Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:134, Did:0, useCase: 3

Aģenti, politiskās spēlītes vai kļūdas sistēmā. Kāpēc jaunieši palika pēdējā vietā?

Aģenti, politiskās spēlītes vai kļūdas sistēmā. Kāpēc jaunieši palika pēdējā vietā?
Foto: FIBA Europe

Latvijas U20 un U18 puišu basketbola izlases šovasar Eiropas čempionātā palikušas pēdējā vietā. U20 izlase tādējādi zaudējusi vietu augstākajā divīzijā, bet U18 izlasei izkrist uz B divīziju nav ļāvis tas, ka nākamgad Eiropas U18 čempionāts notiks Latvijā. Medijos un sociālajos tīklos abu izlašu neveiksmes aprunātas gana plaši, vairākiem personāžiem norādot uz viņuprāt vienīgajiem iemesliem. Taču, palūkojoties uz šo izlašu rezultātiem no to cilvēku puses, kas ir basketbolā līdz kaulam jau daudzus gadus, varam saskatīt vēl vairākus cēloņus divām pēdējām vietām. Iespējams, daudz būtiskākus par skaļi izkliegtajiem.

Pēteris OZOLIŅŠ (BS „Ogre” galvenais treneris, bijušais Latvijas jauniešu izlašu treneris):

Basketbolam apkārt salasījušies cilvēki, kuriem patīk paust savu viedokli, taču cilvēkiem, kas iekšā basketbolā, ir skaidrs, kas šādā veidā tiek bīdīts. Ja paraktos dziļāk, tad ieraudzītu savtīgas intereses. Otra lieta – šobrīd daudz tiek runāts par patriotismu. Protams, nav šaubu, ka tas ir svarīgs, bet - kas to veido? Pirmkārt, tā ir ģimene, bet nākamais, kur jaunajam basketbolistam jāsastopas ar patriotismu, ir sporta skola. Diemžēl, ar aizmuguriskām sarunām pārvilinot uz citām sporta skolām, jaunietim tiek iemācīts nodot savu sporta skolu, kurā viņš apguvis spēles pamatus. Tad, kādēļ gan pēc tam esam neizpratnē un bļaujam, ka viņš izvēlas klubu Spānijā, nevis izlasi? Viss sākas no sporta skolām.

Vai mazai valstij ir tik svarīgi izcīnīt medaļas U16 vecumā un pazaudēt četrus spēlētājus, kuri turnīru nospēlējuši uz špricēm? Manuprāt, svarīgākais atskaites punkts ir lielā izlase, vai jaunietis izaugs un dos pienesumu pieaugušo valstsvienībai.

Valde pieņems lēmumus, kas izlems basketbola attīstību un spēlētāju likteņus, bet cik „basketbola cilvēku” ir šajā valdē (Valdis Voins, Guntis Blumbergs, Edgars Jaunups, Guntis Šēnhofs, Žoržs Tikmers – J.F.)? Ir labs piemērs. Mākslīgi tika savākta VEF skolas komanda, kuru uzreiz gribēja iekļaut Jaunatnes līgas 1. divīzijā. Jaunatnes komisijā šo jautājumu izskatīja un lika komandai sākt ceļu no sākuma, nevis uzreiz ielēkt 1. divīzijā. Šo jautājumu aizsūtīja atpakaļ uz valdi, kura nolēma, ka komanda tomēr būs 1. divīzijā, kur spēlēs pret pašas „aptīrītajām” komandām. No malas izskatās, ka basketbolā ienāk politiskās spēlītes.

Ja runājam par U20 un U18 izlašu pēdējām vietām Eiropas čempionātos, tad kādreiz tam bija jānotiek. 1999. gadā dzimušo vidū nebija spilgtu talantu. Ne jau tādēļ vienā gadā pēkšņi kļuvusi slikta jaunatnes sistēma. Arī starp 1997. gadā dzimušajiem nebija spilgtu talantu. Katrs gada gājums nebūs ar labiem spēlētājiem. Turklāt iejauksies arī savainojumi. Ja runājam par plānotajiem sodiem par nespēlēšanu izlasē, tad vēlos atgādināt, ka neesam totalitāra valsts. Savu valsti ir jāiemāca mīlēt, ar varu to izdarīt nevar. Jāveido sistēma, kurā spēlētāji vēlas spēlēt.”

Guntis ŠĒNHOFS (BS „Rīga” direktors un LBS valdes loceklis):

„Neapšaubāmi, ka no emocionālās puses U20 un U18 izlašu rezultāti ir sāpīgi. Pēdējā vieta ir nebijis gadījums Latvijas jauniešu izlašu vēsturē. Taču nebūtu arī pareizi dramatizēt. Pamatā spēlēja 1997. un 1999. gadā dzimušie puiši. Ko lai dara, ja katru gadu nepiedzimst talantīgi spēlētāji? Šis ir vājš gada gājums, to zinājām jau sen. Pirms četriem gadiem U16 čempionātā Kijevā šīgada U20 izlase knapi noturējās augstākajā divīzijā. Arī U18 izlases galvenais treneris Uvis Helmanis izteicās, ka komandā neatradās līdera, kurš varētu kaut ko izdarīt brīžos, kad situācija vēl bija labojama.

Brēka sacelta arī par atteikšanos spēlēt izlasē, taču varu galvot, ka 80% spēlētāju bija objektīvi iemesli, pamatā veselības problēmas. Jā, paliek 20%. Šajā ziņā negatīvi gribu izcelt aģentu Artūru Kalnīti, kura pārstāvētie spēlētāji hroniski nespēlē izlasē. Vēl viena lieta ir jaunatnes izlašu treneru komunikācija ar šiem 20% spēlētāju un viņu aģentiem. [Arnis] Vecvagars un Helmanis paši bijuši zvaigžņoti spēlētāji, tādēļ uzskata, ka tas nav viņu pienākums. Diemžēl tagad ir cita realitāte.

Pret sodu piespriešanu man ir pretrunīga attieksme. Skaidrs, ka kaut kas ir jādara, lai izslēgtu šos 20%, taču es neredzu veidu, kā pilnībā izslēgt spēlētāju atteikšanos pārstāvēt izlasi. Tā ir problēma visās valstīs. No otras puses – [Edgara] Jaunupa doma par turpmāku neaicināšanu uz izlasi atteikuma gadījumā nav zemē metama ideja. Nav jau runa par kategoriskiem lēmumiem, katrs gadījums tiktu izskatīts atsevišķi.

Piemēram, Lietuvā ar jaunajiem spēlētājiem tiek slēgti līgumi. Atsevišķiem izlašu kandidātiem, ar kuriem rēķinās nākotnē, mēnesī uz kontu pārskaita 200 eiro, bet vēl 200 eiro pārskaita sporta skolām, stingri sekojot līdzi, lai šī nauda aiziet tieši konkrētā spēlētāja attīstībai. Saprotams, ka šiem līgumiem ir jābūt abpusēji izdevīgiem, jo kas ar varu nāk, tas ar ļaunu nāk.

Arī Ukrainā šobrīd tiek domāts, kā risināt šo jautājumu. Ir citi laiki, un patriotisms paliek otrajā plānā. Virsroku ņem aģenti. Diemžēl daži no viņiem ir ar zemu kultūras līmeni un domā tikai par savu kabatu. Vissāpīgāk uztveru Anžeja Pasečņika nespēlēšanu izlasē. Labi, varbūt viņam nebūtu tāds pienesums, tomēr viņš būtu noderējis. Kas zina, kad vēl izlase savāksies labākajā sastāvā? Ja šovasar būtu Anžejs, tad mums būtu optimālais sastāvs.”

Guntis ENDZELS ("Latvijas Universitātes" galvenais treneris, LBS Treneru komisijas pārstāvis):

„Brēka vai trauksme nav jāceļ. Simptomi parādījās ne jau tagad. Negribu samelot, bet, ja nebūtu augstākās divīzijas paplašināšanas, tad, šķiet, ka 1994. gadā dzimušie jau būtu izkrituši no elites. Ir tendences, kas liecina, ka mums kaut kas jāmaina savā darbā. Diezgan stipri atšķiramies pat nevis no topa komandām, bet, piemēram, no Somijas un Vācijas, kas strauji virzās uz priekšu. Ja gada gājumā nav supertalanta, tad mums klājas smagi. Nekāds ritenis jau no jaunu nav jāizdomā, taču ir jāpārstrukturizē darbs.

Nedomāju, ka atteikumiem būtu jāpiešķir tāda rezonanse. Ja runājam par U20 izlasi, tad [Rodions] Kurucs ir vienīgā figūra, par kuru vērts diskutēt. Pārējie ziemā spēlēja U18 čempionātā un cīnījās par palikšanu. Tagad piesaukt viņus kā glābējus ir lieki. Jā, protams, atteikumu tendence kā tāda nav patīkama, taču no sportiskā viedokļa tas nebija milzīgs zaudējums.

Plānoto sodu piespriešanu komentēt nevēlos. Katram ir savs viedoklis – basketbola treneriem viens, politiķiem cits. Kaut kas ir jādara, bet man nav receptes. Uzskatu, ka jāsāk ir ar basketbolistu audzināšanu. Tad būs meistarīgāki spēlētāji un nebūs masveida atteikumu. Sodi neko neatrisinās, jārok dziļāk. Taču skaidrs, ka tā vienkārši noraudzīties uz to nedrīkst. Diemžēl vidējā meistarība Latvijas jauniešu izlasēm nav tik laba. Nedrīkst būt tā, ka bez līdera komandas sniegums tik krasi atšķiras. Par to ir jādomā. Jāceļ sagatavotības līmenis tiem spēlētājiem, kurus ražojam un audzinām.”

Raivo OTERSONS ("Rīga"/DSN treneris, LBS Treneru komisijas pārstāvis):

„Jāatgādina, ka arī tādām valstīm, kā Horvātija, Slovēnija un Izraēla jauniešu izlases spēlē B divīzijā, bet lielajām izlasēm pēdējos gados ir veicies pat labāk nekā mums. 1997. un 1999. gadā dzimušo sporta skolās vispār bijis skaitliski maz, lielu īpatsvaru visās komandās veidojuši gadu jaunākie. Tādēļ šī gada gājuma izlasēm smagas cīņas par vietas saglabāšanu A divīzijā ir realitāte.

Ir tukšāki gadi. 1997. gadā dzimušajiem pirms četriem gadiem jau bija smagas cīņas par vietas saglabāšanu. Arī tolaik 1998. gada dzimušo spēlētāju īpatsvars bija jūtams – piemēram, Kristers Zoriks un Artūrs Strautiņš. Arī Latvijā daudz 1998. gadā dzimušo spēlē pie gadu vecākiem.

Vienlaikus – kad U20 izlase izcīnīja otro vietu, Spānijai nebija trīs spēlētāji, daži no viņiem pēc tam gāja laukumā uz maiņu lielās izlases rindās. Nepiedalījās tie, kuri nākotnē varētu būt lielāki projekti. Piemēram, slovēnis Luka Dončičs vispār nav spēlējis jauniešu čempionātos, bet šogad Bosnijas un Hercegovinas junioru izlasē nespēlēja Džanans Musa, kurš jau spēlē pieaugušo izlasē. Tas skar visas valstis, bet pie vājāka gadu gājuma to jūt izteikti.

Tikmēr mums ir Arturs Kurucs, kurš 17 gadu vecumā jau ir paspējis nospēlēt trīs izlasēs. Jautājums – vai tas ir pareizi? Rodiona Kuruca gadījumi Eiropas ir gana daudz. Arī Kristaps Porziņģis un Anžejs Pasečņiks visās jauniešu izlasēs nespēlēja, bet tagad ir labi projekti. Arī mums jādomā, vai jaunietim ir jāspēlē visās sešās izlasēs – trijās pie sava vecuma un trijās pie gadu vecākiem. Varbūt jāspēlē trijās vai četrās izlasēs. Tiek runāts par sankcijām, bet, ja agrāk būtu iedevuši sodus, tad mums nebūtu Porziņģa U18 izlasē. Tagad visi priecājas. Pēc gada vai diviem valstsvienību papildinās arī Pasečņiks un Kurucs, tas būs simpātisks un ļoti cerīgs basketbols.”

Agris GALVANOVSKIS („Liepāja/Triobet” galvenais treneris, bijušais Latvijas jauniešu izlašu treneris):

„Gribam dzirdēt, ka esam basketbola lielvalsts, taču patiesībā sākam atpalikt. Slovākija, Somija, Vācija varbūt vēl nav noķērušas, bet strauji ķer rokā. Turpretī mēs esam palaiduši garām to, kā vajadzētu strādāt. Viņiem bija mērķis tikt uz A divīziju, bija motivācija strādāt, bet mēs ar nekrišanu laukā no A divīzijas ieslīgām pašapmierinātībā.

Sistēmas nav, katrs strādā kā māk, pa savam. Biju pieredzes apmaiņā Serbijā - viņiem Ivkovičs ir pateicis, kā jāstrādā, un visi pēc šīs sistēmas strādā. Arī mums vajadzīgs cilvēks, kas noteiks, pēc kādas sistēmas sporta skolās ir jāstrādā. Iespējams, ka daudzās sporta skolās treneri nemaz nezina kā mūsdienās jāstrādā. Tā nav viņu vaina, trenerus vienkārši vajag apmācīt.

Kas attiecas uz U20 un U18 izlasēm, tad man acīs dūrās tas, cik vājā līmenī bija spēlētāju fiziskā un tehniskā gatavība. Treneri Vecvagars un Helmanis centās to kompensēt ar taktiskajiem risinājumiem. Visas komandas tika pamatīgi skautotas, taču izpalika ātrs un skaists basketbols. Laukumā bija nemitīga feikošana. Centieni taktiski apmānīt, lai tikai pretinieks nevarētu iemest vairāk. Ne velti U20 izlase ar vidēji spēlē iemestiem 59,0 punktiem bija pēdējā visā turnīrā, bet U18 izlase ar 67,0 punktiem vidēji mačā bija 14. vietā no 16.

Daudzās sporta skolās, šķiet, nemaz nezina, kas ir svaru stienis. Ar to tiek strādāts tikai vasarā, bet sezonas laikā tikai spēlē basketbolu. Tādēļ jauniešu izlasēs no fiziskās sagatavotības trenera nav jēgas. Mēneša laikā nevienu uzkačāt nevar? Izlasē būtu jāstrādā pie basketbola fiziskās sagatavotības, bet sezonas laikā šim trenerim jābraukā pa sporta skolām un jāapmāca vietējie treneri.

Arī pasaules U19 čempionātā meitenēm Latvijas izlases spēlētājām nebija jaudas. Pretinieces izskatījās ātrākas un veiklākas. Caurgājienos meitenes spolēja uz vietas. Labi, kāds attīstās ātrāk, cits vēlāk, bet tehniku taču visiem var iemācīt. Bet visiem skaidrs - jo labāk būs attīstīts fiziski, jo tehniku iemācīt būs vieglāk.

Protams, nav patīkami, ka spēlētāji atsaka. Patriotisms vairs nav primārais, galvenais ir līgumi un algas. Daži izvēlas sakārtot finansiālo pusi, lai pēc tam steigtos palīgā. Bet, ja nu to neizdodas izdarīt? Principā Latvijas basketbolā masveidības netrūkst. Ja mēs sagatavotu fiziski un tehniski labus spēlētājus, tad to vajadzētu pietikt pat divām izlasēm. Tad nebūtu jāsatraucas par atteikumiem. Taču tagad viens vai divi spēlētāji nobirst un rodas lielas problēmas. Ja neizdodas savākt pat vienu izlasi, tad tā ir sistēmas vaina.

Manuprāt, līdzās jābūt arī čempionu trenerim. Ja tas netiek uzskatīts par gana atbilstošu galvenā trenera amatam, tad tam jābūt izlasē vismaz asistenta statusā. Aigars Brigmanis savulaik bija klāt daudzām izlasēm, jo viņš diendienā redzēja šos spēlētājus, pazina viņus.

Ir pienācis laiks draudzīgi apsēsties pie galda - gan treneriem, gan LBS, un izdomāt, kā paaugstināt ne tikai taktiskās, bet arī fiziskās un tehniskās sagatavotības līmeni. Ar savām zināšanām jādalās, nevis tās jāslēpj. Ja dalīsimies, tad nevarēs viens otru apspēlēt tikai ar taktiku, vajadzēs arī fizisko un tehnisko arsenālu. Ko tur šobrīd zākāt latvietim latvieti? Ir viens otram jāpalīdz.”

1 2 3 82 komentāri

  +6 [+] [-]

, 2017-08-07 15:03, pirms 7 gadiem
Diemžēl mūsdienu LV paaudze ir mīkstie gan pēc dabas, gan raksturā. Plus vispār nekādi fizuhā nav. Liela kļūda ir ievest jaunos jau pro līmenī un vēl sliktāk, maksāt naudu jau jauniešu vecumā. Cik esmu dzirdējis, ka aģenti jau lenc sīkos jau no 12-13 gadu vecuma, un protams, ka ne visi mazie spēj panest tādu uzmanību (sakāpj galvā un netrenējas kārtīgi), un tas, ko es redzu, ka nav kapiņa starp mazajiem, tas nozīmē, ka nav konkurences, pa lielam jau visi čomi un sarunātie džeki jau savas vietas ir ieņēmuši izlasēs, un tie, kas ir mazvērtīgākie, par tiem vispār neviens nedomā. Protams ir daži labi treneri, bet ļoti daudzi ir izdeguši un jaunie treneri nav labi, jo paši kā spēlētāji ir bijuši nulles, un daudzi dara savu darbu vienkārši pēc nojautas, ļoti svarīgi, lai būtu vienota sistēma visiem LV treneriem, lai viņiem būtu skaidrs, ko darīt un kādā virzienā iet LV basis, jo pa lielam mūsu lielās izlases raksturs ir ļoti mīksts pa lielam, tikai uz trīnīšiem. Paskatieties kā leiši spēlē, visās jauniešu izlasēs ir vienāda sistēma, visi ir fiziski spēcīgi ar ļoti labiem pamatiem, bet te pa lielam katrs cīnās kā var, daudz treneri ir pilnīgi nekādi, citi atkal ir vecie, kuri neko negrib mainīt savā darbā. Ļoti daudz kas tiek norakstīts tieši uz slikto LJBJ sistēmu un treneru nekompetenci, es neteiktu, ka mums trūkst kadru, mums salīdzinoši daudzi spēlē basi, vajag vienkārši ar visiem strādāt vienādi un likt jauniešiem kapāt un smagi strādāt, nevis visu pasniegt uz paplātes un skriet pakaļ talantīgākajiem. Dzīvē ir pierādījies, ka tie, kuri paši grib strādāt un smagi strādā, vienmēr tiks tālāk nekā tie, kas ir vienkārši talantīgi, un blatu būšana ir jāizkauž ārā.
Slēpts komentārs: Real Rebel

  +9 [+] [-]

, 2017-08-07 15:10, pirms 7 gadiem
varētu cerēt, ka šo kāds parādīs arī pašekspertam Jaunupam, bet maz cerību ka viņš mo tā kaut ko sapratīs..

  +4 [+] [-]

, 2017-08-07 15:20, pirms 7 gadiem
Un tā tas ir visā LV sporta [bez]sistēmā! Diemžēl.

  +4 [+] [-]

, 2017-08-07 15:23, pirms 7 gadiem
Real Rebel rakstīja: Pa lielam visiem ir taisnība, tikai par to sporta skolu maiņu es īsti nepiekrītu, jo tomēr, ja tas jaunais ir sasniedzis griestus vienā vietā, tad viņam ir jāceļ sevi augstāk, piemēram, jaunais Rēzeknē, Madonā utt. nevarēs sasniegt to meistarības augstumu, ko, piemēram, Ventspilī, Rīgā
Lūdzu, samaksā pieklājīgu pārejas naudiņu un darbojies. Vai Ventspils jaunatnes sistēmā vispār kāds prātīgs kadrs ir izaudzis?

  -4 [+] [-]

, 2017-08-07 15:26, pirms 7 gadiem
KoNuKo rakstīja: Lūdzu, samaksā pieklājīgu pārejas naudiņu un darbojies. Vai Ventspils jaunatnes sistēmā vispār kāds prātīgs kadrs ir izaudzis?
pēdējos gados šķiet, ka nav gan

  -1 [+] [-]

, 2017-08-07 15:32, pirms 7 gadiem
Daniel rakstīja: varētu cerēt, ka šo kāds parādīs arī pašekspertam Jaunupam, bet maz cerību ka viņš mo tā kaut ko sapratīs..
Nu ne jau viss, ko viņš tur ieteica bija slikts...Teiksim tāda situācija Lietuvā nebūtu labi uztverta, kā šeit, ka pat dažs labs aizstāv, konkrētu aģentu utt.

 +19 [+] [-]

, 2017-08-07 15:32, pirms 7 gadiem
Pēteris, kā vienmēr, runā baltu patiesību! Pārējie - vai nu puspatiesības, vai kā Šēnhofs - pilnīgu ūdeni! Tur jau tā lieta, ka LBS valdē NAV NEVIENA cilvēka, kurš kaut mazliet saprastu no basketbola! NEVIENS!!! Ir sporta funkcionāri, caurkrituši politiķi un izdevīgi kadri. TAgad skrien un bļauj, ka nav ieaudzināts patriotisms! Bet ko dara , piemēram, VEF klubs? Pēteris jau uzskaitīja daudzas darbības manieres, ko izpilda šis formējums Jaunupa pārraudzībā. Pieminēšu, ka arī , savulaik, uzreiz VEFam tika uzdāvināta vieta LBL augstākajā divīzijā, kaut klubs tika no nulles radīts (aptīrot citus klubus) tekošā gada vasarā!
Nākamais piemērs - Feldmanis, tā vietā, lai trenētu puišu izlasi, kur bija norīkots par palīgu, aizbrauc stažēties (smieklīgi !!!!) uz Pelicans !!!! Kas tas ir? Patriotisma izpausme??? Vai uz VEFu tas neattiecas?
Tagad LBS - vai Bagatska asistenti , Štālbergs un Štelmahers , rīkojās patriotiskāk , nekā , teiksim, Pašečņiks ? Vai stādot sava kluba intereses augstāk par izlasi (VAlsti !) ir apsveicama rīcība??? Un par Štelmaheru - jo īpaši! Kurš tad ir viņa kluba saimnieks? Varbūt lielākais LV patriots Lembergs, un reizē ar viņau, LBS valdes loceklis Blumbergs !? Atkal - divas dažādas morāles, kungi!
VAi pagarinot līgumu ar BAgatski valde rīkojās pareizi, zinot un saprotot, ka BAgatska griesti ir 8-10 vieta Eiropā. Kas nav slikti! Bet augstāk vnk nesniedzas Bagatska trenera līmenis, zināšanas un viss pārējais! Ja izlasei būtu patiešām respektabls , zinošs , pieredzējis treneris - autoritāte un personība, - visi skrietu uz izlasi, mēbeles lauzdami! Kurš atteiktos spēlēt, piemēram, pie Ivkoviča, Mesinas, Blata ??? Labi, arī bez nosauktajiem ir Eiropas līmeņa treneri, kuri varētu iedot impulsu izlasei un sapurināt spēlētājus. Un kurš riskētu ar savu nākotnes karjeru, atteikdams spēlēt šāda trenera vadībā? Ja nu šis treneris pēc laika kā galvenais vadīs Olimpiacos, Barcelona vai Milano ??? Ne velti pat hokeja federācija to ir sapratusi, un meklē izlasei treneri ar vārdu! Un nevajag muldēt par naudu! Ja reiz Porziņģa apdrošināšanai nedēļas laikā savāca 100K, tad varētu atrast arī 300 K trenerim. Vajag tikai pareizi nostādīt jautājumu un sagatavot piedāvājumu sponsoriem!
Un vēl ... ja pilsonis Lauva tik traki cepās par LV basketbola patriotismu, varbūt lai pastāsta, kādēļ tik dadzīgi vēlējās būt izlases direktors, un kādēļ spēlētāji nostājās "pozā" pret viņu???
Jauku dienu visiem!

  +9 [+] [-]

, 2017-08-07 15:34, pirms 7 gadiem
Real Rebel rakstīja: Pa lielam visiem ir taisnība, tikai par to sporta skolu maiņu es īsti nepiekrītu, jo tomēr, ja tas jaunais ir sasniedzis griestus vienā vietā, tad viņam ir jāceļ sevi augstāk, piemēram, jaunais Rēzeknē, Madonā utt. nevarēs sasniegt to meistarības augstumu, ko, piemēram, Ventspilī, Rīgā
Nepiekritīšu tev.
Jaunatnes līga jau mums viena. Pareizi būtu stipras komandas visos reģionos nevis tikai Rīga vai Ventspilī. Labāk spēlētājs ir līderis Rēzeknē nevis sež uz soliņa Rīgā.

 +10 [+] [-]

, 2017-08-07 15:35, pirms 7 gadiem
P.S. Eksperts Šēnhofs ar savu vēstuli biedram Puķinam, jau nu ir exelents piemērs patriotismam! Kura nu govs būtu māvusi !!!
Slēpts komentārs: Real Rebel

  +5 [+] [-]

, 2017-08-07 15:38, pirms 7 gadiem
Vai LBS vispār nodarbojas ar treneru izglītošanu un sertificēšanu!?

  +2 [+] [-]

, 2017-08-07 15:39, pirms 7 gadiem
1. LBS ir jāizstrādā programma priekš fiziskās sagatavotības, ko nosūta visām sporta skolām, pēc kuras visām jāstrādā. Vismaz reizi gadā sporta skolām ir jānosūta LBS atskaite ar spēlētāju fiziskajiem un medicīniskajiem rādītājiem. Tādā veidā jaunie spēlētāji tādā kvantumā netraumēsies un, iespējams, būs mums arī kāds, kas iekšā var nospēlēt, nevis tikai pa triņa līniju ganīties.
2. Neesmu ne VEF, ne Jaunupa fans, bet viņa iniciatīva liekas interesanta.
3. Ja jau Kalnītis ir tik liela problēma, kāpēc viņam neatņem licenzi?

  -2 [+] [-]

, 2017-08-07 15:41, pirms 7 gadiem
chankers rakstīja: Nepiekritīšu tev.
Jaunatnes līga jau mums viena. Pareizi būtu stipras komandas visos reģionos nevis tikai Rīga vai Ventspilī. Labāk spēlētājs ir līderis Rēzeknē nevis sež uz soliņa Rīgā.
Viena jā, bet ja spēlētājs vienā vietā sasniedz maksimumu, tad tālākais ir praktiski bumbošanās uz vietas...Jā tur būs viens tas labais kadrs, bet cik labs, piemēram, pēc vienas sezonas viņš vēl būs, ja maksimumu iepriekšējā sasniedzis? Es vairāk uz to skatos, kā iespēju, nākamo talantu attīstīt, nevis teiksim to vietu aizpildīt ar kādu jauno kadru, bet tīri ņemt nākamo spēlētāju, kas bija aiz tā laba kadra un strādāt ar viņu, piemērot vairāk tādu kā konveijera tipa sistēmu

  +9 [+] [-]

, 2017-08-07 15:49, pirms 7 gadiem
Real Rebel rakstīja: Pa lielam visiem ir taisnība, tikai par to sporta skolu maiņu es īsti nepiekrītu, jo tomēr, ja tas jaunais ir sasniedzis griestus vienā vietā, tad viņam ir jāceļ sevi augstāk, piemēram, jaunais Rēzeknē, Madonā utt. nevarēs sasniegt to meistarības augstumu, ko, piemēram, Ventspilī, Rīgā
Jābūt spēcīgām pārejas naudām, piemēram 1000 EUR par katru gadu, ko lokālajā sporta skolā notrenējies. Tad tādas skolas vēl 10x padomās, pirms grābt ciet spēlētāju.

  +9 [+] [-]

, 2017-08-07 15:51, pirms 7 gadiem
Šēnhofs: "Ko lai dara, ja katru gadu nepiedzimst talantīgi spēlētāji? Šis ir vājš gada gājums, to zinājām jau sen."
Kā var tā pateikt?! Tas īblis ar šādu frāzi iespļauj sejā šo bērnu vecākiem, treneriem, sporta skolām un pašiem atlētiem. Šēnhof, vājas ir tavas smadzenes, tāpēc izmanto iespēju paklusēt. Prozit!

  +9 [+] [-]

, 2017-08-07 15:52, pirms 7 gadiem
Visu probleemu pamataa ir basketbola sisteemas/viizijas neeksisteeshana. Taadas vienkaarshi nav! Treneriem nav iedotas nekaadas vadliinijas, viss ir briivpluusmaa palaists Es nemaz nerunaaju par jebkaadu pdf failu pieejemiibu LBS maajaslaapa, kameer Somijas, Vaacijas basketbola federeecijas maajaslapaa ir pilns ar pdf dokumentiem, kur ir skaidri paskaidrots kas treneriem ir jaadara, kas speeleetaajiem jaazin konkreeteejaa vecumaa. Nav sisteemas, nav arii rezultaatu.

  +1 [+] [-]

, 2017-08-07 15:54, pirms 7 gadiem
Šindleru Jēkabs rakstīja: Šēnhofs: "Ko lai dara, ja katru gadu nepiedzimst talantīgi spēlētāji? Šis ir vājš gada gājums, to zinājām jau sen."
Kā var tā pateikt?! Tas īblis ar šādu frāzi iespļauj sejā šo bērnu vecākiem, treneriem, sporta skolām un pašiem atlētiem. Šēnhof, vājas ir tavas smadzenes, tāpēc izmanto iespēju paklusēt. Prozit!
Nu, rezultaati taa kaa par to liecina, d*rst ka siichi ir nereaalie talanti buutu stulbi.

  +7 [+] [-]

, 2017-08-07 15:56, pirms 7 gadiem
Juris_Churis rakstīja: 1. LBS ir jāizstrādā programma priekš fiziskās sagatavotības, ko nosūta visām sporta skolām, pēc kuras visām jāstrādā. Vismaz reizi gadā sporta skolām ir jānosūta LBS atskaite ar spēlētāju fiziskajiem un medicīniskajiem rādītājiem. Tādā veidā jaunie spēlētāji tādā kvantumā netraumēsies un, iespējams, būs mums arī kāds, kas iekšā var nospēlēt, nevis tikai pa triņa līniju ganīties.
2. Neesmu ne VEF, ne Jaunupa fans, bet viņa iniciatīva liekas interesanta.
3. Ja jau Kalnītis ir tik liela problēma, kāpēc viņam neatņem licenzi?

1. Kurš lasīs tās atskaites? Atskaite atskaites pēc - galīgi nav mūsdienīgi.
2. Kura no iniciatīvām? Pirmkārt Jaunups mēģina sagraut vietējo čempionātu, lai tas kļūst līdzīgs kā LV hokeja čempionāts, un viņš ar savu VEF varētu bez problēmu smelt naudu, LV titulus utt. Otrkārt jāskatās, kā visi viņa priekšlikumi iet roku rokā ar šo ideju, par savu superklubu. Vai tas ir LV basketbola interesēs?
3. Kalnītis jau nav nekādā veidā licenzējies šeit lokāli, bet starptautiski, kā es saprotu. Kurš tad viņam var atņemt kaut ko?

  -2 [+] [-]

, 2017-08-07 15:56, pirms 7 gadiem
Skudriniekss rakstīja: Jābūt spēcīgām pārejas naudām, piemēram 1000 EUR par katru gadu, ko lokālajā sporta skolā notrenējies. Tad tādas skolas vēl 10x padomās, pirms grābt ciet spēlētāju.
Tur atkal citi jautājumi:
- vai spēlētājs nepazudīs, ja sasniedzot maksimumu, turpinās turpat spēlēt (to es domāju par spēlētājiem, kuri kādās sporta skolās sasniedz maksimumu, ko tur piedāvā)
- ņemot spēlētāju, kā tā nauda tiks izlietota
utt.

  +7 [+] [-]

, 2017-08-07 15:59, pirms 7 gadiem
Real Rebel rakstīja: Viena jā, bet ja spēlētājs vienā vietā sasniedz maksimumu, tad tālākais ir praktiski bumbošanās uz vietas...Jā tur būs viens tas labais kadrs, bet cik labs, piemēram, pēc vienas sezonas viņš vēl būs, ja maksimumu iepriekšējā sasniedzis? Es vairāk uz to skatos, kā iespēju, nākamo talantu attīstīt, nevis teiksim to vietu aizpildīt ar kādu jauno kadru, bet tīri ņemt nākamo spēlētāju, kas bija aiz tā laba kadra un strādāt ar viņu, piemērot vairāk tādu kā konveijera tipa sistēmu
Ja spēlētājs sasniedz max līmeni jaunatnes līgā, tad nākamais līmenis ir LBL vai cits profesionālais klusb ārzemēs, nevis sporta skolas nomaiņa.

  -2 [+] [-]

, 2017-08-07 16:00, pirms 7 gadiem
chankers rakstīja: Ja spēlētājs sasniedz max līmeni jaunatnes līgā, tad nākamais līmenis ir LBL vai cits profesionālais klusb ārzemēs, nevis sporta skolas nomaiņa.
Nav jau mums tās sporta skolas viena līmeņa, ir spēcīgākas, ir vājākas, bet princips ir pareizs

  +9 [+] [-]

, 2017-08-07 16:00, pirms 7 gadiem
Sharps rakstīja: Visu probleemu pamataa ir basketbola sisteemas/viizijas neeksisteeshana. Taadas vienkaarshi nav! Treneriem nav iedotas nekaadas vadliinijas, viss ir briivpluusmaa palaists Es nemaz nerunaaju par jebkaadu pdf failu pieejemiibu LBS maajaslaapa, kameer Somijas, Vaacijas basketbola federeecijas maajaslapaa ir pilns ar pdf dokumentiem, kur ir skaidri paskaidrots kas treneriem ir jaadara, kas speeleetaajiem jaazin konkreeteejaa vecumaa. Nav sisteemas, nav arii rezultaatu.
Arī basket.lv ir ieslīdzis tādā kā stagnācijā, ļoti maz aktuālas, normālas informācijas. Varbūt nav pirmais, ar ko jāsāk, bet varbūt varētu nomainīt redaktoru pret kādu enerģiskāku cilvēku, kam tiešām interesē un rūp tā lieta. Keisels tomēr ir sporta žurnālists, nevis redaktors. Redaktoram laikam būtu tomēr jābūt enerģiskākam, es pat teiktu - intelektuālākam, jāmāk modernās tehnoloģijas, nemitīgi katru dienu jānāk virsū ar idejām, kā uzlabot portālu un tamlīdzīgi. Kamēr tās ir realizētas. Šajā portālā basket.lv vispār nekas nenotiek, vai ieej mēnesi iepriekš, vai mēnesi vēlāk - tie paši raksti karājas.

BET UZSVERU - tas nav pirmais, ar ko jāsāk. Ja mainīsies viss basketbols, tad arī lapu vajadzēs uzlabot. Kamēr basketbolā ir stagnācija, tikmēr lapa arī ir atbilstoša.

     [+] [-]

, 2017-08-07 16:01, pirms 7 gadiem
gribētos vairāk uzzināt par to labāko savākšanu vienā pilsētā (Rīgā).

Vai tie čaļi pēc tam visu sezonu spēlē pret pārējiem LJBL vai arī jaunatnes Eirolīgā? Cik spēles ir tajā Eirolīgā?

Vidējo līmeni var celt tikai tad, ja katrā komandā ir līderi, kas ir gatavi uzņemties iniciatīvu, nevis kad vienā komandā ir vietējais GSW un pārējos D-līga. Protams ir iespējas izsisties arī šādos apstākļos, tomēr lielāks progress varētu būt nevācot visus uz vienu vietu.

  +5 [+] [-]

, 2017-08-07 16:02, pirms 7 gadiem
Real Rebel rakstīja: treneru palīgi bija spiesti atteikt, jo līgumos punkts tāds, viņi izdarīt neko nevar, atšķirībā no tā paša Pasečņika...Par Bagija "griestu" noteikšanu es vispār pasmejos, jo tas ir diletantiski + mums izlase tīri objektīvi augstāk arī nav vērtēta...Un nosaukt stažēšanos vasaras līgā par smieklīgu ir vienkārši apbrīnas vērts, tā ir liela pieredze, ko jebkuram trenerim no Latvijas vajadzētu
trenera palīgi varēja klubam pateikt par šāda līguma (ar izlasi) esamību un uzstāt uz to, ka jābūt kopā ar izlasi šajos datumos. Bagijs tak kkā slēdz līgumus ar klubiem! Pats vienmēr stāsta, kā runā ar klubu par izlases svarīgumu. Kas liedz Štālbergam un Štelmim darīt to pašu? Kaut vai Štelmaheram. Viņš tak trenēs LV klubu !!!! K saredzi loģiku???
Stažēšanās vasaras līgā ir baigi makten lielā pieredze??? Salīdzinot ar izlases gatavošanu Eiropas čempim???? Mēs dzīvojam vienā atskaites sistēmā? Šajā gadījumā nebūt patriotam ir pieļaujams?Izstrādāsim vēl kkādus punktus un ceļa karti , pie kuriem apstākļiem drīkst uzspļaut izlasei???
Par Bagija līmeni neizteikšos, acīmredzami objektīvi neesi tuvu basketbolam, vai arī esi saistīts ar Bagatski. Lai nu paliek...
TAs , ka ir dažādas domas un viedokļi, nav nekas slikts. Respect!

  +1 [+] [-]

, 2017-08-07 16:04, pirms 7 gadiem
Real Rebel rakstīja: Tur atkal citi jautājumi:
- vai spēlētājs nepazudīs, ja sasniedzot maksimumu, turpinās turpat spēlēt (to es domāju par spēlētājiem, kuri kādās sporta skolās sasniedz maksimumu, ko tur piedāvā)
- ņemot spēlētāju, kā tā nauda tiks izlietota
utt.
Kā nauda tiks izmantota? Kaut vai lai atvieglotu pārējo audzēkņu vecāku finansiālo līdzdalību par šo lokālo sporta skolu, audzēkņu formām, apaviem, bumbām, haļļu/ģērbtuvju sīkiem remontiem un tamlīdzīgi. Kur tērēt jau pozīcijas pietiek, nav nekas no jauna jāizdomā.

  +7 [+] [-]

, 2017-08-07 16:06, pirms 7 gadiem
Real Rebel rakstīja: Ja nemaldos, tad LBS apstiprina aģentu darbību, lai varētu Latvijas spēlētājus pārstāvēt, respektīvi kādu arī aizliegt var...

Un kā sagraut? Nopietni? Jūs pašlaik atbalstiet to mīksto LBS attieksmi, kas pašlaik ir un kura tādās valstīs kā Serbija, Lietuva utt. nebūtu paciesta un tur būtu sekojošas izmaiņas + pašu līdzjutēju attieksme, vai arī jums patīk tā mīkstā attieksme?
VEF un Jaunupa ideāls:
- VEF krievu līgā, LV līgā no pusfināla vai pat fināla, kur graut pretinieku
- LBL līgā 4-5 komandas, pusprofesionālas un 1-2 studentu komandas

Man tas nepatīk. Man gribas stipru vietējo čempionātu.

  +6 [+] [-]

, 2017-08-07 16:07, pirms 7 gadiem
Labs raksts. Es it īpaši piekrītu Galvanovska viedoklim par trenažier zāli , jo sezonas laikā vismaz 2-4 nedēļā jauniešiem vajadzētu kaut kādus svarus pacilāt , nu nevajag jau kā kačokiem arī kačāties , bet kaut kādus muskuļus vajadzētu laika gaitā uzaudzēt un tad vismaz čempionātā būtu laba fiziskā forma , nevis mēnesi pirms čempa cenšas to izdarīt .

  -3 [+] [-]

, 2017-08-07 16:08, pirms 7 gadiem
Skudriniekss rakstīja: VEF un Jaunupa ideāls:
- VEF krievu līgā, LV līgā no pusfināla vai pat fināla, kur graut pretinieku
- LBL līgā 4-5 komandas, pusprofesionālas un 1-2 studentu komandas

Man tas nepatīk. Man gribas stipru vietējo čempionātu.
Kur Tu esi lasījis vai dzirdējis tādu ideālu, cik esmu dzirdējis, tad pašlaik ir iespējams, ka viņi pilnu LBL laiž, bet nu lai paliek, kamēr VEF nav ULEB eiropas kausā, lieki par to runāt...Nevienam nav noslēpums, ka esmu pret FIBA, dēļ tā, ka visu basketbola vidi sabojāja

Par LBL līgu runājot, tad tās sastāvu nosaka nauda, tur neviens neko izdarīt nevar un grūti prognozēt vai izmaiņas ziedotājiem neliks LBL vēl samazināties

  +1 [+] [-]

, 2017-08-07 16:09, pirms 7 gadiem
Skudriniekss rakstīja: Arī basket.lv ir ieslīdzis tādā kā stagnācijā, ļoti maz aktuālas, normālas informācijas. Varbūt nav pirmais, ar ko jāsāk, bet varbūt varētu nomainīt redaktoru pret kādu enerģiskāku cilvēku, kam tiešām interesē un rūp tā lieta. Keisels tomēr ir sporta žurnālists, nevis redaktors. Redaktoram laikam būtu tomēr jābūt enerģiskākam, es pat teiktu - intelektuālākam, jāmāk modernās tehnoloģijas, nemitīgi katru dienu jānāk virsū ar idejām, kā uzlabot portālu un tamlīdzīgi. Kamēr tās ir realizētas. Šajā portālā basket.lv vispār nekas nenotiek, vai ieej mēnesi iepriekš, vai mēnesi vēlāk - tie paši raksti karājas.

BET UZSVERU - tas nav pirmais, ar ko jāsāk. Ja mainīsies viss basketbols, tad arī lapu vajadzēs uzlabot. Kamēr basketbolā ir stagnācija, tikmēr lapa arī ir atbilstoša.
Tas nav atkariigs tikai no redaktora, ja jau nav izstraadas treneeshenas sisteema, tad to nevar publiceet. Lai gan jaapiekriit, ka gandriiz nekad top zinja nav par treneru seminaaru, konferenceem.

  +3 [+] [-]

, 2017-08-07 16:12, pirms 7 gadiem
Real Rebel rakstīja: Nav jau mums tās sporta skolas viena līmeņa, ir spēcīgākas, ir vājākas, bet princips ir pareizs
Tur jau tā lieta! Lai būtu spēcīgas sporta skolas, ir jāsāk ar sistēmu un treneriem. Spēlētāji nāk un iet, bet sistēmai ir jāpaliek.
Un galvenā runa sakarā ar izlesēm ir tā, ka nav līderu. Tad tieši tādos reģionos ir ideāli izaudzināt līderus, kas cauru gadu uzņemas komandas vilcēja spēku. Nevis piecus līderus savākt Rīgā un tad censties viņus audzināt. Pret ko tad viņus audzināt, ja pretī nāk vājas komandas bez līderiem.

  +6 [+] [-]

, 2017-08-07 16:14, pirms 7 gadiem
Sharps rakstīja: Tas nav atkariigs tikai no redaktora, ja jau nav izstraadas treneeshenas sisteema, tad to nevar publiceet. Lai gan jaapiekriit, ka gandriiz nekad top zinja nav par treneru seminaaru, konferenceem.
Varbūt skrienu tālu pa priekšu, bet basket.lv manuprāt jābūt normālai, modernai platformai, kurā tiek translētas VISAS LBL spēles, plus arī LBL2, LBL3 spēles tiešsaistē (ja LBL2 un LBL3 komandas vēlas un spēj nodrošināt). Patreiz es redzu diezgan lielu saspringumu uz statistikas datiem (jaunatnē, izlasē, LBL līgās utt.), kas pats par sevi nav slikts virziens. Tam arī jāpaliek basket.lv paspārnē un jāattīstās. Bet otrs virziens, kuram jau tagad bija jābūt - šim spēļu translācijas modelim, lai var ieiet noskatīties spēles tiešraidē vai ierakstā. Lai ir katras spēles 5 minūšu momentu apskats un tamlīdzīgi. Tas ir tas, kas tagad tur pietrūkst.

  -2 [+] [-]

, 2017-08-07 16:16, pirms 7 gadiem
chankers rakstīja: Tur jau tā lieta! Lai būtu spēcīgas sporta skolas, ir jāsāk ar sistēmu un treneriem. Spēlētāji nāk un iet, bet sistēmai ir jāpaliek.
Un galvenā runa sakarā ar izlesēm ir tā, ka nav līderu. Tad tieši tādos reģionos ir ideāli izaudzināt līderus, kas cauru gadu uzņemas komandas vilcēja spēku. Nevis piecus līderus savākt Rīgā un tad censties viņus audzināt. Pret ko tad viņus audzināt, ja pretī nāk vājas komandas bez līderiem.
Piekrītu, bet tam arī ir otra puse, ja puse sastāva būs pirmās vijoles, kā viņas sasaistīt tā, ka būs viena komanda? Viņi būs lielu daļu laika spēlējuši kā pirmais puika ciemā, un izlasē pēkšņi vairs neesi tāds, pēkšņi izspēles nav uz tevi utt.

Es tos līderus redzu kā spēlētājus no ārzemēm, kurus izvirza un pārējie kā siena stāv par viņiem un palīdz, kad neiet utt.

  -2 [+] [-]

, 2017-08-07 16:18, pirms 7 gadiem
Skudriniekss rakstīja: Varbūt skrienu tālu pa priekšu, bet basket.lv manuprāt jābūt normālai, modernai platformai, kurā tiek translētas VISAS LBL spēles, plus arī LBL2, LBL3 spēles tiešsaistē (ja LBL2 un LBL3 komandas vēlas un spēj nodrošināt). Patreiz es redzu diezgan lielu saspringumu uz statistikas datiem (jaunatnē, izlasē, LBL līgās utt.), kas pats par sevi nav slikts virziens. Tam arī jāpaliek basket.lv paspārnē un jāattīstās. Bet otrs virziens, kuram jau tagad bija jābūt - šim spēļu translācijas modelim, lai var ieiet noskatīties spēles tiešraidē vai ierakstā. Lai ir katras spēles 5 minūšu momentu apskats un tamlīdzīgi. Tas ir tas, kas tagad tur pietrūkst.
Jūsu pieminētā sistēma bija tajā sezonā, kad LMT straume bija, vēl tagad atceros, ka tur bija raksts/saite uz spēli, pēc spēles vēl apskats, kā best4shit piedāvāja lielāku piķi, tā tas viss pa burbuli aizgāja

  +2 [+] [-]

, 2017-08-07 16:22, pirms 7 gadiem
Real Rebel rakstīja: Piekrītu, bet tam arī ir otra puse, ja puse sastāva būs pirmās vijoles, kā viņas sasaistīt tā, ka būs viena komanda? Viņi būs lielu daļu laika spēlējuši kā pirmais puika ciemā, un izlasē pēkšņi vairs neesi tāds, pēkšņi izspēles nav uz tevi utt.

Es tos līderus redzu kā spēlētājus no ārzemēm, kurus izvirza un pārējie kā siena stāv par viņiem un palīdz, kad neiet utt.
Nepiekrītu.
Izlasē spēlē tikai labākie. Un tur jau ir trenera māka salikt katru savā vietā.
Par tām ārzemēm. Manuprāt ir aplama situācija pēdējos gados, ka mēs sūtam labākos jauniešus uz ārzēmēm. Tas ir skumji, ka mēs šeit nevaram nodrošināt vismaz tādu pašu treniņu līmeni.
1 2 3 82 komentāri