Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:133, Did:0, useCase: 3

Eiropas kausa fināls: vai "Galatasaray" attaisnos favorītes statusu?

Andrejs Siliņš

Eiropas kausa fināls: vai "Galatasaray" attaisnos favorītes statusu?
"Galatasaray" centrs Stefans Lasme
Foto: AFP/Scanpix

Šovakar pulksten 22:00 “Rhenus” arēnā Francijas pilsētā Strasbūrā sāksies pirmā ULEB Eiropas kausa izcīņas finālspēle, kurā vietējā “Strasbourg” uzņems allaž ambiciozo Stambulas “Galatasaray”. Eiropas kausa ieguvēja noskaidrosies divu spēļu summā.

Kamēr varas gaiteņos sācies atklāts karš starp divām vadošajām basketbola organizācijām Vecajā kontinentā, ULEB Eiropas kauss joprojām ir otrais prestižākais klubu turnīrs Eiropā aiz Eirolīgas. Turnīra sportiskais līmenis pēdējos gados strauji audzis un to apliecina arī rezultāti šajā sezonā. No astoņām komandām, kas sezonu sāka Eirolīgā, bet, neiekļūstot Top16 turnīrā, turpināja Eiropas kausā, otra prestižākā turnīra “play-off” iekļuva sešas, ceturtdaļfinālā tika četras, pusfinālā spēlēja tikai viena un tā pati iekļuva arī finālā – Francijas vicečempione “Strasbourg”.

Eirolīgas komandas Eiropas kausā 2015/2016

KomandaValstsTika līdz
Dinamo SassariItālijaLast32
MaccabiIzraēlaLast32
LimogesFrancijaAstotdaļfināls
Pinar KaršiyakaTurcijaAstotdaļfināls
BayernVācijaCeturtdaļfināls
EA7 Emporio ArmaniItālijaCeturtdaļfināls
Stelmet Zielona GoraPolijaCeturtdaļfināls
StrasbourgFrancijaFināls

Par otru finālisti kļuva Turcijas izlases trenera Ergina Atamana vadītā Stambulas “Galatasaray”, kas dažādos līmeņos (kluba vadība, treneris utt.) ne brīdi nav slēpusi aizvainojumu par “wild-card” nesaņemšanu dalībai Eirolīgā. Ja ne gaiteņos, tad “Galatasaray” klubs sportiskā garā apņēmīgi devies pretī tam, lai atgrieztos Eirolīgā. To apliecina gan komandas komplektācija, gan rezultāti – uzvara F grupā (bilance 7-3), uzvara N grupā (4-2), sezonu Eirolīgā sākušās Turcijas čempiones “Pinar Karšiyaka” sagraušana astotdaļfinālā (64:67 un 93:65), citas Eirolīgas vienības Minhenes “Bayern” pieveikšana ceturtdaļfinālā (89:99 un 72:59), kā arī pagājušā gada finālistes “Gran Canaria” apspēlēšana pusfinālā (89:75 un 94:81, otrajā mačā pagarinājums un Atamans spēli nosaucis par vienu no smagākajām savā trenera karjerā). Tiesa, katrā no “play-off” kārtām zaudēta pirmā spēle un pēc tam ar uzviju izdevies revanšēties atbildes mačā…

“Strasbourg”, kas sezonu sāka Eirolīgā, tieši pateicoties “Galatasaray” kārotajai “wild-card”, Eiropas kausā iesaistījās no Last32 fāzes. H grupā nācās piekāpties “Gran Canaria”, taču ar bilanci 4-2 tāpat izdevās iekļūt izslēgšanas turnīrā. Pirmajā kārtā pēc zaudējuma “EWE Baskets” (76:78) atbildes mačā mājās uzvara ar gandrīz trīsdesmit punktiem (93:64). Ceturtdaļfinālā nācās tikties ar Ainara Bagatska “Nizhny Novgorod” un duelis izvērtās par trilleri – pirmajā spēlē uzvara Ņižņijā (94:85), bet savā laukumā pēc 40 nospēlētām minūtēm mīnus deviņi. Ar vienu pagarinājumu nebija gana un tikai otrajā pagarinājumā izdevās salauzt krievu komandu (91:91). Pusfinālā zaudējums itāliešu “Dolomiti Energia Trento” pirmajā spēlē (68:74), bet rezultativitāte otrajā (86:78) ļāva caur adatas aci iespraukties finālā.

Finālā sastapsies dažādas basketbola filozofijas – Atamana “Galatasaray” patīk skriet, spēlēt ātru un dinamisku spēli, kamēr “Strasbourg” vairāk paļaujas uz pozicionālu basketbolu un vēlas kontrolēt spēles gaitu. “Tempa kontrolēšana būs ļoti, ļoti svarīga,” atzīst “Strasbourg” galvenais treneris Vensāns Kolē, kurš ir arī Francijas izlases treneris. “Tas nenozīmē spēlēt lēni, taču īpaši Stambulā mums būs ļoti svarīgi apturēt “Galatasaray” ātro spēli.”

Ja izlašu līmenī Francija ir viens no nopietnākajiem spēkiem visā pasaulē, tad klubu basketbolā milzu panākumi nav bijuši. “Strasbourg” ir iespēja kļūt par pirmo Francijas kluba komandu, kas izcīnījusi Eiropas kausu. “Lai gan esmu uzvarējis Francijas čempionātā ar “Le Mans”, ASVEL un “Strasbourg”, uzvara Eiropas kausā ir augstāks mērķis,” atzīst Kolē, kuram pietiekami liels kārdinājums ir arī ceļazīme uz Eirolīgu, kas nāks komplektā ar uzvarētājas kausu. “Eirolīga ir labākais turnīrs klubiem un nav šaubu, ka vēlamies to sasniegt.”

“Strasbourg” spēks ir komandas spēlē un to apliecina arī statistika. Pusfinālā četri spēlētāji vidēji guva vismaz 12 punktus, bet seši – vismaz astoņus. Sezonā kopumā vidēji 13,3 punkti savulaik NBA solīdi spēlējušajam franču aizsargam Rodrigo Bobuā. Savukārt amerikāņu aizsargs Mārdijs Kolinss, kurš arī savulaik vairākas sezonas spēlējis NBA, vidēji guvis 13,2 punktus, atdevis 4,3 piespēles, izcīnījis 4,6 bumbas un pārtvēris 1,3 bumbas. “Galatasaray” vienībā netrūkst daudz zināmu vārdu, bet rezultatīvākais starp visiem bijis NBA aizvadītās sezonas progresējušākā spēlētāja Sīdžeja Makoluma brālis Eriks, kuram vidēji 18,7 punkti un 4,4 bumbas un 3,7 piespēles.

Makolums nupat arī atzīts par visas sezonas vērtīgāko spēlētāju Eiropas kausā. Tikmēr pieredzējušais serbu uzbrucējs Vladimirs Micovs vidēji izcēlies ar 13 punktiem un 3,6 bumbām. Aizsardzības balsts ir 203 centimetrus garais centrs Stefans Lasme (11,1 punkts), kuram 6,4 bumbas, kā arī 1,3 bloķēti metieni. Tāpat viens no atslēgas spēlētājiem ir Čehijas izlases amerikāņu uzbrucējs Bleiks Šilbs, kurš, starp citu, vairākas sezonas pavadījis arī Francijā.

“Izbraukumā mēģināsim kontrolēt spēles tempu, bet savās mājās pieturēsimies pie sava ātrā stila basketbola,” kārtis atklāj “Galatasaray” treneris Atamans, kurš ir trīs kārtējs Turcijas čempions, četrkārtējs Turcijas kausa ieguvējs, pieckārtējs Prezidenta kausa ieguvējs, bet Eiropā triumfējis Saportas kausā un Izaicinājuma kausā. Neraugoties uz pieredzi, Atamans atzīst, ka labi jūtams liels spiediens: “”Galatasaray” ir milzīgs klubs. Mums ir 20 miljoni fanu Turcijā, vēl daudzi visā Eiropā. Tagad, kad mūsu futbola komandai neiet tik labi, fani pastiprināti seko basketbolam.”

"Galatasaray" mājas spēle Eiropas kausa pusfinālā. Fināla atbildes spēle Stambulā paredzēta 27. aprīlī.

Nav šaubu, ka atbildes mačs Stambulā kārtējo reizi būs izpārdots, ka tas vienmēr bija sezonās, kad komanda spēlēja Eirolīgā. “Turcijai šosezon bija četras komandas Eirolīgā, bet mēs tās visas vietējā čempionātā uzvarējām un tiekam uzskatīti par galvenajiem favorītiem uz titulu šogad. Domāju, ka “Galatasaray” spēlēšana Eirolīgā būtu liels ieguvums arī pašai Eirolīgai,” kārtējo reizi norāda Atamans.

Spēles tiešraide šovakar “Eurosport 2” kanālā!

ULEB Eiropas kausa laureātes

GadsČempioneFinālistePusfinālistePusfināliste
2003ValenciaKrkaEstudiantesJoventut
2004Hapoel JerusalemRealFMPEstudiantes
2005Lietuvos RytasMakedonikosValenciaHemofarm
2006DynamoArisHapoel JerusalemHemofarm
2007RealLietuvos RytasUnicsFMP
2008JoventutGironaDynamoGalatasaray
2009Lietuvos RytasKhimkiHemofarmBilbao Basket
2010ValenciaAlbaBilbao BasketPanellinios
2011UnicsSevillaCedevitaBenetton Treviso
2012KhimkiValenciaLietuvos RytasSpartak
2013Lokomotiv KubanBilbao BasketValenciaBudivelnik
2014ValenciaUnicsNizhny NovgorodCrvena Zvezda
2015KhimkiGran CanariaBanvitUnics

     [+] [-]

, 2016-04-22 12:07, pirms 8 gadiem
Te bez variantiem Galatasaray panems un spēlēs nākam sezon eirolīga kur rādīs zobus visiem