Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:136, Did:0, useCase: 3

Mārtiņš Zībarts: "Veiderei šosezon ir milzīgs progress"

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Mārtiņš Zībarts: "Veiderei šosezon ir milzīgs progress"
Mārtiņš Zībarts spēlē pret Kauņas "Hoptrans Sirenos"
Foto: Romāns Kokšarovs, f64

"Decembra spēles Austrumeiropas sieviešu basketbola līgā bija ļoti vērtīgas. Īpaši tāpēc, ka šomēnes nespēlējam Eirokausā," izcīnot piekto panākumu EEWBL, teica "TTT Rīga" galvenais treneris Mārtiņš Zībarts.

Uzvarot Baltkrievijas čempioni "Tsmoki Minsk", TTT nodrošināja iekļūšanu EEWBL "play-off". Manuprāt, pārdomu brīdis svētdienas spēlē pienāca brīdī, kad pretiniecēm laukumā vienlaikus izgāja garās spēlētājas Viktorija Haspera un Kai Afi Džeimsa. Vai trenerim bija tāpat?
Gaidījām, ka kādā brīdī Haspera un Džeisa spēlēs vienlaicīgi. Mūsu garo spēlētāju rotācija bija ierobežota (slimību un savainojumu dēļ nevarēja spēlēt Azanija Stjuarte un Aleksa Gulbe), tādēļ spēlējām ar tiem resursiem, kādi bija mūsu rīcībā.

Uzdevums bija noturēt abus Minskas centrus. Izdevās labi! Hasperas pirmais iznāciens bija labs, taču turpinājumā spējām tikt pie viegliem metieniem (neraugoties uz Baltkrievijas valstsvienības spēlētājas klātbūtni).

Nespēlējot Azanijai, piektā numura loma tika uzticēta Rūtai Veiderei. Kā viņa tika galā ar uzdevumu?
Rūta nospēlēja labi un pelnīti saņēma labākās spēlētājas balvu. Viņa izdarīja ļoti lielu darbu, lai mēs neitralizētu abas “Tsmoki” centra spēlētājas. Rūtai šosezon ir milzīgs progress – viņa kļuvusi par stabilu rotācijas spēlētāju, arī Eirokausā bijusi laukumā izšķirošos brīžos.

Vai sezonas gaitā pieaudzis spēlētāju skaits, kuras nākušas tuvāk rotācijai?
Pret Minsku visas spēlētājas guva punktus. Basketbolā jārēķinās, ka visas 12 spēlētājas vienlaicīgi nevar būt rotācijā un ne katru var izlaist laukumā brīdī, kad spēle iet punkts punktā. Spēlēs, kuru iznākums izšķiras 1-2 epizodēs, izmantojam ierobežotu rotāciju, lai neizjauktu spēles ritmu. Ja uznāc un nospēlē labas epizodes, spēlēsi vairāk. Ja tajā laikā aizejam mīnusos, atkārtotam riskam Eirokausu spēlēs nav vietas.

Pret minskietēm radās šaubu brīži?
Kopumā spēli kontrolējām. Slikti nospēlējām trešās ceturtdaļas sākumu – viegli ielaidām punktus aizsardzībā, kļūdījāmies uzbrukumā. Drīz saņēmāmies.

Divas spēles divās dienās. Kāda ir trenera plāns otrās dienas rītam – metienu treniņš un nedaudz laika taktikas apguvei?
Galvenās taktiskās lietas apskatām pirms katras spēles, taču neaizmirstam arī par metieniem. Pirms Eiropas kausa un Austrumeiropas līgas spēlēm rīta plāns neatšķiras – taktiskā treniņa nav tikai tad, ja spēle paredzēta dienas vidū.

Cik vērtīgas ir EEWBL spēles pauzes aizpildīšanai starp Eirokausa spēlēm?
Šajā brīdī – ļoti vērtīgas. Īpaši ņemot vērā, ka decembrī mums nav Eirokausa spēļu. Citādi būtu, ja mums būtu jāpiedalās Eiropas kausa “play-off” pirmajā kārtā (14. un 21. decembrī). Tādā gadījumā par spēlēšanu 9. un 10. decembrī nebūtu sajūsmā – labāk būtu, ja šīs spēles notiktu 2. un 3. decembrī.

Cenšamies strādāt, lai savainotās spēlētājas līdz janvārim pēc iespējas labāk atveseļotos. Konsultācijas ar mediķiem notiek katru dienu, taču precīzus gatavības laikus šobrīd nav iespējams pateikt.

Vai treniņos vienmēr izdevies nodrošināt spēlēšanu pieci-pret-pieci?
Janeta Rozentāle visu laiku bijusi komandas rīcībā, tāpat kā Aleksa Gulbe, tādējādi treniņos vienmēr piedalījušās vismaz 10 spēlētājas. Spēlēs dažreiz palikušas deviņas – piemēram, Aleksa sestdienas rītā apslima (Janeta Rozentāle todien “TTT junioru” sastāvā spēlēja un uzvarēja Tallinā). Pašreiz no 13 spēlētājām savainotas ir divas.

Pirms nākamajām Eiropas kausa spēlēm vajadzīgs sparingmačs?
Skaidrs, ka janvāra pirmajās divās dienās tas nebūs iespējams. Apsveram iespēju uzspēlēt decembra pirmajās dienās, taču ne pret Latvijas komandām. Ja spēlēsim, tad pret puišiem vai kaimiņvalsts vienību, kura būtu gatava atbraukt pie mums. Treniņus atsāksim 27. decembrī.

  -1 [+] [-]

, 2017-12-13 20:34, pirms 6 gadiem
Mārtiņ,beidz,beidz!