Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:10, Did:0, useCase: 3

Aizvadīta pirmā meistarklase florbola vārtsargiem

Ritvars Raits
Ritvars Raits

Aizvadīta pirmā meistarklase florbola vārtsargiem
Foto: Renārs Buivids

Pirmo reizi Latvijas florbola vēsturē sarīkotajos florbola vārtsargu treniņos pieredzējušo meistaru Anda Blinda un Valērija Bodnieka vadībā svētdien Rīgā, Olimpiskajā sporta centrā, piedalījās 21 vārtsargs vecumā no desmit līdz pat 24 gadiem.

Florbols ir viens no sporta veidiem, kuros vārtsarga loma komandas panākumos ir milzīga, taču šā ampluā spēlētāji nereti darbības pamatprincipus apguvuši pašmācības ceļā, izvēlētos sev ērtāko, bet nebūt ne labāko darbības stilu.

Tieši tāpēc pēc Latvijas izlases vārtsarga, pieckārtējā Latvijas čempiona Anda Blinda iniciatīvas tika aizsākts vārtsargu skolas projekts. Treneru lomā iejutās gan Blinds, gan Valērijs Bodnieks, kurš vienīgais ir līdzīgu vārtsargu skolu dalībnieks Somijā.

"Pārsteidza lielā interese par šiem treniņiem. Ļoti ātri pieteicās 24 vārtsargi, bet vēl vismaz pieciem mums nācās atteikt. Beigu beigās pirmajā treniņā piedalījās 21 vārtsargs,” stāsta Andis Blinds. "Ņemot vērā, ka treniņā ir ne tikai praktiskās nodarbības, bet arī teorētiskā sadaļa un videoanalīze, tad aicinājām uz nodarbībām vārtsargus no desmit gadu vecuma. Mums ar Valēriju Bodnieku bija liels gods dalīties ar zināšanām pat ar tādiem vārtsargiem, kuru meistarība ir ļoti tuvu Virslīgas prasībām. Varbūt jau nākamajā sezonā kāds no viņiem būs mūsu konkurents?”

Vārtsargu skolas turpmākajā darbībā iecerēts aizvadīt pa vienam treniņam mēnesī, taču Blinds uzsvēra, ka svarīgākais meistarības progresa nodrošinājumam ir šajās nodarbībās iegūtās zināšanas izmantot arī ikdienas treniņos, lai puišu un meiteņu darbība vārtos būtu arvien pareizāka un labāku rezultātu nodrošinoša. Florbola vārtsargiem svarīga ir sekundes simtdaļa, lai paspētu atvairīt metienu, tādēļ pieredzējušie treneri mācīja gan pareizi pārvietoties vārtos, gan arī izvēlēties optimālo pozīciju rokām.

Īpaši centīgi skolnieki bija gados jaunākie florbola vārtsargi. Pati jaunākā dalībniece bija tikai dienu pirms vārtsargu skolas treniņa desmito dzimšanas dienu nosvinējušā Estere Lismante no FS "Masters/Ulbrokas” U-10 zēnu (!) komandas. Esteres mamma pastāstīja, ka ģimenē nekad iepriekš nav bijis florbolistu, tādēļ meitas izvēli grūti izskaidrot. "Sākotnēji viņa mēģināja skriet pa laukumu kā spēlētāja, taču iestājās vārtos un tur bija daudz labākas sekmes,” piebilst Esteres mamma.

"Lieli zilumi nav bijuši, taču joprojām ir nedaudz bail, kad bumbiņa trāpa pa ķiveri,” komentē Estere Lismante. "Trenējos jau otro gadu Ulbrokā pie trenera Aināra Juškēviča. Florbols ir ļoti interesants, un vēlos kādreiz kļūt par Latvijas izlases vārtsardzi!”

Paralēli praktiskajam darbam ar vārtsargiem tiek domāts arī par ekipējuma uzlabošanu, it īpaši attiecībā uz ceļu sargiem, lai palīdzētu izvairīties no nesamērīgajām slodzēm tieši uz ceļiem. Brends "Blind Save” izveidots ar mērķi rūpēties tieši par vārtsargu inventāru. Pirmais izveidotais produkts ir tieši ceļu sargu, kurus jebkurš interesents var pats izmēģināt un pārliecināties par to noderību.

Vārtsargu skolas turpmāku sekmīgu darbību nodrošinās arī Latvijas Florbola savienības prezidenta Ilvja Pētersona dāvinājums – liela soma ar florbola bumbiņām, jo tieši tās ir vārtsargu "darba rīki”.

Renārs Buivids,
floorball.lv

Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja