kārtējo reizi šosezon pierādīja, kāpēc, neskatoties uz iespaidīgo pussargu un uzbrukuma līniju, komanda tā arī nav spējusi iesaistīties cīņā par čempiontitulu. Vispirms mājinieku pusē bija veiksme (līnijtiesnesis ''izdomāja'' aizmuguri un neieskaitīja vārtus), taču pēc pārtraukuma tā novērsās, viesiem gūstot divus vārtus 53. un 67. minūtē. ''Besiktas'' vairs nebija, kur atkāpties, un komanda atkal kāpināja tempu. 77. minūtē mājinieki rezultātu izlīdzināja, no Manuela Fernandeša piespēles pēc soda sitiena vārtus ar galvu gūstot čehu aizsargam Tomāšam Sivokam. Sekoja papildlaiks, kurā vārti netika gūti, bet pēcāk jau pendeles. Saucamajā ''loterijā'' pārāki bija ''Besiktas'' vīri (''Istanbul BB'' divas reizes trāpīja pa pārliktni), uzvarot pēcspēļu sitienu sērijā ar 4:3. Uzvaras pendele Simau kontā.

Pateicoties uzvarai, ''Besiktas'' garantējusi vietu nākamās sezonas Eiropas līgas ''play-off'' kārtā, kā arī Turcijas Superkausā, kur tiksies ar valsts čempioni – ''Fenerbahce'' vai ''Trabzonspor''. ''Besiktas'' šī bija devītais triumfs Turcijas kausa izcīņā un ceturtais pēdējo sešu gadu laikā. Jāpiemin, ka pērn kausu izcīnīja ''Trabzonspor'', ar 3:1 pārspējot ''Fenerbahce''.

Izspēles formātu un visus Turcijas kausa izcīņas šīs sezonas spēļu rezultātus var apskatīt ŠEIT.

Guti nepametīs ''Besiktas''

Tikmēr viens no komandas līderiem, spāņu pussargs Guti (34), kurš Stambulā ieradās pērnā gada vasarā, pirms tam 16 gadus pavadot Madrides ''Real'', paziņojis, ka paliks komandā arī nākamsezon, tādējādi noraidot baumas, ka viņš varētu pārcelties uz ASV līgu (MLS): ''Es palieku Stambulā un ''Besiktas'' vēl uz vienu sezonu.'' Visu turnīru ietvaros Guti šosezon aizvadījis 33 mačus un guvis 11 vārtus.

Turcijas kausa izcīņas fināls (11. maijs)

SpēleRezultātsVārtu guvēji
Besiktas - Istanbul BB2:2 (1:0); 4:3(11m)Quaresma 32'; Sivok 77' - Akin 53'(11m); Unal 67'

Turcijas kausa izcīņas pēdējo 10 gadu uzvarētāji

GadsKomanda
2010.Trabzonspor
2009.Besiktas
2008.Kayserispor
2007.Besiktas
2006.Besiktas
2005.Galatasaray
2004.Trabzonspor
2003.Trabzonspor
2002.Kocaelispor
2001.Genclerbirligi

Visas Turcijas kausa ieguvējas

VKomandaTitulu skaits
1.Galatasaray14
2.Besiktas9
3.Trabzonspor8
4.Fenerbahce4

Piecas komandas kausu ieguvušas divas reizes, bet četras - vienu.

''Besiktas'' triumfs

Pendeļu sērija

Izmantotie resursi:
www.uefa.com

Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +2 [+] [-]

, 2011-05-12 19:36, pirms 13 gadiem
tomass93 rakstīja: أبطال أوروبا Şampiyon

Arābu un turku valodās-Čempioni
дуpak - muļķis (krieviski)

  +2 [+] [-]

, 2011-05-12 19:50, pirms 13 gadiem
Besiktasam lieli uzvardi komandaa :O

  +2 [+] [-]

, 2011-05-12 19:59, pirms 13 gadiem
Quaresma beidzot atkal tāds kā Porto laikos
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja