Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:14, Did:0, useCase: 3

Vācija dramatiskā finālā triumfē lauka hokeja PK

Juris Miņins
Juris Miņins

Vācija dramatiskā finālā triumfē lauka hokeja PK
Foto:AFP/Scanpix

Vācijas kungu lauka hokeja izlase šodien notikušajā FIH Pasaules kausa finālā pēcspēles metienu sērijā ar 5:4 pārspēja Beļģiju, izcīnot savu trešo Pasaules kausa čempionu titulu.

Starptautiskās hokeja federācijas (FIH) Pasaules kauss vīru komandām, kas ir šī sporta veida viens no galvenajiem turnīriem, risinājās no 13. līdz 29. janvārim Indijas pilsētās Bubanešvarā un Raurkelā. Tajā piedalījās 16 komandas, kas vispirms izspēlēja grupu turnīru, bet tad, kā jau ierasts, cīnījās izslēgšanas mačos.

Jāsaka, ka jau agrajos turnīra posmos bija fiksēti pāris interesanti rezultāti. Tā, piemēram, Jaunzēlande grupu turnīra mačā piekāpās Malaizijai. Savukārt pirmajā "play-off" kārtā jau paši jaunzēlandieši no tālākās cīņas izslēdza Indiju (3:3, (5:4)), bet malaizieši ar daudz titulētāko Spānijas izlasi spēja cīnīties līdz pat pēcspēles metieniem. Savukārt Dienvidkoreja noformēja agro reisu uz mājām Argentīnai.

Ceturtdaļfinālos lieli pārsteigumi netika novēroti un var teikt, ka visas turnīra spēcīgākās komandas arī soļoja pretim finālam. Pusfinālā Vācija tikās ar Austrāliju, bet kaimiņu rēķinus kārtoja Beļģija un Nīderlande. Vācieši uzvarēja ar 4:3, bet belģi, pamatlaikā nespējot pieveikt "oranžos", to izdarīja pēcspēles metienos ar 3:2.

Fināls, kurā spēkiem savā starpā mērojās Beļģija un Vācija, bija gana interesants no vēsturiskā aspekta, tā kā beļģi bija esošie čempioni, kas triumfēja 2018. gada turnīrā, bet Vācijas zvaigžņu stunda bija 2002. un 2006. gada turnīros.

Beļģi bija tie, kas pirmie izvirzījās vadībā, turklāt, vārtos raidot divas bumbiņas. Vispirms izcēlās Florēns van Aubels, bet minūti vēlāk izcēlās arī Tangejs Cosins. Vācijas hokejisti, noslēdzot pirmo ceturtdaļu ar 0:2, nepadevās un mērķtiecīgi vispirms samazināja rezultāta starpību, tad rezultātu izlīdināja un 48. minūtē pārņēma vadības grožus. Niklass Felens, Gonzalo Pelats un komandas kapteinis Mats Grambušs bija tie, kuri pārspēja Loicu van Durenu.

Tiesa, kā jau labā izrādē, arī te bija jāsagaida kulminācija un tā tika sagaidīta jau pēcspēles metienos, kuri kļuva aktuāli Toma Būma precīzā raidījuma vāciešu vārtos.

Arī izgājienu sērijā bija spraigiem mirkļiem un dramatisma pilna, jo vispirms nepaveicās beļģiem, kuri nespēja realizēt divus metienus, bet vācieši garām vārtiem raidīja trešo un piekto mēģinājumu, kas nozīmēja, ka spēle noritēs līdz pirmajai kļūdai.

To septītajā izgājienā pieļāva beļģis Cosins, kas nozīmēja, ka Vācijas lauka hokeja izlase pēc 17 gadu pārtraukuma ir atgriezusies Pasaules kausa čempiones godā.

Jāpiebilst, ka trešo vietu šajā turnīrā ieņēma Nīderalnde, kas spēlē par bronzas medaļu pārspēja Austrāliju ar 3:1.

Tāpat jāatzīmē, ka šis Pasaules kauss mājiniekiem, indiešiem, bija vēl neveiksmīgāks kā 2018. gada kampaņa, Toreiz viņi palika sestie, bet šogad viņiem bija jāsamierinās ar dalītu (dalītu ar Argentīnu) devīto vietu.

Nākamais FIH pasaules kauss vīru komandām ir ieplānots 2026. gadā un to uzņems Beļģija un Nīderlande.

Atgādināsim, ka dāmām Pasaules kauss lauka hokejā notika 2022. gada vasarā un tajā, finālā ar 3:1 pārspējot argentīnietes, triumfēja Nīderlandes lauka hokejistes.

FIH 2023. gada Pasaules kauss, vietu sadalījums

#Komanda
1.Vācija
2.Beļģija
3.Nīderlande
4.Austrālija
5.Anglija
6.Spānija
7.Jaunzēlande
8.Dienvidkoreja
10.Argentīna
10.Indija
11.DĀR
11.Velsa
13.Francija
13.Malaizija
15.Japāna
15.Čīle