Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:131, Did:0, useCase: 3

Gailītis: "Blūms palīdzēs arī mums, treneriem"

Andrejs Siliņš

Gailītis: "Blūms palīdzēs arī mums, treneriem"
VEF galvenais treneris Jānis Gailītis
Foto: Vladislavs Proškins, f64

"Jānis var izstāstīt precīzāk to, kā spēlētājs jūtas laukumā, kur ir kāda problēma - domāju, ka viņš palīdzēs daudz arī mums, treneriem," ceturtdien pēc "VEF Rīga" preses konferences portālam Sportacentrs.com komandas jaunieguvumu Jāni Blūmu raksturoja galvenais treneris Jānis Gailītis.

Kāds ir īsais izvērtējums un galvenie secinājumi par pagājušo sezonu?
- Protams, neesam apmierināti ar rezultātu ne VTB līgā, ne Latvijas čempionātā. Tā bija grūta sezona visādā ziņā. Bija apstākļi, ko mēs nevaram ietekmēt. No tā, ko varam ietekmēt - komplektācija sezonas sakumā nebija tāda, kas spēj dot rezultātu. Kad mainījās treneris, mainījās arī spēle, taču nepaspējām sasniegt maksimumu, ko varētu, jo pie mūsu spēļu režīma vienkārši pietrūka laika, arī veiksmes. Noteikti jāpiezīmē, ka LBL pagājušajā sezonā bija ļoti konkurētspējīga. Cenšamies šovasar paveikt darbu ļoti rūpīgi, vēl ir pietiekami daudz laika - redzēsim, kas sanāks.

Kluba prezidents preses konferencē atzina, ka vairāk tiks strādāts ar jaunajiem spēlētājiem. Vai tas nozīmē, ka varam gaidīt izmaiņas arī spēles stilā?
- Jebkurš vēlas rezultātu - tās ir uzvaras. Tikai ar jaunajiem spēlētājiem to sasniegt nevar. Jaunie spēlētāji biežāk tiks pie teikšanas, būs spēlētāju rotācijā un strādāsim rūpīgi ar viņiem. Spēles stilu ietekmēs sastāvs, kam to arī piemērosim. Spēlētāji jūtas labi, darot to, ko viņi māk darīt. Mums, treneriem, to jāmēģina izmantot.

Pirmais ārzemnieks Krisa Ričardsa personā pievienojies. Kurā virzienā tiek meklēti citi leģionāri?
- Tirgus ir plašs, īpaši tagad, vasarā. Krisa gadījumā - pazinām viņu kā spēlētāju, zinām, uz ko viņš ir spējīgs, aizvadīja ļoti labu sezonu Liepājā un ir spēlētājs, kurš noteikti vēl var progresēt. Par pārējiem leģionāriem runājot, mums ir ļoti dažādi varianti gan pēc nacionalitātēm, gan ģeogrāfiski. Nevadāmies pēc kāda konkrēta šablona, bet meklējam spēlētājus, kas atbilstu mūsu salīdzinoši ierobežotajam budžetam, kas grib augt un ir ar ambīcijām, tai pašā laikā jau var dot rezultātu.

Preses konferencē izskanēja tas, ka šosezon nebūs tik daudz ārzemnieku, cik bija pagājušosezon. Kurās pozīcijās tiek meklēti ārzemju spēlētāji?
- Tas būs atkarīgs arī no tā, kā beigsies sarunas ar latviešu spēlētājiem. Latvieši vienmēr bijuši mūsu prioritāte, esam uzrunājuši ļoti lielu latviešu spēlētāju loku. Mums jārēķinās, ka katrs ir savā karjeras attīstības punktā - cits uzskata, ka laiks doties uz ārzemēm, cits sevi redz citā komandā, cits finansiāli ir mums nepieejams. Mums tas ir jārespektē. No tā arī būs atkarīgs tas, kādus spēlētājus meklēsim ārzemēs.

Ričmondam Vildem un Artūram Strēlniekam bija līgums ar kluba opcijām paturēt vai nepaturēt. Kāpēc tika nolemts abus nepaturēt?
- Ričmonds ir spēlētājs, kurš ļoti mīl strādāt un tādā ziņā mums pret viņu nav nekādu iebildumu. Uzskatām, ka gan Ričmondam, gan mūsu klubam būtu labāk, ja viņš spēlētu tajā līmenī, kas ir starp koledžu basketbolu un VEF - kaut kur pa vidu. Lai varētu saņemt lielāku spēles laiku un attīstītu savu potenciālu krietni labāk. Tas, ka viņš pagājušajā sezonā konkurējošos apstākļos netika pie minūtēm, manuprāt, liecina, ka viņam vajadzētu pamainīt vidi. Potenciāli viņš jau tuvākajā laikā varētu sasniegt izlases līmeni. Savukārt Artūru ļoti augstu vērtējām ne tikai kā spēlētāju, bet arī to, cik lojāls viņš bijis mūsu klubam. Viņš veica kapteiņa funkcijas, lai gan īsti nav tas cilvēks, kas šie pienākumi būtu radīti. Līdz ar Jāņa [Blūma] atnākšanu šī kapteiņa īpašību spēlētāja vairs nav tik aktuāla. Pie tam mūsu budžeta apstākļos bija grūti arī vienoties ar Artūru par līguma nosacījumiem.

Jānis Blūms VEF spēlēs kā otrais numurs?
- Vislabāk Jānis jūtas kā otrais numurs, šai pozīcijā arī spēlējis pēdējos gadus. Protams, dažreiz viņš var palīdzēt arī saspēles vadītāja pozīcijā, ja tas ir vajadzīgs. Runājām ar viņu un sapratām, ka nav vairs tas karjeras posms, kad kaut ko vajadzētu mainīt, tāpēc pamatā viņš noteikti būs otrais numurs.

Abi ar Jāni savulaik trenējāties vienā basketbola skolā, taču viņš ir nedaudz vecāks par tevi un, pieļauju, kādreiz kā spēlētājs skatījies uz viņu kā uz etalonu. Nav mazliet jocīgas izjūtas, ka tagad būs viņš jātrenē?
- Nē, Jānis ir ļoti adekvāts visās savās izpausmēs arī ārpus laukuma. Viņš var palīdzēt man kā trenerim. Cerams, ka arī mēs viņam varēsim palīdzēt, un visi kopā tādā veidā palīdzēsim VEF kubam. Skaidrs, ka viņš spēs daudz dot citiem spēlētājiem, sevišķi jaunākiem. Jānis var izstāstīt precīzāk to, kā spēlētājs jūtas laukumā, kur ir kāda problēma - domāju, ka viņš palīdzēs daudz arī mums, treneriem.

Šovasar priekšā starts ar Latvijas U18 izlasi. Vai tiek runāts arī ar kādu no šīs komandas spēlētājiem par iespējamo pievienošanos VEF?
- Pagaidām neesam runājuši ne ar vienu, taču zinām situāciju ar visiem latviešu spēlētājiem, tai skaitā ar U18 izlasē esošajiem. Protams, ir tādi spēlētāji, kurus mēs gribētu - šai komandā ir jauni perspektīvi puikas. Tomēr katram ir jau savs redzējums par karjeras attīstību. Pie noteiktas situācijas gan neesam atmetuši cerības, ka kāds varbūt kādā brīdī varētu pievienoties mums arī VEF klubā.

Kā sokas ar gatavošanos U18 čempionātam?
- Beigās jau rezultāts čempionātā parādīs īsto spēku samēru. Pārbaudes mačos tomēr komandas mēdz būt dažādās sagatavošanās posma pakāpēs. Viena lieta, kas uztrauc - ir liela atšķirība starp vadošajiem spēlētājiem un pārējiem. Bet katrai izlasei ir savas īpatnības un, kā varēsim, tā spēlēsim.

Serbi bija paziņojuši, ka uz Turciju savu komandu nesūtīs, krievi gatavoja līdzīgu paziņojumu - abas komandas, kas teorētiski var nākt pretī astotdaļfinālā. Tas, ka čempionāts, visticamāk, tiks pārcelts, izmaina gatavošanos?
- Jebkurā gadījumā būs labāk, jo grūti atrast tālāku vietu Eiropā par Turciju (smejas). Protams, Somija būtu visideālākais variants. Ja par sportisko pusi - vairāk jau gribas pašam uzvarēt un nopelnīt konkrētu vietu, nevis iedzīvoties uz citu neveiksmēm.

  -2 [+] [-]

, 2016-07-21 17:45, pirms 8 gadiem
Cerams,ka VEF izdosies piesaistīt vēl kādu spēlētāju ar ''vārdu'', lai cilvēkiem būtu uz ko iet un skatīties!!