Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:131, Did:0, useCase: 3

Feikners: ''Priecē, ka LU norit regulāri individuālie treniņi''

Feikners: ''Priecē, ka LU norit regulāri individuālie treniņi''
Rendijs Feikners

Vakar ar uzvaru (96:87 pret ,,Valmiera/ORDO’’) jauno OlyBet Latvijas Basketbola līgas sezonu sāka ,,Latvijas Universitātes’’ studentu komanda, kuras sastāvā jau tradicionāli gadu no gada debitē jauni spēlētāji. Izņēmums nav arī šis gads un viens no papildinājumiem ir Rendijs Feikners.

21 gadu jaunais aizsargs Feikners ir pārstāvējis visu vecumu Latvijas jaunatnes izlases, kā arī debija LBL 1.divīzijā tika piedzīvota jau pirms vairākām sezonām, kad pārstāvēja projektu ,,LMT Basketbola akadēmija’’. Toreiz, 2013./2014.gada sezonā, spēlētājs sezonā vidēji guva 7,1 punktu un ar līdzīgu pienesumu (7 punkti, labākais +/- rādītājs komandā: 13) palīdzēja Latvijas Universitātei pirmo reizi vēsturē sezonu iesākt ar uzvaru, šoreiz pārspējot Valmieras komandu.

Jaunais basketbolists aizvadītos gadus pavadīja Amerikā, taču augstāko izglītību nolēmis iegūt tepat Latvijā, studējot Latvijas Universitātē. Rendijs šoruden uzsāka studijas Fizikas un matemātikas fakultātes bakalaura studiju programmā ''Matematiķis-statistiķis''.

Nelielā intervijā spēlētājs stāsta par pieņemto lēmumu, kā arī iejušanos jaunajā komandā.

Rendij, kādi Tev ir pirmie iespaidi par LU basketbola sistēmu?
Pirmie iespaidi ir ļoti labi. Pašam bija viegli iejusties komandā, jo džeki ir draudzīgi un atsaucīgi. Lielāko daļu spēlētāju jau zināju iepriekš, ar kuriem bija jau sanācis spēlēt kopā un arī pretiniekos. Runājot par sportisko pusi, treniņi ir ļoti kvalitatīvi un priecē tas, ka regulāri norit individuālie rīta treniņi, bez kuriem, manuprāt, mūsdienu basketbols nav iedomājams. Tāpat arī varu teikt tikai to visu labāko par mūsu treneru korpusu. Šeit jūtos ļoti labi!

Pēdējos trīs gadus biji pavadījis ASV, taču tomēr augstāko izglītību nolēmi iegūt Latvijas Universitātē. Kā nonāci līdz šādam lēmumam?
Pievienoties LU nolēmu jau pagājušajā pavasarī. Jā, diemžēl Amerikā viss nesanāca tā, kā iecerēts, tāpēc pieņēmu lēmumu atgriezties Latvijā un turpināt studijas šeit. Nolēmu pievienoties Latvijas Universitātes basketbola sistēmai, jo vēl joprojām vēlos spēlēt basketbolu iespējami augstākajā līmenī, paralēli studējot un iegūstot labu izglītību. LU to nodrošina, tādēļ esmu priecīgs būt šeit.

Vai bez LU apsvēri arī citus variantus studijām un basketbolam?
Jā, iespējas bija dažādas, bet LU bija pirmā izvēle, jo, kā jau minēju, varu iegūt labu izglītību, paralēli spēlējot basketbolu augstākajā līmenī Latvijā. Citas organizācijas šādu iespēju salikumu nepiedāvā.

Tu laikam vislabāk varētu salīdzināt studentu basketbolu šeit un ASV. Kādas ir būtiskākās atšķirības?
Jā, pēdējo gadu ASV studēju Floridas līča krasta universitātē (Florida Gulf Coast University), pabeidzot 1.kursu biznesa vadībā. Ir vairākas atšķirības starp šo organizāciju un manu bijušo. Piemēram, Amerikā studentu sports ir lielā cieņā un tam ir senas tradīcijas, tāpēc tā apjoms un finansējums vairākiem sporta veidiem ir iespaidīgs. Studentam-sportistam skola un sports ir ļoti labi sabalansēts un par visu ir padomāts gan uz laukuma, gan ārpus tā. Jāsaka, ka Latvijas Universitātes sports iespēju robežās cenšas darīt to pašu, apvienojot sportu ar izglītību.
Izglītības sistēma Amerikā ir savādāka nekā Latvijā. Bet vai tā ir labāka? Tas jau ir cits jautājums. No sportista skatu punkta Amerikā izglītības sistēmai lielākais mīnuss ir tas, ka, ja Tev skola nav apmaksāta jeb iegūta stipendija, tad studijas ir neiedomājami dārgas. Cita būtiska atšķirība ir arī tā, ka visa studenta dzīves ikdiena notiek kampusā – studentu kopmītnes, sporta centrs un augstskola atrodas vienuviet (LU Torņakalna attīstības projekts paredz līdzīga tipa kampusa izveidi, aut.).
Vēl arī basketbols tur ir vairāk tendēts uz individuālo meistarību, nevis taktiku. Protams, tas ir atkarīgs gan no līmeņa, gan komandas, gan galvenā trenera filozofijas, taču kopumā spēle ir ļoti fiziska un atlētiska.

Kādi būtu tavi personīgie sezonas mērķi?
Noteikti cīnīties par uzvaru katrā spēlē, palīdzēt komandai cik vien ir manos spēkos, kļūt labākam individuāli, kā arī tajā pašā laikā labi mācīties.

Amerikā studentu basketbolā līdzjutēju tradīcijas ir apskaužamas, taču vai esi ko dzirdējis par LU mājas spēļu atmosfēru?
Par LU faniem priekštats ir no aizvadīto sezonu bildēm un video, taču neko daudz vairāk pateikt vēl nevaru. Katrā ziņā ceru, ka tribīnes būs pilnas un mūsu 6.spēlētāja atbalsts palīdzēs mums gūt uzvaras!

Latvijas Universitātes komanda nākošo spēli OlyBet LBL ietvaros aizvadīs 4.oktobrī izbraukumā Ventspilī, kam 15.oktobrī sekos cīņa Kauguros pret ,,Jūrmalu’’, savukārt pirmo sezonas spēli Elektrum Olimpiskajā centrā studenti īpašā gaisotnē aizvadīs 22.oktobrī, kad tiksies ar ,,Jēkabpili’’. Spēles sākums pl.18

Izmantotie resursi:

bk.lu.lv