Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:14, Did:0, useCase: 3

Beļģija uzvar lauka hokeja EČ un kvalificējas Tokijas olimpiskajām spēlēm

Juris Miņins
Juris Miņins

Beļģija uzvar lauka hokeja EČ un kvalificējas Tokijas olimpiskajām spēlēm
Foto: AP/Scanpix

Šodien notikušajā lauka hokeja Eiropas čempionāta finālmačā mājnieki, Beļģijas izlase, vairāk nekā pārliecinoši, ar 5:0, pārspēja Spānijas valstsvienību un ieguva ne tikai zelta medaļas, bet arī vietu 2020. gada olimpiskajās spēlēs.

2019. gada Eiropas čempionātā lauka hokejā finālspēlē cīnījās divas komandas, kas atklāja šo turnīru, proti, Beļģija un Spānija. Pirmajā cīņā beļģi izcīnīja pārliecinošu uzvaru ar 5:0, tāpēc spāņiem, acīmredzami, bija sportiskais azarts, lai pierādītu, ka šoreiz tik vieglas uzvaras nebūs.

Jāatzīst, ka, lai vai kā spāņi censtos noskaņoties uz šo maču, laukuma un arī visa turnīra saimnieki beļģi šoreiz nepieļāva domu, ka viņi varētu netikt pie zelta medaļām, tāpēc jau no paša spēles sākuma devās uz priekšu un tas arī deva augļus, jo Jons-Jons Domens pirmos vārtus guva 10. minūtē, bet puslaika pārtraukumā ejot beļģu pārsvars jau bija 4:0.

Atlikušajā mača daļā mājnieku galvenais uzdevums bija nepieļaut muļķīgas kļūdas, jo četru vārtu pārsvars lauka hokejā ir ne mazāk iespaidīgs kā hokejā uz ledus. To viņi arī izdarīja, jo spāņi vārtus finālā tā arī neguva, bet Aleksandrs Hendrikss guva otrā puslaika vienīgos vārtus, tādējādi ļaujot Beļģijas komandai atkārtoti izcīnīt uzvaru pār Spāniju ar 5:0.

Beļģijas "Sarkanajām lauvām", kā šo komandu neformāli dēvē tās līdzjutēji, šis ir pirmais Eiropas čempionu tituls vienības pastāvēšanas vēsturē (iepriekšējais labākas rezultāts bija divas otrās vietas, viena no kurām 2017. gadā), kas tikai pastiprina faktu, ka Beļģijā kungu lauka hokejs pašlaik pārdzīvo labākos laikus, jo pirms gada tieši beļģi uzvarēja Pasaules kausā, bet 2016. gada olimpiskajās spēlēs viņi saņēma sudraba medaļas.

Savukārt Spānijas komandai šis ir labākais Eiropas čempionāta iznākums kopš 2007. gada, kad viņi arī palika otrajā vietā, tiesa, 2005. gadā viņi bija čempioni.

Bez zelta medaļām, ko beļģi saņēma kā EČ uzvarētāji, viņi arī tika pie vietas 2020. gada olimpisko spēļu lauka hokeja turnīrā. Bez beļģiem uz šo turnīru vēl ir kvalificējušies DĀR un Argentīnas hokejisti, bet japāņi turnīrā spēlēs kā spēļu organizatoru komanda. Jāpiebilst, ka līdz šī gada 3. oktobrim būs zināmas visas 12 olimpisko spēļu vīru turnīra dalībnieces.

Tiesa, pirms fināla tika izspēlēts bronzas mačs, kurā tikās Nīderlande un Vācija, t.i., abas pusfinālu neveiksminieces. Šajā spēlē ilgu laiku bija intriga, jo, lai arī tās ievadā nīderlandieši izvirzījās vadībā ar vienu vārtu pārsvaru, līdz pat 43. minūtei šis rezultāts tāds arī palika. Tālāk gan "Oranžie" otrreiz raidīja bumbiņu vāciešu vārtos un tas viņu oponentus "salauza", tāpēc beigu beigās mača rezultāts arī bija tik iespaidīgs – 4:0 par labu Nīderlandei.

Izšķirošās spēles tika aizvadītas arī atpalicēju grupā, kuru, kā jau bijām rakstījuši, šoreiz veidoja Britu salu izlašu kvartets. Interesanti, ka olimpiskajās spēlēs Lielbritānija, atbilstoši SOK noteikumiem, ir pārstāvēta ar vienu izlasi, kamēr pārējos čempionātos katra zeme spēlē atsevišķi.

Pēdējā kārtā tika fiksētas divas "sausās" uzvaras – Anglija ar 3:0 pārspēj Skotiju, bet Velsas un Īrijas mača rezultāts bija 4:0 par labu velsiešiem. Līdz ar to, abas komandas, kas pēdējā kārtā tika pie panākumiem arī ir saglabājušas vietu nākošā Eiropas čempionāta, kas norisināsies pēc diviem gadiem, elites grupā. Savukārt Skotija un Īrija nu būs spiestas 2021. gadā spēlēt EČ otrajā līgā.

2019. gada Eiropas čempionāts lauka hokejā

#Komanda
1.Beļģija
2.Spānija
3.Nīderlande
4.Vācija
5.Anglija
6.Velsa
7.Skotija
8.Īrija

Izmantotie resursi:
Home | FIH
https://eurohockey.org/