Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:131, Did:0, useCase: 3

Basketbola labākie: olimpiskā sapņa īpašnieks Raimo nadzīgākais aizsardzībā

Emils Ozerinskis

Portālā Sprtacentrs.com septīto gadu pēc kārtas esam veikuši basketbola apskatnieku, komentētāju un pazinēju aptauju, lai noteiktu aizvadītās "Pafbet" Latvijas - Igaunijas basketbola līgas regulārās sezonas spožākos spēlētājus un trenerus astoņās kategorijās. Vakardien atklāto rakstu sēriju šodien turpinām ar labāko jauno spēlētāju, labāko aizsardzības basketbolistu un labāko viesspēlētāju Latvijas klubos.

Aptaujas pirmā daļa: vējš iepūš Krūmiņa progresa burās
Aptaujas trešā daļa: balsojumā par sezonas MVP tiek atzīts Jaunzems

Balsotāji un balsošanas sistēma

2018. gadā Andrejs Siliņš iedibināja tradīciju - noteikt Latvijas Basketbola līgas labākos spēlētājus un trenerus Sportacentrs.com redakcijas iekšējā balsojumā. Jau nākamajā sezonā Latvijas un Igaunijas klubi apvienojās zem viena jumta, izspēlējot kopīgo čempionātu. Laika gaitā sāka augt arī Sportacentrs.comm organizētā aptauja un balsojumam pievienojās basketbola zinātāji arī no citiem medijiem. Trešo gadu pēc kārtas aptaujā tika sasniegts 20 respondentu skaits.

Balsotājs (Medijs)Balsotājs (Medijs)
Emīls Ozerinskis (Sportacentrs)Andrejs Siliņš
Kristiāns Dilāns (Sportacentrs)Guntis Keisels (Basket.lv)
Pēteris Neimanis (Sportacentrs)Žanis Peiners
Māris Noviks (Sportacentrs)Guntars Jonāns (Ūdenszeļļi)
Kārlis Justovičs (Sportacentrs)Niks Gaigalietis (Best4Sport)
Toms Mālmeisters (Sportacentrs)Mārcis Egle (Sportaziņas)
Māris Bergs (Latvijas Radio)Roberts Ūdris (Tonybetfan)
Mārtiņš Kļavenieks (Latvijas Radio)Gustavs Mellenbergs (William Hill)
Haralds Kārlis (TV4)Māris Siliņš (Jauns.lv)
Ralfs Blankveins (TV4)Roberts Džeriņš (Kurzemes Vārds)

Arī šogad noteicām labākos astoņās tradicionālajās kategorijās - sezonas MVP, labākais treneris, labākais ārzemnieks, gada progress, labākais rezervists, labākais aizsardzības spēlētājs, labākais jaunais spēlētājs un spilgtākais Latvijas basketbolists Igaunijas klubos. Vakardien pavēstījām pirmos trīs nomināciju uzvarētājus, šodien turpinām ar vēl trīs.

Labāko noteikšanā pieturamies pie vienkāršas balsojuma shēmas, kas izmantota arī visu iepriekšējo sezonu aptaujās - katrs balsotājs iesniedza savu labāko trijnieku katrai no kategorijām. 1. vieta saņem 3 punktus, 2. vietai tiek 2 punkti, bet 3. vietas īpašniekam pienākas 1 punkts. Vienāda punktu skaita gadījumā uzvarētu tas, kuram būtu vairāk augstākās vietas, bet, ja arī tad balsojums būtu vienāds, izšķirošā balss piederētu balsojuma organizētājam šo rindu autoram. Līdz šādai uzvarētāju noteikšanai nonākt gan nevajadzēja.

Labākais jaunais spēlētājs: Roberts Blūms (VEF Rīga)

21,3 min, 12,0 punkti, 2,9 rez.p., 33,7% 3 p.m. +8,9 efektivitāte.

Labākā jaunā spēlētāja kategorijai šosezon kvalificējās basketbolisti, kuri dzimuši 2002. gadā vai vēlāk. Tādēļ uz balvu potenciāli pretendēja vēl pēdējoreiz "jauno spēlētāju" kategorijā ietilpstošie zeļļi Ričards Vanags un Toms Skuja, taču viņu cerības tikt pie uzvaras šajā nominācijā sabradāja debitants Roberts Blūms, kurš ir par trīs gadiem jaunāks nekā augstāk minētie basketbolisti.

Pirms sezonas par ilggadējā Latvijas izlases kapteiņa Jāņa Blūma dēla Roberta pievienošanos "VEF Rīga" komandai kāds varēja pasmīkņāt, domājot, ka paps ievilcis puiku komandā pa blatam. 18 gadus vecais Roberts ātri apgāza jebkādas sazvērestības teorijas, nodemonstrējot savu meistarību un nekaunību basketbola laukumā. Roberts ātri kļuva par vienu no svarīgiem Vefiņa spēles mehānisma zobratiem, nereti ar saviem rezultatīvajiem metieniem izšķirot spēļu likteņus. 21. janvārī Blūms jaunākais atkārtoja visas Latvijas - Igaunijas basketbola līgas rekordu, gūstot 41 punktu pret Tallinas "Kalev/Snabb".

Kārlis Justovičs: Roberts Blūms parādījis 18 gadīgam netipiski spožu sniegumu, apliecinot augstvērtīgo talantu, bet, kas svarīgāk – sniedzis piemēru pārējiem (ne tikai jaunajiem) spēlētājiem darbaspējās.

Kristiāns Dilāns: Šķiet, ka pirmssezonā un sezonas ievadā pat pašā komandā neviens (vai retais) negaidīja, ka Blūms savā pirmajā profesionālajā sezonā sevi pieteiks tik spilgti. Izcilas spēles mijās ar ne tik labām, taču sezonas kopgriezumā aizsarga paveikto apliecina arī izsaukums uz valstsvienību un līgas rezultativitātes rekorda atkārtojums.

Niks Gaigalietis: Lai gan šajā nominācijā robežlielums ir 2002. gadā dzimušie spēlētāji, labākais manā vērtējumā bija 2005. gadā dzimušais Roberts Blūms, lai gan sportiskā bezkaunība brīžiem bija pat pārāk daudz, bet šosezon izcili sevi pieteica profesionālajā basketbolā un ne velti pat nopelnīja uzaicinājumu uz Latvijas vīriešu valstsvienību. Jau savos nepilnajos 20 gados bieži demonstrēja nobrieduša spēlētāja īpašības. Ļoti patika daudzās spēlēs 1 vs 1 aizsardzība, kad ar lielāko prieku “līda zem ādas” pretinieku komandas līderiem. Spilgta sezona Robertam!

Roberts Ūdris: "Hands down" - tas ir Blūms! Pirms sezonas vēl nebija skaidrības, vai tiks līgā vispār pie vērtīgām minūtēm, bet izmantoja savu iespēju ar uzviju.

Labākais jaunais spēlētājs (U22)

Spēlētājs (Komanda)Punkti
Roberts Blūms (VEF Rīga)57
Ričards Vanags (Rīgas Zeļļi)22
Toms Skuja (Rīgas Zeļļi)18
Juris Vītols (Rīgas Zeļļi)8
Rihards Aleksandrovs (LU)6

Balsojums

Balsotājs1.vieta2.vieta3.vieta
Andrejs SiliņšR. Vanags (3)R. Blūms (2)T. Skuja (1)
Emīls OzerinskisR. Vanags (3)R. Blūms (2)T. Skuja (1)
Guntars JonānsR. Blūms (3)T. Skuja (2)R. Aleksandrovs (1)
Guntis KeiselsR. Blūms (3)T. Skuja (2)J. Vītols (1)
Gustavs MellenbergsR. Blūms (3)J. Vītols (2)R. Švītiņš (1)
Haralds KārlisR. Blūms (3)R. Aleksandrovs (2)K. Karlsons (1)
Kārlis JustovičsR. Blūms (3)R. Vanags (2)R. Aleksandrovs (1)
Kristiāns DilānsR. Blūms (3)T. Skuja (2)R. Aleksandrovs (1)
Mārcis EgleR. Blūms (3)R. Vanags (2)T. Skuja (1)
Māris BergsR. Blūms (3)R. Vanags (2)T. Skuja (1)
Māris NoviksR. Blūms (3)R. Vanags (2)P. Pinnis (1)
Māris SiliņšR. Blūms (3)R. Vanags (2)T. Skuja (1)
Mārtiņš KļavenieksR. Blūms (3)J. Vītols (2)R. Vanags (1)
Niks GaigalietisR. Blūms (3)T. Skuja (2)R. Vanags (1)
Pēteris NeimanisR. Blūms (3)T. Skuja (2)R. Aleksandrovs (1)
Ralfs BlankveinsR. Blūms (3)V. Briedis (2)O. Fārenhorsts (1)
Roberts DžeriņšK. Karlsons (3)R. Blūms (2)J. Vītols (1)
Roberts ŪdrisR. Blūms (3)R. Vanags (2)T. Skuja (1)
Toms MālmeistersR. Blūms (3)J. Vītols (2)T. Skuja (1)
Žanis PeinersR. Blūms (3)R. Vanags (2)T. Skuja (1)

Sportacentrs.com aptaujas vēsture

GadsLabākais jaunaisGadsLabākais jaunais
2024.Roberts Blūms (VEF Rīga)2020.Artūrs Kurucs (VEF Rīga)
2023.Ričards Vanags (Liepāja)2019.Renārs Birkāns (LU)
2022.Dāvids Vīksne (LU)2018.Rihards Lomažs (Ventspils)
2021.Anrijs Miška (LU)

Labākais aizsardzības spēlētājs: Zigmārs Raimo (Rīgas Zeļļi)

27,3 min, 9,4 punkti, 7,4 atl.b., 2,4 pārtv.b., +17,7 efektivitāte.

Pagājušajā sezonā par Latvijas klubu labāko aizsardzības spēlētāju tika atzīts Linards Jaunzems. Šogad ventspilnieku uzbrucējs nebija tālu no sava titula nosargāšanas, tomēr, apkopojot balsojuma rezultātus, Jaunzemam priekšā aizsteidzās jaunā projekta "Rīgas Zeļļi" rindās spēlējušais Zigmārs Raimo. Tieši spēlē pret ventspilniekiem Madonas basketbola audzēknis veica savu lielāko zādzību - astoņreiz atbrīvojot pretinieku komandu no spēles apaļā priekšmeta īpašumtiesībām. Sezonas kopgriezumā Raimo bija aktīvākais bumbu pārtvērējs, vidēji mačā tiekot pie 2,4 stīliem.

Tāpat nevar nenovērtēt to, ka Raimo bija rīdzinieku naskākais cīnītājs zem groziem, sagrābjot 7,4 bumbas vidēji spēlē. Raimo zeļļu rindās spēlēja gan tikai līdz februāra vidum, kad basketbolists savas prioritātes vismaz tuvākajam laikam ir pārlicis uz groza bumbas 3x3 versiju, lai censtos kvalificēties un iekļūtu Latvijas izlases sastāvā gaidāmajām Parīzes olimpiskajām spēlēm.

Niks Gaigalietis: Viena no sarežģītākajām nominācijām, bet šeit par labu man nospēlēja fakts, ka Zigmārs Raimo gan saturiski, gan statistiki (2,4 pārtvertas bumbas) izcēlās visvairāk starp visiem spēlētājiem, Zigmārs Raimo ir "Pafbet" Latvijas - Igaunijas līgas Dreimonds Grīns, lai gan pēc auguma parametriem Zigmāram pat ir sarežģīti sameklēt pozīciju laukumā, bet tieši tas arī ir viens no Zigmāra plusiem, ka ar savu nestandarta basketbolista augumu var darīt daudz un dažādas lietas laukumā, sevišķi aizsardzībā, Zigmāram nesagādāja problēmas segt laukumā ne aizsarga, ne uzbrucēja, ne centra pozīcijas spēlētājus.

Roberts Ūdris: Grūta izvēle starp Raimo un Jaunzemu, bet tomēr "zagt" bumbas tik naski un cīnīties ar lielajiem vīriem lika nosliekties šoreiz par Raimo. Bet ļoti sīva cīņa bija par izvēli.

Kārlis Justovičs: Zigmārs Raimo balstījis “Rīgas Zeļļu” pirmās sezonas augstvērtīgos sasniegumus.

Labākais aizsardzības spēlētājs

Spēlētājs (Komanda)Punkti
Zigmārs Raimo (Rīgas Zeļļi)38
Linards Jaunzems (Ventspils)30
Kristaps Dārgais (Ogre)13
Arnaldo Toro (VEF Rīga)13
Dāvids Vīksne (Rīgas Zeļļi)6

Balsojums

Balsotājs1.vieta2.vieta3.vieta
Andrejs SiliņšZ. Raimo (3)K. Dārgais (2)L. Jaunzems (1)
Emīls OzerinskisA. Osborns (3)L. Jaunzems (2)K. Dārgais (1)
Guntars JonānsZ. Raimo (3)K. Dārgais (2)L. Jaunzems (1)
Guntis KeiselsZ. Raimo (3)E. Krūmiņš (2)K. Mediss (1)
Gustavs MellenbergsD. Vīksne (3)K. Dārgais (2)Z. Raimo (1)
Haralds KārlisL. Jaunzems (3)Z. Raimo (2)K. Dārgais (1)
Kārlis JustovičsL. Jaunzems (3)Z. Raimo (2)A. Toro (1)
Kristiāns DilānsD. Vīksne (3)L. Jaunzems (2)E. Lucis (1)
Mārcis EgleZ. Raimo (3)L. Jaunzems (2)A. Toro (1)
Māris BergsL. Jaunzems (3)A. Toro (2)K. Dārgais (1)
Māris NoviksL. Jaunzems (3)Z. Raimo (2)A. Toro (1)
Māris SiliņšZ. Raimo (3)R. Zēbergs (2)A. Toro (1)
Mārtiņš KļavenieksK. Dārgais (3)L. Jaunzems (2)G. Kampuss (1)
Niks GaigalietisZ. Raimo (3)L. Jaunzems (2)A. Toro (1)
Pēteris NeimanisA. Toro (3)L. Jaunzems (2)Z. Raimo (1)
Ralfs BlankveinsZ. Raimo (3)A. Toro (2)F. Lācis (1)
Roberts DžeriņšZ. Raimo (3)K. Dubults (2)A. Ausējs (1)
Roberts ŪdrisZ. Raimo (3)L. Jaunzems (2)A. Toro (1)
Toms Mālmeisters---
Žanis PeinersZ. Raimo (3)L. Jaunzems (2)K. Dubults (1)

Sportacentrs.com aptaujas vēsture

GadsLabākais aizsardzībāGadsLabākais aizsardzībā
2024.Zigmārs Raimo (Rīgas Zeļļi)2020.Klāvs Čavars (Ventspils)
2023.Linards Jaunzems (Ventspils)2019.Mareks Mejeris (VEF Rīga)
2022.Deniss Krestiņins (Ventspils)2018.Deniss Krestiņins (Jūrmala)
2021.Maikls Kaizers (VEF Rīga)

Labākais ārzemnieks: Išmaels El-Amins (Ventspils)

30,0 min, 21,1 punkts, 3,8 atl.b., 3,0 rez.p., 43,6% 3 p.m. +19,6 efektivitāte.

Iepriekšējās trīs sezonās labāko preci ārzemnieku tirgū izdevās nopirkt Latvijas čempionvienībai "VEF Rīga". Lai gan arī šajā sezonā galvaspilsētas klubam netrūka meistarīgu spēlētāju no okeāna otras puses, tomēr sezonas gaitā melnā nāve pilnībā izformēja savas leģionāru rindas, vienībā nepaliekot nevienam no sezonu rīdzinieku rindās sākušajiem viespēlētājiem. Tikmēr "Ventspils" jau starpsezonā trāpīja ar Bulgārijas līgas vērtīgākā spēlētāja Išmaela El-Amina piesaisti. 25 gadus vecais amerikānis ar vidēji 21,1 punktu spēlē kļuva par visas Latvijas - Igaunijas apvienotās līgas šīs sezonas rezultatīvāko spēlētāju.

El-Aminam regulārās sezonas laikā bija tikai viena tukšā spēle, kad netika sasniegta divciparu gūto punktu robeža. Tas notika mačā pret līgas pastarīti, kur patiesi amerikānim nevajadzēja iespringt, jo kurzemnieki soļoja pa priekšu ar trīsdesmit punktu vadību. Divas reizes pamatturnīra gaitā aizsargs guva pa 35 punktiem. Tāpat kā pie labākā "sestā spēlētāja" atzinības tikušais Artūrs Ausējs, El-Amins sezonas gaitā neizlaida nevienu pamatturnīra spēli.

Andrejs Siliņš: El-Amins kļuva par rezultatīvāko otro gadu pēc kārtas, šoreiz, gribētos cerēt, augstāka līmeņa čempionātā par Bulgāriju.

Kristiāns Dilāns: El-Amins teicami iederējās trenera Fogela spēles zīmējumā ar savām prasmēm uzbrukumā, demonstrēja augstus metienu procentus pie visai sarežģītiem metieniem no spēles un apliecināja savu punktu guvēja reputāciju, lai arī nereti šķita, ka tikpat ielaiž arī aizsardzībā.

Roberts Ūdris: Visu sezonu stabili spēlēja un bija komandas galvenais spēks un reti kad pievīla.

Labākais ārzemnieks

Spēlētājs (komanda)Punkti
Išmaels El-Amins (Ventspils)54
Arnaldo Toro (VEF Rīga)27
Džaizeks Lotijs (VEF Rīga)17
Aizeja Osborns (Rīgas Zeļļi)13
Gregs Vitingtons (VEF Rīga)5

Balsojums

Balsotājs1.vieta2.vieta3.vieta
Andrejs SiliņšDž. Lotijs (3)I. El-Amins (2)A. Toro (1)
Emīls OzerinskisI. El-Amins (3)A. Toro (2)A. Osborns (1)
Guntars JonānsI. El-Amins (3)A. Osborns (2)Dž. Lotijs (1)
Guntis KeiselsI. El-Amins (3)A. Toro (2)A. Osborns (1)
Gustavs MellenbergsI. El-Amins (3)A. Osborns (2)Dž. Lotijs (1)
Haralds KārlisI. El-Amins (3)D. Frensiss (2)Dž. Lotijs (1)
Kārlis JustovičsA. Toro (3)I. El-Amins (2)Dž. Lotijs (1)
Kristiāns DilānsG. Vitingtons (3)I. El-Amins (2)A. Osborns (1)
Mārcis EgleI. El-Amins (3)A. Osborns (2)A. Toro (1)
Māris BergsI. El-Amins (3)A. Toro (2)Dž. Lotijs (1)
Māris NoviksA. Toro (3)I. El-Amins (2)Dž. Lotijs (1)
Māris SiliņšA. Toro (3)I. El-Amins (2)Dž. Lotijs (1)
Mārtiņš KļavenieksI. El-Amins (3)G. Vitingtons (2)A. Osborns (1)
Niks GaigalietisA. Toro (3)I. El-Amins (2)Dž. Lotijs (1)
Pēteris NeimanisI. El-Amins (3)Dž. Lotijs (2)A. Toro (1)
Ralfs BlankveinsI. El-Amins (3)A. Toro (2)A. Osborns (1)
Roberts DžeriņšI. El-Amins (3)Dž. Lotijs (2)M. Juciks (1)
Roberts ŪdrisI. El-Amins (3)Dž. Lotijs (2)A. Toro (1)
Toms MālmeistersI. El-Amins (3)A. Toro (2)S. Naits (1)
Žanis PeinersI. El-Amins (3)A. Osborns (2)A. Toro (1)

Sportacentrs.com aptaujas vēsture

GadsLielākais ārzemnieksGadsLabākais ārzemnieks
2024.Išmaels El-Amins (Ventspils)2020.Džeimss Beitmons (Ogre)
2023.Nasirs Brukss (VEF Rīga)2019.Ārons Džonsons (Ventspils)
2022.Džeilens Railijs (VEF Rīga)2018.Alekss Peress (VEF Rīga)
2021.Kails Olmens (VEF Rīga)

Izmantoto foto autori: Mikus Kļaviņš, Andris Grīnbergs, Dāvis Lejasmeiers.

Vairs palicis noskaidrot tikai aptaujas saldo ēdienu - uzvarētājus nominācijas "sezonas treneris" un "vērtīgākais spēlētājs". Šo rakstu Sportacentrs.com slejās varēsiet meklēt jau rītdien.

  +2 [+] [-]

, 2024-04-03 12:53, pirms 4 nedēļām
Es būtu Jaunzemam devis nevis Raimo, tikai viena iemesla pēc, ka Raimo diezgan agrāk noslēdza sezonu