Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:134, Did:0, useCase: 3

Igauņu bēdas: Latvijas U18 zaudējums izdzēš rezerves cerību tikt A divīzijā

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Igauņu bēdas: Latvijas U18 zaudējums izdzēš rezerves cerību tikt A divīzijā
Igauņu juniori atstāj laukumu pēc zaudējuma Lielbritānijai
Foto: FIBA

Igaunijas U18 vīriešu basketbola izlase sestdien, 5. augustā, Eiropas čempionāta B divīzijas pusfinālā Tallinā zaudēja Lielbritānijai ar 61:75 un atvadījās no cerībām nākamgad spēlēt elites grupā.

Kaimiņvalstī 1999. gadā dzimušo puišu starts tika gaidīts ar lielām cerībām – šī paaudze tiek uzskatīta par talantīgāko pēdējo gadagājumu vidū. Igaunijas basketbola federācija pieteicās un ieguva tiesības rīkot B divīzijas turnīru, uz kuru ieradās 20 komandas.

Starptautiskās basketbola federācijas ieviestā prakse paredz, ka trīs vājākās A divīzijas izlases atstāj elites grupu, tās nomainot B divīzijas vadošajam trio. Šovasar ir citādāk – Latvija nākamgad rīkos A divīzijas turnīru un saglabās vietu elitē, neatkarīgi no uzrādītājiem rezultātiem.

Latviešu zaudējums Melnkalnei – tas nozīmē, ka turnīra noslēgumā jāspēlē par 15. vietu – sestdien apbēdināja vēl divas komandas. Tā kā A divīzijai varēs kvalificēties tikai B divīzijas finālistes, pusfinālu zaudētājām – Igaunijai un Izraēlai – svētdienas savstarpējā spēle kļuvusi bezjēdzīga.

Igauņiem neveiksme bija īpaši sāpīga, jo ceļā uz pusfinālu viņi izcīnīja sešas uzvaras pēc kārtas. “Lūši” D grupā sagrāva Šveici (94:55), Dāniju (82:50), Īriju (101:60) un Maķedoniju (78:58), kā arī apspēlēja Beļģiju (70:68). Ceturtdaļfinālā sekoja uzvara pār Poliju – 68:63.

Sestdienas spēlei pret britiem bija “būt vai nebūt” raksturs. Šo pārbaudījumu igauņi neizturēja, ciešot sakāvi cīņā par atlēkušajām bumbām (33-60, uzbrukumā 10-28). Britu līderis Romario Spenss viens pats izcīnīja 10 bumbas uzbrukumā, pabeidzot cīņu ar 18 punktiem un 19 atlēkušajām bumbām.

Otrajā pusfinālā Horvātija pieveica Izraēlu ar 75:69. Gan britiem, gan horvātiem bija iemesls dubultai līksmībai – pirms divām nedēļām A divīzijā atgriezās abu valstu U20 izlases.

Izmantotie resursi:FIBA U18 European Championship Division B 2017...