Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:125, Did:0, useCase: 3

Moldovas čempionāts jūk pa vīlēm, arī A.Višņakova klubs varētu izstāties

Andrejs Siliņš

Moldovas čempionāts jūk pa vīlēm, arī A.Višņakova klubs varētu izstāties
Aleksejs Višņakovs
Foto: Romāns Kokšarovs, Sporta Avīze, f64

Moldovas futbola čempionātā iestājusies ievērojams krīzes brīdis - turnīru jau pametušas divas no 11 komandām, bet vēl viena varētu to izdarīt tuvākajā laikā. Tā ir Alekseja Višņakova pārstāvētā "Zimbru", ko jau atstājis galvenai treneris Oļegs Kubarevs.

Kamēr Latvijā bija valsts dzimšanas dienas svētku nedēļa, Moldovas Nacionālajā Divīzijā, kā dēvē futbola čempionāta augstāko līgu, piedzīvoja pirmās komandas izstāšanos. Tā bija "Costuleni", un kluba prezidents Jurijs Kirinčuks atklāja, ka galvenais iemesls ir finansiāli neefektīvā darbība: "Cilvēki nogurst investēt peļņu nenesošā biznesā. Labāk to naudu dot veciem cilvēkiem un bērniem, nevis vienkārši izmest vējā. Tagad klubam ir jauna vadība. Es investēju futbolā, jo mīlu to, bet tādu cilvēku nav daudz."

Kluba vadība gan sola nepadoties, celt jaunu stadionu, kur spēlēt bērniem. Kirinčuks, kurš atklāja, ka turpinās atbalstīt kluba bērnu komandas, norādīja, ka vairāk nekā pusei čempionāta klubiem ir finansiālas problēmas un spēlētājiem nav maksātas algas. Arī "Costuleni" vienībā pēdējās algas spēlētāji saņēmuši 15. oktobrī.

Nākamais trieciens sekoja aizvadītajā nedēļā - piektdien no čempionāta aizgāja arī komanda "Veris", kas pagājušajā sezonā izcīnīja bronzu un šogad startēja UEFA Eiropas līgas kvalifikācijā. Formālais iemesls komandas aiziešanai no turnīra ir kluba vadības neapmierinātība ar tiesāšanu Moldovas kausa izcīņas ceturtdaļfināla mačā, bet klīstot runas arī par cita veida kluba darbības problēmām. Klubam būs aizliegts startēt čempionātā trīs gadus, sākot no nākamās sezonas. Pēc soda izciešanas klubs drīkstēšot atsākt darbību ar komandas pieteikšanu B divīzijā, kas ir pēc spēka trešā līga.

Vakar pēc kārtējās spēles un zaudējuma čempionātā arī valsts vecākā kluba "Zimbru" direktors Igors Opre, paužot neapmierinātību ar tiesāšanu, paziņoja, ka klubs izstāsies no turnīra. "Zimbru" klubs dibināts pirms 67 gadiem, tas izcīnījis astoņus čempiontitulus, bet piecas reizes palicis otrajā vietā. 1996. gadā "Zimbru" aizkļuva līdz UEFA kausa 1/16-finālam.

Klubu pametis galvenais treneris Oļegs Kubarevs, kurš 2013. gadā strādāja Jūrmalas "Spartakā". Arī "Zimbru" spēlētāji neesot saņēmuši algas un tiek vēstīts par spēlētāju došanos prom. Starp citu, arī Alekseja Višņakova vārds tiek minēs starp tiem, kas atstājuši komandu. Latvijas pussargs bija viens no pieciem leģionāriem komandā. Šajā sezonā 30 gadus vecais futbolists laukumā devās 14 spēlēs (divas no tām Eiropas līgas kvalifikācijā), gūstot vienus vārtus un saņemot vienu dzelteno kartīti.

Izmantotie resursi:
moldfootball.com
Интернет-телевидение SPORTS.md – сайт №1 о...

     [+] [-]

, 2014-12-08 12:30, pirms 9 gadiem
Fertovam bus ko pastastit Visnakovam

  +1 [+] [-]

, 2014-12-08 12:56, pirms 9 gadiem
nabadzīgās valstīs ar skopiem sponsoriem nevar būt augsta līmeņa komandas (sk. arī LV)

  +1 [+] [-]

, 2014-12-08 13:00, pirms 9 gadiem
Mazās valstīs aizvien grūtāk piesaistīt auditoriju, jo cilvēkiem nav naudas, top līgas vai komandas var redzēt HD vai viegli aizceļot uz top līgu spēlēm, kā arī ar toto skandāli un bezatbildība no federāciju puses...

  +1 [+] [-]

, 2014-12-08 13:14, pirms 9 gadiem
FIFA/UEFA ir jādomā ko iesākt ar mazajām līgām. Lielās līgas un klubi kļūst tikai bagātāki, spēlētāju cenas tikai pieaug, bet mazās līgas tikai nabagākas. Varbūt vajag ļaut mazajām līgām apvienoties, vai kautkā dotēt mazo līgu komandas, vai palielināt Eirokausu balvu fondus, vai izstrādāt sistēmu, kur klubi saņem garantētu naudu par labu spēlētāju izaudzināšanau vai tamlīdzīgi

     [+] [-]

, 2014-12-08 13:25, pirms 9 gadiem
Varētu piekrist ,ka skatītāju no Latvijas futbola atbaida viss tas bardaks ,kas pēdējos gados pie mums valda,gan toto,gan sacensību organizācija un protams visai zemais šībrīža virslīgas līmenis.Tomēr arī "biezajos" gados,kad klubiem naudiņas bija vairāk,nekāda lielā interese tik un tā nebija.Un galīgi nepiekritīšu viedoklim,ka cilvēkiem nav naudiņas un tāpēc neiet uz futbolu.Vēl šodien atceros laiku,kad virslīgā spēlēja Vindava,komanda kurā bija 60-70% vietējo audzēkņu un arī spēles līmenis nebija tas sliktākais.Ieeja visu sezonu bija par brīvu,bet uz spēli nāca parasti tie ,kuri arī Ventspilī iet uz futbolu.Kā uz FKV,tā arī uz Vindavu.Šobrīd virslīgas līmeni varētu celt tieši kvalitatīvi ,Latvijas līmenim protams,leģionāri un Moldovā un arī Ukrainā protams tādus var atrast.Jautājums tikai vai mūsu vadošie klubi būs spējīgi pacelt šos kontraktus,kaut gan loģisku šo zināmu iemeslu dēļ ,viņu cena varētu krietni kristies.Intresanti būs pasekot starpsezonā klubu aktivitātēm.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2014-12-08 14:39, pirms 9 gadiem
alguns rakstīja: Varētu piekrist ,ka skatītāju no Latvijas futbola atbaida viss tas bardaks ,kas pēdējos gados pie mums valda,gan toto,gan sacensību organizācija un protams visai zemais šībrīža virslīgas līmenis.Tomēr arī "biezajos" gados,kad klubiem naudiņas bija vairāk,nekāda lielā interese tik un tā nebija.Un galīgi nepiekritīšu viedoklim,ka cilvēkiem nav naudiņas un tāpēc neiet uz futbolu.Vēl šodien atceros laiku,kad virslīgā spēlēja Vindava,komanda kurā bija 60-70% vietējo audzēkņu un arī spēles līmenis nebija tas sliktākais.Ieeja visu sezonu bija par brīvu,bet uz spēli nāca parasti tie ,kuri arī Ventspilī iet uz futbolu.Kā uz FKV,tā arī uz Vindavu.Šobrīd virslīgas līmeni varētu celt tieši kvalitatīvi ,Latvijas līmenim protams,leģionāri un Moldovā un arī Ukrainā protams tādus var atrast.Jautājums tikai vai mūsu vadošie klubi būs spējīgi pacelt šos kontraktus,kaut gan loģisku šo zināmu iemeslu dēļ ,viņu cena varētu krietni kristies.Intresanti būs pasekot starpsezonā klubu aktivitātēm.
Visam tam, ko saki varu piekrist. Cik nav redzēts - ieeja par brīvu, cilvēku nenāk vairāk kā tad, ja ieeja par maksu. Plus mīnus citreiz vairāk, citreiz mazāk - bet ir viens un tas pats apjoms - 50-600 robežās. Retāk jau ir, kad pārsniedz 600nieku. Tas par vidējo apjomu.

Kas attiecās uz kvalitātes celšanu un labāka līmeņa spēlētāju piesaisti, tad jāsaka, ka tad klubiem ir jāspēj maksāt spēlētājiem vismaz 1,5 - 5 tūkstošus eiro mēnesī. Tas nozīmē, ka vismaz 36 000 - 120 000 EUR gadā ar visiem nodokļiem. Tādas naudas mums te nav.

Ok, var arī atrast kvalitatīvus jaunos spēlētājus par mazakām naudām, bet viņi nebūs tik spilgti un tik spēcīgi kā Polijā, Zviedrijā, Vācijas 2. un 3. Bundeslīgas, Anglijas 2.līgas (nejaucam ar Championship - te doma par kārtu zemāk) limenī utml.

Lai vispār klubi būtu spējīgi uzturēt labu sastāvu, labu sistēmu, treniņbāzes un visu pārējo - nebaidos teikt, ka gada budžetam tad jābūt vismaz kā pats minimums - 1 milj. EUR. Cik mums tādu sponsoru ir, kas spēj kaut vai nolikt 50-200 kilo par sezonu? Nav daudz.

Tāpēc būsim reālāki un piezemētāki - mīlēsim savu čempionātu, vairosim skatītāju skaitu un centīsimies sasniegt kaut vai klubu budžetu iztikas minimuma slieksni - 500 000 EUR sezonā. Un tālāk z augšu. Tad jau tas būtu vērā ņemams sasniegums, ka nav klubi ar neskaidru naudas izcelsmi un nav tik ārprātā amatieriski ar 100-200 tūkstošu eiro budžetiņu, ar ko var nomaksāt pašu minimumu - treneriem algas, stadionu īri, treniņbāzes īri, formas, medicīnu un autobusu uz spēlēm, kā arī nodevas par viesspēlētāju piesaisti.