Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:776, Did:0, useCase: 3

Dienvidkoreja: Āzijas tīģeri medībās

Dienvidkoreja: Āzijas tīģeri medībās
Dienvidkorejas izlase pirms 16. maija spēles ar Ekvadoru
Foto: AFP/Scanpix

Līdz 2010. gada Pasaules kausa (PK) izcīņai palicis palicis pavisam maz laika. Turpinām iepazīstināt ar visām 32 Pasaules kausa dalībniecēm. Šoreiz piedāvājam apskatu par Āzijas tīģeriem dēvēto Dienvidkorejas izlasi.

Vēsture

Pirmo reizi Dienvidkoreja piedalījās 1954. gada PK Šveicē. Lielais ceļš līdz Šveicei un spēlētāju mazā pieredze augsta līmeņa spēlēs bija pamats tam, ka abās apakšgrupas spēlēs tika ciestas smagas sakāves – 0:9 pret Ungāriju un 0:7 pret Turciju. Turpmākajos 1956. un 1960. gadā Āzijas tīģeri (izlases iesauka – aut.) izcīnīja Āzijas kausu (galvenā kausa izcīņa starp Āzijas valstu izlasēm), bet, neskatoties uz to, nespēja kvalificēties nākamajiem septiņiem PK finālturnīriem. 1986. gadā savā otrajā mēģinājumā uz pasaules skatuves sarkanie velni (otra izlases iesauka - aut.) spēlēja vienā grupā ar Ungāriju, Angliju un Argentīnu. Pirmajā apakšgrupas spēlē ar 1:3 tika atzīts Maradonas pārstāvētās Argentīnas izlases (nākamie čempioni) pārākums, vēlāk izcīnīts neizšķirts pret Ungāriju un spraigā spēlē ciests zaudējums pret itāļiem, kas nebija gana lai izkļūtu no grupas. Dienvidkoreja nostabilizējās kā viena no Āzijas vadošajām izlasēm, kvalificējoties visiem nākamajiem PK finālturnīriem. Tomēr ir arī kāds negatīvs fakts – nevienā no 1990., 1994. un 1998. gada Pasaules kausiem netika izcīnīta neviena uzvara.

2002. gads Dienvidkorejas futbolam bija īpašs, jo tā kopā ar Japānu organizēja Pasaules kausa izcīņu. D grupā nāca pretī Portugāle, ASV un Polija. Gūsa Hidinga vadīta vienība, no kuras tikai divi futbolisti tobrīd aizvadīja karjeru kādā no Eiropas klubiem, uzvarēja gan Portugāli, gan Poliju un nospēlēja neizšķirti ar ASV, kas nozīmēja, ka savā sestajā PK izcīņā sarkanie velni beidzot izkļuva no grupas. 1/8 finālā pretī stājās zvaigžņotā Itālija ar Vjēri, Bufonu, Toti, Del Pjero, Kanavaro, Maldini u.c. Pēc 90 minūtēm rezultāts bija 1:1. Viss liecināja par pēc spēles 11m soda sitienu sēriju, bet 117. minūtē Jung-Hjans Ans izrāva Āzijas tīģeriem uzvaru. Daudzi diskutēja par to, ka Dienvidkorejas izlasei pietiesāja. 1/4 fināla spēle pret Spāniju tam bija labs pierādījums, jo spēles laikā netika ieskaitīti divi acīmredzami Spānijas izlases vārtu guvumi un izdarītas citas izvēles par labu dienvidkorejiešiem. Pamatlaiks un papildlaiks tā arī beidzās bez gūtiem vārtiem, un vietējo līdzjutēju atbalstīti sarkanie velni bija pārāki pēc spēles soda sitienu sērijā. Vēlāk tika baumots, ka spēle bijusi sarunāta un konkrētās spēles galvenais tiesnesis Gamals Al-Gandors saņēmis automašīnu no FIFA viceprezidenta Monga Jon Čunga. Aizdomu nomāktais ēģiptiešu tiesnesis pēc PK 1/4 fināla spēles beidza savu karjeru. Vēlāk Āzijas tīģeri pusfinālā zaudēja Vācijai, bet cīņā par trešo vietu – Turcijai, tomēr ceturtā vieta 2002. gadā ir labākais sasniegums no Āzijas valstu startiem Pasaules kausos.

Pēc sasniegtā Dienvidkorejā futbols ieguva daudz lielāku popularitāti. Iedvesmoti sarkanie velni devās uz 2006. gada PK Vācijā. Tika nospēlēts neizšķirti ar Franciju, zaudēts Šveicei un uzvarēta Togo. Ar četriem punktiem tā neizkļuva no grupas, bet uzvara pār Togo izlasi bija pirmais panākums PK finālturnīros ārpus Āzijas.

Ceļš uz Dienvidāfriku

Āzijas komandām ir jāizspēlē kvalifikācija pēc AFC (galvenā Āzijas futbola organizācija) sistēmas. Tā kā Dienvidkoreja ir to pieci izlašu vidū, kuras Āzijas rangā atrodas visaugstāk, tad tā automātiski tika uz trešo kvalifikācijas kārtu, kurā cīņu par PK turpināja 20 izlases. Tajā sarkanie velni tika ielozēti vienā grupā ar Turkmenistānu, Jordāniju un naidīgajiem kaimiņiem – Ziemeļkoreju. Pēc trešās kārtas beigām Dienvidkoreja ieguva pirmo vietu grupā, apsteidzot Ziemeļkoreju labākas vārtu attiecības dēļ (interesanti, ka abu izlašu savstarpējās spēles beidzās ar bezvārtu neizšķirtu). Kvalifikācijas ceturtajā kārtā startēja atlikušās desmit izlases. Tās tika sadalītās divās grupās pa pieci un aizvadīja kārtējo divu apļu turnīru. Katras grupas pirmo divu vietu ieguvējas kvalificētos PK, kamēr trešo vietu ieguvējas cīnītos play-off, lai tiktu uz citu PK cienīgu play-off, kur tos sagaidītu Okeānijas labākā izlase - Jaunzēlande. Lai nesagādātu sev liekas problēmas, Dienvidkoreja labāk izvēlējās izcīnīt pirmo vietu grupā. Būdama vienā sabiedrībā ar A.A.E., Saūda Arābiju, Irānu un Ziemeļkoreju, tā izcīnīja pirmo vietu grupā, par četriem punktiem apsteidzot ziemeļkorejiešus (šoreiz savstarpējās spēlēs divu spēļu summā ar 2:1 labāki bija dienvidu kaimiņi).

Grupa un izredzes

Dienvidkoreja spēlēs B grupā kopā ar Argentīnu, Nigēriju un Grieķiju. Bieži eksperti atsakās izdarīt pārlieku lielas prognozes par Āzijas valstu izlasēm, jo tās bieži vien var sagādāt kādu pārsteigumu (varam atcerēties kā nesen Ķīna pārbaudes spēlē ar 1:0 uzvarēja Franciju). Ja tomēr ieskatāmies bukmeikeru prognozēs, tad Āzijas tīģeri nepārliecinoši atzīti par grupas pastarīšiem. Iespējai, ka Dienvidkoreja izkļūs no grupas, portāls bwin.com piešķir 3.25 lielu koeficentu salīdzinājumā ar Grieķijas 2.25 un Nigērijas 1.90. Atskatoties vēsturē sarkanie velni iepriekš tikušies tikai ar Argentīnu 1986. gada PK ietvaros, kad tika zaudēts ar 1:3.

Treneris un sastāvs

Dienvidkorejas izlases treneris ir Jungs Mo Huhs, kurš agrāk divas reizes (1995. gadā un no 1998. – 2000. gadam) ir vadījis Āzijas tīģeru vienību. Vietējais speciālists līdz šim bijis tikai savas dzimtās valsts klubu treneris, bet kā spēlētājs agrāk spēlējis arī Eindhovenas ''PSV''. 2000. gadā Huhs tika atlaists, jo viņa tobrīd izsauktie jaunie un nepazīstamie futbolisti nespēja sasniegt ievērojamus panākumus. Kā vēlāk izrādījās, šie mazpazīstamie spēlētāji vēlāk kļuva par izlases lielākajām zvaigznēm (piemēram, Dži Sun Parks). Trešo reizi par Dienvidkorejas galveno treneri Huhs kļuva 2007. gada decembrī. 2009. gadā Jungs Mo Huhs tika atzīts par Āzijas labāko treneri, jo viņa vadītā izlase bija aizvadījusi 27 spēles bez zaudējumiem.

No 23 izsauktajiem izlases spēlētājiem seši pašlaik aizvada savu karjeru kādā no Eiropas klubiem, bet četri no šiem sešiem varētu uzņemties atbildīgāku lomu laukumā. Izlases kapteinis un spilgtākais futbolists ir 29 gadus vecais Mančestras ''United'' pussargs Dži-Sung Parks, kurš izlasē spēlē kopš 2000. gada un 88 spēlēs guvis 12 vārtu. Labs sniegums tiek gaidīts arī no "Bolton Wanderers" pussarga Čunga-Jonga Lī, "Monaco" uzbrucēja Ču-Janga Parka un Glāzgovas "Celtic" pussarga Sunga-Jenga Ki. Izlases rezultatīvākais uzbrucējs ir Dongs Goks Lī (83 spēlēs 25 vārti), kuru pēdējā laikā nomoka augšstilba savainojums.

Sastāvs

PozīcijaSpēlētājsVecumsKlubs
VārtsargsVons Dže Lī37Suwon Bluewings
VārtsargsJangs Kvangs Kims26)Ulsan Horang-i
VārtsargsSun Rjong Džungs25Seongnam Ilhwa
AizsargsJangs Pjo Lī33Al-Hilal (Saūda Arābija)
AizsargsDu Ri Ča29SC Freiburg (Vācija)
AizsargsDongs Džins Kims28Ulsan Horang-i
AizsargsBems Seoks Ohs25Ulsan Horang-i
AizsargsMins So Kangs24Suwon Bluewings
AizsargsJangs Hjungs Čo26Jeju United
AizsargsDžung So Lī30Kashima Antlers (Japāna)
AizsargsHjun Il Kims26Pohang Steelers
PussargsNams Il Kims33Tom Tomsk (Krievija)
PussargsDži Sun Parks(kapt.)29Manchester United (Anglija)
PussargsDžungs Vo Kims28Gwangju Phoenix
PussargsČungs Jangs Lī21Bolton Wanderers (Anglija)
PussargsSun Jangs Kai21Celtic (Skotija)
PussargsDži Sun Kims26Pohang Steelers
PussargsBo Jong Kims20Oita Trinita (Japāna)
UzbrucējsDžungs Hvans Ans34Dalian Shide (Ķīna)
UzbrucējsDongs Goks Lī31Jeonbuk Motors
UzbrucējsČu Jang Parks24Monaco (Francija)
UzbrucējsKi Huns Jeoms27Suwon Bluewings
UzbrucējsSengs Jeouls Lī21FC Seoul

Izmantotie resursi:
fifa.com

Kā Dienvidkorejai veiksies PK finālturnīrā?

  • 16

  • 2

  • 1

  • 3

  • 13

  • 33


Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2010-06-07 14:27, pirms 14 gadiem
Nacionālsociālists rakstīja: debīls virsraksts, godavārds
Kāda vaina? Galvenais, ka izsmeļoša informācija...

Bet runājot par D-koreju, ei nu sazin... Gan jau, ka nebūs tik veiksmīgs turnīrs kā savās mājās, taču atzīstamu sniegumu rādot un dažādu sakrītību dēļ no grupas gan varētu izkļūt...

  +5 [+] [-]

, 2010-06-07 14:28, pirms 14 gadiem
No grupas ārā tiks Argentīna un Nigērija! DKoreja nav izredžu tikt arā! Bet novēlu viņiem samalt miltos Gekas&Co!

  +2 [+] [-]

, 2010-06-07 14:31, pirms 14 gadiem
gico rakstīja: No grupas ārā tiks Argentīna un Nigērija! DKoreja nav izredžu tikt arā! Bet novēlu viņiem samalt miltos Gekas&Co!
2006. gadā ar teica, ka no E grupas (ITA, USA, GHA, CZE) izkļūs itāļi un čehi... Taču labi zināms, ka tā nenotika un ir daudz līdzīgu gadījumu... Tā kā, prognozēt (vēl pietam pārliecinoši) ir diezgan riskanti...

  -2 [+] [-]

, 2010-06-07 14:32, pirms 14 gadiem
Uzvardi iesparda!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

 +17 [+] [-]

, 2010-06-07 14:54, pirms 14 gadiem
Gados veca komanda. Kaut kas vēl no 2002. gada haļavas saglabājies- kopumā iespējams cīnīsies par izkļūšanu no grupas...
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -1 [+] [-]

, 2010-06-07 15:02, pirms 14 gadiem
Man personīgi šī grupa, kurā ir Dienvidkoreja, daudz vairāk atgādina nāves grupu - jo iespēja izkļūt no grupas ir katrai komandai(pēc manām domām)

  +1 [+] [-]

, 2010-06-07 16:40, pirms 14 gadiem
->Ralfberg
Par "nāves grupu" parasti dēvē tādu, kurā ir daudzas spēcīgas izlases un kāda no turnīra favorītēm var neizkļūt. Šeit ir drīzāk otrādi - izkļūs kāda vidusmēra izlase, kurai citā grupā nebūtu pārāk daudz iespēju. Tad jau drīzāk šī ir "prieka" grupa.

     [+] [-]

, 2010-06-07 20:23, pirms 14 gadiem
Kads konkurss par PK nebus???

     [+] [-]

, 2010-06-08 13:10, pirms 14 gadiem
āzijas pida** nevis āzijas tiiģeri - 2002 gadā tiesnešus uzpērk un vinn negodīgās spēlēs.novēlu viņiem nevienu spēli nevinnēt un pat nevienu golu neiesist. :*