Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:125, Did:0, useCase: 3

"Porto" - tramplīns uz Eiropas lielajām līgām

Agris Suveizda

"Porto" - tramplīns uz Eiropas lielajām līgām
Jaunais Eiropas līgas rekordists Radamels Falkao ir kārtējais "Porto" lieliskā selekcijas darba auglisFoto: AFP/Scanpix

Fantastiska aizvadītā sezona bijusi Portugāles čempionei, kausa un superkausa ieguvējai un UEFA Eiropas līgas uzvarētājai "Porto", un daudzi tās spēlētāji Eiropas tirgū kļuvuši par ļoti pieprasītu preci. Taču "Porto" šādā situācijā, kad Eiropas grandi lenc tās līderus, nav pirmoreiz un droši vien arī ne pēdējoreiz. Portugāles spēcīgākais futbola klubs sevi pierādījis kā lielisku vietu, kur daudziem tobrīd vēl mazpazīstamiem futbolistiem atsperties pirms nokļūšanas Eiropas lielajās līgās un tikai dažu gadu laikā ievērojami palielināt savu vērtību.

Pēdējās sezonas laikā Lisabonas "Benfica" un Spānijas "Valencia" par ļoti lielām summām Anglijas un Spānijas lieklubiem pārdeva vairākus savus līderus – Anhelu di Mariju, Davidu Luizu, Ramiresu, Davidu Vilju un Davidu Silvu -, tomēr tieši "Porto" ilgākā laika periodā bijis visproduktīvākais superklubu apgādātājs. 2004.gada vasara "Porto" bija īstais pļaujas laiks – izdevās sensacionāli uzvarēt Čempionu līgā, savukārt Portugāles izlase iekļuva Eiropas čempionāta finālā. Starpsezonā "Porto" zaudēja ne tikai galveno treneri Žozē Mourinju, bet arī vairākus līderus - Rikardu Karvalju (30 miljoni eiro), Deku (21) un Paulu Fereiru (21).

Arī šī vasara varētu būt pļaujas laiks. Pēc teicamās sezonas daudzi spēlētāji ir Eiropas grandu redzeslokā, bet vispieprasītākās preces ir uzbrucēji Radamels Falkao (divu sezonu laikā 72 vārti 85 spēlēs!) un Halks, galvenais treneris Andrē Vilašs-Boašs, portugāļu balsta pussargs Fernandu un urugvajiešu aizsargs Alvaro Pereira. Kamēr Bundeslīgas klubi savas zvaigznes Mesutu Ezilu, Sami Kediru un Nuri Šahinu dažādu iemeslu dēļ naudīgajam Madrides "Real" atdeva par sviestmaizi (visi kopā izmaksāja nepilnus 40 miljonus eiro), "Porto" ir ļoti laba pieredze, kā likt preciniekiem šķirties no ļoti labas naudas. Piedāvāju atskatīties uz pieciem, iespējams, spožākajiem spēlētājiem (kopš 2004.gada), kuru tirgus vērtība "Porto" rindās ievērojami pieaugusi.

Andersons, pussargs, 2007.gada maijs, 30 miljoni eiro, Mančestras "United"

"Grêmio" audzēknis no Brazīlijas uz Portu pārcēlās nepilnu 18 gadu vecumā. Andersons "Porto" pievienojās sezonas vidū, un, protams, pirmā pusgada laikā īpaši daudz nespēlēja. Nākamo sezonu Andersons jau iesāka kā stabila pamatsastāva vērtība, taču oktobra derbijs pret Lisabonas "Benfica" brazīlietim izvērtās gaužām neveiksmīgs – "Benfica" grieķu pussargs Kostass Kacuranis viņam salauza kāju.

Andersons bija spiests izlaist lielu daļu sezonas, un savainojuma dēļ tika iekavēta viņa pāreja uz Anglijas čempionvienību Mančestras "United", kas par viņu jau kādu laiku interesējās. Pēc sezonas beigām gan talantīgais Andersons pārcēlās uz Mančestru, un "United" konts tika patukšots par 30 miljoniem eiro. Pirms nedaudz mazāk nekā pusotra gada "Porto" par 65% ekonomisko tiesību uz spēlētāju bija iztērējusi tikai aptuveni septiņus miljonus. Dragões rindās Andersons kļuva par divkārtēju Portugāles čempionu, kā arī vienreiz ieguva Portugāles kausu un superkausu.

