Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:136, Did:0, useCase: 3

Dita Rozenberga: "Latvijas pirmais piecnieks – tas ir neaptverami!"

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Dita Rozenberga: "Latvijas pirmais piecnieks – tas ir neaptverami!"
Latvijas starta piecnieks spēlē pret Lietuvu
Foto: Romāns Kokšarovs, f64

"Aizsardzībā ļoti daudz nosaka gribasspēks, cik daudz gribi tikt līdzi savai pretspēlētājai. Centos un spēle gāja no rokas," izcīnot pirmo uzvaru Eiropas čempionāta kvalifikācijā, teica Latvijas sieviešu basketbola valstsvienības uzbrucēja Dita Rozenberga.

Pirmās ceturtdaļas vidū, kad lietuvietes izvirzījās vadībā ar 13 punktu pārsvaru, lūzumu palīdzēja panākt agresīva cīņa aizsardzībā. Vislabāk to spēja paveikt uz maiņu laukumā iznākušās uzbrucējas Aija Putniņa un Dita Rozenberga. Pirmā aizsardzībā radīja pretsparu Lietuvas garajām spēlētājām, savukārt Dita terorizēja pretinieču aizsardzes.

Līdz pirmās ceturtdaļas beigām Latvijai izdevās veikt 11:0 izrāvienu, Ditai atzīmējoties ar divām pārķertām bumbām un divām izprovocētām piezīmēm. Turpinājumā viņa iemeta visus trīs metienus no spēles, tai skaitā pēdējo grozu pēc Anetes Jēkabsones-Žogotas piespēles, un kopā ar Aiju Putniņu nopelnīja labāko +/- rādītāju 17.

Skatītājiem spēle bija ļoti stresaina. Kā bija, esot spēlē?
Laukumā par stresu nedomā. Spēlētājas domā, kā atspēlēties no mīnusiem, vai noturēt vadību. Sākumā nevarēju zināt, vai tikšu spēlēt galotnē. Ja neietu no rokas, izskaņā manā vietā spēlētu kāda cita spēlētāja. Šoreiz man spēle gāja no rokas.

Tev bija daudz jāsedz pretinieču bumbas turētājas.
Zināju, ka tas būs mans uzdevums. Jāapgrūtina dzīve pretinieču aizsardzēm, lai viņas nevarētu izveidot uzbrukumus.

Kā bija tikt līdzi viņām kājās?
Fiziski esmu labā formā un izskriet līdzi nesagādāja grūtības. Labi pastrādāju gan pirmssezonā, gan sezonas laikā. Izlasē tas summējās. Aizsardzībā ļoti daudz nosaka gribasspēks, cik daudz gribi tikt līdzi savai pretspēlētājai. Es esmu ātra, taču nedomāju, ka ātrākā komandā. Manuprāt, arī citas meitenes var izdarīt to pašu darbu.

Mums katrai ir sava loma, tāpēc jākoncentrējas uz to, ko varam vislabāk izdarīt. Piemēram, Anete un Gunta ir līderes metienos. Tāda pati uzņemšanās nepieciešama aizsardzībā. Protams, aizsardzībā jāspēlē visām, taču vajadzīgas spēlētājas, kuras tam koncentrējas.

Kāds bija savstarpējais atbalsts šajā nedēļā?
Mums ir ļoti labs treneru kolektīvs. Visi viens otru uzmundrina. Pieredzējušās spēlētājas pastāsta, kā labāk segt pretinieces. Piemēram, Gunta pēdējā treniņā iepazīstināja ar dažādiem knifiem aizsardzībā. Līderes palīdz man augt kā spēlētājai. Ir gods ar viņām spēlēt kopā.

Patīk iespēja sezonas laikā atbraukt mājās?
Biju ļoti priecīga par iespēju. Kad klubā nospēlēti pirmie trīs mēneši, sākas pirmie kašķīši ar komandas biedrenēm. Gribas izrauties no rutīnas, lai iegūtu pozitīvas emocijas izlasē. Latvijas pirmais piecnieks ir lielisks, tas ir neaptverami! Anete, Elīna, Gunta, Zanīte, Anete Šteinberga, tikpat labi piecniekā var iet Aija Putniņa. Ļoti labs sastāvs. Vajadzēja uzvarēt ar 15 punktu pārsvaru!

Pirmssezonas prognozes Beļģijā liecināja, ka “Spirou Monceau” varētu visvairāk progresēt un cīnīties par vietu pirmajā piecniekā.
Mana komanda pagājušajā sezonā palika devītajā vietā starp 12 komandām. Šogad pulcēts labs sastāvs ar labām jaunajām spēlētājām. Pievienojusies laba leģionāre no Rumānijas – Adina Stojedina, kura arī spēlē nacionālajā izlasē. Mūsu rēķinā jau ir uzvara pār Eirokausu komandu.

Svarīgākais – jāprogresē individuāli un tāda iespēja man ir. “Spirou Monceau” galvenais treneris Vensāns Bufiū strādā Beļģijas jaunatnes izlasēs, turklāt klubā galveno uzmanību velta jauno spēlētāju attīstībai. Trenējamies pie viņa divatā ar rumānieti. Klubā strādā arī Beļģijas izlases fiziskās sagatavotības treneris. Esmu ļoti apmierināta ar piedāvātajām iespējām. Pēdējā spēlē pret “Waregem” iekritām aizsardzībā, taču turpinājumā visam jābūt kārtībā un veiksmes gadījumā varētu tikt labāko trijniekā.

Sanāk, ka komanda trenējas vienreiz dienā un tu divreiz.
Tā arī ir. “Spirou Monceau” ir ļoti jauna komanda, taču visas meitenes spēlē U16, U18 un U20 izlasēs. Klāt nāk latviete, itāliete, rumāniete un viena pieredzējusi Beļģijas spēlētāja.

     [+] [-]

, 2015-11-21 22:05, pirms 8 gadiem
Viena no uzvaras kaldinātājām šodien, labi nospēlēja aizsardzībā!

     [+] [-]

, 2015-11-21 22:20, pirms 8 gadiem
MVP
Varētu vairāk plūkt laurus, ja treneris ierobežotu veterāņu spēles laika, kas dodtu tos +15