Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:131, Did:0, useCase: 3

Apvienotās līgas apmeklētības rangi un to atbilstība realitātei

Rolands Eliņš

Apvienotās līgas apmeklētības rangi un to atbilstība realitātei
Foto: Arko Kask

"Pafbet" apvienotajā Latvijas un Igaunijas basketbola līgas regulārā sezona beidzās pirms nedēļas, un portāls Sportacentrs.com apkopojis spēļu apmeklētības statistiku, kur pēc vidējās apmeklētības līdere ir "Kalev/Cramo", bet pēc apmeklētības mediānas līderis ir "Valmiera Glass/ViA" un "Ventspils". Tie ir dati no spēļu oficiālajiem protokoliem, un Latvijas basketbola aprindās nav nekāds jaunums, ka šie oficiāli dati ne vienmēr ir identiski ar patiesībā pieredzēto. Latvijas basketbola līgu direktors Salvis Mētra sarunā ar Sportacentrs.com atzina, ka šī ir problemātiska tēma, taču sezonas otrajā pusē esot panākta lielāka precizitāte, turklāt, neskatoties uz to, vai dažu spēļu apmeklētība ir piepušķota vai nē, kopējā tendence tāpat ir pozitīva.

"Ja mēs vēlamies vietējo sportu attīstīt mārketinga un skatītāju ziņā, manuprāt, mums būtu jāparunā par tādu šķietami mazsvarīgu sīkumu, bet kas tomēr ir visu mūsu neprofesionalitātes un kaut kādu kompleksu pamats, proti, mēs konsekventi nespējam godīgi pateikt, cik skatītāju atnāk uz spēlēm, un visi pierakstām klāt," "VEF Rīga" podkāstā sacīja Edgars Jaunups. "Ja igauņu komandai uz spēli atnāk 38 cilvēki, tad viņi tā arī ieraksta protokolā. Esmu pārliecināts, ka jebkura Latvijas komanda tādā situācijā ierakstītu sev vismaz 138 skatītājus."

Viņa podkāsta viesis Edgars Buļs, "Rīgas Zeļļu" prezidents, tam piekrita, norādot, ka tiek turpināta iesāktā tendence: "Viens klubs sāk tā darīt, pārējie pēc tam jau rīkojas līdzīgi."

Runas par LBL spēļu apmeklētības oficiālo rādītāju atbilstību realitātei nav nekāds jaunums un izskanējušas arī šīs sezonas laikā, tāpēc, publicējot pārskatu par Apvienotās līgas apmeklētības rādītājiem, nepieciešams neliels ievads.

Nepieciešamais nelielais ievads

Sportacentrs.com apkopotā "PafBet" līgas regulārās sezonas statistika liecina, ka Latvijas klubi ir krietni priekšā Igaunijas komandām (apmeklētības mediāna Latvijas klubu spēlēs ir 584 skatītāji, kamēr Igaunijā 420), bet Igaunijā tikmēr tiek kasītas galvas, kā tas nākas, ka, piemēram, Valmieras Olimpiskajā centrā uz neko vairs īsti neizšķirošu "Valmiera Glass/ViA" un "Viimsi" spēli trešdienas vakarā protokolā ierakstīti 1174 skatītāji.

"Valmieras" un "Viimsi" spēlē skatītāju patiešām netrūka, un "Valmiera" arī visas sezonas garumā bijusi ar krietni apmeklētām mājas spēlēm. Spēļu protokolos sniegtā informācija liecina, ka "Valmierai" bijušas septiņas mājas spēles, kurās bija vismaz 1150 skatītāju, proti, Valmieras OC aizpildīts par 80%. Pat ja šie skaitļi ir nedaudz uzpušķoti, Latvijas mērogiem tā tik un tā ir ļoti laba apmeklētības statistika.

Apmeklētība tiek norādīta spēļu protokolos, un Igaunijas klubi to uzskaita visnotaļ skrupulozi, piemēram, pēc pie ieejas noskenēto biļešu QR kodu skaita vai nofotografējot visas tribīņu puses un tur ar tehnoloģiju palīdzību izskaitot cilvēkus. Latvijas sportā (un nebūt ne tikai basketbolā) puslīdz normāla ir situācija, kad uz jautājumu spēles vidū "klau, cik mēs skatītājus rakstām protokolā?" atbildīgā persona paskatās uz tribīnēm pa labi, pa kreisi, uzspļauj uz pirksta un paceļ pret vēju, un atbild "labs i, raksti 1000!".

Tas, protams, ir pārspīlējums, bet ne bez pamata. Vairāki Latvijas klubi savu apmeklētības statistiku noapaļo līdz apaļiem simtiem vai pat tūkstošiem. Piemēram, Rīgas "Zeļļiem" šosezon ir trīs spēles ar tieši 2000 līdzjutējiem, līdzīgi piemēri arī "Ventspils" un "Liepājas", "Ogres" atsevišķos mačos. Noapaļot apmeklētības rādītājus pats par sevi jau nav nekas slikts, neviens neapgalvo, ko klubiem tagad jāmet visas pārējās problēmas pie malas un jāstrādā tikai uz to, lai precīzi izskaitītu, cik cilvēki tad šodien atnākuši uz spēli. Taču noapaļošana traucē salīdzināt klubu apmeklētību, jo katrs to dara pa savam, un noapaļot uz oficiālo ierakstu "1000 skatītāji" var gan no 756 cilvēkiem, gan no 998 cilvēkiem.

Un trešā lieta, kas jāpiemin, ir klubu politika zāles piepildīšanā, ko gan "VEF podkāstā", gan vairākkārt citās publiskās sarunās piesauca "Zeļļu" prezidents Edgars Buļs, proti, ielūgumu un biļešu proporcija. "Zeļļi" principiāli neizdala ielūgumus uz savām mājas spēlēm, tā vietā aicinot iegādāties biļetes un tādējādi novērtēt piedāvāto produktu. "Zeļļi" šajā ziņā ir izņēmums, kamēr citi klubi aktīvi izdala ielūgumus, kā arī aicina uz spēlēm bērnus no sporta skolām. Kā ziemā intervijā portālam Sportacentrs.com sacīja Buļs, citiem klubiem varbūt ir lielāka apmeklētības statistika, bet pārdoto biļešu skaita ziņā viņš ir drošs, ka "Zeļļi" ir Latvijas līderi.

Latvijas basketbola līgu direktors: "Problēma bija. Sezonas otrās puses statistikai vajadzētu jau būt tuvu patiesajai"

Vidējā apmeklētība šosezon regulārajā turnīrā spēlēm Igaunijā bija 528.6 skatītāji, kamēr Latvijas klubu mājas spēlēs - vidēji 676 skatītāji. "Prometey" ir atsevišķā konkurencē, turklāt jāatzīmē, ka par spīti dalībai "Basketbola ballītēs" un augstākā līmeņa basketbolam, ko iespējams redzēt vietējā līmenī, ULEB Eirokausā spēlējošais Ukrainas klubs daudz skatītājus nav piesaistījis - vidēji tikai 290, kas ir ceturtais zemākais rādītājs līgā.

"PafBet" līgas vidējā apmeklētība ir 578.2 skatītāji, saskaņā ar oficiālajiem datiem. Latvijas basketbola līgu direktors Salvis Mētra sarunā ar Sportacentrs.com izteica gandarījumu par aizvadīto sezonu līdzjutēju skaita pieauguma ziņā: "Salīdzinot ar iepriekšējo sezonu, apmeklētības statistika ir krietni augusi, par 40%, ja šobrīd precīzi atceros datus. Klubi aktīvi strādājuši pie līdzjutēju piesaistes, un šeit noteikti jāizceļ "Rīgas Zeļļu" ienākšana līgā. Ja klubs savā debijas sezonā ienāk līgā un uzreiz pamatīgi pārsniedz līgas vidējo apmeklētību, tad jāizsaka atzinība."

"Šosezon bija sasniegts arī vienas spēles apmeklētības rekords," par "Kalev/Cramo" un "Prometey" spēli, kuras protokolā fiksēti 5908 līdzjutēji, sacīja Mētra. "Tiesa, bija arī antirekords ar tikai 38 skatītāju apmeklētu spēli. Taču vidējais līmenis aug."

Precīza apmeklētāju skaita fiksēšana protokolā nav tikai dažu kašķīgu mediju iegriba. Kā pastāstīja Latvijas basketbola līgu direktors, šī tēma tikusi pieminēta gandrīz katrā apvienotās līgas sapulcē: "Sistēma ir tāda, ka principā uzticamies klubiem un spēles komisāram, kuri fiksē konkrētas spēles apmeklētības statistiku. Izlases kārtībā šie dati dažreiz tiek pārbaudīti, bet bija tā, ka uzticamies tam, kas ierakstīts protokolā. Nenoliegšu, ka ir bijušas diskusijas ar klubiem par to, ka apmeklētības statistika tiek ierakstīta lielāka nekā tā ir patiesībā. Es par to saku, ka šādā veidā mēs melojam paši sev, un ka mums būtu jābūt mērķim iegūt precīzus datus par to, kā tiek apmeklēta mūsu līga."

"Piemēram, šobrīd skatāmies variantus par līgas nākamo ģenerālsponsoru, kur tad arī iekļaujam datus, kādu auditoriju sasniedz mūsu līga," skaidroja Mētra. "Es ļoti, ļoti nevēlos pieredzēt situāciju, ka mēs kā līga piesaistām sponsoru ar datiem, ka mums uz spēlēm nāk 1200 skatītāji, bet sponsors aizbrauc uz spēli Rīgā, Ventspilī vai Valmierā, jebkuru mūsu spēli, un redz, ka tribīnēs regulāri ir 800 cilvēki. Tāda situācija būtu ļoti nepatīkama, tāpēc kopīgi strādājam, lai būtu vienota sistēma, kā mēs uzskaitām spēļu apmeklētību, proti, lai visi klubi to darītu līdzīgi."

"Bija tā, ka katrs klubs principā darīja pa savam, un tas attiecās gan uz uzskaiti, gan uz ielūgumiem," turpināja Mētra. Viņš paskaidroja, ka klubi tiek mudināti uz spēlēm aicināt sporta skolu audzēkņus, bet ne visiem ir tādas iespējas, un ir nozīmīga atšķirība, vai uz katru kluba mājas spēli atnāk 50-100 bērni no sadarbības sporta skolām vai nē. Tāpat tiek izsūtīti citi ielūgumi uz spēlēm, kuri ne vienmēr tiek izmantoti. "Bija tāda sistēma, ka apmeklētību noteica pēc formulas "ielūgumi"+"pārdotās biļetes". Piemēram, rezervē standarta 300 vietas, ko izdalīt ielūgumos, pārdod 150 biļetes un ieraksta spēles apmeklētību 450 skatītāji, neskatoties, cik no tiem 300 ielūgumiem ir reāli atnākuši. Tas ir piemērs ar no gaisa izrautiem skaitļiem, bet principā - aicinām klubus tomēr veikt precīzu uzskaiti."

Uz jautājumu, par cik ticamiem un realitātei atbilstošiem viņš uzskata šīs regulārās sezonas apmeklētības rādītājus, Mētra atbildēja, ka tie parāda izaugsmi: "Sezonas otrās puses apmeklētības statistiku jau vajadzētu uzlūkot kā visnotaļ precīzu, jo ar klubiem šis tika pārrunāts. Par sezonas statistiku kopumā teikšu, ka tā jebkurā gadījumā liecina par pozitīvu tendenci."

"Kalev/Cramo" līdere divu spēļu dēļ, "Valmiera" un "Ventspils" stabilākās

Pēc garā ievada tad beidzot piedāvājam regulārās sezonas apmeklētības statistiku. Tallinas "Kalev/Cramo" ir līdere pēc vidējā skatītāju skaita, vienīgā sasniedzot četrciparu skaitli. "Kalev/Cramo" mājas spēles apmeklēja vidēja 1080 skatītāji.

Tas gan ne tuvu nenozīmē, ka, ieslēdzot nejauši izvēlētu vienu no 15 "Kalev/Cramo" mājas spēles tiešraidēm, izdosies ieraudzīt līdzjutēju pūli četrciparu skaitļa apmērā. Tikai divas "Kalev/Cramo" mājas spēles šosezon bijušas ar skatītāju skaitu, kas lielāks par 800, taču vidējo statistiku krietni uz augšu uzdzen rekordmačs pret "Prometey" un sezonas atklāšanas spēle pret "Tartu" (3513 skatītāji). Pat ja visās 13 pārējās "Kalev/Cramo" mājas spēlēs būtu absolūts tukšums tribīnēs, tās vidējā apmeklētība būtu 626 skatītāji, kas tāpat dotu devīto vietu līgā.

Līdz ar to iespējami divi dažādi apmeklētības rangi - pēc vidējā rādītāja un pēc mediānas, proti, ja ņemam 15 mājas spēles, tad cik apmeklēta bijusi 7. apmeklētākā spēle? Šie rangi "PafBet" līgā ir ar atšķirībām, vislielākā, protams, "Kalev/Cramo", kas mediānas rangā ir tikai devītajā vietā. Atsevišķi lielāki uzrāvieni bija arī "Zeļļiem", kas spēles aizvadīja dažādās hallēs, un, protams, spēle "Arēnā Rīga" un spēle Cēsu SN ir divas dažādas lietas. Vidējā apmeklētībā "Zeļļi" ir 4. vietā, bet pēc mediānas - 7. vietā.

Pēc apmeklētības mediānas trīs labākie līgas klubi šajā ziņā bijuši no Latvijas - līderes ir "Valmiera Glass/ViA" un "Ventspils", un tad seko "Liepāja". Igaunijas komandu ziņā izceļamas "Tartu" un "Parnu" vienības, taču oficiālā statistika liecina, ka starp sešām vājāk apmeklētākajām komandām līgā ir "Latvijas Universitāte", "Prometey" un četras Igaunijas komandas, kuru vidū "Kalev/Snabb" ir ar pavisam vāju skatītāju skaita statistiku.

Vidējā apmeklētība mājas spēlēs

V.KlubsVid. apmeklētāji
1.Kalev/Cramo1080.4
2.Valmiera Glass/ViA968.4
3.BK Ventspils862.1
4.Rīgas Zeļli775.0
5.Tartu Ulikool744.4
6.VEF Rīga721.4
7.BK Liepāja707.7
8.Parnu695.5
9.TalTech522.5
10.BK Ogre515.6
11.Keila417.8
12.AVIS Rapla394.5
13.Prometey290.4
14.Viimsi268.0
15.Latvijas Universitāte161.0
16.Tallin Kalev105.5

Apmeklētības mediāna

V.KlubsMediāna
1.Valmiera Glass/ViA952
2.BK Ventspils900
3.BK Liepāja750
4.Tartu Ulikool652
5.Parnu645
6.VEF Rīga569
7.Rīgas Zeļli500
8.BK Ogre500
9.Kalev/Cramo483
10.TalTech466
11.Keila417
12.AVIS Rapla377
13.Viimsi262
14.Prometey214
15.Latvijas Universitāte120
16.Tallin Kalev89

Izmantotie resursi:
https://www.estlatbl.com/lv/results...

  -3 [+] [-]

, 2024-04-03 15:14, pirms 4 nedēļām
Valmiera apmeklētākais LV klubs! Lepns! #BasketbolsIrUnBusSportaVeidsNr1 #ValmieraMilBasketbolu

  +3 [+] [-]

, 2024-04-03 16:06, pirms 4 nedēļām
dinamoRIGA2000 rakstīja: Valmiera apmeklētākais LV klubs! Lepns! #BasketbolsIrUnBusSportaVeidsNr1 #ValmieraMilBasketbolu
apsveicu, robert. ja tabulá pédéjie, vismaz skatítáju daudzumá pirmie. lai gan arī tv izskatás ka klátienē maks 250 skatítāji un tie paśi no bertánu skolas piespiesti nákt skatíties zaudéjumu kráśanas maratonu.

  +4 [+] [-]

, 2024-04-03 16:12, pirms 4 nedēļām
dinamoRIGA2000 rakstīja: Valmiera apmeklētākais LV klubs! Lepns! #BasketbolsIrUnBusSportaVeidsNr1 #ValmieraMilBasketbolu
Tev būtu jākaunas par to un jāļauj klubā strādāt kādam gudrākam cilvēkam. Vienkārši paej malā, lai Valmierai atkal būtu ar ko lepoties basī.

     [+] [-]

, 2024-04-03 16:51, pirms 4 nedēļām
Viss var būt pavisam vienkārši. Cik pārdotas biļetes, tik liels arī apmeklējums. Ja biļetes pārdotas nav - apmeklējums - nulle. Tas būs daudz maz objektīvi.

  +1 [+] [-]

, 2024-04-03 16:52, pirms 4 nedēļām
dinamoRIGA2000 rakstīja: Valmiera apmeklētākais LV klubs! Lepns! #BasketbolsIrUnBusSportaVeidsNr1 #ValmieraMilBasketbolu
Cik no tiem ir ar ielūgumiem un cik reāli pērk biļetes? Mētra jau diezgan labi apraksta, ka katrs klubs savu statistiku rakstīja pa savam. Un vai pašam nav kauns "basketbolu mīlošai pilsētai" demonstrēt tik vāju basketbolu?

     [+] [-]

, 2024-04-03 16:57, pirms 4 nedēļām
Geralt of Rivia rakstīja: Cik no tiem ir ar ielūgumiem un cik reāli pērk biļetes? Mētra jau diezgan labi apraksta, ka katrs klubs savu statistiku rakstīja pa savam. Un vai pašam nav kauns "basketbolu mīlošai pilsētai" demonstrēt tik vāju basketbolu?
Tur ir tā problēma. Protams, vajag arī visiem klubiem iet uz to, ka tiek skenētas biļetes. Tālāk jau varētu izsekot pēc finanšu datiem, cik maksā biļetes, cik ieņēmums utt. Visi klubi dod ielūgumus, tas nav nekas neparasts, bet tos vajadzētu atsevišķi izcelt tad

  +1 [+] [-]

, 2024-04-03 16:58, pirms 4 nedēļām
dinamoRIGA2000 rakstīja: Valmiera apmeklētākais LV klubs! Lepns! #BasketbolsIrUnBusSportaVeidsNr1 #ValmieraMilBasketbolu
Īpaši, kad piezīmē klāt skatītāju skaitu. Līdz tam brīdim, kad Siliņam jau no estiem raksta un jautā par apmeklējumu

     [+] [-]

, 2024-04-03 17:30, pirms 4 nedēļām
Real Rebel rakstīja: Tur ir tā problēma. Protams, vajag arī visiem klubiem iet uz to, ka tiek skenētas biļetes. Tālāk jau varētu izsekot pēc finanšu datiem, cik maksā biļetes, cik ieņēmums utt. Visi klubi dod ielūgumus, tas nav nekas neparasts, bet tos vajadzētu atsevišķi izcelt tad
Brīvbiļetes kā tādas nav nekas slikts, līdz zināmai robežai. Cita lieta, ko tu ļoti pareizi izcel - veidojot kopējo apmeklējumu, tās ir jāņem atsevišķi, vai vismaz jānorāda "apmeklējums XXXX no kuriem X% vidēji ir brīvbiļetes". Un zinot mūsu sabiedrību - jo vairāk un ilgāk dos brīvbiļetes, jo grūtāk pēc tam būs dabūt tribīnēs par maksu.

     [+] [-]

, 2024-04-03 18:07, pirms 4 nedēļām
Geralt of Rivia rakstīja: Brīvbiļetes kā tādas nav nekas slikts, līdz zināmai robežai. Cita lieta, ko tu ļoti pareizi izcel - veidojot kopējo apmeklējumu, tās ir jāņem atsevišķi, vai vismaz jānorāda "apmeklējums XXXX no kuriem X% vidēji ir brīvbiļetes". Un zinot mūsu sabiedrību - jo vairāk un ilgāk dos brīvbiļetes, jo grūtāk pēc tam būs dabūt tribīnēs par maksu.
Tur jau tā lieta.

  +2 [+] [-]

, 2024-04-03 18:23, pirms 4 nedēļām
Real Rebel rakstīja: Īpaši, kad piezīmē klāt skatītāju skaitu. Līdz tam brīdim, kad Siliņam jau no estiem raksta un jautā par apmeklējumu
Kad Siliņš ietvitoja kko negatīvu šajā sakarā, tā uzreiz klāt bija Zeile, kurš ar putām uz lūpām mēģināja iestāstīt, ka Valmiera tiekot nepatiesi apvainota.

     [+] [-]

, 2024-04-03 18:26, pirms 4 nedēļām
H.E.N.R.Y. rakstīja: Kad Siliņš ietvitoja kko negatīvu šajā sakarā, tā uzreiz klāt bija Zeile, kurš ar putām uz lūpām mēģināja iestāstīt, ka Valmiera tiekot nepatiesi apvainota.
Tak cilvēki nav akli tajā visā. Arī vizuāli +/- var pateikt apmeklējumu. Tas mani arī tracina tajā visā, ka cilvēki atklāti redz, ka protokols melo, bet turpina pasniegt apmeklējumu kā labu rezultātu. Valmiera protams nav tāda vienīgā komanda LBL

     [+] [-]

, 2024-04-03 21:51, pirms 4 nedēļām
Eh, gribētos jau vēl savilkt kopā to aritmētisko vidējo ar mediānu.
Neesmu matemātiķis-statistiķis, bet ja mediānu ar vidējo saliek 50/50 pēc svara, sanāk:
1. ViA,
2. BKV,
3. Tartu Ulikool
4./5. Liepāja / Kalev

Tāpat, sametot šos apmeklējumu ciparus ar vietām turnīra tabulā, jāsaka, ka lielākajai daļai komandu sniegums uz laukuma atbilst apmeklētībai.

Krasākie, pie tam diametrāli pretēji, izņēmumi ir Prometey (11 vietas) un Valmiera (12 vietas). Vēl neatbilstoši populāra skatītāju vidū par spīti sniegumam laukumā ir Liepāja (6 vietas), bet pārējām komandām šī starpība ir lielākoties starp 0 un 2 vietām, vidēji 0.54.

     [+] [-]

, 2024-04-03 21:54, pirms 4 nedēļām
Tāpat interesanti būtu zināt, vai sezonas otrajā pusē izmantojot "precīzākas un vienotākas" skatītāju mērīšanas sistēmas, ir manāmas kādas izmaiņas atsevišķu komandu skatītāju rādījumos.

To gan mazliet apgrūtina apstāklis, ka uz sezonas beigām atsevišķām komandām pieaug sportiskā spriedze, savukārt citām komandām vieta tabulā ir nostabilizējusies vienā vai otrā galā, un tādējādi ar to varētu attaisnot skatītāju intereses kritumu.

     [+] [-]

, 2024-04-04 00:26, pirms 4 nedēļām
ja es kā sponsors redzu melus ar šiem datiem, tad skaidrs ka sadarbības laikā jebās vēl trakāk

  +2 [+] [-]

, 2024-04-04 12:07, pirms 4 nedēļām
Nu tas, ka Valmiera ir apmeklētākais klubs, ir taisnība. Vienmēr daudz skatītāju. Būtu lielāki sportiskie sasniegumi, šie cipari būtu 100% reāli. Bet kādēļ vafeļniekiem tik maz? Un vienmēr bijuši dikti zemi. Godīgāka uzskaite? Šaubos. Ja nebūtu ar ielūgumiem, varētu teikt, ka nāk tikai tie 38.

     [+] [-]

, 2024-04-04 16:24, pirms 4 nedēļām
Kāda iespēja, ka nākamajā Valmieras spēlē nebūs kāds no Sportacentra, kurš sabildēs tribīnes, lai pārskaitītu skatītājus un salīdzinātu ar oficiālajiem datiem?