Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:125, Did:0, useCase: 3

Maisam gals vaļā? Eiropā pirmā atceltā futbola augstākā līga

Rolands Eliņš

Maisam gals vaļā? Eiropā pirmā atceltā futbola augstākā līga
Brugge spēlētāji. Foto: Sportimage/PA Images/Scanpix

Beļģijas „Pro League” vadība paziņojusi, ka pieliek punktu savai sezonai, kas tika pārtraukta koronavīrusa pandēmijas dēļ. Par valsts čempioni aprīļa vidū, kad lēmums tiks apstiprināts oficiāli, tiks atzīta „Club Brugge”. Beļģijas līga ir pirmā augstākā futbola līga Eiropā, kuras sezonas turpinājums ticis atcelts.

„Direktoru padome vienbalsīgi nolēma, ka nav vēlams variants, vienalga kādā izpildījumā, ka sacensības šajā sezonā turpinās pēc 30. jūnija,” vēstīts līgas paziņojumā, ar kuru apliecināta panāktā vienošanās par Beļģijas līgas sezonas beigām.

Par Beļģijas līgas čempioni tiks atzīta „Club Brugge”, kas vienu kārtu pirms regulārās sezonas beigām varēja lepoties ar 15 punktu pārsvaru pār tuvāko sekotāju „Gent”. Beļģijā pēc regulārās sezonas beigām gan tāpat bija paredzēta spēļu turpināšanās, komandām tiekot sadalītām pa grupām, taču arī tur līdzi nāktu puse no regulārās sezonas punktiem, attiecīgi „Brugge” tik un tā būtu daudz labākās pozīcijās nekā konkurenti.

Vēl gan Beļģijas futbola līgas vadība nav konkrēti izlēmusi par vietu sadalījumu, Eirokausu ceļazīmēm, kā arī izkrišanu un iekļūšanu augstākajā līgā nākamajā sezonā. Par to tiks lemts līdz 15. aprīlim, kad pieņemtais lēmums par sezonas pārtraukšanu tiks apstiprināts arī formāli 24 Beļģijas vadošo klubu sapulcē. Pārliecinošs vairākums Beļģijas pirmo divu līgu klubu jau iepriekš publiski aicinājušas pārtraukt sezonu.

Koronavīrusa pandēmija skāra Beļģiju un valsts sportu līdzīgi kā citas valstis. Vakar Pasaules veselības organizācija ziņoja par 12 775 Covid-19 saslimšanas gadījumiem Beļģijā. Futbola līga un citi sporta notikumi Beļģijā bija apturēti jau iepriekš, taču futbola līga līdz šodienai nebija atcelta.

UEFA publiski sniegtā informācija gan liecina par cerībām saglābt sezonu un paspēt čempionātus izspēlēt līdz jūnija beigām. Tiek izskatīta arī iespēja čempionātu izspēli atlikt uz vasaras otru pusi, taču tas nestu virkni organizatorisku un juridisku problēmu (lielai daļai Eiropas spēlētāju līgums beidzas tieši šī gada 30. jūnijā) un reizē arī riskētu iedragāt nākamās sezonas sākumu. Beļģija ir pirmā Eiropas futbola līga, kas izvēlējusies šīs cerības neuzturēt un futbola sezonu pārtraukt pilnībā.

Beļģijas līga UEFA rangā ieņem astoto vietu, kamēr "Brugge" par valsts čempioni 16. reizi savā vairāk nekā gadsimtu ilgajā vēsturē, trešo reizi kopš 2005. gada.

UEFA oficiālās rekomendācijas šobrīd neiekļauj to, ka sezonas būtu jāatceļ, taču neoficiāli šāda iespēja tiek atzīta. Tiek vēstīts, ka šādā gadījumā viena no galvenajām UEFA prasībām līgām ir tāda, lai tik un tā tiktu noskaidrota vietu secība un attiecīgi Eirokausu ceļazīmes nākamajai sezonai.

Jāatgādina, ka arī Latvijas futbola Virslīgā šobrīd spēles nenotiek. Latvijā gan situācija ir citāda, jo sezonai tagad bija tikai jāsākas, bet jābeidzas rudenī, līdz ar to 30. jūnijs Latvijā nav tik svarīga robeža kā lielākajā daļā citu Eiropas futbola līgu.

Izmantotie resursi:
https://www.bbc.com/sport/football/...
https://www.channelnewsasia.com/new...