Rikardu Karvalju, aizsargs, 2004.gada jūlijs, 30 miljoni eiro, Londonas "Chelsea"

Karvalju "Porto" jauniešu komandai pievienojās 18 gadu vecumā. Vairākus gadus pavadījis īrēs, pirmoreiz "Porto" starta vienpadsmitniekā viņš nostiprinājās 2001./02.g. sezonā. Nākamsezon Rikardu Žozē Mourinju vadībā sāka kā rezervists, taču atkal izkaroja vietu pamatsastāvā. Tajā sezonā Karvalju palīdzēja "Porto" kļūt par Portugāles čempionu, kausa un superkausa ieguvēju, kā arī triumfēt UEFA kausa izcīņā. Tāpat Karvalju tika atzīts par gada labāko "Porto" un arī visa Portugāles čempionāta spēlētāju. Tomēr tieši nākamajā sezonā Karvalju sevi ļoti nopietni pieteica Eiropas tirgū.

Teicami spēlējot gan klubā, gan izlasē, Karvalju tika nominēts starp 50 gada Eiropas labākajiem futbolistiem. Balsošanā Karvalju ieguva augsto devīto vietu, būdams vienīgais aizsargs labāko desmitniekā. Karvalju tika iekļauts arī UEFA un Eiropas čempionāta simboliskajā izlasē, kā arī tika atzīts par UEFA klubu izcīņu labāko aizsargu. Starpsezonā par 26 gadus veco aizsargu cīnījās daudzas Eiropas komandas. Sākotnēji Karvalju pašreizējais klubs Madrides "Real" piedāvāja aptuveni desmit miljonus eiro, uz ko "Porto" prezidents atbildēja, ka viņa cena ir vismaz 20. Neilgi pēc tam Karvalju sekoja Mourinju uz Londonas "Chelsea", bet aristokrāti šķīrās no 30 miljoniem eiro.

Pepe, aizsargs, 2007.gada jūlijs, 30 miljoni eiro, Madrides "Real"

Brazīlijā dzimušais Pepe profesionālo karjeru sāka Portugālē, bet 21 gada vecumā pārcēlās uz "Porto" – "Maritimo" par pāreju ieguva vienu miljonu eiro un trīs spēlētājus[1]. Otrajā sezonā Pepe izcīnīja vietu sākumsastāvā, savukārt savā trešajā un pēdējā sezonā "Dragões" sastāvā Portugāles čempionātā aizvadīja 25 no 30 spēlēm, bet Čempionu līgā piedalījās visās astoņās cīņās, katrā mačā "Primeira Liga" un Čempionu līgā aizvadot pilnas 90 minūtes. Nākamajā vasarā divkārtējais Portugāles čempions pārcēlās uz Madrides "Real". Arī Pepe, gluži kā Karvalju pirms trim gadiem, bija 30 miljonus eiro vērts, kas aizsargam ir visai pieklājīga summa.

Alī Sisoko, aizsargs, 2010.gada jūlijs, 15 miljoni eiro, Lionas "Olympique"

Alī Sisoko vēl 20 gadu vecumā pārstāvēja Francijas klubu "Guegnon", kas iepriekšējā sezonā palika pēdējā vietā pēc spēka otrajā līgā. Tomēr Sisoko nebija jāspēlē trešajā divīzijā, un viņa karjera attīstījās galvu reibinošos ātrumos. 2008.gada vasarā viņš parakstīja trīs gadu līgumu ar tobrīd sesto spēcīgāko Portugāles klubu "Vitória Setúbal". Sisoko, kurš jau ar pirmo spēli tika iekļauts komandas pamatsastāvā, atstāja labu iespaidu un jau janvārī pārcēlās uz "Porto". Arī "Porto" Sisoko ātri iekļāvās sākumsastāvā, aizvadot arī visas 360 minūtes Čempionu līgas play-off. Vasarā "Porto" un Itālijas "Milan" jau bija vienojušās par darījumu, taču medicīniskajās pārbaudēs Sisoko tika atklātas kādas zobu problēmas. Pēcāk Sisoko atgriezās dzimtenē, pievienojoties Lionas "Olympique", kas, tāpat kā "Milan", piedāvāja 15 miljonus eiro. Līdz ar to pusgada laikā Sisoko tirgus cena bija pieaugusi aptuveni 30 (!) reizes – "Porto" janvārī par 60% ekonomisko tiesību samaksāja tikai 300 tūkstošus eiro…

