Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:133, Did:0, useCase: 3

Visockis-Rubenis: "Galvenais bija apturēt viņu nepārtraukto skriešanu"

Pēteris Neimanis
Pēteris Neimanis

Visockis-Rubenis: "Galvenais bija apturēt viņu nepārtraukto skriešanu"
Foto: Aivars Ķesteris, ventasbalss.lv

"Ventspils" galvenais treneris Artūrs Visockis-Rubenis pēc FIBA kausa mača pret Nīderlandes čempioni "Ledstede Hammers" (111:74) atzina, ka uzvaras izcīnīšanai svarīgākais bija apturēt sāncenšu ātros uzbrukumus un piebilda, ka ir lepns par komandu, kas laukumā domāja tikai par basketbolu.

Artūrs Visockis-Rubenis, “Ventspils” galvenais treneris: “Esmu lepns, ka mūsu komanda šodien rādīja tiešām labu sniegumu, izpildīja spēles plānu 30 no 40 spēles minūtēm. Mēs izpildījām to, par ko pirms spēles bijām vienojušies, varbūt vienīgi izņemot pašu spēles sākumu un pašas beigas. Pārējā laikā spēlējām ļoti disciplinētu basketbolu, kas bija nepieciešams, lai apturētu šo komandu. Tā izceļas ar netipisku basketbolu Eiropai, jo ļoti daudz skrien ātrajos uzbrukumos. Principā jau metiena brīdī kāds dežūrē otrā galā, un visu nedēļu faktiski gatavojāmies tieši tam. Otra lieta bija spēle uz postu un izspēlēs ārā metējiem, kā arī viņi guva ļoti daudz punktus. Šīs divas lietas mēs viņiem noņēmām nost un divas ceturtdaļas aizsardzībā nospēlējām tuvi izcilībai. Taču šo rezultātu mēs varam izbaudīt pāris stundas, jo jau sestdien mums gaida ļoti nopietns pārbaudījums un brauciens uz Ogri, kur, cerams, mums arī ļaus spēlēt fizisku basketbolu, kā esam to pieraduši darīt FIBA spēlēs. Tagad nopietni gatavosimies šai spēlei.”

Klāvs Čavars, “Ventspils” uzbrucējs: “Pirms spēles tiešām visvairāk gatavojāmies tam, ka viņi skries. Godīgi sakot, tādu basketbolu vēl nebija redzējis. Vienu reizi sanāca aizbraukt līdz Lietuvai un uzspēlēt ar brāļiem Boliem, kas skrēja vēl trakāk. Šis bija tuvu tam, kas sākumā viņiem arī izdevās. Tomēr tad mēs spējām viņus nobremzēt, savākt savu grozu un pacīnīties pie pretinieku groza, neļaujot viņiem tik ātri aizskriet. Pēc tam jau, pildot spēles plānu, nonācām pie loģiska iznākuma – uzvaras.”

Pašiem tomēr nebija pārsteigums, ka pārsvars bija tik liels?
Visockis-Rubenis: “Pārsvars veidojas tad, kad tiešām ļoti labi spēle aizsardzībā, ilgāku laiku apturi pretinieku uzbrukumu, bet pats spēlē rezultatīvi, kas mums arī izdevās. Iemetām 45% tālmetienu, kas ir ļoti labi, līdz ar to arī veidojās pārsvars. Pārsteigums tas ir tad, kad neesi gatavojies, bet mēs nopietni gatavojāmies, tāpēc ir patīkami, ka spēles plāns tiešām nostrādāja.

Šīs nedēļas bijis smags spēļu kalendārs. Bija izbraukums Ungārijā, tad divas spēles Igaunijā, tagad jau nākamā spēle. Kā ir ar atjanošanos šādos brīžos, kas ir svarīgākais?
Čavars: “Man svarīgākais izbraukumā ir laba gulta, jo citādāk neizdodas tikt pie miega un atjaunoties. Protams, svarīgākas ir masāžas, fizioterapija un viss pārējais. Uz Igauniju atveda mūsu aprīkojumu, lai varētu visu izdarīt labāk. Nav viegli, bet tāds nu ir tas kalendārs, neko nevar darīt.”

Visockis-Rubenis: “Man šāda pieredze bija pirmo reizi, bet tajā pašā laika tāds kalendārs ir bijis izlašu mačos. Šādos gadījumos svarīgākais ir saglabāt fokusu. Mums bija smags mačs Ungārijā pret spēcīgu komandu, ko mēs uzvarējām un emocijas nedaudz nokritās. Nākamajā spēlē Igaunijā pret Rakveri bija jūtams, ka nav maksimālās atdeva un mums noķēra, aizvadot labu spēli. Es esmu bijis otrajā pusē. Kad man ir izdevies uzvarēt Ventspili? Kad viņi bija uzvarējuši spēcīgu pretinieku, atgriezušies izbraukuma un atbrauca pie mums. Tas pats bija ar VEF, kad strādāju citā komandā. Tā kā es šīs situācijas zinu, bet tagad sanāca vēlreiz uzkāpt uz šī paša grābekļa. Ļoti ceru, ka otro reizi sezonā to vairs nepieļausim."

Vess Vašpuns pašās mača beigās tika sūtīts laukumā. Tas bija plānots, vai bija šaubas par viņa sūtīšanu laukumā?
“Gribējās jau viņu ātrāk sūtīt laukumā, bet bija tāds nesmuks kritums trešās ceturtdaļas beigās un ceturtās sākumā. Ja tā nebūtu bijis, Vašpuns dotos laukumā jau agrāk. Nebija jau tā, ka mēs dzināmies pēc kaut kāda rezultāta, bet negribējās, lai ir tā sajūta, ka spēles beigas esi sačakarējis, tāpēc nācās rotēt ar tiem pašiem spēlētājiem. Vess iegāja spēlē ļoti produktīvi, bet skaidrs, ka viņam vēl jāsajūt spēles ritms. Tāpat kā Mārcim Vītolam, kurš arī ilgu laiku bija ārā. Redzams, ka ar katru spēli viņš jau ir arvien pārliecinošāks un precīzāks lēmumos, tā kā ceru, ka pret Ogri būs vēl viens solis uz priekšu.”

Tāda nebijusi situācija, jo ierinda visi spēlētāji. Būs krietni jāpiedomā pie rotācijas?
“Šosezon tā ir pirmo reizi un jādomā būs visai stipri. Problēmas ir, kad viņu ir par maz un problēmas – kad viņu ir daudz. Taču mūsu spēks, es domāju Klāvs man piekritīs, ir tajā, ka katru reizi var izcelties kāds cits. Piemēram, šodien no soliņa spēlē ļoti labi iegāja Kristaps Gludītis, bet, ja tas nebūtu izdevies viņa, varbūt izdotos Vašpunam vai Ķilpam. Iespēja manevriem ir.”

Pēdējās laikā daudz notikumi un runu ap komandas vadību. Vai tas atstāj kādu iespaidu uz komandu, vai esat šo lietu pārrunājuši?
Vienīgais, par savā starpā runājam ir tas, ko no visa tā mēs varam ietekmēt? Par to mēs arī domājam un rūpējamies. Šajā gadījumā tas bija maksimāli laba sagatavošanās nākamajai spēlei. Mēģinām distancēties no visām šīm runām un visa, kas notiek apkārt un vienkārši darīt savu darbu. Protams, kaut ko jau redzam un dzirdam, bet mūsu galvenais darbs ir basketbols. Man tas ir sagatavot vīrus cīņai, viņiem – iziet laukumā un tur atdod sevi visu. Tieši par to arī es esmu lepns, ka izdevās to visu nolikt malā un būt komandai. To pašu jāturpina darīt arī turpmāk.”

Hermans van den Belts, “Ledstede Hammers” galvenas treneris: “Ja tu zaudē 74:111, tad par spēli nav daudz ko teikt. Mēs zaudējām pretiniekam, kas spēlēja ļoti labi. Viņi labi spēlēja kā komanda, labi atrada brīvos spēlētāju, un viena lieta, ko mums paņemt no šī spēles ir tas, ka mēs gribētu spēlēt tā, kā viņi. Apsveicu visu komandu, tā bija laba spēle un viņi bija pelnījuši visu, ko šovakar paveica.”

Kas būtu jāmaina, lai nākamajā spēlē nospēlētu labāk?
"Minūtes 18 cīņa bija līdzīga, bet tad viņi atrāvās līdz +14. Lai pietuvotos, mums vajadzēja gūt punktus katrā uzbrukumā, bet tas neizdevās. Ko vajadzētu mainīt... Ja spēli zaudē ar 40 punktu pārsvaru, grūti uzreiz pateikt ko tieši nepieciešams mainīt."

Šerons Dorsijs Vokers , “Ledstede Hammers” aizsargs: “Jāpiekrīt trenerim, ka spēlējām pret ļoti labu komandu. Piecas, sešas minūtēs mēs spēlējām labi, bet tad viss mainījās un tas bija “Ventspils” nopelns, jo viņi pamainīja savu spēli. Arī mēs esam laba komanda, bet viņu spēle jau bija cits līmenis. Mums tā būs laba pieredze, kas noteikti noderēs, lai paši augtu un uzlabotu savu sniegumu."