Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:905, Did:0, useCase: 3

Florbola leģionāriem spraiga nedēļas nogale, Melders debitē Eiropā

Dāvis Dedumets
Dāvis Dedumets

Florbola leģionāriem spraiga nedēļas nogale, Melders debitē Eiropā
Kristaps Vaičis jaunā kluba "Ad Astra Sarnen" formā

Šajā nedēļas nogalē pārbaudes spēles aizvadīs vairāki Latvijas vīriešu un sieviešu florbola izlašu kandidāti, kas karjeru turpina ārzemēs. Savukārt Raivis Melders debitētes Eiropas kausa izcīņā.

Kā zināms, šajā nedēļas nogalē Valmierā un Kocēnos norisināsies starptautiskais florbola turnīrs "Latvian Open", kas tiks organizēts jau desmito sezonu. Šajā turnīrā startēs arī Somijas Elites līgas komanda "Nokian KrP" ar Latvijas izlases uzbrucēju, cēsnieku, Moricu Krūmiņu sastāvā. Tieši "Nokian KrP" bija pirmie no Elites klubiem, kas ieradās sacensību vietā. Turnīra ievadā 25.augustā komanda tiksies ar citu somu klubu, titulēto "SC Classic", dienu vēlāk paredzēts mačs pret Šveices augstākās līgas komandu "UHC Uster", kuru kādreiz vadīja viens no Latvijas izlases trenerim Andris Pīlups. Sestdien grupu turnīra noslēgumā "Nokian KrP" spēkosies ar Latvijas izlases kandidātiem. Par Morica Krūmiņa spēlēšanu šajā turnīrā īstas skaidrības gan vēl nav, jo latvietis iedzīvojies savainojumā un par gatavību doties laukumā lēmums tiks pieņemts burtiski pēdējā brīdī.

Līdzvērtīgs turnīrs notiks arī Igaunijas galvaspilsētā Tallinā – "Tallink Floorball Cup", kas pulcējis daudzas spēcīgas komandas, tostarp Latvijas čempionvienību "Lielvārdi". Lielvārdieši gan nebūs vienīgie latvieši turnīrā, jo pirmās spēles Somijas Elites līgas komandas "Steelers" sastāvā aizvadīs talsinieks Andris Blumbahs, kurš pirms pāris dienām pievienojies komandai. Šai komandai pirmā spēle paredzēta piektdienas vakarā pret Igaunijas valstsvienību, sestdien spēle pret Somijas Elites līgas komandu "Happee", bet vēlāk vakarā jācīnās ar Somijas 1.divīzijas komandu "FBC Turku".

Prestižs turnīrs norisināsies Zviedrijas pilsētā Karlstadē. Tieši "Karlstad IBK" komandā jaunajā sezonā Zviedrijas Superlīgā spēlēs Luīze Biļinska, kura jau savā pirmajā spēlē tika pie lieliskas (1+3) statistikas. Šajā turnīrā Biļinskas klubs cīņu par titulu sāks pret "Vasteras IBS" piektdienas vakarpusē. Sestdien no rīta gaidāma spēle pret Norvēģijas spēcīgākās līgas komandu "SF Grei", bet vakarā mačs ar vēl vienu zviedru komandu "Telge SIBK".

"SF Grei" komandas rindās laukumā atgriezīsies Līga Garklāva, kura šā kluba sastāvā sāka pērno sezonu, bet tad uz laiku pārtrauca savu florbolistes karjeru. Pirms pāris nedēļām Garklāva sava kādreizējā kluba "Sveiva" rindās uzspēlēja "Czech Open", bet tagad kļuvis zināms, ka viņa atgriežas "SF Grei" rindās. Piektdien pirmā spēle pret "Telge SIBK", sestdien no rīta jau pieminētais mačs pret Luīzi Biļinsku, bet vēlāk vakarā mačs ar "Vasteras IBS". Kā izteicās Garklāva, tad pašlaik komanda nav aizvadījusi nevienu pārbaudes spēli un turnīrs Zviedrijā būs kā sākums sportiskās formas iegūšanai.

Tradicionāli turnīrā spēlēs arī "Sveiva", kuru krāsas turpinās pārstāvēt Diāna Isjomina. Norvēģijas čempionvienība turnīru sāks piektdienas vakarā ar spēli pret "Tronsko Edano IBK", bet turpinās sestdien ar agro spēli pret "Hagfors IF Ungdom" un vēlāk vakarā cīņa pret "Skattkarrs IK". Šajā turnīrā nepieciešams atgūt pārliecību par saviem spēkiem pēc neveiksmīgi aizvadītā turnīra Čehijā.

"Sargazerland Cup" turnīrā piedalīsies Kristapa Vaiča pārstāvētais Šveices NLB līgas klubs "Ad Astra Sarnen", kuriem sestdien ar neilgu laika sprīdi būs jāaizvada divas pilnās spēles, kas prasīs pamatīgu spēka patēriņu. Jāpiezīmē, ka komanda līdz šim jau aizvadījusi divas oficiālās spēles, pārvarot divas Šveices kausa izcīņas kārtas. Pārbaudes spēli pret "Waldkirch St.Gallen" aizvadīs arī Jāņa Rajecka Šveices NLA klubs "Kloten-Bulach Jets", kuri atgriezušies no "Czech Open" un kuriem viena pārbaudes spēle izkrita pretinieku slimību dēļ.

Pagalam neveiksmīgi iepriekšējo pārbaudes maču aizvadīja Arta Raituma pārstāvētais Turku TPS, kas pērn bija tuvu iekļūšanai Somijas Elites līgas pusfinālā. Kā atzina Raitums, tā bijusi viena no visu laiku sliktākajām kluba spēlēm kopš viņš atrodas Somijā. Nedēļas nogalē TPS būs iespēja reabilitēties, aizvadot divas pārbaudes spēles mājās pret "Koovee". Interesanti būs uzzināt arī kā Zviedrijā sevi atrādīt turpinās Toms Bitmanis, kurš lieliski iejuties 1.divīzijas kluba "IBK Sundsvall" rindās, kuriem sestdien paredzēta spēle pret "IBK Sandviksen", bet svētdien spēle pret "Allsvenskan" līgas klubu "Gavle IBK" un vēlāk vakarā arī ar "Gotsunda IBK".

Klubu Somijā nomainījis kādreizējais Latvijas U-19 izlases florbolists Emīls Hartmanis, kurš pārstāvēs Porvo PSS, kuru rindās agrāk jau ir spēlējuši vairāki latvieši. Pirmajā pārbaudes spēlē pret Helsinku "Jokerit" izdevies izcīnīt uzvaru ar rezultātu 6:4. Latviešu florbolists darbojās otrās maiņas centrā, spēli pabeidzot ar lietderības koeficientu +1. Talsiniekam arī pašam bija vairākas labas epizodes, kuras gan palika neizmantotas. Nākamā spēle komandai paredzēta pirmdien, kad jāuzņem 1.divīzijas klubs "Loviisa", kuru rindās agrāk arī spēlējuši vairāki labi florbolisti no Latvijas.

Tik tālu par vairākiem vadošajiem Latvijas florbolistiem ārzemēs. Tomēr sportiski nozīmīgākais turnīrs nedēļas nogalē būs EuroFloorball Challenge jeb pēc spēka trešais spēcīgākais florbola turnīrs Eiropas kausu hierarhijā. Kā viena no turnīra dalībniecēm būs Francijas čempionvienība "IFK Paris", kuri pērnajā rudenī viesojās Cēsīs uz EuroFloorball Cup, bet šosezon savas rindas pastiprinājuši ar latviešu florbolistu Raivi Melderi, kurš gan augstā līmenī nav spēlējis. Šī pāreja viņam ļaus debitēt Eiropas kausa izcīņā, kur klubam pirmā spēle jau ceturtdienas pēcpusdienā pret ungāru klubu "Phoenix Fireball", piektdien agri no rīta spēkošanās ar itāļu komandu "FBC Bozen", bet sestdien vēl viens mačs ar ungāriem, šoreiz pret "Dunai Krokodilok". Tālākais jau būs atkarīgs no parādītajiem rezultātiem grupu turnīrā. Šā turnīra uzvarētāji nodrošinās tiesības 2017.gadā cīnīties otrajā prestižākajā turnīrā – EuroFloorball Cup.