Lisandro Lopess, uzbrucējs, 2010.gada jūlijs, 24 miljoni eiro, Lionas "Olympique"

Lisandro Lopess "Porto" pievienojās 2005.gadā. "Porto" ieguva 50% ekonomisko tiesību un iztērēja 2,35 miljonus eiro. Trešā sezona "Porto" rindās Lisandro bija visspožākā – Portugāles čempionātā 27 spēlēs izdevās gūt 24 vārtus, palīdzot "Porto" izcīnīt čempionu titulu. Lisandro ļoti pārliecinoši kļuva par turnīra rezultatīvāko spēlētāju, par 11 (!) precīziem sitieniem apsteidzot "Benfica" un Paragvajas izlases uzbrucēju Oskaru Kardoso. Lisandro tika atzīts par čempionāta labāko spēlētāju. Starpsezonā par argentīnieti interesi izrādīja Sanktpēterburgas "Zenit", taču "Porto" piedāvājumu noraidīja un arī par 4,429 miljoniem eiro iegādājās atlikušos 50% ekonomisko tiesību. Nākamajā sezonā Lisandro Portugāles čempionātā guva tikai 10 vārtus, toties sešreiz bija precīzs Čempionu līgā, atpaliekot vienīgi no Lionela Mesi, Stīvena Džerarda un Miroslava Klozes. Lionas "Olympique" par Lisandro samaksāja 24 miljonus eiro, bet ar bonusiem summa varēja sasniegt 28 miljonus.

GadsSpēlētājsVecPozīcijaUzSumma (eiro)
2004.Rikardu Karvalju26AizsargsChelsea26 miljoni
2004.Deku26PussargsBarcelona15 miljoni + Kvarežma
2004.Paulu Fereiru25AizsargsChelsea21 miljons
2005.Maniše27PussargsDynamo Moscow16 miljoni
2005.Jurkass Seitaridis23aizsargsDynamo Moscow10 miljoni
2007.Andersons19PussargsManchester United30 miljoni
2007.Pepe24AizsargsReal Madrid30 miljoni
2008.Rikardu Kvarežma25PussargsInter Milan18.6 miljoni + Pelē
2008.Žozē Bozingva25AizsargsChelsea20.5 miljoni
2009.Lisandro Lopess26UzbrucējsLyon24 miljoni
2009.Lučo Gonsaless28PussargsMarseille18 miljoni
2009.Alī Sisoko22AizsargsLyon15 miljoni
2010.Brunu Alvešs28AizsargsZenit22 miljoni
2010.Rauls Meirelešs27PussargsLiverpool13 miljoni

Piebilde - Tabulā minēti spēlētāji, kas kopš 2004.gada vasaras pārdoti par vismaz 10 miljoniem eiro. Tabulā minēts vecums spēlētāja pārdošanas dienā.

Par cik iegādāti pašreizējie spēlētāji?

SpēlētājsVecValstsIepriekšējais klubsSumma (eiro)
Eltons33BrazīlijaUnião de Leiria???
Maikons22BrazīlijaNacional1.1 miljons (50%) + Ernesto Fariass (50%) [1][2]
Alvaro Pereira25UrugvajaCluj4.5 miljoni (80%) [6]
Horhe Fusile26UrugvajaLiverpool Montevideo???
Rolandu25PortugāleBelenensesbeidzās līgums [6]
Kristians Sapunaru27RumānijaRapid Bucureşti2.5 miljoni (50%)
Nikolass Otamendi23ArgentīnaVelez Sarsfield4 miljoni (50%) [3]
Fredijs Guarins24KolumbijaSaint-Étienne1 miljons + Paulu Mašadu [1][6]
Fernando Beluski27ArgentīnaOlympiakos5 miljoni (50%)
Žoau Moutinju24PortugāleSporting11 miljoni (100%) - 4.125 miljoni (37.5%) [4]
Kristians Rodrigess25UrugvajaPSG7 miljoni (70%)
Džeimss Rodrigess19KolumbijaBanfield5.1 miljons (70%) – 2.55 miljoni (35%) [6]
Souza22BrazīlijaVasco da Gama3.5 miljoni (75%) [1][6]
Fernandu23BrazīlijaVilla Nova???
Rubens Mikaels24PortugāleNacional3 miljoni (60%)[1][6]
Radamels Falkao25KolumbijaRiver Plate3.93 miljoni (60%) + 1.5 miljoni (40%) [5][6]
Halks24BrazīlijaTokyo Verdy5.5 miljoni (50%) + 13.5 miljoni (40%) [6]
Silveštre Varela26PortugāleEstrela Amadorabeidzās līgums
Valters21BrazīlijaInternacional6.24 miljoni (75%) – 2.125 miljoni (25%)

Piebilde - Tabulā minēti spēlētāji, kas šosezon piedalījās vismaz 20 spēlēs. Aiz summas iekavās minēts, cik procentus ekonomisko tiesību izdevās iegādāties. Tabulā minēts pašreizējais spēlētāju vecums, nevis vecums viņu iegādes dienā.

[1] Tā nav oficiāli apstiprināta informācija.
[2] Saskaņā ar informāciju presē, "Porto" atlikušos 50% ekonomisko tiesību ieguva, pārdodot 100% ekonomisko tiesību uz Ernesto Fariasu.
[3] "Porto" līdz šā gada 5.septembrim ir iespēja par četriem miljoniem eiro nopirkt arī atlikušos 50% ekonomisko tiesību.
[4] Ja Moutinju tiks pārdots par vairāk nekā 11 miljoniem, 25% summas pienāksies "Sporting".
[5] Lai iegūtu 40% ekonomisko tiesību uz Falkao, "Porto" pārdeva (aptuveni 1,5 miljonu eiro vērtībā) 60% ekonomisko tiesību par Mario Bolati.
[6] Tā kā daļa ekonomisko tiesību uz vairākiem spēlētājiem nonākušas trešas puses īpašumā, "Porto" (informācija datēta šā gada 31.martā) piederošās ekonomisko tiesības ir šādas - Dž. Rodrigess (25%), Pereira (75%), Halks (85%), Falkao (95%) un Souza (70%). Tāpat "Porto" pieder 80% tiesību uz Fernandu, 100% tiesību uz Guarinu, 80% tiesību uz Mikaelu un 85% tiesību uz Rolandu.

Izmantotie resursi:
:.: Jornal Record :.:
FCPorto
news..bbc.co.uk
Soccer / Football News and Scores - ESPN Soccernet

  +4 [+] [-]

, 2011-06-07 18:21, pirms 13 gadiem
Porto māk pelnīt

  +7 [+] [-]

, 2011-06-07 18:31, pirms 13 gadiem
labs raksts

  +6 [+] [-]

, 2011-06-07 18:44, pirms 13 gadiem
Ļoti interesants un saturīgs raksts. Paldies. Domāju, ka lielie klubi būs gatavi šovasar izpirkt gandrīz vai pusi Porto komandas.

  +5 [+] [-]

, 2011-06-07 20:16, pirms 13 gadiem
Lūk tā ir jāpelna nauda !

     [+] [-]

, 2011-06-07 20:57, pirms 13 gadiem
Andersons un 30miljoni?
Ka tik nebija Nani + Andersons par 30m ??

     [+] [-]

, 2011-06-07 22:23, pirms 13 gadiem
Tā ir Portugāles futbola tendence. Autors varētu papētīt arī Benfica un sporting

  +4 [+] [-]

, 2011-06-07 22:28, pirms 13 gadiem
ļoti labs raksts!

  +1 [+] [-]

, 2011-06-07 22:30, pirms 13 gadiem
rezervists rakstīja: Andersons un 30miljoni?
Ka tik nebija Nani + Andersons par 30m ??
Nani - web3.cmvm.pt
Andersons - fcporto.pt

  +3 [+] [-]

, 2011-06-07 23:38, pirms 13 gadiem
Teicamas kvalitātes blogs! Paldies!