Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:133, Did:0, useCase: 3

Bez viena pirksta: Eirolīga iepazīstina ar Dāvja Bertāna stāstu

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Bez viena pirksta: Eirolīga iepazīstina ar Dāvja Bertāna stāstu
Dāvis Bertāns 2012. gadā, Eirolīgas spēlē pret Jāņa Blūma pārstāvēto Viļņas klubu "Lietuvos rytas"
Foto: AFP/Scanpix

Dāvja Bertāna bērnībā basketbolam bija liela nozīme. Tēvs Dainis spēlēja profesionāli, savukārt vecākais brālis Dairis bruģēja ceļu Dāvja kļūšanā par profesionāli. Taču beigās sanāca tā, ka Dāvja dzīvi mainīja kāda diena bez basketbola, piektdien, 12. decembrī, rakstīja Euroleague.net .

Kad Dāvis bija 13 gadus vecs, brāļi kopā ar tēvu strādāja kokzāģētavā. Notika nelaime. “Tēvs un brālis apstrādāja dēļus uz zāģmašīnas, savukārt es ņēmu nost mazos atgriezumus,” teica Dāvis. “Sākās lietus un es sāku steigties. Labās rokas cimds bija pārāk liels. Tas pakļuva zem zāģa un es zaudēju zeltnesi.”

Nelaimes gadījums varēja pārvilkt svītru jaunākā Bertāna karjerai, taču puisis domāja savādāk. “Atguvos mēneša laikā un pēc mēneša jau biju zālē, mētājot un trenējoties kopā ar citiem puikām.”

Dāvim paveicās ar atbalstītājiem. Viņa ārstam bija laba humora izjūta. “Mans ķirurgs teica, “klausies, pēc dažiem gadiem, kad tu spēlēsi un ikviens uzzinās, ka tev nav viena pirksta, viņi nāks pie manis un prasīs, “noņem to nost, es vēlos mest kā viņš!””

Bertānam visvairāk veicās tajā ziņā, ka labās rokas zeltneša trūkums netraucēja attīstīt viņa metienu. “Lielāko daļu laika basketbolā pietiek ar trīs pirkstiem. Svarīgākais, ka tie man ir un pārējais nav svarīgi.”

Pēc negadījuma pagājuši gandrīz desmit gadi un tas nav traucējis Bertāna karjeras attīstībai. Eirolīgā viņš debitēja “Union Olimpija” sastāvā, būdams pusaudzis, savukārt vēlāk aizvadīja divas sezonas Belgradas “Partizan” sastāvā. Labā ceļgala krustenisko saišu pārrāvums 2013. gada jūnijā piespieda viņu izlaist lielāko daļu nākamās sezonas.

Pirmajā sezonā ar “Baskonia” viņš ir izmantojis lielāko daļu iespēju. Septiņas no pirmajām astoņām spēlēm Dāvis sācis starta piecniekā, vidēji gūstot 11,3 punktus. Atklāšanas spēlē pret “Neptūnas” viņš atkārtoja karjeras rekordu, sametot 20 punktus. Bertāns iemetis vismaz vienu tālmetienu visās spēlēs, izņemot vienu, savukārt sešās spēlēs realizējis vismaz pa diviem tālmetieniem. Pavisam viņš iemetis 17 no 51 tālmetiena (33,3%), kā arī trāpījis visus deviņus brīvmetienus.

Jūlijā Bertāns parakstīja trīs gadu līgumu ar “Baskonia” un tiek uzskatīts par atslēgas figūru kluba ceļā uz panākumiem. Ja klubs iekļūs “Top 16” turnīrā, Bertāns droši vien turpinās mest trīspunktniekus ar ievērojamu precizitāti visas sezonas garumā, lai gan viņš spēlē ar vienu pirkstu mazāk nekā pārējie deviņi puiši laukumā.

Izmantotie resursi:
Profile: David Bertans, Laboral Kutxa Vitoria -...

  +5 [+] [-]

, 2014-12-13 08:54, pirms 9 gadiem
kaut kā bi palaists garām

  +8 [+] [-]

, 2014-12-13 09:03, pirms 9 gadiem
Opāā. Šo ar nebiju dzirdējis. Īsts kapātājs un cīnītājs pa dzīvi. Vot tādus kadrus izlasēs un panākumi neizpaliks.

     [+] [-]

, 2014-12-13 09:03, pirms 9 gadiem
kuriem zināmiem basketbolistim vēl trūkst pirkstu?

  +2 [+] [-]

, 2014-12-13 09:07, pirms 9 gadiem
geraldam greenam truukst puse pirksta

 +16 [+] [-]

, 2014-12-13 09:21, pirms 9 gadiem
purva_velns rakstīja: kuriem zināmiem basketbolistim vēl trūkst pirkstu?
Zinu dažus kuriem trūkst smadzenes.

     [+] [-]

, 2014-12-13 10:20, pirms 9 gadiem
rolex rakstīja: Zinu dažus kuriem trūkst smadzenes.
Ir daži, prātā nāk, piemēram, Rodmans, bet tas viņam netraucēja izcili cīnīties par atlekušajām bumbām. Kāju muskuļi un vietas izvēle rebaundam bija līmenī. Tur jau daudz kas notiek uz refleksiem.
No intelektuāļiem jāpiemin Aisia Tomass, Maģiskais, Stoktons.Tie ņēma ar prātu.

  +3 [+] [-]

, 2014-12-13 10:40, pirms 9 gadiem
upload.wikimedia.org

  -1 [+] [-]

, 2014-12-13 11:33, pirms 9 gadiem
rezgalis007 rakstīja: Opāā. Šo ar nebiju dzirdējis. Īsts kapātājs un cīnītājs pa dzīvi. Vot tādus kadrus izlasēs un panākumi neizpaliks.
vot = lūk, tā lūk, latvijieti !

     [+] [-]

, 2014-12-13 11:43, pirms 9 gadiem
purva_velns rakstīja: kuriem zināmiem basketbolistim vēl trūkst pirkstu?
Vēl jau arī Latvijas sportā Arturs Irbe arī laikam bija bez pirksta,vai daļēji nokosta.Tā kā Latvijā ir cīnītāji,kas par spīti zaudētiem locekļiem sasniedz augstus rezultātus!

  +1 [+] [-]

, 2014-12-13 12:20, pirms 9 gadiem
purva_velns rakstīja: kuriem zināmiem basketbolistim vēl trūkst pirkstu?
Geraldam Greenam arī nav zeltnesis, jo bērnībā viņš viņu satraumēja dankojot uz paštaisīsa groza un trauma bija tik traka, ka nācās noņemt, tādēļ viņam iesauka ir Four-Fingered Assassin!

  +2 [+] [-]

, 2014-12-13 13:05, pirms 9 gadiem
Brīvmetieni? Kurš valdonieks to izdomāja?
Basketbolā jābūt soda metieniem
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja