Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:136, Did:0, useCase: 3

Baltijas basketbolā vajadzīga konkurence

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Baltijas basketbolā vajadzīga konkurence
Foto: Mikus Kļaviņš, LBS

Latvijas, Lietuvas, Igaunijas klubu un federāciju pārstāvji trešdien pauda atbalstu profesionālas Sieviešu Baltijas basketbola līgas izveidei, uzsverot konkurences pieaugumu, jauno spēlētāju attīstību, iespēju veidot skatītājiem un sponsoriem pievilcīgu turnīru.

Latvijas Basketbola Savienības (LBS) ģenerālsekretārs Edgars Šneps, Lietuvas Basketbola Federācijas (LBF) ģenerālsekretārs Mindaugs Balčuns un Igaunijas Basketbola Federācijas ģenerālsekretārs Karels Loids pirmdien parakstīja Nodomu protokolu par Sieviešu Baltijas Basketbola Līgas (SBBL) dibināšanu.

SBBL atklāšanas sezonas pirmās spēles plānotas 2010. gada janvārī, kad pirmās spēles aizvadīs 2-3 Latvijas, 3-4 Lietuvas un 1-2 Igaunijas klubi. Komandas savā starpā spēlēs divus apļus, labākajām četrām komandām pusfināla un fināla sērijās līdz divām uzvarām noskaidrojot pirmo SBBL čempionu.

2010./11. gada sezonā vismaz astoņas SBBL komandas savā starpā spēlēs jau četrus apļus, un, līdzīgi kā pirmajā sezonā, četras komandas pusfināla un fināla sērijās līdz divām uzvarām noskaidros SBBL čempionu.

"Cēsis" vēlas līdz janvārim spēlēt Lietuvas čempionātā
Sporta kluba „Cēsis” prezidents Krišjānis Kļaviņš atbalsta jaunās līgas izveidi. „SBBL izveidi vērtēju ļoti pozitīvi, ceru, ka nākamgad spēles notiks visas sezonas garumā,” teica Kļaviņš. „Galvenais, lai līgā ir augsts profesionālais līmenis, ar normāliem spēļu laikiem, labu informētību, lai izdodas piesaistīt pilnas tribīnes.”

Izaicinājumu radot fakts, ka jaunā līga startēs 2010. gada janvārī. „Pagaidām līga nesniedz palīdzību konkurētspējīgu spēļu radīšanā sezonas pirmajā pusē. Viena no iespējām ir spēlet LSBL. Sliktākajā gadījumā (ja Latvijas čempionātā piedalīsies 7 komandas) 2 apļos būs 12 spēles, piemēram, 6. oktobrī ar Daugavpilī, 14. oktobrī ar RTU, 21. oktobrī ar „LU/Universitātes sports” un novembrī ar „TTT Rīga”. Tam vien nav vērts piesaistīt ārzemju spēlētājas, tāpēc šodien meklēsim iespēju pieteikties spēlēt arī Lietuvas līgā.”

LSBL un LMKL labākās komandas rudenī aizvadīs divus apļus nacionālajos čempionātos, pēc Jaunā gada koncentrējoties spēlēšanai tikai Baltijas līgā. SK „Cēsis” šogad Eiropas kausos nestartē, tāpēc uzskata par iespējamu līdz janvārim apvienot spēlēšanu Latvijas un Lietuvas līgās. „Nepretendējam uz Lietuvas čempionātā paredzēto vietu dalīšanu iekļūšanai Eiropas Kausos, taču komandai nepieciešama augstāka līmeņa spēļu prakse. Ja šogad Cēsis spēlētu Eirokausos, viss būtu normāli. Ceru saņemt pozitīvu atbildi no Lietuvas līgas vadības.”

Vidzemes kluba pārstāvis uzskata, ka Baltijā turpinās Viļņas „Teo” dominance. „Latvijā nav komandas, kas spētu konkurēt ar „Teo” visas sezonas garumā. Pērn spēlējām ar viņām divas reizes, zaudējot ar divdesmit punktu starpību. Viļņas klubs ir profesionālākais Baltijā. Ceru, ka „TTT Rīga” būs konkurētspējīgs sastāvs līdz sezonas beigām. Vēlamies pārspēt spēcīgu TTT, lai nav jāsūdzas, ka pretī nāk komanda ar četrām basketbolistēm.”

Kļaviņš atklāja, ka šodien klubam gaidāmi pastiprinājumi. „Būs informācija par jaunu spēlētāju. Kluba treneris būs ar Latvijas pasi.”

Igaunijai Baltijas līga izdevīgāka par Eiropas kausiem
„Sieviešu Baltijas basketbola līgas dibināšana ir ļoti pozitīvs solis Igaunijas basketbolā,” teica Karels Loide. „Mums ir pozitīvs piemērs vīriešu Baltijas Basketbola līgā. Šodien pat lielākajiem oponentiem ir grūti ko iebilst pret BBL. Centīsimies veiksmes formulu īstenot sieviešu basketbolā.”

Igaunijas basketbola federācijas pārstāvis uzsvēra, ka jāmeklē jauni ceļi, kā veicināt sieviešu basketbola attīstību Baltijas valstīs. „Ierobežotu budžetu, ierobežotu tirgu un ierobežotas spēlētāju atlases apstākļos nacionālajos tirgos jāmeklē jauni ceļi basketbola attīstībai un SBBL ir solis ceļā uz to. Līgas Nodomu protokolu parakstījušas Baltijas valstu basketbola federācijas un ceram, ka izdosies īstenot visas idejas.”

Sieviešu basketbolā Igaunijai ir mazāk tradīciju, salīdzinot ar Lietuvu un Latviju, tādēļ pārstāvniecība gaidāma mazāka. „Federācija runās ar klubiem, šobrīd visi gatavojas sezonai, tiek veidoti budžeti un komplektēti sastāvi. Iespējams, ka Igaunijas kluba vārdu nosauksim decembrī pēc valsts kausa izcīņas sieviešu basketbolā. Šajā sezonā Igaunijas sieviešu basketbolā līgā spēlēs piecas vai sešas komandas.”

Loide uzsvēra, ka Igaunijas klubiem Baltijas līga ir pievilcīga gan finansiāli, gan no konkurences viedokļa. „Līgā spēlēs komandas, kuras ir pat stiprākas par tām, kuras iepriekšējā sezonā stājās pretī Tallinas „BC Star” FIBA Eiropas kausā. Turklāt izdevumi būtu mazāki nekā Eiropas turnīros.”

Trīs iemesli Baltijas līgas izveidei
Augsta līmeņa spēļu prakse, interesantas sacensības skatītājiem un sponsoriem, jaunatnes basketbola sistēmas pakāpeniska attīstība ir galvenie iemesli Sieviešu Baltijas basketbola līgas izveidei, teica LSBL 2009. gada regulārās sezonas uzvarētāju „TTT Rīga” ģenerālmenedžeris Egils Lūsis.

„Latvijas klubiem nepieciešams regulāri sacensties laba līmeņa sacensībās,” uzsvēra „TTT Rīga” ģenerālmenedžeris. „Nav noslēpums, ka pēc Eiropas kausu sezonas noslēguma konkurence LSBL un citās nacionālajās līgās ir ierobežota.”

„Labākajām Baltijas komandām spēlējot vienā līgā, ieguvēji būs vairāki. Pirmkārt, stiprākie klubi iegūs labāka līmeņa pretiniekus otrajā sezonas pusē un nākamajos gados visas sezonas garumā. Otrkārt, interesantāki kļūs nacionālie čempionāti, jo nebūs tik lielu atšķirību starp komandām, sacensības būs pievilcīgākas, piemēram, TTT jauniešu komandai.”

„Ieguvēji būs skatītāji, kuri varēs nākt uz mūsu spēlēm Baltijas līgā. Iepriekš BWBL sacensības notika, piemēram, Ukrainā un Baltkrievijā, tālu prom no Latvijas līdzjutējiem. Gaidām aktīvāku Lietuvas iesaistīšanos, esam gatavi iet soli uz priekšu.”

”Teo” ģenerālmenedžeris: „Daudz strādājam kopā”
„Pirmkārt, jāapsveic šāds solis, protokola parakstīšana,” atzīst Viļņas „Teo” ģenerālmenedžeris Arvīds Tamašausks. „Viļņā sen domājām, kā padarīt sacensības konkurētspējīgākas, lai sacenstos līdzīga līmeņa komandas. Tas ir tikai pirmais solis, līgai vēl jāiegūst sava seja, nepieciešami jauni atbalstītāji un sponsori. Protams, to ietekmē arī ekonomiskā situācija.”

Baltijas līgas darbību atvieglos ciešās saites ar Latvijas klubiem, domā „Teo” ģenerālmenedžeris. „Esam daudz strādājuši kopā, zinām viens otru, savstarpējās attiecības ir labas. Varu apsveikt Cēsu kluba vēlmi līdz janvārim spēlēt Lietuvas līgā, tas sekmēs konkurenci.

Pozitīva Lietuvas līgas lēmuma gadījumā Viļņas klubs jau šoruden tiksies ar abiem stiprākajiem Latvijas klubiem, jo „TTT Rīga” un „Teo” ielozētas vienā Eirolīgas grupā. „Šobrīd „Teo” galvenais uzdevums ir gatavoties FIBA Eirolīgai, kur vēlamies iekļūt izslēgšanas spēlēs. Esam ļoti stiprā grupā, domāju pašā stiprākajā, taču izlozi pats nevari izvēlēties. Mūsu sastāvā būs četras leģionāres, ar trijām no viņām jau esam noslēguši līgumus.”

2005. un 2006. gadā „Teo” ar Lietuvas valstsvienības kodolu un Ievu Kubliņu sastāvā spēlēja FIBA Eirolīgas „Četru finālā”. Baltijas kluba panākumos nozīmīgu loma bija arī amerikānietei Keitijai Daglasai, kura šobrīd pretendē uz WNBA 2009. gada sezonas vērtīgākās spēlētājas balvu.

Slēpts komentārs: Juris_Churis

  +1 [+] [-]

, 2009-08-26 16:00, pirms 15 gadiem
Konkurence visiem ir vajadzīga lai visiem būtu interesanti!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -2 [+] [-]

, 2009-08-26 16:23, pirms 15 gadiem
Igaņiem jau manuprāt vispār sieviešu basketbolā nav labas komandas

     [+] [-]

, 2009-08-26 16:28, pirms 15 gadiem
fudzix rakstīja: Igaņiem jau manuprāt vispār sieviešu basketbolā nav labas komandas
Gan jau atradiis!

  -1 [+] [-]

, 2009-08-26 17:30, pirms 15 gadiem
fudzix rakstīja: Igaņiem jau manuprāt vispār sieviešu basketbolā nav labas komandas
vēl viens iemesls kāpēc izveidot līgu,ali izveidotu šādu klubu,tieši tāpēc Igaunijas sieviešu izlase ir tur kur viņa,jo nav vietas,kur attīstīties,jo godīgi sakot nezinu nevienu igauņu klubu,Lietuvā vismaz vienu zinu

     [+] [-]

, 2009-08-26 18:18, pirms 15 gadiem
Nu ta jau tīri nav par Igauniju runājot,iepriekšējā sezonā taču SK Cēsis dabūja pa biksēm no Igaunietēm. Tā lūk!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2009-08-27 10:16, pirms 15 gadiem
Nafig to Baltkrieviju, ja vien tu zinaatu kaadas tur ir sporta zaales, wnk vaipraats un muitas probleemas vel kriminaalaakas!!!
Runaajot par Esti nu ir vinjiem divi klubu kuri visai normaali speelee.. Sk Ceesis dabuja no BC Stars pa pakalju savukaart ar otro Tallinas komandu arii nemaz tik labi negaaja.. Es ar visaam par to liigu - sen jau vajadzeeja, vismaz vairaak skataamo speelju un tu nemaz nezini kura iznjemot TEo uzvarees Tas ir labi!

     [+] [-]

, 2009-08-27 10:50, pirms 15 gadiem
brolio rakstīja: Nafig to Baltkrieviju, ja vien tu zinaatu kaadas tur ir sporta zaales, wnk vaipraats un muitas probleemas vel kriminaalaakas!!!
Runaajot par Esti nu ir vinjiem divi klubu kuri visai normaali sp
nu nezin gan...nekad nav bijušas problēmas uz Baltkrievijas robežas!!!!! vajag tik līdz paķert balzāmiņu ko muitniekam/robežsargam iedot un tad jau Dobro požalivaķ Belorassija!!!