Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:776, Did:0, useCase: 3

Grieķija: Pirātu kuģis atkal dodas medībās

Agris Suveizda

Grieķija: Pirātu kuģis atkal dodas medībās
Oto Rehāgels
Foto: AP/Scanpix

Līdz Pasaules kausa izcīņas sākumam atlikusi vien nieka septiņas dienas. Finālturnīra dalībnieču apskatu turpinām ar mums tik labi pazīstamo Grieķijas izlasi, kas apdzēsa pēdējās mūsu cerības uz vismaz otro vietu grupā.

Vēsture

Grieķijas futbols panākumu un sasniegumu ziņā ne tuvu nevar līdzināties ar lielo vairumu Pasaules kausa izcīņas dalībnieču. Grieķi PK finālturnīram kvalificējās tikai otro reizi, bet Eiropas čempionātā Grieķija piedalījusies tikai trīsreiz. Eiropas čempionāta finālturnīrā Eiropas dienvidnieki debitēja 1980.gadā, nespējot izkļūt no grupas - zaudējums pret Nīderlandi un Čehoslovākiju, kā arī bezvārtu neizšķirts pret spēcīgo Rietumvāciju. Pēc 14 gadiem grieķi pirmo reizi kāpa uz pasaules futbola skatuves. Pirms finālturnīra ASV Grieķijā gaisā virmoja milzu optismisms, taču tika piedzīvota ārkārtīgi smaga vilšanās - sakāves ar 0:4 pret Argentīnu un Bulgāriju, kā arī zaudējums ar 0:2 pret Nigēriju (interesanta sakritība, ka arī šoreiz grupā ir Argentīna un Nigērija). Pēc desmit gadiem Grieķija spēlēja savā otrajā Eiropas čempionāta finālturnīrā. Kvalifikācijas cikls grieķiem sākās bēdīgi - zaudējums ar 0:2 pret Spāniju un Ukrainu, toties turpinājums bija varens - sešas uzvaras sešās spēlēs un pirmā vieta grupā! Finālturnīrā grieķi atklāšanas mačā izbojāja svētkus mājiniecei Portugālei, bet tad sekoja neizšķirts 1:1 pret Spāniju. Vismaz otrā vieta grupā bija jau rokā, un zaudējums pret krieviem (1:2) bija tikai kā trauksmes zvans. Čempionāta laikā Grieķijas izlasi iesauca par Pirātu kuģi (tādējādi ironizējot par portugāļu kuģi atklāšanas ceremonijā), un grieķu pirāti pa ceļam uz finālu noskalpēja gan Franciju, gan Čehiju (abos mačos 1:0, bet pret čehiem uzvara gūta vien pagarinājumā), bet finālmačā atkal krita mājinieki portugāļi - 1:0, un Grieķija sensacionāli kļuva par Eiropas čempioni! Pirms diviem gadiem Grieķija atkal spēlēja Eiropas čempionāta finālturnīrā, taču tika piedzīvota vilšanās - zaudējums gan pret Spāniju, gan Krieviju, gan Zviedriju.

Ceļš līdz Dienvidāfrikai

Pasaules kausa izcīņas atlases ciklā Grieķija spēlēja vienā grupā ar Latvijas, Šveices, Moldovas, Izraēlas un Luksemburgas izlasi. Grieķija tika uzskatīta par vienu no apakšgrupas galvenajām favorītēm, tomēr pirmo vietu sekstetā izcīnīt neizdevās - to aizņēma Šveice. Grieķijai labas spēles mijās ar ne tik labām, un otrās vietas liktenis praktiski izšķīrās priekšpēdējā kārtā, kad Latvija viesojās Atēnu Olimpiskajā stadionā. Grieķu publika kritizēja savu izlasi, un neticība saviem mīluļiem izpaudās arī ne pārāk piepildītajās tribīnēs. Lai arī grieķi pirmie izvirzījās vadībā, pēc pirmā puslaika visai negaidīti vadībā jau atradās Latvija (divus skaistus vārtus guva Māris Verpakovskis), taču tad sekoja nākamās 45 minūtes, kas mūsu izlasei izvērtās par pilnīgu murgu. Grieķija maču noslēdza ar visai solīdu pārsvaru (5:2) un praktiski nodrošināja ceļazīmi uz izslēgšanas spēlēm. "Play-off" kārtā grieķi tikās ar Ukrainu. Pirmā spēle Atēnās noslēdzās ar bezvārtu neizšķirtu, bet Doņeckā grieķi jau pirmajā puslaikā izvirzījās vadībā, ieliekot kārtīgu pamatu uzvarai divu spēļu summā (šādi spēle arī beidzās). Atlases ciklā rezultatīvākais ne tikai izlases rindās, bet visā Eiropas zonā bija Teofanis Gekass, kurš no 10 vārtu guvumiem sešus savā kontā ierakstīja pret Latviju.

Grupa un izredzes

Izloze lēma, ka Grieķija arī savā otrajā piegājienā Pasaules kausa izcīņas finālturnīrā apakšgrupā tiksies ar Argentīnu un Nigēriju, vienīgi šoreiz bulgāru vietā pretī stāsies nepiekāpīgā Dienvidkoreja. Bukmeikeri nevērtē īpaši augstu zili balto izredzes, grupā atvēlot trešo vietu aiz dienvidamerikāņiem un afrikāņiem. Divas pārbaudes spēles pirms finālturnīra tikai vēl spilgtāk izgaismoja grieķu trūkumus un vājās vietas, liekot pamatoti bažīties pirms četrgades svarīgākā starta. Vispirms Grieķija visai nestabili aizvadīja maču ar Ziemeļkoreju (2:2), bet pēcāk, demonstrējot stipri viduvēju sniegumu, ar 0:2 tika zaudēts Paragvajai. Grieķija ar Argentīnu spēlējusi tikai vienreiz (jau pieminētais 0:4 1994.gadā), ar Nigēriju bez jau pieminētās spēles ir arī neizšķirts 2:2 pārbaudes spēlē pirms 11 gadiem, bet ar Dienvidkorejas pieaugušo izlasi grieķi vēl nav tikušies. Divas spēcīgākās B grupas komandas astotdaļfinālā mērosies spēkiem ar A kvartetu (Francija, Urugvaja, Meksika, Dienvidāfrika).

Treneris un sastāvs

Grieķijas izlases galvenais treneris ir 71 gadu vecais vācu futbola speciālists Oto Rehāgels, kurš ir absolūts Vācijas Bundeslīgas rekordists - viņš ir vienīgais kā spēlētājs un treneris piedalījies vairāk nekā 1000 spēlēs, viņam pieder uzvaru, neizšķirtu un zaudējumu rekords (387-205-228). Ķeizars Oto savā trenera karjerā trenējis tādas pazīstamas personības kā Rudijs Fellers, Mihaels Ballaks, Miroslavs Kloze, Mario Baslers, Tomass Šāfs u.c. Rehāgels strādājis daudzos Vācijas klubos, Minhenes "Bayern" ieskaitot. Pie Grieķijas izlases stūres Rehāgels stājās 2001.gadā un pēc triumfa 2004.gadā Grieķijā teju tika iecelts dievu kārtā.

Kopš sensacionālās uzvaras Portugālē Grieķijas izlase visai smagi pārcietusi paaudžu maiņu. No 2004.gada izlases sastāvā palikuši vien tikai četri futbolisti - Angeloss Haristeass, Giorgoss Karagunis, Kostass Kacuranis un Giurkass Seitaridis. Finālturnīrā savainojuma dēļ nespēlēs vairāki spēlētāji, Frankfurtes "Eintracht" uzbrucēju Joanu Amanatidi ieskaitot, savukārt viens no Pirejas "Olympiakos" uzbrukuma līderiem Kostass Mitroglu nespēja iekļūt labāko 23 spēlētāju skaitā. Šajā izlases modelī līdera lomā iejuties kapteinis un pussargs Giorgoss Karagunis, savukārt vārtsargam Antoniosam Nikopolidim joprojām cienīgs aizstājējs nav atradies.

Sastāvs

PozīcijaSpēlētājsKlubs
VārtsargsMihalis SifakisAris
VārtsargsAleksandross CorvassPanathinaikos
VārtsargsKostass HalkiassPAOK
AizsargsGiurkass SeitaridisPanathinaikos
AizsargsLukass VintraPanathinaikos
AizsargsEvangeloss MorassBologna (Itālija)
AizsargsSokratess PapastatopulossGenoa (Itālija)
AizsargsSotiris KirjakossLiverpool (Anglija)
AizsargsAvrāms PapadopulossOlympiakos
AizsargsVasilis TorosidisOlympiakos
AizsargsNikoss SpiropulossPanathinaikos
AizsargsStelioss MalezassPAOK
PussargsKostass KacuranisPanathinaikos
PussargsAleksandross CiolisSiena (Itālija)
PussargsGiorgoss KaragunisPanathinaikos
PussargsSotiris NinisPanathinaikos
PussargsHristoss PacacogluOmonia (Kipra)
PussargsSakis PritassAris
UzbrucējsAngeloss HaristeassNurnberg (Vācija)
UzbrucējsDimitris SalpigidisPanathinaikos
UzbrucējsPantelis KapetanossSteaua (Rumānija)
UzbrucējsTeofanis GekassEintracht (Vācija)
UzbrucējsGiorgoss SamarassCeltic (Skotija)

Izmantotie resursi:
sport24.gr

Kā Grieķijai veiksies PK finālturnīrā?

  • 9

  • 1

  • 1

  • 2

  • 16

  • 62


Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

 +17 [+] [-]

, 2010-06-04 22:21, pirms 14 gadiem
Kuģis nogrims pat neieguvis laupījumu.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +3 [+] [-]

, 2010-06-04 22:24, pirms 14 gadiem
Somālijas pirāti viņus sakaus 5-0

 +10 [+] [-]

, 2010-06-04 22:25, pirms 14 gadiem
Vienkārši Gekass savos vārtos ieliks katrā spēlē, un viss.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -1 [+] [-]

, 2010-06-04 22:27, pirms 14 gadiem
Gan jau vismaz ar Dienvidkoreju nospēlēs neizšķirti.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2010-06-05 13:28, pirms 14 gadiem
gascoigne rakstīja: Divreiz ar antifutbolu tālu nevar tikt. + škrobe par Latvijas spēli ko viens pažistams vīrs ar pliku galvu sapurgāja- lai nu kā novēlu sirsnīgu izgāšanos
Nu nez nez 2:5 tomēr ir pamatīgs kāsiens, nevar visu vainu novelt uz tiesneša.

     [+] [-]

, 2010-06-05 20:13, pirms 14 gadiem
masterboy rakstīja: Manuprāt nav pelnījuši vietu PK
Ja reiz tur ir tikuši, tad ir pelnījuši. Francija - cits stāsts.

     [+] [-]

, 2010-06-08 17:10, pirms 14 gadiem
Harissteas atkal ar galviņu ieliks naveejosho golu!